Как да хоствате собствения си уебсайт

Хостингът на вашия собствен уебсайт е преживяване толкова забавно, колкото и възнаграждаващо. С помощта на стара машина на Windows или Linux можете да хвърлите няколко HTML файла в папка и сами да ги поставите в интернет.


Важно е обаче да знаете какво точно правите, когато хоствате сайт. Вашият компютър ще действа като сървър, машина, изградена с цел съхраняване и изпращане на вашите данни през интернет, позволявайки на вашия сайт да се показва на всеки в света.

По същество това е всичко, което е уеб хостинг. Вашето устройство е просто инструмент за съхранение на данни за жилищата и качването им в мрежата. Съществуват обаче някои други части от софтуера, които гарантират, че този процес протича безпроблемно.

Преди да се потопите вътре, бихме искали да направим бележка. Пускаме това ръководство само за образователни цели. Не ви препоръчваме да хоствате собствен уебсайт, тъй като това ще доведе до твърде много проблеми с производителността и последователността. Ако се отнасяте сериозно към създаването на уебсайт, изпробвайте Hostgator или SiteGround, два от любимите ни доставчици за лесно използване, цени и бързина.

Как да хоствате уебсайта си у дома

Ще разберем как да хостваме собствения си уебсайт в Windows и Linux, използвайки домашната си машина и нормална работна среда. Нашият урок ще изготви тестов сайт за вас, но от вас зависи да го проектирате.

За нашия урок използваме стека AMP. Не се притеснявайте, ако все още не сте запознати с този термин, тъй като ще прегледаме всяка от технологиите в урока.

Хостинг на Windows

Ако имате допълнителна машина Windows, която събира прах, можете да я превърнете в уеб сървър. Процесът е доста лесен, подпомаган от стека AMP. Този пакет включва Apache, MySQL и PHP, които в Windows обикновено се наричат ​​WAMP. Сигурен съм, че можете да разберете защо.

Има няколко инсталационни програми, но ще използваме WampServer, тъй като е най-лесният. Насочете се към сайта и изтеглете 32-битов или 64-битов изпълним файл в зависимост от вашата ОС.

Ако по време на инсталацията ви работи Skype, ще получите конфликт на порт 80. WampServer и Skype използват порт 80, така че просто се изключете от Skype, преди да стартирате WampServer и ще бъдете добре.  

Той автоматично ще създаде www директория, която обикновено се намира в „c: \ wamp \ www“. Тук ще живеят вашият уебсайт (или сайтове). Просто създайте нова папка в директорията и съхранявайте PHP или HTML файловете си вътре.

Преди да направите това обаче, трябва да проверите дали WampServer работи правилно. Можете да получите достъп до главния екран на WampServer, като кликнете върху връзката в менюто или отворете уеб браузър и отидете на „http: // localhost“.

Тестване на WampServer

Поздравления, вашата машина на Windows вече е сървър, но в момента не прави много. Трябва да го тестваме, за да сме сигурни, че всичко протича правилно, преди да добавим вашите файлове и да ги направим на живо в интернет.

Ще направим прост тестов PHP файл и ще го поставим в директорията. Отворете NotePad в Windows и въведете следния ред:

PHP тест

Запишете този файл като „info.php“ в директорията www, създадена от WampServer. Отворете архивния си уеб браузър и се насочете към „http: //localhost/info.php“. Ако видите празна страница с „PHP тест“ в името на раздела, всичко работи както трябва.

Конфигурирайте MySQL Бази данни

Ако не използвате CMS като WordPress (може да искате да прочетете нашето ръководство за най-добрия уеб хостинг за WordPress, ако сте такъв), ще трябва да конфигурирате вашите MySQL бази данни. Това е система за управление на релационни бази данни с отворен код (RDBMS), която използва структуриран език за заявки (SQL).

За по-малко акцентирано акроним определение, MySQL организира данните на вашия сайт в база данни, която може бързо да ги намери и предаде. Система за управление на съдържанието (CMS) използва MySQL като начин да изпрати тази информация възможно най-ефективно на потребителя.

Можете да промените съществуващите бази данни или да създадете нови, като кликнете върху „phpMyAdmin“ в секцията „инструменти“ на главния екран на WampServer. Ще се отвори нов раздел, изискващ потребителско име и парола. Потребителското име ще бъде „root“ по подразбиране и можете да оставите полето за парола празно.

Ако планирате да използвате CMS, може да не се наложи никога да се гмурнете в тази зона. WordPress например ще създаде MySQL база данни за вас, когато се инсталира. Така или иначе е лошо да се размърдате тук, освен ако не знаете какво правите.

За да сте сигурни, че MySQL работи правилно, отворете нов раздел и отидете на „http: //localhost/testmysql.php“. Той ще ви покаже IP адреса на вашата машина и ще ви уведоми дали връзката е добре или не.

Направете своя сайт на живо

Конфигурационният файл на Apache е настроен да отказва по подразбиране всички входящи връзки. Това означава, че вашата локална машина е единствената, която има достъп до вашия сайт. Това е добре за стартиране на тестов сайт, но ще трябва да промените конфигурацията, след като сте готови да стартирате на живо.

