Guia de privadesa en línia: com mantenir-se segur a la xarxa el 2020

En els darrers anys, la privadesa ha estat atacada. Els governs del món han establert programes per observar les activitats en línia de les persones i registrar dades personals. Van des de la vigilància lleu i en gran mesura passiva, com ara l’Agència Nacional de Seguretat dels EUA que recopila missatges de correu electrònic i trucades destinades a destinataris a l’estranger, fins a l’ús invasiu de la censura i el seguiment en llocs com la Xina.


A part del govern, el vostre proveïdor de serveis d’Internet pot veure tot el que feu en línia si no adopta les precaucions adequades. A més, moltes empreses estan interessades en fer el seguiment de la vostra activitat a través del web i ho fan mitjançant diversos mètodes.

El més estrany és que no vulgueu que la gent vegi tot el que cerqueu i tots els llocs web que visiteu, i de forma comprensible, tampoc voldríeu que les empreses i el govern ho facin. En aquesta guia de privadesa en línia, farem un examen detallat de com aquestes entitats us fan un seguiment en línia, controlem les vostres activitats i què podeu fer per aturar-lo.

Com protegir la vostra privadesa en línia

  1. Utilitzeu una VPN per mantenir la vostra navegació anònima.
  2. Utilitzeu un gestor de contrasenyes per utilitzar contrasenyes més segures
  3. Utilitzeu programari antivirus per desfer-vos de programari maliciós i cookies
  4. Utilitzeu la còpia de seguretat en línia de manera que fins i tot si us infecteu, podeu restaurar els fitxers
  5. Eviteu el motor de cerca de Google
  6. Eviteu les xarxes socials, sobretot Facebook

Privadesa en atac

privadesa en atac

Començarem amb l’enemic més terrorífic i sever de la vostra privadesa: el govern. Sembla que amb el pas del temps ens hem aproximat a una realitat més semblant al 1984, i els governs de molts països fan pressió per reduir la seguretat en línia per als ciutadans debilitant els tipus de xifratge que es pot utilitzar legalment.

Algunes agències, com l’FBI, també han intentat que les empreses dissenyin dispositius amb espais exteriors explotables que permetin que les agències hi entrin. Les empreses s’han mostrat reticents a fer-ho, sabent que les agències governamentals “benèvoles” no les utilitzaran les portes posteriors, sinó que també posaran en risc les dades dels usuaris per als pirates informàtics i altres organismes maliciosos..

Tenint en compte l’amenaça del govern enrere, en alguna cosa molt més immediat, el vostre ISP pot registrar tot allò que feu en línia. A partir del 2017, fins i tot pot vendre aquesta informació sense repercussions als Estats Units.

Les empreses interessades en aquesta informació han desenvolupat mètodes per analitzar les dades que mostren una imatge clara de qui sou, què us agrada i com viviu. Poden fer-se una bona idea d’informació personal, com ara els vostres ingressos, on vau anar a l’escola i fins on viviu, només analitzant el que introduïu als motors de cerca.

No cal dir que la majoria de les persones disposen d’un dispositiu Amazon Alexa, de Google Home o fins i tot d’un telèfon intel·ligent que escolta en tot moment. Segons heu llegit en un estat recent del núvol, aquest tipus de sistemes registren i coneixen una quantitat sorprenent d’informació sensible sobre vosaltres, a més d’enllaçar-la tota amb els vostres comptes de xarxes socials..

Saber que pràcticament totes les empreses i el vostre propi govern volen les vostres dades i té un milió de maneres d’aconseguir-ho pot ser terrorífic. Afortunadament, és tan fàcil d’armar-vos amb coneixement i protegir la vostra privadesa com d’altres per envair-la.

Amenaces de privadesa

Com que les amenaces de privadesa provenen de moltes fonts, els mètodes que s’utilitzen per envair el vostre cibernetera personal són nombrosos.

La importància de cada amenaça varia en funció del que feu en línia. Tot i que el bloqueig del navegador web i d’Internet serà molt important per a l’usuari mitjà, algú que torne les coses pot voler fer més passos per protegir el seu anonimat.

Abans d’introduir-nos en els mètodes que podeu utilitzar per protegir-vos, mirem algunes de les maneres de violar la vostra privacitat perquè conèixer el vostre enemic és la meitat de la batalla..

