Udhëzues për fillestar se si funksionon rezervë cloud me Amazon S3

Amazon S3 mund të jetë “shërbim i thjeshtë për ruajtje”, por të kuptosh se si të fillosh me të, mund të duket gjithçka. Kjo është kryesisht për faktin se S3 është krijuar për të ndihmuar zhvilluesit të ndërtojnë mjete të llogaritjes së cloud dhe është vetëm një nga rreth 70 shërbime të ndryshme të përfshira në platformën e Shërbimeve Ueb në Amazon (AWS).


Gjatë këtij udhëzuesi, ne do t’ju japim një përmbledhje të shpejtë të mënyrës se si funksionon ruajtja me Amazon S3 dhe si ta vendosni atë. Ne do t’ju tregojmë gjithashtu se si mund të ndërtoni strategjinë tuaj të ruajtjes së cloud dhe rezervimit rreth S3 me punë minimale duke përdorur një program miqësor integrimi si ai i zhvilluar nga CloudBerry Labs.

Rajonet, klasat dhe tarifat Amazon S3

Në mesin e shërbimeve të ruajtjes në re, pak kanë aq rajone të qendrave të të dhënave – 14 – në të gjithë botën si Amazon S3. Kjo sepse Amazon S3 është ndërtuar në të njëjtën infrastrukturë të përdorur nga platforma e blerjeve Amazon.com.

Avantazhi i të qenit në gjendje të zgjedhni një rajon afër jush është se zvogëlon vonesën, që përkthehet në transferime më të shpejta në dhe nga re. Një avantazh i dytë kryesor për përdorimin e S3 është se ju ngarkoheni vetëm për ato që përdorni. Kjo ndihmon për ta bërë S3 shumë më të shkallëzueshëm sesa shumë mundësi të tjera për ruajtjen e cloud, si Backblaze B2.

Para se të filloni të vendosni S3, sigurisht që dëshironi të kuptoni tarifat. Gjëja e bukur është që ju jeni ngarkuar vetëm për ato që përdorni, gjë që ndihmon në kontrollin e kostove. Në të njëjtën kohë, të mos kuptuarit se si llogariten tarifat, mund të çojnë në disa surpriza të pakëndshme.

Amazon ngarkon si një ruajtje të sheshtë për gigabajt, ashtu edhe një normë përdorimi për transaksione të ndryshme. Normat ndryshojnë sipas rajonit por jo shumë, përveç në Amerikën e Jugut ku ato janë gati dyfish.

Ja një vështrim në normat e Lindjes së Sh.B.A (Virginia):

rreshtStandard për gigabajtStandard – qasje e rrallë për gigabajt
50 TB / muaj të parë$ 0,023$ 0,0125
450 TB / muaj tjetër$ 0,022$ 0,0125
Mbi 500 TB / muaj$ 0,021$ 0,0125

“Standard” dhe “standard – qasje e rrallë” janë dy klasa të ndryshme depozitimi të ofruara nga S3. Klasat e ruajtjes ju lejojnë të kontrolloni kostot edhe më shumë duke zvogëluar nivelet e ruajtjes bazë për të dhënat që nuk keni nevojë të përdorni shpesh.

Ekziston një klasë e tretë e magazinimit S3 e quajtur ruajtje e reduktuar e tepërt e cila zvogëlon numrin e kopjeve të të dhënave tuaja të ruajtura. Plus, ekziston një shërbim i veçantë për ruajtjen e reve, i quajtur Amazon Glacier që është krijuar për arkivimin dhe rikuperimin e fatkeqësive.

