Rishikimi i Firefox – Shpejtësia, Mbrojtja dhe Intimiteti – Përditësuar 2020

Rishikimi i Firefox-it

Firefox është një nga shfletuesit më të shpejtë përreth, ndërsa ofron edhe siguri dhe intimitet të shkëlqyeshëm. Megjithëse ndërfaqja nuk është çaji i secilit, është ende një mundësi e shkëlqyeshme për shumicën e njerëzve dhe ia vlen ta provoni. Lexoni më shumë rreth kësaj në përmbledhjen tonë të plotë të Firefox-it.


Shqyrtimet më të mira të shfletuesit

Mozilla Firefox ka qenë rreth e rrotull për një kohë të gjatë, dhe kjo do të thotë se ka kaluar nëpër shumë përsëritje me sukses të larmishëm. Në vitin 2017, ajo filloi azhurnimin e saj kuantik, i cili përmirësoi shpejtësinë dhe rindërtoi dizajnin. Ky përmbledhje e Firefox-it do t’ju japë një ide se si grumbullohet kundër shfletuesve të tjerë.

Firefox është ndër shfletuesit më të shpejtë. Ajo ofron shumë karakteristika të shkëlqyera nga kutia, si dhe një bibliotekë të fortë të shtesave dhe opsioneve të gjera të personalizimit. Plus, ajo vjen me mbrojtje të fortë të intimitetit dhe, për shkak se Mozilla është një organizatë jofitimprurëse, ajo ka pak nxitje për të mbledhur dhe shitur të dhënat tuaja.

Firefox është në dispozicion në shumicën e pajisjeve dhe sistemeve operative, duke përfshirë Windows 7, 8, 8.1 dhe 10, macOS X 10.9 dhe më vonë, Android Jelly Bean dhe më vonë dhe iOS 11.0 dhe më vonë. Për këtë rishikim, kemi përdorur një laptop që drejton Windows 10 dhe një iPhone në iOS 12.3.

Pikat e forta & dobësitë

Alternativa për Firefox

Features

Si parazgjedhje, Firefox sporton një ndërfaqe të pastër dhe të thjeshtë që nuk është shumë ndryshe nga shfletuesit e tjerë kryesorë, siç është Google Chrome. Skedat, shirita e adresës / e kërkimit dhe shiriti i faqerojtësve janë shtresuar në krye, dhe ka një hapësirë ​​për kontrollet e lundrimit në të majtë.

Thënë kjo, ndryshe nga Chrome, Firefox vjen me shumë mundësi opsionesh për ndërfaqen. Elementdo element i UI-së bazë mund të zhvendoset, dhe disa butona mund të shtohen kudo që ju pëlqen me një proces të thjeshtë tërheqje dhe rënie.

Firefox-UICustomization

Firefox ishte shfletuesi i parë i madh që ofronte shtesa të jashtme, dhe megjithëse biblioteka e saj që nga ajo kohë është eklipsuar në madhësi nga Chrome, ai ende ofron një larmi të gjerë funksionalitetesh, siç janë grupet e skedave, menaxherët e fjalëkalimeve, shënimet e integruara dhe shumë më tepër.

Vendosja dhe sinkronizimi i shfletuesit tuaj nëpër pajisje është e shpejtë dhe e thjeshtë. Për sa kohë që të krijoni një llogari Firefox, faqet tuaja të preferuara, preferencat, historia e kërkimit, hyrjet, shtesat dhe madje edhe skedat e hapura do të sinkronizohen midis pajisjeve tuaja. Shikoni udhëzuesin tonë se si të kopjoni faqerojtësit e Firefox-it për të mësuar më shumë rreth procesit.

Firefox-SyncSettings

Thënë kështu, Firefox paralajmëron se nuk është një shërbim rezervë, kështu që nëse nuk sinkronizoni më shumë se një pajisje, asgjë nuk do të kursehet nëse ajo pajisje prishet ose ju çinstaloni shfletuesin. Shikoni listën tonë të shërbimeve më të mira rezervë të reve, nëse po kërkoni një mënyrë për të arritur rreth kësaj.

Kjo mund të duket si një kufizim, por kjo do të thotë që Mozilla nuk mban shënime gjigande të të dhënave të sinkronuara të përdoruesve të saj, e cila është e shkëlqyeshme për intimitetin, veçanërisht në krahasim me Chrome, ku Google do të mbledhë çdo informacion rreth jush.

Në anën e djathtë të shiritit të adresës janë veçori të vogla por të dobishme. Duke klikuar shigjetën që drejton poshtë, shiriti i adresave shtrihet për të ju treguar 10 kërkimet e fundit që keni bërë, si dhe motorë kërkimi alternative, siç janë Wikipedia, Amazon ose Twitter. Ju gjithashtu mund t’i rregulloni ato motorë kërkimi shtesë. Firefox ju jep shumë mundësi për t’i bërë lehtësisht të arritshme.