Отидете в менюто WampServer и кликнете върху „Apache“ и след това „httpd-vhosts.conf“.

Това е вашият конфигурационен файл Apache и трябва да има следните редове вътре:

# Виртуални хостове

#

 ServerName localhost

 ServerAlias ​​localhost

 DocumentRoot „$ {INSTALL_DIR} / www“

 

   Опции + Индекси + Включва + FollowSymLinks + MultiViews

   Разрешаване на всички

   Изисквайте местно

 

За да разрешите входящите връзки, просто променете „изисквам локални“ на „изискват всички предоставени“ и ще бъдете добри.

Рестартирайте WampServer, като изберете „Рестартиране на всички услуги“ в менюто и промените ще влязат в сила. Може да се наложи да проверите отново дали защитната стена на вашия компютър не блокира уеб заявки, но трябва да бъде зададена след това.

Добавяне на име на домейн

Все пак никой няма да запаметява йерархията на папките за достъп до вашия уебсайт. Ще ви трябва име на домейн, което сочи към вашия местен компютър за лесно въвеждане във всеки уеб браузър. Сървърът прави това с DNS записи.

Можете да прочетете нашата статия за DNS записи, за да научите спецификата, но в общи линии това е система, която свързва вашия локален IP адрес с име на домейн. Например, ако вашият IP адрес на сървъра е бил 199.999.999, тогава DNS записите ще знаят достъп до този сървър, когато вашият домейн е въведен.

След като имате запис за вашия домейн в DNS записите, трябва да актуализирате вашия локален хост файл. Отидете на „C: \ Windows \ system32 \ driver \ etc \ hosts file“ и добавете следния ред в долната част:

199.999.999.99 (вашият IP адрес) example.com (вашето име на домейн)

За пояснение не включвайте това, което има в скоби по-горе. След това трябва да добавите файл ръчно в „C: \ wamp \ bin \ apache \ Apache-VERSION \ conf \ extra \“, където VERSION е вашата версия на Apache. Създайте файл в NotePad със следните редове:

ServerAdmin [защитен имейл]
DocumentRoot „c: \ wamp \ www“
ServerName mysite.local

ErrorLog „logs / example.com.log“
CustomLog „логове / example.com-access.log“ общи

Разбира се, заменете „example.com“ с името на вашия домейн. След като направите това, запишете файла в директорията на Apache и уебсайтът ви ще бъде достъпен чрез името му на домейн.

Съвети за хостинг на Windows

Докато нормалната машина ще ви накара да работите, това не е най-идеалната настройка, като се има предвид, че Windows е една от по-интензивните операционни системи. Освен ако не разполагате с много сила, за да играете, ще трябва да оптимизирате операционната система за уеб хостинг.

Първата стъпка е да деинсталирате всяко приложение, от което няма да се нуждаете. Въпреки че поддържането на уеб браузър наоколо е от решаващо значение за достъп до контролния панел на WampServer, почти всичко останало може да получи брадва.

На следващо място е да деактивирате всички приложения за стартиране, които може да се изпълняват във фонов режим. Има няколко, от които се нуждае Windows, за да работи, така че използвайте най-доброто решение, за да деактивирате. Можете да намерите списъка в диспечера на задачите.

Ако сте сериозно да използвате машина на Windows за уеб хостинг, тогава си струва да инвестирате и в копие на Windows Server. Тази ОС е много по-лека, опростена за работа на всеки сървър, независимо дали е за уеб хостинг или просто за съхранение.

Хостинг на Linux

Ако планирате да изградите машина от нулата, тогава вероятно Linux е по-добрият избор. Това леко парче комплект е хамелеонът на операционните системи, което ви позволява да го адаптирате към почти всяка нужда.

Процесът е подобен на Windows, освен че имате нужда от пакет LAMP вместо пакет от WAMP. Сигурен съм, че можете да разберете разликата. За да изтеглите стека, отворете терминала и въведете следния ред:

sudo apt инсталирате apache2 mysql-сървър php libapache2-mod-php7.0

По време на инсталацията ще бъдете помолени да зададете парола за „root“ потребителя. Можете да го настроите на каквото искате или просто да го оставите празно. След като инсталацията приключи, ще трябва да рестартирате уеб сървъра Apache.

Ще трябва да направите това всеки път, когато промените глобалната конфигурация на Apache, освен ако не го направите, като използвате локалните .htaccess файлове. За да рестартирате, въведете следната команда:

sudo /etc/init.d/apache2 рестартирайте

Проверете PHP

Както при Windows, ние трябва да потвърдим, че PHP сървърът работи, преди да продължим напред. Ще използваме същия процес като преди, като поставим тестов файл в папката www, който в Linux се намира при „/ var / www / html /“. Създайте файл със следния ред и го поставете в директорията:

sudo echo “” > /var/www/html/info.php

Отидете до „http: //localhost/info.php“ и вижте дали страницата се зарежда. Тук трябва да можете да видите и PHP версията, текущата конфигурация и инсталираните модули.

Конфигурирайте MySQL

След като потвърдите, че PHP работи, е време да проверите MySQL бази данни. Ако планирате да използвате CMS като WordPress, важно е да не пропускате тази стъпка.

