Opera vs Firefox: dos navegadors més petits Duke It Out el 2020

Opera i Firefox són dos dels navegadors web actius més antics i han canviat dràsticament durant els seus llargs plans de vida. Al llarg de la seva existència, han ocupat tots dos els racons més destacats del mercat de navegadors, en comparació amb el Google Chrome i l’Internet Explorer més importants (llegiu la revisió d’Internet Explorer) abans.. 


Avui ha arribat el moment de posar en contacte Opera contra Firefox i saber quina és la que trobareu a la part superior. Tot i que Firefox ha estat l’opció més popular, tant ella com Opera van puntuar bé en les seves ressenyes individuals. Si voleu un anàlisi més detallat de cadascuna, podeu consultar la revisió de Firefox i la revisió Opera.

Configuració d’una lluita: Opera contra Firefox

Per determinar quin és el millor navegador, dirigirem els dos concursants a través de cinc rondes, cadascuna centrada en un aspecte crucial de la navegació web. El primer és el de les funcions, seguit de la facilitat d’ús, el rendiment, la seguretat i la privadesa. El guanyador de cada ronda rebrà un punt i el navegador que arribi a tres o més punts serà declarat el guanyador global.

1

Característiques

Com sempre, començarem amb funcions. Els factors decisius d’aquesta ronda inclouen funcions integrades principals, com ara bloquejadors d’anuncis, biblioteques d’extensions i sincronització de dispositius, així com funcions menors, com ara eines de captura de pantalla i lectors de notícies..

Pera

Mentre que molts navegadors han canviat cap a un enfocament minimalista, optant per un disseny net i una experiència senzilla d’usuari en lloc de desbordar l’usuari amb opcions i funcions, Opera ha anat en el sentit contrari.. 

En lloc de confiar en extensions de tercers per tal de proporcionar la funcionalitat més avançada, el navegador inclou una gran quantitat de funcions del primer moment..

Opera inclou suport per a les aplicacions de missatgeria més populars, com Facebook Messenger i WhatsApp, que us permet utilitzar fàcilment aquestes plataformes sense mantenir oberta una pestanya.. 

El navegador sincronitza fàcilment totes les dades de navegació entre dispositius i el suport per a My Flow us permet enviar fitxers encriptats. Hi ha algunes opcions de personalització petites, com ara temes i un mode fosc, però res extraordinari.

Opera-MessagingApps

També hi ha un adblocker integrat al navegador, que és una cosa que la majoria dels altres navegadors principals no molestaran en cap cas, basant-se en tercers populars com Adblock Plus i uBlock Origin. El lector de notícies és una altra gran característica, ja que permet accedir ràpidament a les vostres notícies diàries, i les fonts utilitzades són completament personalitzables..

Opera-NewsReader

Algunes altres funcions de conveniència menors inclouen una eina de captura de pantalla que proporciona molta més flexibilitat a l’hora de fer captures de pantalla, així com la conversió automàtica d’unitats, com la moneda, la data i l’hora i les mesures. 

Tot i això, la llista de complements de Opera no serveix per deixar de banda, ja que, un cop combinats els complements dedicats amb els que es pot utilitzar basant-se en Chromium, acabes amb una extensa biblioteca.

Firefox

A diferència de l’Operapera, Firefox no està dotat de funcions, però la gran biblioteca de complements fa una gran feina per compensar aquesta mancança. Tanmateix, el que fa Firefox és increïblement bé, és la personalització, ja que els usuaris tenen un gran control sobre la forma de veure i sentir el navegador, incloent-hi la reposició gairebé a totes les parts de la interfície..

Personalització del Firefox

La sincronització de les dades entre dispositius és un procés senzill, i Firefox també ofereix diverses funcions menors molt útils, com una eina de captació similar a la d’Opera, una vista del lector i diversos motors de cerca alternatius..

Primer Pensament

Els dos navegadors han obtingut una puntuació molt alta en aquesta categoria a les seves ressenyes, però hi ha un buit clar quant a les funcions integrades a cada navegador. Firefox opta per una interfície neta que no atrau l’usuari amb funcionalitats, confiant en la seva àmplia biblioteca de complements per proporcionar funcions més avançades.

Dit això, les opcions de personalització només són de Vivaldi (llegiu la nostra ressenya de Vivaldi) i la vista del lector, l’eina de captura i la sincronització senzilla també són grans avantatges.. 

