Състояние на облака, май 2019 г.

Здравейте и добре дошли в новото състояние на облака, месечната колона на Cloudwards.net, в която светим остра светлина над всичко, което се случва в света на технологиите. Пригответе се да бъдете заслепени от информираните ни мнения, всички те информирани чрез обстойно четене на новините, доколкото това е възможно в епохата на пълнителя или просто се прозявате в очакване. Всичко е наред.


Този месец ще правим саксии в обичайния ни целеви Facebook, както и да разглеждаме Alexa, което е доказателство, че Amazon е също толкова лош, колкото Facebook или Google, когато става въпрос за това, че не се грижи за правото на личен живот на хората. Ситуацията с Huawei също ще се появи и ще има и други, по-малки новини, но първо, нека да разгледаме какво се случва с VPN.

Руски на Заключения

Руска забрана за VPN

В края на март руският надзор на всички комуникации, Roskomnadzor, изпрати имейли до няколко от най-добрите VPN и им нареди да блокират достъпа до много уебсайтове за руски потребители. Желаеща да защити хората си от свободна мисъл, Москва засегна, че много хора избягват блоковете си с помощта на VPN, така че сега се опитва да ги прекъсне при преминаването.

Както можете да прочетете в нашето парче за опитания руски VPN блок, доставчиците на VPN, до които се приближихме, казаха на Roskomnadzor да се изгуби, но някои отидоха по-далеч от други. Освен строги изявления на ExpressVPN, няколко доставчици, като NordVPN, затварят руските си сървъри.

Да се ​​надяваме Роскомнадзор да приеме поражението си с добра благодат. Ще ви държим в течение. Това каза по темата за NordVPN, преди седмица или две получихме тревожни новини. Регистърът съобщава, че няколко от неговите читатели съобщават за нечетен трафик, когато са свързани с приложението.

Това, както и по-ранните слухове, че NordVPN може да работи с ботнет, ни интересува какво се случва с втората класирана услуга сред нашите VPN ревюта. Гледайте това пространство, ще отидем на копаене.

Надявахме се никога повече да не видим техния Facebook

Facebook качва имейли

Ще признаем, че ни е писнало да бием този барабан – започнахме през април 2018 г., но Facebook е подарък, който продължава да дава. Дава обаче по лош начин, като херпес. Няколко малки скандала се разразиха през месеца и всички те показаха безразсъдно пренебрежение към поверителността на потребителите.

Например, компанията качи 1,5 милиона имейл адреси на хората, което се свързва добре с новата политика на компанията, в която новите потребители трябва да дават пароли за електронна поща на Facebook. По принцип Facebook не само раздава имейл адреса ви, но и паролата за него.

Ако мислите, че такава информация се съхранява безопасно, помислете отново. Беше разкрито, че компанията ги съхранява незашифровани, но PR отделът във Facebook, което е работа, която не бихте пожелали на най-лошия си враг, бързо пусна изявление, според което не е толкова лошо. Сигнал за спойлер: това е толкова лошо, особено ако вземете предвид, че той поддържа много потребителски записи на незащитени сървъри на Amazon.

Не е чудно, че последният доклад за приходите на Facebook запази 3 милиарда долара в резерва за рекордната глоба, която Федералната комисия по търговия трябва да предаде на малкия дракон на The Zuck. Акционерите обаче не се притесняват твърде много, тъй като старият Марк обмисля да пусне личен асистент от типа Alexa, който принадлежи към „какво може да се обърка?“ категория бизнес решения.

Проблемът с Алекса

Поверителност на Alexa

Говорейки за, Алекса на Amazon се оформя като катастрофа. Фантастичната квадратна кутия с микрофон, който винаги е включен, е начело на дискусията за поверителност, въпреки че искаме да отбележим, че продажбите продължават, което е невероятно по някакъв начин.

Оказва се, че много от защитите, вградени в системата, за да гарантира поверителността ви, са неверни. От една страна, операторите на Alexa – основно момчетата, които слушат, не използват анонимни данни, но всъщност знаят всичко за вас, включително домашния ви адрес. Това не е нещо, което искате в устройство, което също е оторизирано за достъп и съхраняване на данни за пациенти.

5G сигурност? Huawei Kiddin ’?

Huawei

Както споменахме през февруари и както стана ясно през другия ден през последния месец или два, продължава сериозна дискусия дали китайският телекомуникационен гигант Huawei трябва да бъде разрешен да участва в изграждането на 5G мрежи в Европа, Канада и САЩ, с Вашингтон е адски огънат срещу него.

Тук, в Cloudwards.net, ще направим нещо нехарактерно и ще бъде в съзвучие с администрацията на Тръмп. С всичко, което знаем за Китай, допускането на компания, която може да бъде финансирана от държавата, да участва в изграждането на жизненоважна инфраструктура, е идея, която е просто лоша. Режим, неприязъчен към правата на човека, като Пекин, трябва да бъде възпрепятстван на всяка цена да слуша нашите разговори.

Въпреки това Германия се чувства различно и ще позволи на Huawei да помогне за изграждането на 5G мрежи, при условие че компанията спазва правилата. Обединеното кралство ще следва подобна стратегия, забранявайки я за определени „основни“ компоненти, но оставяйки всичко останало отворено.

Проблемът с тези стратегии е, че технологията се движи бързо. Това, което някога е било безобидно, може по-късно да стане важно. Един пример е грешката Y2K. Нямаме представа как хардуерът на Huawei ще повлияе на използването на мрежата 10 години по-надолу, когато геополитическите и технологичните етапи са се променили.

Пускайки Huawei, правителствата нямат представа каква цена ще плащат за евтин хардуер. Ние не обвиняваме американската разузнавателна общност, че преосмисля стратегията си за обмен на данни със своите съюзници, ако решат да работят с Huawei.

По-малки истории

Руска забрана за VPN

Google е готов да направи едно от най-полезните си приложения, Карти, далеч по-малко полезно чрез по-агресивно натискане на спонсорирани места. Отделете няколко години и ще трябва да използваме хартиени карти отново с всички реклами, които се взривяват в нашите очни ябълки.

Оказва се, че както при всяка професия, има онлайн курсове за това как да станете богат и успешен интернет измамник. В неизбежен, но забавен обрат, повечето от тези ръководства са измамни, което означава, че момчетата, които се стремят да мамят хората от трудно спечелените пари, получават такси, преди дори да започнат. Поетична справедливост?

За да приключим този месец, имаме новина, че най-големият клиент на Amazon Web Services е … Apple? Оказва се, че Купертино няма облачното пространство, което му е необходимо, за да съхранява много от своите данни, така че се възползва от конкуренцията. Живеем в странен свят.

Заключителни мисли

С това ще спрем да мислим и ще се върнем към писането на рецензии. Април се почувства като месец, в който се готвеха много по-големи истории и вече се радваме какво ще донесе май. Въпреки че заключението за фиаско във Facebook би било хубаво, залагаме, че Huawei ще продължи да доминира заглавия, както и обичайните различни нарушения на сигурността.

Какво мислите за новините през изминалия месец? Пропуснахме ли някакви важни истории? Уведомете ни в коментарите по-долу и както обикновено ви благодарим за четенето. Стойте в безопасност там.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map