Отворете терминала и въведете следния ред:

статус на mysql услуга

След няколко минути трябва да получите този резултат:

статус на услугата $ mysql

  • mysql.service – MySQL Community Server

[…]

мърт 15 16:02:14 host1 systemd [1]: Стартиран MySQL Community Server.

Ако сървърът не работи, просто въведете „sudo service mysql restart“, за да рестартирате MySQL сървъра. След като го направите, можете да използвате клиента на командния ред MySQL за управление на вашите бази данни. За целта припомнете идентификационните данни, които сте въвели при инсталирането на MySQL и въведете следното:

$ mysql -u root -p

Обикновено CMS ще инсталира базата данни за вас, така че няма да е необходимо да се суетете тук. Има обаче няколко неща, които можете да направите ръчно, например създаване на резервно копие на вашите бази данни. За тези, които искат по-удобен за потребителите начин, можете да инсталирате PHPMyAdmin, като въведете следния ред:

sudo apt инсталирате phpmyadmin

Това е лесен за използване инструмент за управление на база данни, който заобикаля редовете на кода за управление на вашите бази данни.

Конфигурирайте Apache

Последната стъпка е да разрешите на Apache да приема входящи заявки в мрежата от името на домейна във вашите DNS записи. Ако имате нужда от помощ при настройването на тези записи, свържете се с вашия доставчик на DNS хостинг, тъй като те трябва да имат онлайн инструмент, за да ги конфигурирате.

Въведете следните редове в терминала:

sudo mkdir -p /var/www/html/example.com

sudo sh -c „ехо“ example.com

Това е моят самостоятелно хостван сайт example.com

” > /var/www/html/example.com/index.html

sudo chmod -R 755 /var/www/html/example.com

Това настройва директорията за вашия домейн. Трябва обаче да настроите виртуален хост файл за Apache, за да видите страницата. Въведете следните редове:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

И

sudo nano /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

Сега редактирайте файла Apache, за да съответствате на това:

ServerAdmin [защитен имейл]

ServerName example.com

ServerAlias ​​www.example.com

DocumentRoot /var/www/html/example.com

ErrorLog $ {APACHE_LOG_DIR} /error.log

CustomLog $ {APACHE_LOG_DIR} /access.log комбинирани

Презаредете Apache, за да влязат в сила промените, като въведете следното:

sudo a2ensite example.com.conf

sudo service apache2 reload

Подобно на Windows, просто добавете вашия IP адрес и име на домейн към вашия хост файл, за да го съответствате локално.

Плюсове и минуси на хостинг на собствения Ви уебсайт

Не всичко обаче е страхотно в хостинга на собствен уебсайт. Първоначално икономията на разходи е около единствената нагоре, но дори и в дългосрочен план това не достига.

Пускането на собствен сървър ще напълни сметката за ток по-бързо, отколкото можете да кажете „споделен хостинг“. Тъй като вашият сървър ще трябва да бъде включен и свързан към интернет през цялото време, цената всъщност ще се окаже далеч по-висока от закупуването на евтин уеб хостинг план.

Това дори не отчита потенциала за прекъсвания в жилищните райони. Ако, подобно на мен, вашият район е предразположен към чести прекъсвания, стабилността на уебсайта ви ще бъде навсякъде, особено без мощен ISP, който да го поддържа.

Разходите са високи, но практичността на хостинг на собствения ви сайт просто не е налице. Вашият уебсайт ще стане жертва на бавни връзки, наранявайки го в класациите за търсене в Google и отказвайки потенциални посетители. Докато много евтини хостове се занимават с обхват от една до две секунди, жилищната връзка вероятно ще се справи в диапазона 15-20 секунди.

Процесът на пускане на вашия собствен уебсайт онлайн е най-добре използван като образователен инструмент, за да разберете как работи уеб хостингът. Излагайки се на всички инструменти, ще можете да конфигурирате по-добре сайта си с външен хост.

Ако цената е проблем, вижте нашия списък с най-добрите евтини уеб хостинг, където разбиваме доставчици, които предлагат отлично обслужване на прилични цени. Любимият ни вариант там е iPage.

Хостингът на собствен уебсайт обаче със сигурност е опция за организиране или ако планирате да поддържате малък блог на WordPress. Ако това сте вие, не забравяйте да разгледате нашите ръководства за използване на WordPress. 

  • Ръководство за начинаещи за използване на WordPress
  • Междинно ръководство за използване на WordPress
  • Разширено ръководство за използване на WordPress

заключение

Хостингът на собствения ви уебсайт е толкова забавно, колкото може да има един мошеник (като мен). Това е възможност да играете с нови технологични играчки на стар хардуер и да научите повече за света на уеб хостинга и как функционира.

За съжаление, това е най-доброто му използване. Освен ако нямате сериозна сила зад вашия сървър, е трудно да направите хостинга на уебсайта си подходящ вариант, практически и паричен. За това сме класирали най-добрите доставчици на уеб хостинг, така че можете да направите информиран избор.

Как премина домашния ви опит с хостинг? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me