Rishikimi AxCrypt – Përditësuar 2020

Rishikimi AxCrypt

AxCrypt është një pjesë e ngurtë e softverit të enkriptimit që kemi shijuar duke përdorur. Sidoqoftë, do të kërkojë disa shkulje dhe njohuri teknike për ta bërë atë të funksionojë në mënyrë optimale, pasi yo mund të lexoni në këtë përmbledhje të plotë të AxCrypt.


axcrypt-llogari-pult

axcrypt-download

axcrypt-file-sharing

menaxher i fjalëkalimeve

axcrypt-rinovimi-faqe

i mëparshëm

tjetër

AxCrypt është një program i fshehtë i kodimit me burim të hapur, i zhvilluar nga Svante Seleborg në 2001. Megjithëse AxCrypt ka pësuar shumë ndryshime, ai është akoma i përkushtuar për t’i mbajtur skedarët tuaj të sigurt. Krahasuar me shërbimet më të mira të kriptimit, AxCrypt bie prapa në disa fusha kryesore. 

Në këtë përmbledhje të AxCrypt, ne do të detajojmë përvojën tonë pasi të marrim programin e kriptimit të skedarit dhe dosjeve për një rrotullim. Gjatë rrugës, ne do të diskutojmë tiparet, çmimet, sigurinë, lehtësinë e përdorimit, ndarjen dhe mbështetjen, të gjitha përpara se të jepni verdiktin tonë. 

Kur bëhet fjalë për sigurimin e skedarëve tuaj, AxCrypt është teknikisht i shëndoshë. Ai respekton më të fundit në kriptim dhe nuk kërkon madje as një lidhje interneti të funksionojë. Thënë kështu, disa nga cilësimet e paracaktuar do të lënë disa skedarë të deshifruara, kështu që do të duhet të bëni disa ndryshime që AxCrypt të jetë aq efektiv sa mund të jetë. 

Fuqitë dhe dobësitë

Features

AxCrypt ka disa tipare unike, por ato më tërheqëse nuk i ofrojnë në mënyrat se si shpresojmë. Karakteristika më interesante është skedari i fshirë. Kur zgjidhni një skedar në AxCrypt, ju mund ta deshifroni atë përgjithmonë, ta dekriptoni përkohësisht ose ta fshini me siguri skedarin. 

Ky funksion është i ngjashëm me çdo “program shkatërrimtar”, siç është ai që shihet me Antivirus Bitdefender. Në thelb, ajo do të rishkruaj të dhënat që ju i fshini në mënyrë që skedarët të mos mund të rikuperohen duke përdorur forenzikën e diskut të ngurtë. 

Fshirja e skedarëve është në dispozicion vetëm për pajtimtarët Premium të cilët gjithashtu kanë qasje në pjesën tjetër të veçorive të AxCrypt, duke përfshirë ndërgjegjësimin për ruajtjen e cloud, menaxhimin e fjalëkalimit, enkriptimin e nën-dosjeve dhe ndarjen e çelësave. Ne do të flasim më shumë për të gjithë ata gjatë këtij shqyrtimi. 

Menaxheri i Fjalëkalimit AxCrypt

Një nga karakteristikat e shquara të AxCrypt është një menaxher fjalëkalimi, megjithëse nuk është më mirë sesa gjeneratori ynë i fjalëkalimeve dhe një spreadsheet. Ju mund të futni informacione në një fushë teksti në lidhje me fjalëkalimin dhe të gjeneroni një fjalëkalim për çdo gjë që keni futur, por kjo është ajo. Informacioni është i sigurt, por është rudimentar në rastin më të mirë në krahasim me menaxherët tanë më të mirë të fjalëkalimit. 

axcrypt-rishikim-password-menaxher

Nuk ka asnjë automatizim, asnjë zgjatim të shfletuesit, asgjë të llojit. “Menaxheri i fjalëkalimeve” të AxCrypt është një vend i koduar për të ruajtur fjalëkalimet që mund të kujtoni përmes shfletuesit tuaj. Edhe pse nuk është një tipar i keq, ka shumë mundësi më të mira, madje edhe falas (lexoni rishikimin tonë të Dashlane nëse kjo është ajo që jeni pas). 

Dallimet midis AxCrypt 1.7 dhe 2.x

Nja dy vjet mbrapa, AxCrypt azhurnoi në versionin 2, dhe megjithëse nuk do ta theksonim normalisht, kishte ndryshime të mjaftueshme për të garantuar përmendjen. Versioni i mëparshëm 1.7, i cili ishte shumë i popullarizuar, i lejoi përdoruesit të ruanin skedarët kryesorë që do të zhbllokonin qerret e tyre. Këto skedarë mund të ruhen në një USB drive dhe përdoren për të deshifruar çelësin AES-128. 

