Rishikimi i Internet Explorer – Përditësuar 2020

Rishikimi i Internet Explorer

Në rast se nuk e dini, Internet Explorer është akoma rreth e rrotull dhe shërben kryesisht si një dëshmi për sa larg kemi ardhur që nga vitet ’90. Ashtë një dhimbje për t’u përdorur, një rrëmujë për të parë dhe nuk mund të hyni në shumë faqe, siç mund të lexoni në këtë përmbledhje të Internet Explorer.


Shqyrtimet më të mira të shfletuesit

Internet Explorer u lançua në 1995, dhe për një kohë të gjatë, ai ishte mbreti i shfletuesve të internetit, të paktën në numër të përdoruesve. Rritja e Google Chrome në vitin 2008 e zhvendosi atë nga pozicioni i saj mbizotërues, dhe që nga rënia e tij, që nga fundja u zëvendësua nga Microsoft Edge në 2015 (lexoni rishikimin tonë Edge). Ky përmbledhje e Internet Explorer do të shpjegojë të mirat dhe të këqijat e shfletuesit.

Shfletuesi është një rrëmujë e vjetëruar dhe me një mungesë serioze të veçorive, një ndërfaqe të vjetëruar dhe të shëmtuar dhe performancë të dobët, është një nga shfletuesit më të këqij të internetit që mund të përdorni. E vetmja përmbysje në Internet Explorer është se disa faqe të lashta të internetit dhe sisteme intranet janë ndërtuar akoma vetëm për të, do të thotë që ndonjëherë je i detyruar ta përdorësh.

Iteracioni i fundit dhe i fundit i shfletuesit, i njohur si Internet Explorer 11, është i disponueshëm vetëm për Windows 7 dhe më vonë. Alsoshtë gjithashtu versioni i vetëm i shfletuesit për Windows 10, 8.1 dhe 8. Internet Explorer për macOS ekzistuar, por ai u ndërpre në 2003 pas fillimit të Safari të Apple. Për këtë rishikim, kemi përdorur një laptop që drejton Windows 10 për të bërë testimin tonë.

Pikat e forta & dobësitë

Alternativa për Internet Explorer

Features

Internet Explorer i mungojnë shumë prej veçorive që tani konsiderohen standarde për shfletuesit e uebit. Megjithëse mund të shtoni Google dhe disa ofrues të tjerë të kërkimit në shiritin tuaj të kërkimit, motori i kërkimit parazgjedhur është i kyçur në Bing. 

Karakteristikat e tjera që mungojnë përfshijnë tema dhe aftësinë për të heshtur skedat. Megjithëse ekziston një mbushje rudimentare e automatikut, ajo nuk mund të kursejë metodat e pagesës dhe asgjë tjetër përveç fjalëkalimeve nuk mund të menaxhohet ose modifikohet, vetëm të pastrohen.

IE-AutoFill

Internet Explorer ka shtesa shtesë, por përzgjedhja është e dobët në krahasim me Chrome dhe Mozilla Firefox (lexoni rishikimin tonë të Firefox-it). Për fat të mirë, ekziston një version i Adblock Plus, por ky është minimumi i zhveshur që dëshironi nga shtrirja e një shfletuesi. Për shkak se shfletuesi nuk bazohet në Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium), ai nuk mund të përdor bibliotekën e zgjerimit të Chrome.

IE-InternetExplorerAddons

Shfletuesi vjen me Bing Translate, duke ju lejuar të përktheni faqet e internetit në më shumë se 45 gjuhë duke klikuar me të djathtën dhe duke zgjedhur opsionin e përkthimit në menunë e kontekstit. Megjithëse është më mirë se asgjë, Bing Translate nuk është askund aq i mirë sa Google Translate, i cili përmban më shumë gjuhë dhe saktësi më të madhe kur përktheni.

Internet Explorer integrohet mirë me produktet e tjera të Microsoft. Ju mund të importoni uebfaqe në Excel ose OneNote, i cili ruan tekstin duke krijuar automatikisht një fletë Excel ose një faqe OneNote. Shtë një mjet i dobishëm nëse duhet të kopjoni shumë të dhëna, të tilla si tabela, në skedarë lokalë, por mund t’i bëni në shfletues të tjerë me një shtesë.

