IPv4 vs IPv6: Com funcionen dos protocols a Internet el 2020

Potser no ho heu escoltat, però Internet està sense espai. De fet, ja ho va fer. El Registre nord-americà per a números d’internet va anunciar que el seu conjunt d’adreces IPv4 gratuïtes havia arribat a zero el 2015 i que el Centre d’informació de la xarxa africana es trobava entre els darrers registres regionals d’internet a anunciar l’esgotament d’IPv4 el 2017..


Ha arribat el llarg dia que Internet es queda sense adreces i suposa un canvi de paradigma en l’evolució d’Internet. Tanmateix, no hi ha cap motiu de preocupació perquè l’internet col·lectiu no s’està tancant. Està més matisat que això.

IPv4 ha servit com a eix vertebrador d’internet des dels seus inicis, portant-ho des d’una malla de quatre ordinadors connectats el 1969 fins a l’Internet de les coses actuals. L’esgotament de les adreces IPv4 està previst des de fa anys i, ara que ha passat, hem agafat la necessitat d’IPv6, el seu successor molt llarg..

Tot i que IPv6 està disponible a nivell mundial des del 2012, ha tingut un lent nivell d’adopció lent, si s’incrementa. En aquesta comparació IPv4 i IPv6, exposarem les distincions més fines entre elles i us explicarem per què és necessari l’IPv6, encara que no estigui bé on hauria de ser. També parlarem de com afecta IPv6 els usuaris de xarxes privades virtuals perquè les VPN són una cosa important aquí.

Què significa IP

què és IP

Les lletres “IP” signifiquen “protocol d’Internet”, que és un conjunt de regles que regulen la manera com es transmeten els paquets a Internet. Un protocol, almenys en el context de la xarxa, simplement estandarditza la manera de comunicar-se de les màquines. Els paquets són dades de dades encapsulades i tot el que es basa en Internet es basa en ells. Totes les pàgines web, els correus electrònics i la missatgeria instantània consisteixen en enviar i rebre paquets de xarxa.

Una història detallada del protocol d’internet no està dins l’àmbit d’aquest article, però va ser creada per dos informàtics, Vint Cerf i Bob Kahn el 1974. Cerf i Kahn van crear la que es convertiria en la primera versió de la suite TCP / IP, Dissenyat per substituir el programa de control de xarxa o NCP, protocol que alimentava ARPANET, que bàsicament era el primer Internet.

La invenció del Protocol de control de transmissió, o TCP, i IP, així com ARPANET, van donar lloc a no només adreces IP, sinó a la moderna Internet de què gaudim avui en dia.

Com funcionen TCP i IP junts

L’encaminament i el lliurament de les frontisses de paquets en un element crucial: les adreces IP. Classifiquen els dispositius de xarxa amb un número únic, cosa que permet la comunicació a través de la xarxa basada en IP que anomenem internet.

La suite de protocols TCP / IP és l’estàndard de facto per a la comunicació a Internet. Sense adreces IP, no hi ha a cap lloc des d’on enviar ni rebre dades.

TCP i IP funcionen a l’uníson per enviar i rebre paquets. TCP s’encarrega de dividir les dades en bits, encapsular-les en paquets i, després, tornar a muntar les dades al seu destí. La propietat intel·lectual és responsable de la transmissió fiable dels paquets. La línia directora del procés IP es troba a l’adreça IP de tots els destinataris de la xarxa.

Podeu relacionar-lo amb el sistema postal. El servei postal permet enviar un paquet o carta, el paquet, a través del sistema postal, TCP / IP, sense cap connexió física o directa entre l’emissor i el receptor. Com que un servei postal lliura correu electrònic a tot el país, a Internet, cada destinatari necessita una adreça única, una adreça IP, des d’on enviar o rebre correu.

IPv4 vs IPv6

IPv4 vs IPv6

Hi ha dues versions d’adreces IP: IPv4 i IPv6. Com el seu nom indica, IPv4 és la quarta versió de la suite TCP / IP. Les versions 0 a 3 van ser experimentals, cosa que va convertir IPv4 en la primera versió no experimental i important per a la producció. L’IPv4 es va desplegar a ARPANET el 1983 i continua potenciant la major part d’Internet.

Això ens porta a la nostra predicció. Quan es va desplegar IPv4 als anys vuitanta, el seu disseny no podia preveure l’auge d’internet de finals dels anys 90 i després del mil·lenni. El nombre creixent d’usuaris, unit a l’arribada de dispositius sempre encesos i IoT, ha accelerat l’esgotament de les adreces IPv4.

A més, es van malgastar moltes adreces IP en els primers dies de la IPv4, les empreses i les institucions reben molt més adreces de les que mai podrien fer servir..