Tanmateix, ara que Opera es basa en Chromium (llegiu la nostra crítica de Chromium), pot combinar fàcilment Firefox per a complements combinant les extensions Opera dedicades amb les disponibles per a tots els navegadors basats en Chromium..

A més, Opera ofereix moltes més funcions integrades al navegador. El suport per a aplicacions de missatgeria, així com el lector de notícies, adblocker preinstal·lat, eina de conversió automàtica i My Flow proporcionen un avantatge clar en aquesta categoria.

Ronda: Punts per a l’Operapera

Logotip de l’òpera
Logotip del Firefox

2

Facilitat d’ús

Amb l’Opera que va agafar el lideratge, és hora de passar a la facilitat d’ús de cada navegador. Això significa mirar l’experiència de l’usuari, el disseny, el disseny de la interfície i la navegació.

Pera

Tot i que la interfície d’ Operapera és una mica menys tradicional que la d’altres navegadors, no deixa de ser força fàcil envoltar el cap i acostumar-se. Els conceptes bàsics són semblants a altres navegadors Chromium, però hi ha algunes addicions hàbils a la interfície d’interès com un menú d’accés ràpid per a opcions de personalització i una barra de dreceres a la part esquerra de la pantalla..

Opera-PersonalitzacióBar

No hi ha cap desplaçament horitzontal per trobar pestanyes, però et proporcionen un menú desplegable que enumera totes les que tens obertes i les tancades recentment. També podeu cercar paraules o frases específiques a les pestanyes, cosa que us facilita trobar la que cerqueu. Una altra característica útil és que podeu fer clic a la pestanya activa per tornar a la part superior de la pàgina.

Opera-TabDropdown

Opera també us permet treure vídeos en streaming de llocs com YouTube, cosa que us permet veure un vídeo a una part de la pantalla mentre s’utilitza una altra pestanya o, fins i tot, utilitzar un programari diferent completament..

Opera-DetachedVideo

Malauradament, el principal navegador mòbil d’ Operapera, Opera Touch, és bastant maldestre, amb els controls de navegació ocults darrere d’un botó que cal prémer i mantenir premut per accedir, cosa que es frustra ràpidament..

Firefox

Firefox també té una interfície excel·lent i senzilla que s’ha perfeccionat al llarg dels anys. Les pestanyes són desplaçables, la qual cosa facilita la seva gestió. Malauradament, ja que Chrome ha dominat bona part d’internet, alguns llocs web o aplicacions poden tenir problemes a Firefox en comparació amb els navegadors basats en Chromium.

Firefox-TabScrolling

També hi ha un menú desplegable útil a la barra d’adreces que us ofereix accés instantani a diversos motors de cerca alternatius i a tots els termes de cerca més recents.

Ronda dos pensaments

Aquesta categoria va ser un altre concurs fort, ja que ambdós navegadors tenen interfícies netes i experiències d’usuaris agradables. El desplaçament per pestanyes de Firefox és una manera excel·lent de simplificar la gestió de pestanyes i és una cosa que desitgem que més navegadors imitessin, però la solució d’Opera d’utilitzar un menú desplegable tampoc és dolenta, i la capacitat de cercar pestanyes per a paraules i frases és excel·lent..

També ens agraden molt els vídeos desmuntables, ja que facilita la següent guia i la multitasca. Quan ajuntes tot això, és una altra victòria a l’Opera malgrat el maldestre Opera Touch al mòbil.

Ronda: Punt de facilitat d’ús de l’Operapera

Logotip de l’òpera
Logotip del Firefox

3

Rendiment

L’Opera ja és a la cúspide de la victòria a dues rondes. Tot i això, encara no s’ha acabat, ja que aquestes batalles es poden convertir ràpidament, tal com vam veure al partit de Firefox vs Google Chrome. Amb això, posem l’atenció en el rendiment, on examinarem el consum de recursos, la velocitat i l’ús de dades de cada navegador.

Pera

Opera és un navegador ràpid, sobretot a l’escriptori, on només és una mica més lent que alguns dels navegadors més ràpids del mercat, com Chrome (consulteu la nostra crítica de Chrome). Al mòbil, és més que una bossa mixta, ja que Opera Touch marca molt bé, però Opera Mini fa de forma abismal, amb una puntuació inferior a qualsevol altra cosa, excepte Microsoft Edge (llegiu la nostra crítica de Edge).