Përveç ngritjes së kriptimit në AES-256 – më shumë në atë seksion “siguri” më poshtë – AxCrypt gjithashtu shkatërroi skedarët kryesorë në favor të një fjalëkalimi master. Edhe pse ende mund të deshifroni skedarët e versionit 1.7 me versionin 2.x, e njëjta gjë nuk është e vërtetë edhe përndryshe.

Përmbledhje e AxCrypt

Çmimeve

AxCrypt është shumë më e lirë se sa konkurrenca dhe ofron një plan të mirë, të përshtatshëm. Për mbrojtje të plotë, do të duhet të rifreskoni në planin Premium. Edhe pse ka alternativa falas që ofrojnë siguri më të mirë, çmimi i kërkuar i AxCrypt nuk është shumë i lartë.

Ka tre plane për të zgjedhur, dy prej të cilave janë të rëndësishme për përdoruesit individual. Përveç një plani individual falas dhe të paguar, AxCrypt ofron një plan biznesi, megjithëse është i kushtueshëm. Ju jeni akuzuar gati 90 dollarë për anëtar në vit. Fatmirësisht, AxCrypt ofron deri në një zbritje prej 25 përqind, në varësi të madhësisë së ekipit tuaj. 

I njëjti cikël faturimi është i pranishëm për planet individuale, si dhe një cikël gjashtëmujor. Megjithëse çmimi është më i lirë se konkurrenca, opsionet e kufizuara të faturimit do të thotë se është më pak fleksibël sesa një shërbim si NordLocker (lexoni rishikimin tonë të NordLocker). Vlen gjithashtu të përmendet se AxCrypt përcakton një vit si 360 ditë, kështu që ju jeni duke blerë teknikisht pak më pak se një vit. 

AxCrypt Falas Premium

Shumica e përdoruesve do të ulen me planin Falas ose Premium, megjithëse ne ju këshillojmë drejt opsionit të paguar. Plani Falas vjen me ruajtje të pakufizuar dhe pa kufij të të dhënave të skedarëve, por ai përdor një çelës 128-bit në vend të një 256-bitësh (lexoni përshkrimin tonë të encryption për më shumë në lidhje me atë). Për më tepër, planit falas i mungon shkëmbimi, menaxhimi i fjalëkalimit dhe kodimi i emrit të skedarëve. 

Nëse nuk kujdeseni për këmbanat dhe bilbilat, ka shumë mundësi falas, përfshirë VeraCrypt dhe Cryptomator (lexoni rishikimin tonë të VeraCrypt dhe rishikimin e Cryptomator). AxCrypt ulet prapa softverit të tjerë të lirë të enkriptimit, kështu që nëse po kërkoni një mjet falas të përparuar të kriptimit, është më mirë të rrini me ata të dy. 

Plani i paguar ia vlen, sidoqoftë. AxCrypt përfshin mjete të shumta të kriptimit për të mbajtur skedarët tuaj të sigurt, duke përfshirë shifrimin më të lartë të kodit AES-256, dosjet e sigurta dhe kriptimin e nënfolderit. Për më tepër, ju mund të kodoni automatikisht skedarët e ruajtur në ruajtjen e cloud me planin Premium, për të cilin do të flasim më shumë në seksionin “ndarja e skedarëve” më poshtë. 

Megjithatë, mund të filloni me një plan falas. Kurdoherë që të regjistroheni për një llogari, AxCrypt automatikisht do të fillojë një provë falas 30-ditore, kështu që të mund ta shihni se si ju pëlqen para se të hiqni paratë. Nëse vendosni të blini menjëherë, AxCrypt qëndron në një politikë të rimbursimit të 30-ditëve pa pyetje. 

siguri

Edhe pse AxCrypt përdor algoritme të kriptimit të tingullit, disa zgjedhje se si funksionet e aplikacionit mund të vënë në rrezik skedarët tuaj. Thënë kjo, për sa kohë që azhurnoni cilësimet përkatëse, AxCrypt është i sigurt për t’u përdorur. 

AxCrypt përdor kriptimin AES-256 për skedarët tuaj për sa kohë që jeni pajtimtar Premium. Gjithçka është e lidhur me fjalëkalimin tuaj master, të cilin AxCrypt nuk e ruan ose e sheh, do të thotë se ka njohuri zero për atë që keni koduar. Për dallim nga shërbimet e tjera të përparuara të kriptimit, AxCrypt kërkon vetëm një fjalëkalim të vetëm master. 