Për tarifat e përdorimit, çdo ngarkim në Amazon S3 është falas. Kërkesat ngarkohen për gigabajt në muaj:

Kostot e rikthimit të të dhënave Amazon S3

1 GB i parë në muaj Falas
Deri në 10TB në muaj0,090 dollarë për GB
40 TB të ardhshëm në muaj0,085 dollarë për GB
100 TB të ardhshëm në muaj0,070 dollarë për GB
350 TB në muaj tjetër0,050 dollarë për GB

Amazon gjithashtu tarifon përdorimin për transaksione të tjera, megjithëse nëse thjesht përdorni S3 për sinkronizim ose rezervë, nuk do të keni nevojë të shqetësoheni kurrë për to.

standardStandard – qasje e rrallëAmazon Glacier
Kërkesat PUT, COPY, POST, LISTA0.005 dollarë për 1000 kërkesa0.01 dollarë për 1000 kërkesaN / A
GET, të gjitha kërkesat e tjera0.004 dollarë për 1000 kërkesa0.01 dollarë për 10,000 kërkesaN / A
Kalimi i ciklit jetësorN / A0.01 dollarë për 1000 kërkesa0,05 dollarë për 1000 kërkesa

Vendosja e Amazon S3

Me të dalë jashtë rrugës, le t’ju përgatisim Amazon S3.

Hapi i parë: Regjistrohuni në tastierën e menaxhimit AWS

Për të filluar me S3, drejtohuni në faqen e tastierës AWS dhe klikoni në butonin “regjistrohu në tastierë”.

Do të ridrejtoheni në faqen e hyrjes ku mund të regjistroheni ose të krijoni një llogari AWS. Nëse tashmë keni një llogari Amazon.com, thjesht mund të identifikoheni me ato letrat kredenciale.

Tani që të keni hyrë në AWS, duhet të gjeni S3 midis 70 shërbimeve plus të disponueshme. Ju mund të shfletoni listat nën “të gjitha shërbimet” për t’i gjetur nën titullin “ruajtje”, ose thjesht shkruani S3 në shiritin e kërkimit në krye të faqes.

Do të dërgoheni në tastierën e menaxhimit S3, ku mund të vendosni ruajtjen e cloud tuaj duke krijuar një kovë ruajtjeje.

Hapi i dytë: Krijoni një kovë ruajtjeje

Me AWS, si parazgjedhje, çdo llogari mund të krijojë deri në 100 kova të ruajtjes në re. Nëse keni nevojë për më shumë, mund të paraqisni një kërkesë për rritjen e kufirit të shërbimit.

Klikoni në butonin “krijoni kovën” për të filluar.

Do t’ju kërkohet të vendosni një emër për kovën tuaj dhe të zgjidhni një rajon.

Anydo emër që shkruani duhet të jetë unik, do të thotë llogari të mbajtura nga të tjerët nuk mund të kenë të njëjtin emër. Gjithashtu, Amazon zbaton konventat e emrave në përputhje me DNS në të gjitha fushat, përveç rajonit të Lindjes së Shteteve të Bashkuara.

Këtu janë rregullat e emërtimit në përputhje me DNS sipas Amazon:

  • Emrat e kovave duhet të jenë të paktën 3 dhe jo më shumë se 63 karaktere të gjatë.
  • Emrat e kovave duhet të jenë një seri e një ose më shumë etiketave. Etiketat ngjitur ndahen me një periudhë të vetme (.). Emrat e kovave mund të përmbajnë të vogla
  • shkronja, numra dhe grumbullime. Labeldo etiketë duhet të fillojë dhe të përfundojë me një shkronjë të vogël ose një numër.
  • Emrat e kovave nuk duhet të formatizohen si një adresë IP (p.sh., 192.168.5.4).
  • Kur përdorni kova të stilit virtual të pritur me SSL, certifikata e kartave të egra SSL përputhet vetëm me kova që nuk përmbajnë periudha. Për të punuar rreth kësaj, përdorni HTTP ose shkruani logjikën tuaj të vërtetimit të certifikatës. Ne ju rekomandojmë të mos përdorni periudha (“.”) Në emrat e kovave.

Regjioni që ju zgjidhni do të përcaktojë se në cilën qendër të dhënash kova juaj është ruajtur. Zgjidhni një rajon afër jush për shpejtësi më të shpejtë.