Firefox-HistoryAndSearchEngines

Një tjetër veçori fantastike është mjeti i kapjes së ekranit. E vendosur në menunë me tre pika pranë shiritit të adresave, ju lejon të merrni një skicë të një faqe të tërë pa lëvizur. Ju gjithashtu mund të zgjidhni pjesë specifike të një faqe për të skriptuar, e cila ju kursen përpjekjen për të zgjedhur dhe korrur me dorë kur doni vetëm të ndani një pjesë të një faqe.

Firefox-ScreenshotTool

Një tjetër veçori e dobishme e ndarjes në të njëjtën meny është opsioni “link i postës elektronike” që automatikisht krijon një email duke përdorur ofruesin tënd të paracaktuar të postës elektronike, të cilin mund ta rregullosh, për të dërguar lidhjen. Ekziston gjithashtu një buton për të kopjuar lidhjen, megjithëse është më pak e dobishme, si dhe një mundësi për të dërguar lidhjen në njërën nga pajisjet tuaja të tjera.

Ekziston gjithashtu një pamje e lexuesit, e cila zhvendos artikuj me përmbajtje të palidhur dhe i formaton ato në një stil lehtësisht të tretshëm, si dhe ju siguron një vlerësim për sa kohë do të marrin për të lexuar. Lexuesi i integruar. Pdf është gjithashtu i dobishëm, por i mungojnë karakteristika të përparuara, të tilla si nënshkrimi i dokumentit ose mbështetja për dinamikë .pdfs.

Firefox-ReaderView

Firefox gjithashtu vjen me mbështetje të integruar për Pocket, i cili është një aplikacion që ju lejon të zbuloni dhe kurseni artikuj nëpër pajisje.

Karakteristikat e Firefox Mobile

Firefox për celular është një karakteristikë shumë më pak e rëndë sesa versioni i desktopit, por prapëseprapë ai vjen me mjete të dobishme. Në menunë në fund të djathtë, mund të çaktivizoni të gjitha imazhet, gjë që është e shkëlqyeshme për ata me plane të vogla të të dhënave ose lidhje të ngadalta, si dhe të aktivizoni ose çaktivizoni mënyrën e natës dhe mbrojtjen e gjurmimit..

Duke hapur menunë pranë shiritit të adresave, ju mund të kërkoni versionin e desktopit të çdo faqeje, të ndani ose kopjoni URL-në dhe të shtoni faqen aktuale në listën tuaj të leximit, e cila ju lejon të hyrni jashtë linje në të. Kur prekni shiritin e kërkimit, menuja zëvendësohet me një skanues të kodit QR.

Firefox-MobileMenus

Ekziston gjithashtu një version i shfletuesit për iOS dhe Android i quajtur Firefox Focus. Designedshtë krijuar për të qenë minimale, vjen me shumë më pak karakteristika dhe përqendrohet në mbrojtjen e intimitetit. Thënë kështu, mënyra private në Firefox të rregullt bën të njëjtën punë, kështu që thirrja kryesore e saj është ndërfaqja e zhveshur dhe qasja minimaliste në shfletim..

Firefox-Focus

Lehtësinë e përdorimit

Firefox ka një ndërfaqe të hijshme dhe të lehtë për t’u kuptuar që bën shfletimin e një përvoje të thjeshtë dhe të rehatshme. Thënë kjo, megjithëse aplikacionet më të vjetra në internet nganjëherë funksionojnë më mirë me Firefox sesa Chrome, mbizotërimi i tregut të këtij të fundit do të thotë që ju ndonjëherë do të ekzekutoni gabime dhe probleme me programet moderne të internetit kur përdorni Firefox.

Lehtësia e përdorimit në desktop

Versioni i desktopit i Firefox ka një plan urbanistik. Shiriti i kërkimit dhe faqerojtësit tuaj janë vendosur në krye të ekranit, me kontrolle navigimi në të majtë dhe menutë të vendosura në të djathtë. Hapësira që shfaqet e kërkimeve të mëparshme dhe motorët alternative të kërkimit është gjithashtu e dobishme nëse duhet të përdorni ofrues të shumtë kërkimesh.

Skedat janë të ndara qartë, dhe në vend se t’i minimizoni ato në pikën e të qenit thjesht favorizues, Firefox zgjedh një qasje horizontale lëvizjeje, duke i lënë skedat mjaft të mëdha sa që ende mund të lexoni pjesë të titullit.

Firefox-ScrollingTabs

Lehtësia e përdorimit në celular

Firefox është po aq i lehtë për t’u përdorur në celular. Shiriti i adresave është në krye të ekranit, me një buton pranë tij për modalitetin e lexuesit dhe menunë me mundësi për të shkëmbyer, bookmarking dhe kërkuar faqet e internetit të desktopit.

Kontrollet e lundrimit dhe menyja e skedave janë në fund të ekranit, dhe skedat shfaqen në dy përmbledhje të veçanta të dritareve të rregullta dhe private, të cilat mund t’i ndërroni midis.

Firefox-MobileTabs

Performance

Firefox është një nga shfletuesit më të shpejtë të mëdhenj, duke zënë orën prapa Chrome në desktop dhe përpara Microsoft Edge dhe Opera (lexoni rishikimin tonë të Microsoft Edge). Në celular, testet tona treguan se ishin më të shpejta se Chrome dhe Safari, por jo nga një diferencë e madhe.