Des del punt de vista de les coses, Opera no ho fa genial. El seu consum de RAM és comparable al de Chrome, que és un dels pitjors navegadors del mercat en aquest tema. Un dels navegadors mòbils de l’ Operapera, Opera Mini, està dissenyat al voltant de minimitzar l’ús de dades, però, com s’ha esmentat, aquesta versió del navegador pot ser dolorosa..

Opera-MiniDataSavings

Firefox

El Firefox és un dels navegadors més ràpids disponibles, només Google Chrome i Vivaldi es desplacen a velocitat més gran a l’escriptori. En aquest aspecte també ho fa bé per a mòbils, on és l’opció de navegació més ràpida, encara que no en molt.

Tot i que inicialment el consum de RAM és elevat quan només teniu obertes algunes pestanyes, la forma en què es dissenya l’arquitectura del navegador li permet deixar una empremta significativament menor que la resta de navegadors, com més pestanyes tingueu obertes, la qual cosa és el principal motiu de problemes de memòria RAM en navegar..

Ronda de tres pensaments

La velocitat és, sens dubte, el factor més important en aquesta ronda i, mentre que els dos navegadors són molt ràpids, Firefox supera la Opera tant des del mòbil com per a l’escriptori. Firefox també fa molt millor que Opera quan es tracta de consum de recursos, utilitzant significativament menys memòria RAM quan teniu moltes pestanyes diferents obertes.

Malgrat l’atenció d’Opera en l’estalvi de dades mòbils amb Opera Mini, que és una característica excel·lent per a aquells amb amplada de banda limitada o paquets de dades, Firefox finalment agafa un punt per la seva velocitat superior i la menor taxa d’ús de RAM..

Ronda: Punt de rendiment per a Firefox

Logotip de l’òpera
Logotip del Firefox

4

Seguretat

Amb una victòria en prestacions, Firefox aconsegueix mantenir la batalla interessant i negar a Opera a una victòria anticipada. Ara bé, ara és el moment de la quarta ronda, dedicada a la seguretat, per veure si Firefox pot mantenir-ho. 

Les funcions de seguretat crucials (com les bases de dades de navegació segura, avisos de connexió no segurs i freqüència d’actualització) tindran un paper important aquí, a més d’adblockers i bloquejadors emergents..

Pera

La seguretat és quelcom amb què Opera lluita en comparació amb altres navegadors principals. En comptes d’utilitzar la navegació segura de Google per protegir els usuaris de programes maliciosos i de pesca, el navegador utilitza dues altres bases de dades, anomenades Yandex i PhishTank, totes dues molt menys efectives que l’alternativa més popular de Google..

Els usuaris reben un advertiment quan es connecten mitjançant una connexió HTTP no segura i l’avís és clar i fàcil de veure, ja que inclou les paraules “no segur” en lletra en lloc d’un simple símbol..

Opera-HTTPWarning

La freqüència d’actualització és una altra debilitat en la seguretat de l’Opera, ja que el navegador rep una nova actualització cada quatre a sis setmanes, aproximadament la meitat de la base de Chromium base. Aquest és un problema, ja que proporciona als ciberdelinqüents la possibilitat de trobar i explotar les llacunes de seguretat del codi base.

Tot i això, no està malament, ja que Opera compta amb un adblocker i un bloquejador de finestres emergents preinstal·lats. Els anuncis i les finestres emergents són un dels vectors més habituals pel que fa a programari maliciós, per la qual cosa això suposa una gran quantitat, especialment per als usuaris menys avançats que potser no desitgen instal·lar complements de tercers que facin aquest treball crucial..

Opera-AdBlocker

Firefox

A diferència de l’ Operapera, Firefox utilitza la navegació segura de Google per protegir els usuaris de programari maliciós i de pesca, i com s’ha esmentat, aquesta és una opció ideal per a la seguretat. Tot i que el navegador inclou un bloquejador emergent preinstal·lat, no hi ha cap adblocker integrat. 

Tanmateix, trobar un adblocker entre els nombrosos complements del Firefox és una tasca senzilla. Podeu començar amb la nostra llista dels millors bloquejadors emergents, que també bloquegen els anuncis.

Firefox també adverteix els usuaris quan es connecten a un lloc web mitjançant una connexió HTTP no segura, però l’avís és difícil de notar, ja que és només un signe d’exclamació i no inclou cap text.. 