Pasi të keni mbaruar, klikoni në butonin “tjetër” për të vendosur pronat e kovës suaj.

Ka tre veti kryesore që mund të vendosni tani ose më vonë:

  • Versioni: ruaj më shumë se një kopje të një objekti në mënyrë që të mund të kthehesh përsëri në gjendjet e mëparshme në rast të ndryshimeve të padëshiruara, korruptimeve, etj..
  • Logging: krijoni qasje në raportin e gjurmimit për të monitoruar ngjarjet e ruajtjes në cloud
  • Etiketat: caktoni shënuesit në kova për të ndihmuar në përcjelljen e raporteve

Tjetra, ju mund të vendosni leje për t’i lejuar të tjerët të lexojnë ose shkruajnë në kovën tuaj S3.

Lejet mund të përcaktohen për “objektet” dhe “lejet e objekteve”. Objektet janë skedarë ose dosje. Lejet e objektit mundësojnë ose çaktivizojnë aftësitë e leximit dhe shkrimit të listës së kontrollit të hyrjes (ACL), e cila lejon të tjerët të kontrollojnë lejet, gjithashtu.

Hapi i fundit është thjesht një përmbledhje e gjithçkaje që keni vendosur.

Nëse gjithçka duket mirë, klikoni mbi “krijimin e kovës”.

Hapi i tretë: Shtimi i të dhënave në kovën tuaj

Tani që është krijuar kova juaj, mund të filloni të ruani të dhëna në të. Kthehu në faqen tuaj S3, duke klikuar në kovën tuaj të re do t’ju lejojë ta bëni atë.

Do të ridrejtoheni në një ndërfaqe për administrimin e kovës tuaj me katër skedarë në krye: objekte, prona, leje dhe menaxhim. Për momentin, ne do të qëndrojmë në skedën e objekteve.

Klikoni në butonin “fillo” në fund të skedës. Do të hapet një dritare pop-up që do t’ju përshkojë hapat e ngarkimit.

Hapi i parë kërkon që të klikoni në butonin “shtoni skedarë”. Pastaj mund të shfletoni sistemin tuaj të skedarëve për të gjetur dhe ngarkuar skedarë.

Mund të ngarkoni vetëm një skedar në të njëjtën kohë dhe nuk mund të ngarkoni dosjet. Pra, procesi do të jetë i ngadaltë nëse menaxhoni ruajtjen e cloud tuaj S3 në këtë mënyrë. Ne do ta trajtojmë këtë çështje së shpejti, prandaj ngjitemi me ne.

Hapi tjetër ju lejon të vendosni lejet dhe është identike me hapin gjatë procesit të krijimit të kovës. Hapi i tretë është të vendosni vetitë.

Prona e klasës së ruajtjes ju lejon të ndryshoni kovën tuaj nga standardi në standard joaktiv, në reduktimin e tepricës.

Kriptimi ju lejon të zgjidhni nëse Amazon kodon apo jo të dhënat tuaja në pushim në re. Ekzistojnë dy mundësi: një çelës master master S3 ose një çelës master master KMS. KMS është shërbimi kryesor i menaxhimit të Amazon. Për një kosto, kjo ju lejon të keni krijuar dhe menaxhuar çelësat tuaj të enkriptimit për arsye të sigurisë së shtuar dhe pajtueshmërisë.

Klikoni në “Next” për të rishikuar cilësimet tuaja përpara se të ngarkoni përmbajtjen tuaj duke klikuar butonin e ngarkimit. Procesi duhet të jetë mjaft i shpejtë. Ne kemi matur shpejtësinë midis 1MB / s dhe 1.5MB / s, që është më e mirë se shumica e shërbimeve të ruajtjes së cloud.

Kthehu në faqen kryesore, mund të krijoni edhe dosje nën skedën e objekteve për të organizuar hapësirën tuaj të ruajtjes së reve.