Kur bëhet fjalë për burimet e sistemit, Firefox ka një gjurmë të lartë fillestare, duke përdorur sasi të mëdha RAM kur keni vetëm disa skeda të hapura. Thënë më shumë, sa më shumë skedarë të keni hapur, aq më efikase krahasohet me konkurrentët e saj, duke përdorur RAM dukshëm më pak se Chrome pasi të keni shumë skeda të hapura njëkohësisht.

siguri

Firefox merr shenja të larta për sigurinë, por siç përfunduam në artikullin tonë se cili shfletues i uebit është më i sigurti, nuk bën ashtu si edhe Chrome.

Firefox vjen me një bllokues që shfaqet, si dhe një bllok në faqet e internetit të njohura me qëllim të keq duke përdorur bazën e të dhënave të shfletimit të sigurt të Google. Gjithashtu ju paralajmëron kur vizitoni një faqe në internet duke përdorur një lidhje të pasigurt HTTP, megjithëse paralajmërimi është më i vështirë se sa është në Chrome.

Firefox-HTTPWarning

Një tjetër aspekt thelbësor i sigurisë së softuerit është shpeshtësia e azhurnimeve, dhe Mozilla gjithashtu bën mirë në këtë drejtim. Në përgjithësi, nëse zbulohet një e metë e sigurisë, ajo përgjigjet dhe lëshon një rregullim brenda një dite. Si parazgjedhje, shfletuesi përdor një shërbim në sfond për të kontrolluar automatikisht dhe shkarkuar azhurnime, do të thotë që nuk do të vazhdoni pa dashje të përdorni një version të pasigurt.

Fjalëkalimet e ruajtur në vend mund të mbrohen me një fjalëkalim master, megjithëse kjo është çaktivizuar si parazgjedhje, kështu që duhet të shtoni manualisht një për të mos lejuar që fjalëkalimet tuaja të jenë të disponueshme për këdo që ka qasje fizike në makinën tuaj.

intimitet

Privatësia është forca më e madhe e Firefox-it. Ajo vjen me kontrolle të rrepta ndjekjeje që ju lejojnë të bllokoni gjurmuesit në të gjitha dritaret, dhe madje të rregulloni atë që të bllokoni. Për shembull, ju mund të zgjidhni të bllokoni gjurmuesit dhe kriptominerët, por t’i lini cookies të aktivizuara. Në modalitetin privat, të gjitha ato bllokohen si parazgjedhje.

Firefox -TrackerSettings

Firefox gjithashtu ka një politikë të shkëlqyer për mbledhjen e të dhënave. Ai mbledh të dhëna për qëllime zhvillimi, por kjo nuk përfshin historinë tuaj të shfletimit ose kërkimit dhe të dhënat lidhen me një identifikues numerik të rastësishëm sesa emrin tuaj ose llogarinë e përdoruesit. Nëse kjo është ende shumë për ju, shfletuesi ju lejon ta fikni atë pa ndikuar në performancën ose funksionalitetin.

Firefox -DataCollectionSettings

Për shkak se Mozilla është një organizatë jofitimprurëse dhe biznesi i saj nuk parashikohet për grumbullimin dhe shitjen e të dhënave të përdoruesve të saj, është shumë më lehtë ta besosh atë në lidhje me masat e saj të intimitetit. Ndërmarrja madje lëshon një raport vjetor financiar duke shpjeguar se nga vijnë paratë e tij dhe si shpenzohen.

Megjithëse Firefox bën mirë me intimitetin, nëse doni të bëni më shumë për të siguruar anonimitetin tuaj, shikoni udhëzuesin tonë të shfletimit anonim.

Aktgjykimi

Firefox është një shfletues i shkëlqyeshëm, veçanërisht nëse jeni i shqetësuar me privatësinë tuaj. Pak informacione janë mbledhur për ju si parazgjedhje, dhe madje edhe ato mund të fiken. Ju gjithashtu merrni një mënyrë të fortë shfletimi private me ndjekje të rreptë dhe mbrojtje të cookie-ve.

Shfletuesi është i lehtë për t’u përdorur, gjithashtu, me karakteristika të shkëlqyera, të vogla, siç janë mjeti i figurës së ekranit dhe motorët kërkues alternative, të paketuara në shfletues. Plus, biblioteka e madhe e shtesave ju lejon të shtoni të gjitha llojet e karakteristikave që shfletuesi mungon.

Problemet kryesore me Firefox janë problemet e rastit të përputhshmërisë me aplikacionet më të reja të internetit dhe përdorimi i lartë i RAM-it gjatë ngarkesës së ulët. Megjithëse këto janë çështje reale, intimiteti i shkëlqyeshëm, dizajni dhe karakteristikat më shumë sesa që përbëjnë ato.

Whatfarë mendoni për Mozilla Firefox? A i tejkalojnë tiparet e forta të intimitetit mbi çështjet e përputhshmërisë dhe përdorimit të lartë të RAM-it? Na tregoni mendimet tuaja në komentet më poshtë. Faleminderit per leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me