IE-ImportToExcel

Lehtësinë e përdorimit

Struktura themelore e ndërfaqes së Internet Explorer duket e ngjashme me shfletuesit e tjerë me adresat dhe shiritat e kërkimit në krye dhe skedat dhe faqet e faqeve nën to, por ajo ka shumë menu dhe butona. Ndërfaqja ndjehet e lashtë, dhe ka një mungesë kontrolli mbi përvojën e shfletimit, me gjëra të thjeshta të tilla si ngjitja ose zgjedhja e shumë skedave që mungojnë.

IE-BasicInterface

Përveç cilësimeve themelore për madhësinë dhe ngjyrën e tekstit, nuk ka asnjë mënyrë që ju të rregulloni pamjen e shfletuesit. Për shkak se shfletuesit modernë, të tilla si Vivaldi (lexoni rishikimin tonë Vivaldi), ju lejojnë të ndryshoni pothuajse çdo aspekt se si duket dhe ndihet shfletuesi, opsionet e personalizimit të Internet Explorer duken me mangësi të pamjaftueshme.

Menyja e cilësimeve gjithashtu ndjehet si një relike e vjetëruar dhe lundrimi i saj për të gjetur opsionin që po kërkoni është shpesh i lodhshëm dhe i vështirë sepse bërja e ndryshimeve të vogla shpesh kërkon që ju të poreni përmes listave të gjata të fshehura në kategori të përparuara.

IE-InternetOptions

Në pjesën e përparme të pajtueshmërisë, shumë faqe në internet nuk testojnë për Internet Explorer, kështu që shpejt do të ekzekutoheni në probleme gjatë shfletimit, dhe kjo do të përkeqësohet vetëm me kalimin e kohës. Kjo sepse Internet Explorer ka një numër të ulët të përdoruesve dhe nuk mbështet shumë standarde moderne të internetit, gjë që e bën optimizimin e faqeve të internetit për atë një detyrë të dhimbshme për zhvilluesit e uebit.

Nga ana tjetër, disa uebfaqe të vjetra ende përdorin kornizat e trashëgimisë, siç është ActiveX, e cila është ndërtuar në Internet Explorer. Për më tepër, faqet e internetit intranet dhe aplikacionet që përdoren nga kompanitë ndonjëherë bëhen për shfletuesin.

Performance

Internet Explorer është i ngadaltë, duke arritur shpejtësi të ngjashme me shfletuesin e tij zëvendësues, Edge, i cili është shumë më i ngadalshëm se të gjithë shfletuesit e tjerë që kemi testuar, me përjashtim të Tor Browser (lexoni rishikimin tonë të shfletuesit Tor). Përdorimi i RAM-it është gjithashtu i lartë, me shfletuesin që konsumon po aq shumë nga burimet e sistemit tuaj si Chrome, pavarësisht se është shumë më i ngadalshëm.

Internet Explorer ka një pult të performancës, të cilin mund ta sjellni në secilën skedë për të matur përdorimin e tij të CPU dhe RAM, si dhe kohën e bojës, shkallën e kornizës dhe numrin e kërkesave të rrjetit. Fatkeqësisht, funksionon vetëm në skedat individuale, kështu që është joefikase nëse doni të krahasoni performancën e të gjitha skedave tuaja të hapura ose të gjeni faqen e internetit që po konsumon më shumë burime.

IE-PerformanceDashboard

siguri

Problemi më i madh me sigurinë e Internet Explorer është se ai nuk është më në zhvillim aktiv ose përparësi për Microsoft. Megjithëse shfletuesi akoma merr mbështetje, ai merr vetëm një azhurnim të sigurisë rreth një herë në muaj, i cili është i rrallë në krahasim me shfletuesit e tjerë, pasi ne kemi përfshirë në artikullin tonë në të cilin shfletuesi në internet është më i sigurti.