IPv4 utilitza adreces de 32 bits, que equival a 4 bytes. Això limita el conjunt d’adreces per a IPv4 a uns 4.300 milions d’adreces úniques. Sembla molt fins a tenir en compte els 7.500 milions de persones que s’estima en el món. L’adreça està assignada per cinc registres d’internet regionals, cadascun dels quals serveix a una part diferent del món. Tots han anunciat l’esgotament de les seves adreces IPv4.

Tot i l’auge digital, sembla que continuem connectant més dispositius i usuaris a una internet vintage. Això és gràcies a la traducció d’adreces de xarxa.

Internet depèn molt de la traducció d’adreces de xarxa ara que s’ha esgotat l’IPv4. Permet utilitzar una adreça IP per a un grup de dispositius, essencialment el reciclatge d’adreces IP. Amb NAT, un dispositiu, com ara un encaminador, actua com a agent entre una xarxa privada i una pública, com Internet. A continuació, tradueix les adreces privades dels dispositius que hi ha al darrere en una adreça única.

NAT no només ajuda a conservar les adreces IP, sinó que també millora la seguretat amagant la majoria de la xarxa en una adreça IP. El NAT es pot configurar de diferents formes per oferir protecció de tallafoc, filtrar el trànsit i augmentar l’administració de xarxa. No hi ha tal cosa que estigui massa segur en una era d’internet afectada de ciberdelinqüència.

La inevitabilitat de l’esgotament de l’IPv4 no va ser imprevista, ja que IPv6 estava en desenvolupament fins al 1994 i estava disponible tècnicament des del 1998..

IPv6 i Internet del futur

IPv6 rectificarà el problema IPv4 oferint adreces de 128 bits o 16 bytes. Això significa que el conjunt d’adreces per a IPv6 és d’uns 340 undecillions, o 340 bilions de bilions de milions, que és un nombre inimaginablement gran. IPv6 requerirà un format hexadecimal per mostrar l’adreça i ha d’oferir una capacitat suficient per satirar generacions de dispositius que tinguin connexió.

IPv6 substituirà IPv4 en algun moment. Actualment, només el 25 per cent del trànsit a Internet funciona amb IPv6. Per als consumidors, no cal fer molt per preparar l’IPv6. Els proveïdors de serveis d’Internet lideraran la transició. Dit això, si el vostre equip té més d’uns anys, probablement no sigui compatible amb IPv6.

Adopció lenta IPv6

implementant IPv6

Els proveïdors operatius, a més de operadors mòbils, seran els principals responsables de portar la majoria de nosaltres al panorama IPv6. Les grans empreses, centres de dades i proveïdors de núvol veuran la seva pròpia migració. Els fabricants d’identificació intel·lectual estan arrossegant els peus, però semblen fer amb les actualitzacions.

En la seva defensa, part d’això és pragmàtic. IPv6 no està dissenyat per ser compatible enrere amb IPv4. Això vol dir, de moment, IPv4 i IPv6 conviuen com a xarxes paral·leles. Fins ara, no hi havia cap incentiu que els proveïdors d’interès, operadors, servidors web, etc. fossin proactius amb la preparació d’IPv6. Costa temps i diners per actualitzar servidors, encaminadors i commutadors per a la implementació d’IPv6.

El suport de maquinari en general impedeix que Internet es transformi en massa a IPv6. Els proveïdors no només deuen actualitzar els seus equips, sinó que també han de tractar amb equips proveïts pel client. Es necessita maquinari de doble pila per permetre que IPv4 i IPv6 funcionin simultàniament.

No obstant això, el maquinari de doble pila és una espasa de doble tall. Si bé teòricament suavitza la transició a IPv6, és costós. També ha creat un coll d’ampolla en l’adopció d’IPv6 perquè ha creat una xarxa de seguretat, mantenint moltes xarxes IPv4 al seu lloc. S’està desenvolupant una solució anomenada lightover 4over6 o lw4o6 per permetre el trànsit IPv4 a través d’una xarxa només IPv6, cosa que podria facilitar un desplegament més IPv6.

A banda del suport de maquinari, no hi ha suport de programari i desenvolupament generalitzat. Molts usuaris poden trobar-se amb errors d’accés a la xarxa mentre intenten connectar-se amb IPv6. Generalment no hi ha assistència IPv6 a nivell del controlador i del firmware. La majoria de sistemes operatius admeten el nou estàndard, però, com ha demostrat Microsoft, les actualitzacions de Windows no estan per sobre de les molèsties.

A més, desplegar xarxes IPv6 requereix canvis al sistema de noms de domini i els registres DNS, així com consideracions especials per a les configuracions DNS, com ara SLAAC i DHCP.

Els usuaris s’han trobat amb problemes DNS a les xarxes només IPv6. Córrer una prova IPv6 és una bona manera d’atrapar problemes de DNS. Llegiu la nostra guia per obtenir més informació sobre els registres DNS si no esteu segurs per què seria un problema.

