BitTorrent Sync срещу Cloud Storage

Проблемът с която и да е услуга за архивиране в облачно съхранение е, че данните, съхранявани „в облака“, могат лесно да бъдат достъпни от вашия доставчик на облачни услуги, хакери и благодарение на тайни съдебни разпореждания и други подобни агенции като NSA.


Проблемът за съхранение в облака на BitTorrent Sync VS

Компании като SpiderOak (прегледайте тук) и Wuala ще криптира вашите файлове, преди да ги качите на сървърите си (т.е. те предлагат криптиране от край до край) и имат страхотна поддръжка за синхронизиране на почти всяка платформа.

За съжаление тези услуги използват собствен софтуер (т.е. той не е с отворен код и следователно не е достъпен за независим одит) и са толкова надеждни, колкото смятате, че са. SpiderOak бавно се движи в посока с отворен код, но докато не е 100% отворен код, трябва да се разглежда като подозрителен.

Bit Torrent Sync Android iOS PC MAC
Bit Torrent Sync Android iOS PC MAC© Cloudwards.net

Друго решение за осигуряване на облачно хранилище е да криптирате вашите файлове, преди да ги качите в облака, например чрез създаване на контейнер TrueCrypt във вашата папка Dropbox.

Този бит е леко настроен, но веднъж направен, работи добре, ако вашите нужди са прости. Въпреки това, вие губите много от нещата, които правят използването на облачно съхранение такава радост, като версия за документи, безпроблемен достъп до файлове в редица платформи и устройства (най-вече смартфони и таблети) и лесно споделяне на файлове.

Решение?

За да се справят поне частично с тези проблеми, екипът зад скандалния протокол за споделяне на P2P, BitTorrent, разработи нов начин за синхронизиране на данни между компютрите.

Показвайки, че P2P технологията все още е мощен инструмент, подходящ за много повече от просто пиратство в последния епизод на Game of Thrones, BitTorrent Sync използва протокола на BitTorrent за използване на трансфер на данни чрез „рояци“ от хостове, за да позволи бързо и високоефективно синхронизиране на данни между широка гама от устройства.

Работи много като Dropbox и други популярни услуги за съхранение в облак, като ви позволява да пускате файлове в специална папка на един компютър (включително мобилни устройства) и да ги преглеждате на всяко друго свързано устройство или да ги изтеглите за локална синхронизация.

Тъй като разчита на прехвърляне на данни директно между устройства (съвместно споделяне на файлове), използването на BitTorrent Sync заобикаля необходимостта от съхраняване на данни на облачни сървъри и тъй като пакетите са криптирани с помощта на 128-битов AES и могат да бъдат декриптирани само на устройство, с което сте споделили „тайна“, то трябва да е много защитено.

За съжаление, въпреки че се съобщава широко, че BitTorrent Sync е с отворен код, това за съжаление не е така.

Синхронизирането на BitTorrent е достъпно за Windows, OSX, Linux и FreeBSD и има приложения, налични на устройства с iOS и Android. Подобно на много облачни услуги, той поддържа версия и сътрудничество чрез споделяне на папки.

Показването

В сравнение с облачното съхранение, BitTorrent Sync предлага редица различни предимства, но в същото време има ограничения, които го правят далеч от идеалния заместител в сравнение с по-традиционните облачни услуги.

Предимства:

Недостатъци:

заключение

В действителност и въпреки някои прилики на повърхността, BitTorrent Sync и облачно съхранение са много различни зверове. Бързите скорости на трансфер и ефективно неограниченото съхранение (тъй като данните трябва да се съхраняват на скъпи сървъри) прави BitTorrent Sync идеален за споделяне на големи файлове и като инструмент за сътрудничество е толкова добър, колкото повечето облачни услуги. И ей, това е безплатно!

От друга страна, съхранението в облак, макар и често доста скъпо, е достъпно 24/7 (идеално за качване на работа в офиса, изключване на офисните компютри, след това достъп до данните в по-късен момент от вкъщи – нещо невъзможно да се направи с BitTorrent Sync). Освен това прави перфектна добавка към мобилните устройства, действайки като виртуална памет.

Ако не беше липсата на технология с отворен код, децентрализираната природа на BitTorrent Sync и последвалата липса на централна точка за съхранение, където NSA (или GHCQ и т.н.) могат лесно да получат достъп до вашите данни, би било вълнуващо развитие (и все още може да даде реални поверителност), но тъй като не е, ентусиазмът ни на този фронт е приглушен.

Ако сигурността наистина е основен приоритет за вас, тогава все още е по-добре да криптирате данните си, преди да ги качите в облака или да ги прехвърлите чрез BitTorrent Sync. В крайна сметка конете му за курсове и вероятно има място в живота ви както за BitTorrent Sync, така и за съхранение в облак, в зависимост от задачата.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me