Kjo do të thotë që pasi të zhbllokoni llogarinë tuaj, të gjithë skedarët tuaj të koduar janë zhbllokuar derisa të dilni. Shtë e rëndësishme të theksohet kjo sepse AxCrypt nuk do t’ju heqë automatikisht. Ose duhet të dilni me dorë ose të caktoni një kohë kur AxCrypt automatikisht ju çizmon. Ky është një nga shumë vendime të vogla që mund të vënë në rrezik të dhënat tuaja. 

Teknikisht, AxCrypt është i shëndoshë, siç përshkruhet në dokumentacionin e tij teknik. Sidoqoftë, lënia e përdoruesit të regjistruar dhe, siç do të hyjmë në pjesën tjetër, jo nënshkrimet e koduara automatikisht mund ta linin përdoruesin të ekspozuar. 

Nëse nuk e dini se keni nevojë të dilni dhe të kontrolloni opsionin “përfshini nënfolderët”, dikush mund të shohë me lehtësi skedarët tuaj të koduar në një formë të deshifruar ndërsa mendonit se ishin të sigurta. 

Tofarë duhet të bëni nëse keni harruar fjalëkalimin tuaj AxCrypt

Gjithçka është e lidhur me fjalëkalimin tuaj master, kështu që është e rëndësishme ta mbani mend. Fjalëkalimi juaj master ka një çelës të krijuar nga një funksion i derivimit të tastit PBKDF2-HMAC-SHA512. Ky çelës përdoret në një algoritëm të mbështjelljes së çelësave për të mbrojtur çelësin e enkriptimit master (përdoret për të deshifruar skedarët tuaj). 

Edhe pse është një përbërje e ngjashme me shumicën e softverëve të enkriptimit të skedarëve, hapi shtesë i një algoritmi të mbështjelljes së çelësave ju mbron nga sulmet e forcës brutale. Fjalëkalimi juaj master është përdorur për të vërtetuar lokalisht, por nëse vendosni të lidhni serverët e AxCrypt, adresa juaj e emailit, sistemi operativ, adresa IP dhe gjuha janë regjistruar. 

Nëse harroni fjalëkalimin tuaj master, nuk jeni me fat. Megjithëse AxCrypt lejon një rivendosje të fjalëkalimit, të gjithë skedarët që keni pasur të koduar më parë do të humbasin. 

Ju mund të azhurnoni fjalëkalimin tuaj master duke futur një frazë të vjetër dhe të re, e cila do të zbatohet për skedarët tuaj të koduar më parë. Sidoqoftë, pa gjysmën private të çelësit RSA-4096 të përdorur për ndarjen ose skedarin kryesor të çelësave, të dhënat tuaja janë të kyçura. 

Përjashtimi i vetëm është nëse fjalëkalimi juaj është shumë i shkurtër. AxCrypt thotë në FAQ se mund të shkruajë dhe adaptojë një program specifik i cili në thelb do të forcojë fjalëkalimin tuaj. Kjo funksionon vetëm nëse ka kombinime të kufizuara të asaj që mund të jetë fjalëkalimi juaj. 

Lehtësinë e përdorimit

AxCrypt nuk është një aplikacion i vështirë për t’u përdorur, por qasja e tij jodradicionale për të kriptuar skedarët mund ta bëjë procesin konfuz. Prapëseprapë, për sa kohë që ju merrni kohë për të mësuar rreth quirks të AxCrypt, softueri është mjaft i drejtpërdrejtë. 

Regjistrimi në AxCrypt është çuditërisht konfuz. Uebfaqja duket dhe funksionon thjesht, por vetëm nëse tashmë keni një ID të AxCrypt. Nëse nuk e bëni këtë, duhet të kaloni në proces si dikush që rinovon pajtimin e tij – duke goditur “bleni tani” nën produktin përkatës – dhe të regjistroheni për një llogari veç e veç. 

axcrypt-rishikim-rinovimi-faqe

Në vend që të shkruani emailin tuaj dhe të vendosni një fjalëkalim, AxCrypt kërkon vetëm emailin tuaj. Do t’ju dërgohet një lidhje verifikimi, e cila, pasi të klikoni, do të hapë një faqe për krijimin e fjalëkalimit. Nuk është si ky proces të jetë i prishur, por është pak i lezetshëm. Me siguri AxCrypt mund t’ju lejojë të vendosni një email dhe fjalëkalim përpara se të verifikonit. 