Amenaces de seguretat IPv6

Hi ha problemes de seguretat que també han convertit la migració IPv6 en un repte. Teòricament, IPv6 hauria d’oferir més seguretat que IPv4 perquè IPSec s’hi inclou, cosa que significa que el tràfic d’Internet està xifrat de punta a punta. Per obtenir més informació sobre per què és important aquest xifratge, llegiu la nostra descripció del xifrat.

L’apilament doble permet reproduir dos protocols IP, cosa que significa que s’han de protegir tots dos. Molts poden suposar que la intrusió d’IPv6 a IPv4 no és possible, però s’equivocaran. IPv6 es pot utilitzar per deixar fora de seguretat la seguretat IPv4 per a atacs, com ara el segrest. Podeu obtenir més informació sobre aquests atacs a la nostra explicació de segrest del navegador.

La configuració del DNS per a IPv6 serà diferent de la IPv4. A més dels problemes de connexió, hi ha un risc més elevat d’atacs DNS, principalment atacs d’amplificació DNS. Generalment s’utilitzen per reforçar els atacs de denegació de servei o de botnet distribuïts.

T’expliquem quins són els atacs de DDoS i com pots mitigar-los en altres llocs. Si no esteu segurs de què és una botnet, també la tindrem coberta.

IPv6 i VPNs

IP i VPN

Una altra preocupació per la seguretat i la privacitat de l’IPv6 és la manca de compatibilitat amb les VPN. Molts proveïdors de VPN no han actualitzat el seu maquinari o programari per tal d’adoptar el protocol IPv6. Molts d’ells encara admeten només adreces IPv4, és a dir, la vostra adreça IP resta inalterada i el trànsit IPv6 es dirigirà a través de l’ISP..

Això és problemàtic i antitètic amb l’objectiu d’una VPN. Les que no admeten ni protegeixen el trànsit IPv6 no només estan subjectes a filtracions IPv6, sinó també segrestos DNS. Si no esteu segurs sobre com gestiona la vostra VPN el tràfic IPv6, ipleak.net és una bona prova.

Per obtenir més informació sobre què pot passar quan el trànsit surt del túnel VPN, llegiu la guia sobre filtracions DNS.

Val la pena assenyalar que la protecció contra filtracions IPv6 VPN i el suport IPv6 són dues coses diferents. El primer sol desactivar IPv6, mentre que el segon dirigir de manera eficaç i segura el trànsit IPv6 a través de les xarxes IPv6.

Molts dels que figuren a la nostra llista de millors proveïdors de VPN recomanen desactivar IPv6, inclosos NordVPN i ExpressVPN, que es troben entre les nostres principals recomanacions. Cap dels dos proveïdors ha implementat suport per a IPv6 i tots dos recomanen desactivar-lo. Tot i que és decebedor per als que busquen pujar a bord amb IPv6, no és estrany.

Tot i així, hauríeu de consultar la nostra revisió NordVPN i la revisió Express VPN per saber per què recomanem aquests proveïdors.

Per a aquells que busquen assistència IPv6 completa, ens complau informar-vos que CyberGhost la dóna suport i encarrega el trànsit IPv6 a través del túnel xifrat. No només és el servei entre les VPN més ràpides que hem provat, sinó que és una bona opció per transmetre gairebé qualsevol cosa. Llegiu-ne més a la nostra crítica sobre CyberGhost.

Pensaments finals

La migració a IPv6 és inevitable perquè IPv4 no ens portarà més lluny, tot i que potser ens hi aferrem. Dit això, IPv6 encara és a la seva infància, comparativament parlant, i encara té un camí a seguir.

Si trobeu que el vostre proveïdor VPN preferit no ofereix suport IPv6, no us preocupeu. L’adopció IPv6 està en augment, per la qual cosa els proveïdors de VPN haurien de començar a establir plans d’adopció, encara que no ho siguin. Si el suport IPv6 és crític per a vosaltres, us recomanem CyberGhost. En cas contrari, seleccioneu el proveïdor de les nostres ressenyes VPN que millor aconsegueixin l’equilibri entre la seguretat i les característiques adequades.

Tot i això, si el vostre maquinari, ISP i VPN admeten IPv6, no hi ha cap perjudici en fer-lo servir. Tingueu en compte que els llocs web d’IPv6 són la minoria. Encara no hi ha necessitat de preocupar-se per IPv6. No hi ha cap commutador que hagi de canviar la xarxa que farà que la xarxa de tots els usuaris desaparegui. Els ISP i les empreses d’infraestructura, com Cloudflare, faran la major part de l’elevat pes per als consumidors.  

Com que el món s’allunya lentament del venerable IPv4 que ens ha servit durant tant de temps, assegureu-vos que els avantatges d’una Internet IPv6 valen la pena d’esforçar-vos. Tant de bo, hàgim ajudat a netejar l’aire i hem explicat per què s’ha de produir la transició. Deixa’ns un comentari o un tuit i explica’ns què penses sobre IPv6. Gràcies per llegir.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map