Seguiment i empremta digital del navegador

empremta digital del navegador

Una de les maneres més senzilles que els llocs web us puguin seguir a través del web i observar el vostre comportament en línia és la vista de l’empremta digital del vostre navegador. És senzill per als llocs web veure una llista llarga de detalls de programari i hardware sobre el vostre ordinador, com ara la versió del navegador web que utilitzeu, la resolució del vostre monitor i moltes altres especificacions..

Tot i que milers d’altres persones visitaran cada dia un lloc web amb Google Chrome, per exemple, no molts tindran la mateixa combinació del número de versió de Chrome, les extensions instal·lades, el número de versió de Windows i altres especificacions i configuracions que teniu. En molts casos, això crea una combinació única d’informació que esdevé la seva empremta digital del navegador.

Llocs web com Panopticlick i Am I Unique són excel·lents per conèixer la distinció de l’empremta digital del vostre navegador. Aquests llocs web us poden mostrar quanta informació sobre el vostre ordinador és visible als llocs web i com és de rara aquesta empremta digital.

Tot i que un navegador web més segur us pot ajudar, una de les millors coses que podeu fer és utilitzar diversos navegadors web per a aplicacions diferents. Per exemple, podeu utilitzar Mozilla Firefox per accedir a Facebook i Google Chrome per a la resta.

D’aquesta manera, podeu evitar que Facebook conegui alguna cosa privada que vau consultar a WebMD i a WebMD per descobrir la vostra identitat a Facebook.

No hi falten opcions quan es tracta d’eines gratuïtes que puguin ajudar a protegir la vostra privacitat contra aquelles i altres amenaces. Podeu llegir-les a les nostres 99 eines per protegir l’obertura de privadesa.

WiFi pública

WiFi pública

La connexió WiFi pública no és només prolífica, pràcticament s’espera a tots els llocs des dels hotels d’alta gamma fins als locals de McDonald. És per això que la majoria de la gent no pensaria dues vegades en connectar-se a un encaminador anomenat “Hotel X WiFi” o “Restaurant Y WiFi”.

És un error. És fàcil i freqüent, fins i tot, que els ciberdelinqüents configurin xarxes WiFi esquerres en llocs on és probable que la gent es connecti amb ells. Aleshores, a mesura que aprofiteu el vostre negoci, aquesta persona pot filtrar el vostre trànsit en línia, veure la vostra activitat i prendre coses com ara informació financera amb facilitat.

Hem examinat aquest tema amb més detall sobre els nostres perills de l’article WiFi públic, però, per sort, és un problema fàcil solucionar-ho amb una VPN, que veurem en breu.

El vostre ISP

proveïdor de servei d'Internet

Tal com vam comentar, el vostre ISP, de la mateixa manera que l’esquer WiFi que varem mirar, actua com a intermediari per a les vostres interaccions en línia. Això es deu al fet que l’ordinador primer ha d’accedir a un servidor DNS que, en gairebé tots els casos, és gestionat pel vostre ISP. Això els permet mantenir els registres del lloc on us dirigíeu i del que teníeu connectat en línia quan vau passar pel servidor DNS.

Per empitjorar, molts ISP tenen un historial de venda d’aquesta informació a gairebé qualsevol persona que ho sol·liciti. També poden lliurar els registres a autoritats per a investigacions o altres empreses si sospiten violacions de les lleis sobre copyright.

De nou, això és fàcil de remeiar. Un bon començament és canviar manualment el DNS i és senzill fer-ho. Podeu passar d’encaminar-vos pel servidor DNS del vostre ISP a una opció de tercers més segura, com ara l’1.1.1.1 de Cloudflare.

Segrest del navegador

Un altre tipus d’amenaça per a la vostra privadesa en línia és el segrest de navegadors. És una tècnica que utilitzen els ciberdelinqüents per canviar la configuració subtil o, en alguns casos no subtil, del navegador, com ara el motor de cerca predeterminat..

Això els permet reorganitzar gran part del vostre trànsit a través del motor de cerca o lloc web i recopilar molta informació sobre vosaltres. Altres formes de segrest de navegadors inclouen canviar la pàgina principal i fins i tot canviar el navegador predeterminat.