Tot i això, la freqüència d’actualització és excel·lent, i els forats de seguretat solen quedar pegats al cap d’un dia de descobriment. A més, les actualitzacions periòdiques es produeixen freqüentment, ja que recollim la nostra redacció en què el navegador web és el més segur.

Firefox-HTTPWarning

Les vostres contrasenyes emmagatzemades es poden protegir amb una contrasenya principal, però s’ha d’activar manualment. Si no configureu una contrasenya principal, no hi ha res que protegeixi els detalls d’inici de sessió que els robin les persones que tinguin accés físic al vostre dispositiu. Per aquest motiu, penseu descarregar un dels nostres millors gestors de contrasenyes si feu servir Firefox.

Ronda de quatre pensaments

Tot i que Opera ofereix una seguretat millor per a les contrasenyes emmagatzemades, un advertiment HTTP més clar i un adblocker integrat, la freqüència d’actualització i la protecció fiable contra els llocs web maliciosos són factors molt més importants. En aquests fronts, el Firefox és excel·lent, que obté la victòria en aquesta ronda malgrat altres defectes menors, el vespre va aconseguir el 2-2.

Ronda: Punt de seguretat per a Firefox

Logotip de l’òpera
Logotip del Firefox

5

Privacitat

Amb el marcador igualat, l’última ronda de privacitat serà l’empat. En aquesta ronda, veurem quantes dades recopilen cada navegador, quina confiança tenen les empreses implicades i, per descomptat, quines característiques de privadesa tenen els navegadors..

Pera

Opera va fer molt millor en privadesa en aquell moment, però els inversors xinesos van comprar la companyia el 2016. Tenint en compte la trajectòria del govern xinès, aquest és un desenvolupament preocupant per al navegador. 

La seva política de privadesa no és millor, ja que estableix de forma directa que l’empresa pot recopilar dades sobre usuaris, inclosos noms, adreces IP i termes de cerca, i compartir aquesta informació amb qualsevol persona que desitgi..

Hi ha una VPN inclosa, però la companyia que hi ha al darrere – SurfEasy – té una política de privadesa igual de preocupant. També té la seu al Canadà, membre de la xarxa d’espionatge Five Eyes. Tot això dit, podeu desactivar una recollida de dades mitjançant la configuració i els controls de seguiment són decents. Tot i així, és millor anar amb una de les nostres millors opcions VPN.

Opera-PrivacySettings

Firefox

Firefox, en canvi, sobresurt quan es tracta de privadesa. Mozilla, l’empresa que desenvolupa el navegador, és una ànim de lucre que no basa els seus ingressos a la publicitat ni a la venda d’informació de l’usuari. 

La política de privadesa de Firefox és molt clara pel fet que només recopila dades d’ús mínim, que es completen en l’anonimat i només s’utilitzen amb finalitats de desenvolupament intern..

A més, el navegador ofereix uns excel·lents controls de seguiment que permeten gestionar exactament el tipus de rastrejadors i cookies que voleu bloquejar en detall. Tot i que utilitzar Firefox és un gran pas per protegir la vostra privadesa, haureu de llegir la nostra guia de navegació anònima, independentment, per conèixer quins altres passos podeu fer..

Opera-PrivacySettings

Ronda de cinc pensaments

De la mateixa manera que va fer quan va enfrontar-se a Chrome, Firefox va acabar amb Opera a la darrera ronda amb una excel·lent posició de privadesa de l’usuari. La gran reputació, la política de privadesa estricta i la manca d’escàndols contrasten amb el rècord de l’òpera des que es va vendre el 2016 a la companyia i això aconsegueix la victòria global de Firefox..

Ronda: Punt de privadesa per a Firefox

Logotip de l’òpera
Logotip del Firefox

6

Pensaments finals

Aquesta va ser una dura batalla entre dos estadistes més grans del món dels navegadors. Semblava molt bé per a Opera al principi, guanyant tant en funcions com en facilitat d’ús, però Firefox va treure la victòria de les mandíbules de la derrota en fer un fort rendiment a les tres categories restants..

Guanyador: Firefox

Què en penses d’Opera i Firefox? Esteu d’acord amb la nostra valoració que el Firefox és l’opció més forta o preferiu les millors funcions i la facilitat d’ús d’Opera respecte al rendiment, la seguretat i la privadesa? Ho fem saber en els comentaris a continuació. Gràcies per llegir.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map