Състояние на облака, ноември 2019 г.

Здравейте и добре дошли в тази последна държава на облака, нашата месечна колона, в която преглеждаме най-големите истории от облачната и технологична индустрия. Октомври беше събитиен месец, но ноември се движеше с почти бърза скорост, така че пристягайте, докато преглеждаме всички събития в нашата ниша.


Разбира се, нашите обичайни заподозрени във Фейсбук и Везни, нейната изключително извратена валута, ще се появят, но ние не просто хвърляме обичайните си камъни от нашата стъклена къща. Проверяват се и поточните войни и някои по-къси истории. Първо обаче ще говорим за доста сериозно нарушение на сигурността, засягащо един от любимите ни доставчици на VPN, NordVPN.

NordVPN Hack

Нарушение на NordVPN

В началото на месеца се появиха новини, че NordVPN сървър е бил нарушен през март 2018 г. Атаката е възможна поради грешка, направена от оператора на център за данни, с която VPN вече не работи, но няма записи изложен. 

Като цяло, това не е най-голямата работа, наистина, като се има предвид, че киберпрестъпността може да засегне всеки и по всяко време, но това повдига въпроса за прозрачността.

В крайна сметка, защо не открихме до октомври 2019 г., почти 18 месеца по-късно, че тази атака е станала? Всеки, основан на реалността на онлайн бизнеса, знае, че атаките се случват и понякога хората зад тях ще получат достъп, но стига да шифровате всичките си данни и, както в случая на NordVPN, не пазете потребителски дневници, няма нанесена вреда , обикновено.

Въпреки че услугата бързо излезе с изявление, отговарящо на тези въпроси, както и обяснение какво точно се е случило, ние решихме да прекъснем услугата малко в нашия преглед на NordVPN, ако само няколко точки. Това каза, че все още имаме вяра в NordVPN, макар че този епизод напомня на всички, че в интернет нищо не е напълно безопасно.

Поточни войни: Победи в далечните морета

Пиратски порой

Като по-малко сериозна забележка, поточните войни се разгорещиха преди старта на Disney + в САЩ на 12 ноември, с изстрелвания по целия свят, които следваха скоро след това. Ако искате да знаете повече за услугата или искате да разберете как да получите достъп до нея отвсякъде, разгледайте нашето ръководство за гледане на Disney+. 

Новият бегемот на сцената – предлагащ пълните изживявания на Междузвездни войни и вселената Marvel, както и всичко, което Disney е създавал някога – представлява сериозна заплаха за съществуващите канали. Това някак не е възпрепятствало никого да правят това, което правят, а в някои случаи дори пускат нови конкуренти.

Въпреки това, както казахме в августовското издание на тази колона, всичко, което вероятно ще се случи, е да направи пиратството по-привлекателно. Disney е откраднал огромна част от библиотеката на Netflix и създава убийствена сделка с Hulu, която ще я пакетира с Disney +, но Netflix все още има достатъчно, за да предложи на зрителите, така че е малко вероятно хората да се откажат от нея.

Абонаментът за Netflix и Disney + ще ви струва приблизително 20 долара на месец, което би трябвало да е възможно за повечето. Ако обаче добавите други абонаменти за забавление или започнете да мислите годишно, много потребители може да решат, че всичко струва твърде много. 

Докато тези големи корпорации се борят за пазарен дял, те могат много да намерят, че пазарът се свива, просто защото хората са заети от порой.

Аз съм робот: Конгресът на лицето на Зук (отново)

Zuckerberg Facebook

Марк Зукърбърг стана мем след показанията си на Капитолийския хълм през май 2018 г., благодарение на роботизираното си представяне и уклончивите отговори, да не говорим за прекомерното му пиене на вода. Оттогава чудото за момчетата не е станало много по пътя на медийното обучение, изглежда, въпреки че няколко американски политици изострят своите познания в областта на технологиите.

Това стана ясно по време на изслушването на Зук за Везните, неговата потенциална цифрова валута. Накратко, изглежда, че никой във Facebook няма реална представа как биха работили Везните, какви са рисковете за потребителите (и тяхната поверителност) и какво точно компанията се надява да постигне с въвеждането си. 

Както бихте очаквали, много поддръжници на Zuck Buck бързо изоставиха кораба след масирания обществен протест след изслушването.

Като добавим неволите на Facebook – и да, можете да ни представите как разтриваме ръцете си в едва потиснат ликуване – масиран иск за класови действия, заведени срещу него заради злоупотребата с технологията за разпознаване на лице, е получил напредък от съдия, федерален, не. по-малко. 

Цената за това може да достигне до 35 милиарда долара плюс каквито и съдебни разходи, потенциално стимизирайки парогенератора на Цукерберг в обозримо бъдеще. Можем само да се надяваме.

Huawei да им позволи да изграждат мрежи?

Huawei

За да завършим нашето редовно покритие, в сагата е написана още една глава за това дали западните страни трябва да позволяват на Huawei да изгражда (част от) зараждащи се 5G мрежи. 

Както говорихме в юнското ни издание, единствените компании, които в момента могат да доставят на свръхбързи връзки за данни, са от Средното кралство, а всички тези идват с много реалната заплаха от шпиониране от китайските разузнавателни служби..

По този начин в ЕС беше поръчана оценка на риска за това, което можем и не можем да очакваме, когато неговите държави-членки разрешат на Huawei да работи в своите 5G мрежи. Въпреки че това е дълъг нюансиран доклад, това, което се свежда, е, че рисковете са управляеми, при условие че са взети правилните предпазни мерки. От своя страна Германия реши да отвори вратите на Huawei, макар и не напълно.

Това обаче напълно пренебрегва проблема, че всеки път, когато на Китай се даде някакъв начин, той безпощадно използва това отваряне; за пример, просто вижте какво се случва в близките му води или жестокото потискане на Хонконг. 

Проблемът се състои във факта, че разумните западни политици виждат Китай като разумен партньор, което много не е. Оставянето на Huawei да работи по телекомуникациите е просто сеене на вятъра.

По-къси истории

Грузия

За да видите щетите, които биха могли да бъдат нанесени от някой, който има достъп до компютърни системи в цялата страна, не гледайте по-далеч от Грузия – кавказката нация, а не от САЩ. Мащабна кибератака почти изложи цялата страна, причинявайки несметни щети и вероятно сериозно изплаши хората.

Според поне един китайски служител, за всички тези проблеми е виновен Западът, благодарение на манталитета на „студената война“, който пречи на „взаимното доверие“ в киберпространството. Имаме чувството, че китайската цензура и нарушенията на правата на човека може да са частично виновни и за това.

В по-добри новини, Google забрани цяла бъркотия на приложенията за заем на ден за плащане от Play Store, до ужас на споменатите акули за заем. Всичко, което разстройва една от най-хищните индустрии, е добър ход в нашата книга, така че всички похвали на Mountain View в този случай.

В други новини, свързани с Google, компанията разкри квантов изчислителен пробив, който според хората, доста по-умен от нас, е доста страхотен, но не толкова огромен, както беше обявено. Ще бъдем честни, всичко, което бихме могли да си помислим, е дали може да изпълнява The Witcher 3 при пълни настройки на голям екран.

Заключителни мисли

С това ще ви оставим за този месец. Ноември се очертава като още един вълнуващ месец и вече се радваме да ви разкажем за него през декември. За сега ви пожелаваме късмет с потъмняващите дни в Северното полукълбо и много наслада на пролетта в Южното.

Пропуснахме ли някаква важна новина от октомври? Или диво грешно сме тълкували някакви факти? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map