Per sort, Microsoft ha fet passos per evitar que afegint una comprovació a Windows que impliqui l’aprovació de l’usuari abans que aquests canvis es facin automàticament. Es tracta d’un exemple excel·lent de la importància de vigilar i fer exercici del sentit comú quan es tracta de privadesa en línia.

Microsoft va comprovar que, malgrat la verificació addicional per a l’aprovació, aquests atacs van persistir perquè la gent no va llegir l’advertència que va oferir Windows i va fer clic a “sí” per impuls. Controlar les finestres que apareixen mentre navegueu i ser conscient de quins llocs web us trobeu molt per millorar la ciberseguretat.

Protecció de la vostra privadesa

Ara que hem examinat les principals maneres de violar la vostra privacitat, vegem algunes coses que podeu fer per protegir-vos. De nou, no tots seran necessaris per a tothom.

En funció del que feu en línia i dels tipus d’infraccions de seguretat que més us preocupa, es poden posar en marxa diferents mesures per protegir-vos.

Utilitzeu una VPN

VPN

Una VPN, o xarxa privada virtual, és una manera que podeu emmascarar la vostra activitat a Internet per semblar una cosa diferent del que és. Això no només pot llançar intermediaris, com ara el vostre ISP o els que us veuen des de WiFi pública, sinó també empreses que us intenten fer un seguiment del lloc web al lloc web mitjançant una empremta digital del navegador.

Bàsicament, una VPN funciona rebent la vostra connexió a Internet a través d’un servidor en qualsevol altre lloc del món per fer-vos aparèixer com si sou algú d’algun altre lloc.

Això pot distorsionar el que veu el vostre ISP o algú que tingui WiFi públic fals. Al final, semblarà que us connecteu des del servidor VPN i el vostre camí acabarà efectivament. Això els impedeix conèixer els llocs web als quals accediu.

Els llocs web ja no us veuran tenir la vostra pròpia adreça IP, sinó que veuran l’adreça IP del servidor VPN, que us enfosquirà amb moltes formes de seguiment. També es pot utilitzar per transmetre coses com el gran tallafoc de la Xina, que fa valorar la censura a Internet del país.

La gran utilitat de les VPN i l’augment massiu de la privadesa que ofereixen fa que el mercat estigui inundat d’opcions. Alguns són bons i altres no. Si teniu curiositat per veure com és fer servir una VPN, hi ha diversos serveis VPN gratuïts amb capacitats limitades. Dit això, molts tenen polítiques de privadesa qüestionables que podrien deixar-los vendre la informació tal i com ho faria el vostre ISP.

També hi ha tones de VPN de pagament si esteu disposats a fer el següent pas, per això us demanem que doneu un cop d’ull al nostre millor enllaç VPN. De forma alternativa, podeu dirigir-vos directament a la nostra revisió ExpressVPN per veure per què és la nostra millor recomanació.

Utilitzeu un gestor de contrasenyes

administrador de contrasenyes

Gairebé tothom coneix els fonaments bàsics de la seguretat del compte, com configurar una contrasenya forta més que simplement utilitzar “password1” o alguna cosa al mateix temps. Malauradament, els fonaments bàsics sobre la seguretat de contrasenyes també inclouen l’ús de contrasenyes diferents en llocs web i el canvi de contrasenya cada vegada per comptes importants.

Amb els centenars de comptes que té la majoria de la gent en línia, és pràcticament impossible de gestionar el nombre de contrasenyes i canviar-les manualment tan sovint com cal. És aquí on arriba un programari dedicat a la gestió de contrasenyes.

Tot i que la majoria de navegadors web tenen la possibilitat de desar les vostres contrasenyes, un bon gestor de contrasenyes generarà contrasenyes fortes, oferirà contrasenyes úniques per a cada lloc web, canviarà la contrasenya quan envelleixi massa i fins i tot us avisarà a l’activitat sospitosa..

A més, la majoria de gestors de contrasenyes xifraran la informació i, fins i tot, utilitzaran una configuració de coneixement zero que impedeix que l’operador de gestor de contrasenyes vegi la vostra informació privada, tot i que es guardi al seu servidor.

Els gestors de contrasenyes també ofereixen autenticació de dos factors, cosa que fa que els visitants no desitjats puguin veure les vostres contrasenyes i informació, cosa que és molt més que qualsevol administrador de contrasenyes del navegador integrat..