Për dallim nga shumica e shfletuesve, nuk ju paralajmëron kur të përdorni një uebsajt për një lidhje të pasigurt. Padshtë një kuti bllokimi pranë shiritit të adresave kur jeni i lidhur me HTTPS, por mungesa e saj është e lehtë të humbasësh dhe mund të të lë të vetëdijshëm se po dërgon informacione personale ose të rëndësishme për një lidhje të pasigurt, e cila mund të çojë në mbledhjen e të dhënave nga i treti -parties.

IE-HTTPSPadlock

Ekzistojnë tre nivele sigurie, ku secila prej tyre përqendrohet kryesisht në bllokimin e skripteteve të ndryshme ose duke ju kërkuar leje përpara se t’i ekzekutoni ato. Cilësimet e përparuara ju lejojnë të zgjidhni masa individuale të sigurisë, por ato janë të konflikuara dhe e bëjnë të dhimbshme të menaxhoni cilësimet dhe lejet e faqes në internet.

IE-AdvancedSecurity

Për të mbrojtur përdoruesit nga përmbajtja me qëllim të keq, të tilla si malware ose skemat e phishing, Internet Explorer përdor Microsoft Defender SmartScreen. Ai paralajmëron përdoruesit kur ata janë gati të hapin një faqe interneti të njohur për sjellje dashakeqe, duke shërbyer të njëjtin qëllim siç bën Shfletimi i Sigurt i Google për shumë shfletues të tjerë. Thënë kështu, Mbrojtësi SmartScreen është më i shpejtë se Shfletimi i Sigurt.

intimitet

Sa i përket intimitetit, Internet Explorer bën minimumin, por jo shumë më tepër. Ju mund të aktivizoni mbrojtjen e gjurmimit në cilësimet, si dhe të përdorni “shfletimin paramarrës”, i cili është vetëm një emër tjetër për dritaret standarde private që kanë të gjithë shfletuesit. Mund të vendosni shfletuesin që të fshijë automatikisht të gjitha të dhënat, përfshirë historinë e shfletimit, cookies, etj. Në dalje, megjithatë, që është një prekje e këndshme.

IE-TrackingProtectionSettings

Politika e privatësisë për Internet Explorer është e gjatë dhe komplekse, dhe informacioni më i rëndësishëm është i fshehur në fund, i cili zbulon se megjithëse të dhënat e mbledhura nga ju do të qëndrojnë në Microsoft shumicën e kohës, ato mund të dorëzohen në mënyrë të caktuar rrethanat, dhe të dhënat tuaja gjithmonë do të përdoren nga kompania për të personalizuar dhe “përmirësuar” përvojën tuaj.

Nëse jeni serioz në mbrojtjen e intimitetit tuaj, duhet të përdorni një shfletues të ndryshëm dhe të lexoni udhëzuesin tonë të shfletimit anonim, i cili përmban mijëra këshilla të dobishme dhe truket se si të mbroheni nga sytë e këqij ndërsa jeni në internet.

Aktgjykimi

Sinqerisht, Internet Explorer është një shfletues i tmerrshëm. Ishte shumë larg konkurrencës edhe para ngritjes së Chrome në fund të viteve 2000 (lexoni rishikimin tonë të Chrome) dhe nuk do të ishte marrë më mirë. Performanca e dobët, mungesa e karakteristikave dhe një dizajn i vjetëruar shtojnë deri në një nga shfletuesit më pak të dobishëm në treg. Edhe shefi i sigurisë i Microsoft u ka thënë njerëzve që të mos e përdorin më atë.

Fakti që Edge mori përsipër shfletuesin parësor të Microsoft-it në 2015 nuk ka ndihmuar, dhe nëse për ndonjë arsye ju duket nevoja të përdorni një shfletues të integruar me kompjuterin tuaj Windows, kjo është ajo që duhet të përdorni.

Whatfarë mendoni për Internet Explorer? A ka ndonjë arsye bindëse për ta përdorur atë që ne nuk e kemi mbuluar në këtë përmbledhje që kompenson të metat e saj të shumta? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me