Pasi të keni vendosur, mund të regjistroheni në pultin tuaj, i cili është vendi ku mund të aktivizoni provën tuaj falas ose të blini një anëtarësim Premium. I gjithë procesi ndjehet pak mbrapa. Ju verifikoni emailin tuaj përpara se të regjistroheni për një llogari dhe regjistroheni për një llogari para se të blini një pajtim. Megjithatë, procesi nuk është shumë i vështirë. 

axcrypt-rishikim-llogari-pult

Shkarkimi i AxCrypt në Windows dhe Android

Shkarkimi është gjithashtu i çuditshëm, me instaluesit të disponueshëm në faqen kryesore, jo në pultin tuaj. Megjithatë, faqja e shkarkimeve është e organizuar bukur, që është një ndryshim i mirëpritur i ritmit nga shumica e programeve me kod të hapur encryption (shumë alternativa TrueCrypt bien viktimë). AxCrypt tregon vetëm versionin e saj të fundit dhe instalimi ynë u mbyll pa asnjë problem. 

axcrypt-rishikim-download

AxCrypt gjithashtu ka një version “të lëvizshëm” të disponueshëm për Windows. Ju nuk keni nevojë të instaloni këtë kërkesë të pavarur në mënyrë që ajo të funksionojë. Thjesht ngarkoni ekzekutuesin në një USB drive dhe shtypeni në çdo kompjuter.  

Ne gjithashtu shkarkuam aplikacionin Android, i cili është në dispozicion vetëm për pajtimtarët Premium. Aplikacioni funksionon, por është më shumë një referencë se gjithçka tjetër. Mund të dekriptojë skedarët dhe të tregojë fjalëkalimet e ruajtura në llogarinë tënde, por nuk mund të kriptojë skedarë në telefonin tënd. Ne kemi parë gjithashtu disa përmbledhje të përdoruesve në lidhje me çështjet e pajtueshmërisë, megjithëse nuk kemi ekzekutuar në asnjë vetë. 

Mësoni si të përdorni AxCrypt

AxCrypt ka një kurbë mësimi. Ai nuk funksionon në të njëjtën mënyrë si programi tjetër i enkriptimit. Në vend që të krijoni një disk virtual, ku do të ruani të gjithë skedarët tuaj të koduar, AxCrypt në të vërtetë zëvendëson skedarët ose dosjet në hard drive tuaj me versionin e koduar. Si parazgjedhje, ajo krijon një dosje në dokumentet tuaja, si dhe një dosje në secilin vend të ruajtjes së cloud në kompjuterin tuaj. 

axcrypt-rishikim-dosje-vende

Ka një sërë butonash, por nga përvoja jonë, është më mirë të kaloni ato dhe të njiheni me klikimin tuaj të djathtë. AxCrypt ka shumë mundësi, dhe disa prej butonave të disponueshëm nuk janë të rëndësishme. Për shembull, ka një buton që hap faqen e menaxhimit të fjalëkalimit në shfletuesin tuaj të internetit, por jo një për të shtuar një dosje të koduar.

Mund të kriptoni skedarë ose dosje, me skedarët e fundit që paraqiten në skedën “skedarët e fundit” dhe vendet e dosjeve në skedën “Dosjet e sigurta”. Skedarët e rinj mund të kodohen duke përdorur aplikacionin, por është më lehtë ta gjesh skedarin ose dosjen në Windows Explorer. Klikimi me të djathtën në çdo skedar ose dosje do të lejojë që të kodohet dhe zëvendësojë atë. 

axcrypt-shqyrtim-dritare

Gjërat ngatërrohen kur flasin për dosjet e siguruara. Përdoruesit Premium mund të shtojnë dosje të sigurta, ku të gjitha skedarët e shtuar në atë dosje janë koduar automatikisht. Sidoqoftë, asnjë nën-dosje nuk është e koduar nga parazgjedhja. Ju duhet të aktivizoni opsionin “përfshini nënfolderët” në menunë për ta bërë atë. 

Theksojmë që pasi kemi kaluar ca kohë në përpjekje për të kuptuar pse dosjet tona të ruajtjes në cloud nuk ishin të koduara. Dosjet e siguruara kodojnë skedarët, por jo dosjet shtesë me cilësimet e paracaktuar. Kjo do të thotë që, në rast aksidenti, mund të tërhiqni një pjesë të nënfolderëve në një dosje të “siguruar” vetëm për të zbuluar që skedarët brenda nuk janë të koduara. 