Karakteristikat, Lejet dhe Tabetat e Menaxhimit

Pasi të keni ruajtur të dhënat në S3, mund të rregulloni vetitë dhe lejet që keni vendosur në çdo kohë duke vizituar skedat për secilën kategori.

Skeda e pronave përfshin disa elementë shtesë për të cilët do të doni të vetëdijeni. Këto përfshijnë mbajtjen në internet statike, monitorimin e ngjarjeve dhe kopjimin e të dhënave në rajone të ndryshme të Amazon S3.

Një skedë e katërt e quajtur “menaxhim” përfshin mundësi për menaxhimin e ciklit jetësor. Menaxhimi i ciklit jetësor ju lejon të transferoni automatikisht të dhëna nga një klasë ruajtjeje në një tjetër. Për shembull, transferimi i skedarëve nga ruajtja standarde në Amazon Glacier, i cili përdoret për arkivim.

Ju gjithashtu mund të vendosni të dhëna për të fshirë automatikisht. Transaksionet dhe transferimet dhe fshirjet mund të konfigurohen të ndodhin bazuar në një sërë rregullash që përcaktoni.

Skeda e menaxhimit gjithashtu ka mjete për analitikë, metrikë dhe inventar.

Mjetet e integrimit të palëve të treta për menaxhimin e të dhënave

Ndërsa vendosja e kovave Amazon S3 rezulton të jetë shumë e lehtë, në fund të fundit, të pasurit e kopjimit të një skedari në një kohë nuk do të funksionojnë për shumicën e njerëzve. Për dallim nga shërbimet tipike të ruajtjes së cloud dhe rezervimit të reve, nuk ka asnjë mënyrë nga brenda tastierës S3 të sinkronizoni automatikisht ose të bëni kopje rezervë të shumëfishtë. Këtu është në dispozicion softueri i mirë i palës së tretë.

Ju mund të gjeni softuer për përdorim shtëpiak dhe zyre me shkallë të ndryshme të kostos, performancës dhe veçorive. Ne do të përdorim si shembull një zhvilluesin më të njohur, dhe një të preferuarin personal, për shembull: Cloudberry Labs.

Liçensat dhe çmimet e CloudBerry

Pa desktopDesktop ProServer Windows
kostofalas$ 29,99$ 119,99
Kopje rezervë e sistemit
Kopje rezervë e imazhit
Kriptimi dhe kompresimi
Kufiri i ruajtjes (i ngritshëm)200GB1TB1TB

Cloudberry Labs prodhon dy lloje të ndryshme softuerësh që integrohen me Amazon S3:

  • CloudBerry Explorer: Zhvendosni dhe menaxhoni skedarët nga desktopi juaj. Lejon për menaxhimin me shumicë të përmbajtjes në vend që të ngarkoni një skedar njëherësh
  • Rezervimi i CloudBerry: Automate backup i hard drive tuaj të kompjuterit. Vendosni një kopje rezervë të bazuar në skedarë ose bazuar në imazhe

Ne nuk do të hyjmë në thellësi në këto aftësi të këtyre mjeteve këtu, por le të hedhim një vështrim të shpejtë se sa lehtë ata integrohen me S3 duke përdorur Backup CloudBerry si një shembull. Nëse dëshironi më shumë informacion, shikoni në rishikimin tonë të CloudBerry Backup.

CloudBerry Backup përdor një mjet desktop për të rregulluar proceset tuaja rezervë. Ky mjet mund të përdoret për të automatizuar kopje rezervë të hard drive dhe për të dërguar skedarët tuaj ose imazhin e diskut në jo vetëm Amazon S3, por Azure, Google Cloud, Backblaze B2 dhe shumë shërbime të tjera të ruajtjes.

Pasi të instalohet, integrimi me CloudBerry Backup merr disa hapa por duhet të jetë i menaxhueshëm për shumicën e përdoruesve falë një magjistari të dobishëm rezervë.