Si us interessa obtenir els avantatges d’un gestor de contrasenyes i millorar la vostra vida en línia més segura i ràpida, dirigiu-vos al nostre article sobre el millor gestor de contrasenyes. Si busqueu una recomanació més directa, consulteu la nostra crítica de Dashlane per veure per què ens encanta.

Ús d’un Antivirus

antivirus

Una de les millores per a la ciberseguretat i la privadesa en línia que coneixen la majoria de la gent és un antivirus. Els virus inclouen moltes amenaces en línia que poden anar des del ransomware, que roba la informació a canvi d’un rescat, fins als rastrejadors plantats al navegador.

Un bon antivirus pot recórrer un llarg camí per evitar que passi aquest tipus de coses i molts antivirus practiquen moltes funcions addicionals que milloren encara més la seguretat general ajudant a prevenir atacs de segrest de botnet i navegador..

Tot i que hi ha tones d’opcions de programari antivirus gratuïtes, moltes d’elles no tenen les característiques més àmplies que té el programari antivirus més ben pagat. La nostra millor selecció quan es tracta d’antivirus és Bitdefender, que podeu llegir amb molt de detall a la nostra revisió Antivirus Bitdefender.

Còpia de seguretat de forma segura

És important fer una còpia de seguretat de les vostres dades i, en molts casos, ja la teniu en compte. Els dispositius Android i iOS fan còpia de seguretat d’algunes imatges i de vegades altres dades al núvol.

La còpia de seguretat de les dades no només és important per motius sentimentals, sinó també per a coses com ara el registre de registres. Hi ha casos molt famosos de celebritats amb els seus comptes iCloud piratats i imatges sensibles.

El tipus de dades i el nivell de risc associat a aquesta determinarà quin tipus de servei d’emmagatzematge en núvol pot ser el més adequat per a vosaltres. Tant si busqueu una solució empresarial com si voleu fer una còpia de seguretat de fotos i records apreciats, hi ha tones d’opcions per triar.

Altres consells sobre privadesa

A part de les coses principals, com ara una VPN, un antivirus i un gestor de contrasenyes, hi ha moltes maneres de protegir la vostra privadesa en línia que només triguen un minut o dos a fer-ho..

Per un, és fàcil bloquejar la majoria de seguidors amb una extensió senzilla, com per exemple, Ghostery. És gratuït i es pot configurar en menys d’un minut. Evita que els rastrejadors del web recopilin informació sobre els vostres hàbits de navegació i us mostri els rastrejadors que detecta en un lloc web determinat, que us ajuda a saber quines empreses estan interessades en el vostre historial de navegació i què segueixen exactament..

Una altra opció de privacitat més popular per als que es preocupen d’espiar és un missatger xifrat, com Pidgin. El xifrat és una potent eina per a la privadesa i, en molts casos, pràcticament impossible que fins i tot els supercomputadors governamentals puguin veure, afegint tones de seguretat als vostres missatges.

Alguns motors de cerca també són millors que d’altres. Si preferiu que Google no us faci un seguiment, per exemple, podeu utilitzar DuckDuckGo, una alternativa molt segura.

Com a bonus addicional, volem recomanar-vos que aneu fàcil amb el que compartiu a les xarxes socials. Tot i que Facebook i similars són força importants per a molta gent, cada plataforma de xarxes socials comparteix la vostra informació amb tercers. Ser prudent significa que hi ha menys a vendre.

Pensaments finals

Els propers anys els explicaran quan es tracta de privadesa en línia. Afortunadament, hi ha molts defensors de la privacitat en línia que lluiten durament per evitar que Internet s’enfosqui i espioni.

Malauradament, hi ha tantes persones i grups que ja no són objecte d’obtenir la vostra informació. Els seus mètodes estan ben documentats, però, i no fora de la comprensió de persones ben informades.

Tot i que en aquest article només es va ratllar la superfície, es tracten els aspectes que us poden fer significativament més anònims en línia. Vam proporcionar enllaços per ajudar-vos a guiar-vos en la direcció correcta per obtenir més informació i esperem que pugueu allunyar-vos sentint-vos armats amb el coneixement per començar a prendre la vostra privacitat a les vostres mans.

Si heu utilitzat qualsevol dels programes que hem esmentat, ens agradaria saber la vostra experiència als comentaris que es mostren a continuació, i com sempre, gràcies per llegir.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me