Ndarja e skedarëve & ruajtje

Shkëmbimi dhe sinkronizimi i skedarëve është vetëm një mundësi për të paguar pajtimtarët AxCrypt, që është e vërtetë për shumicën e softverëve të kriptimit të skedarëve. Shpërndarja trajtohet duke përputhur çiftet kryesore me përdoruesit e tjerë. Në thelb, ju i dërgoni dikujt gjysmën tuaj të një çifti kyç, ato përputhen me të tyre dhe skedari është i zhbllokuar. Në atë mënyrë, përdoruesi pritës mund të përdorë fjalëkalimin e vet për të zhbllokuar skedarin. 

axcrypt-rishikim-file-sharing

Mund të ndani skedarë ose dosje, por vetëm nëse jeni një pajtimtar Premium. Përndryshe, nëse doni të ndani skedarët e koduar, do të duhet ta ndani me dorë skedarin dhe t’i jepni marrësit çelësin e duhur për ta deshifruar atë. 

Sinkronizimi i skedarëve AxCrypt me OneDrive, Dropbox dhe Google Drive

Për sa kohë që keni një abonim Premium, AxCrypt do të zbulojë automatikisht shërbimet e ruajtjes së reve në pajisjen tuaj. Procesi është i ngjashëm me Boxcryptor, ku dosjet tuaja shfaqen menjëherë (lexoni rishikimin tonë të Boxcryptor për më shumë rreth kësaj). Thënë kjo, AxCrypt nuk e bën të qartë se cilat shërbime mbështeten. 

Testimi me OneDrive, Dropbox dhe Google Drive, AxCrypt i zgjodhi ato pa asnjë problem, duke gjeneruar automatikisht një dosje në secilin vend. E njëjta gjë mund të mos jetë e vërtetë për të gjithë ofruesit e ruajtjes së cloud, por shërbimet më të spikatura, siç është Sync.com, duhet të shfaqen me pak bujë (lexoni rishikimin tonë të Sync.com). 

Detektimi automatik është një veçori vetëm Premium, por kjo nuk do të thotë që përdoruesit e lirë nuk mund të sinkronizohen me shërbimet cloud. Thjesht duhet të shtoni manualisht dosjet e ruajtjes së cloud dhe të zhvendosni skedarët atje. Ata do të kodohen automatikisht dhe do të zëvendësojnë skedarin ekzistues brenda shërbimit të ruajtjes së cloud. 

mbështetje

Mbështetje e drejtpërdrejtë përmes bisedës live dhe postës elektronike është në dispozicion vetëm për pajtimtarët Premium (më shumë në bisedën live brenda një minutë) Sidoqoftë, në faqen e internetit, AxCrypt e vë në dispozicion adresën e tij të postës elektronike (e mbrojtur me email), duke thënë vetëm se i jep përparësi pajtimtarëve Premium. 

AxCrypt thotë se ka një bisedë live në faqen e çmimeve, megjithëse nuk mund ta gjetëm askund. Edhe kur të keni hyrë në llogari, nuk ka asnjë mundësi për të filluar një bisedë. Ndoshta kjo është një rrugë kontakti që AxCrypt do të mbështesë në të ardhmen. Pavarësisht, nuk është në dispozicion tani. 

Nëse nuk doni të prisni një email, mund të bëni pyetje në forum, pavarësisht nëse jeni një pajtimtar Premium apo jo. Forumi është mjaft aktiv, me disa tema të reja që shfaqen çdo javë. Jo vetëm që moderatorët adresojnë pyetje në forum, por gjithashtu krijuesi dhe bashkëthemeluesi i AxCrypt. 

axcrypt-shqyrtim-Forume

Përndryshe, ekziston një faqe FAQ në vend të një baze njohurish. FAQ përfshin shumë terrene, duke iu përgjigjur pyetjeve se pse AxCrypt kërkon informacion të caktuar dhe çfarë të bëni nëse harroni fjalëkalimin tuaj. ’Shtë mjaft i plotë, megjithëse nuk përfshin ndonjë informacion në lidhje me zgjidhjen e problemeve të aplikacionit. 

Aktgjykimi

AxCrypt është një mjet i lirë dhe i efektshëm i kriptimit, megjithëse mungon në disa zona. Përvoja e përdoruesit ndjehet prapa, dhe disa nga vendimet e sigurisë mund të lënë dosjet tuaja në rrezik. Kjo tha, për aq kohë sa ju jeni të gatshëm të kuptoni se si funksionon AxCrypt, ju jeni në kërkim të një programi të lirë dhe të vlefshëm të kriptimit të skedarëve. 

Whatfarë mendoni për AxCrypt? A do të përfitoni nga gjyqi 30-ditor? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map