Për të vendosur një kopje rezervë të bazuar në skedarë, klikoni në ikonën “skedarë” në këndin e sipërm të majtë të softuerit. Kjo do të hapë magjistarin dhe do t’ju ecë nëpër atë që duhet të bëni.

Paneli i dytë i magjistarit CloudBerry Backup ka një buton “shto llogari të re”. Klikoni këtë buton për të vendosur një integrim të ri.

Do t’ju kërkohet të zgjidhni platformën tuaj të ruajtjes së cloud. Klikoni në ikonën për S3 tek një dritare lidhjeje.

Me Amazon S3, duhet të krijoni çelësa për të aktivizuar këtë lidhje. Kthehu në portalin AWS, klikoni në emrin e llogarisë tuaj në anën e sipërm të djathtë dhe zgjidhni “kredencialet e mia të sigurisë” nga menuja.

Në faqen tjetër, klikoni në rreshtin për “çelësat e hyrjes”.

Klikoni në butonin “krijoni çelësin e ri të hyrjes”. Kjo do të gjenerojë si ID-në e tastit të hyrjes ashtu edhe çelësin sekret të hyrjes që ju nevojitet për të lidhur CloudBerry Box me Amazon S3. Pasi të mbyllni këtë ekran, nuk do të mund të merrni përsëri çelësin tuaj sekret. Mund të shkarkoni një skedar kyç nëse doni për ruajtje.

Kthehuni në dritaren e integrimit të CloudBerry Amazon S3, futni çelësat në fushat përkatëse. Do të duhet të krijoni një emër ekrani për integrimin tuaj dhe të zgjidhni kovën e ruajtjes së reve të Amazon S3, me të cilën dëshironi të lidheni, në fushën “emri i kovës”.

Kjo është pjesa e vështirë. Magjistari do t’ju ndjekë pjesën tjetër të hapave, të cilat përfshijnë krijimin e një emri për planin tuaj rezervë, vendosjen e niveleve të kriptimit, opsionet dhe njoftimet e transferimit të skedarëve dhe zgjedhjen e dosjeve dhe skedarëve që dëshironi të kopjoni.

Nëse nuk dëshironi të bëni kopje rezervë duke kontrolluar objektet specifike, mund të vendosni madje edhe CloudBerry Backup të skedarëve rezervë bazuar në llojin e skedarit, i cili kursen kohë dhe siguron që nuk do të humbasë asgjë.

Do të keni disa vendime për të marrë, por shpërblimi do t’ia vlejë. Duke ecur përpara, të dhënat e pajisjes suaj do të mbrohen në kovën e Amazon S3 që sapo keni vendosur mirësjelljen e kopjimit të CloudBerry.

Mendimet përfundimtare

Amazon S3 me siguri nuk do të jetë zgjidhja që shumica e konsumatorëve në shtëpi do të duan të shkojnë me të. 0,023 dollarë për gigabajt në muaj për ruajtje barazohet me 23 dollarë për terabitë. Ndërkohë, shërbimet e ruajtjes së cloud si Sync.com ju japin 2TB hapësirë ​​ruajtjeje për 8 dollarë në muaj. Shërbimet rezervë të cloud si CrashPlan ju japin kopje rezervë të pakufizuar për 5,99 $ në muaj.

Sidoqoftë, S3 ka përdorimet e tij, veçanërisht për sipërmarrësit, zhvilluesit dhe bizneset që kërkojnë më shumë fleksibilitet, veçori dhe shkallëzim. Ndërsa shërbimi nuk është aq i thjeshtë për tu vendosur si disa opsione të konsumatorit, gjallërimet e shtuara që ju merrni duke e integruar atë me softuer të fuqishëm të palëve të treta si CloudBerry e bëjnë atë me vlerë përpjekjen.

Ne do të dëshironim të dëgjonim rreth përvojave tuaja duke vendosur Amazon S3 dhe cilat mjete të palëve të treta përdorni për të thjeshtuar procesin e ruajtjes. Prandaj, ndjehuni të lirë të na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me