Състояние на облака, юни 2019 г.

Здравейте и добре дошли в новата държава на облака, месечната колона на Cloudwards.net, където преглеждаме технологичните новини за 31-те дни, които са били и се опитваме да осмислим всичко. В това издание ще говорим за Google, Huawei и, и никога няма да повярвате в това, Facebook.


Въпреки че осъзнаваме, че биенето на нашия барабан във Facebook може да бъде уморително, оставаме изумени от изобретателността на ръководителите на компанията. Те винаги мечтаят за нови начини, чрез които да манипулират хората, за да се откажат от своите данни и след това да правят ужасни неща с тях. Ще бъде страховито, ако не беше толкова зло.

Нова Китайска ръка

Търговска война на Huawei

Първо, нека поговорим за някои големи новини, които не просто доминират заглавията на технологичния раздел на новинарските сайтове, но все повече и повече се превръщат в основната история на всеки ден: Huawei и търговската война между САЩ и Китай.

Сега това са два свързани, но отделни въпроса, въпреки че понякога може да се усети, че са едно и също. Търговската война обаче е най-вече за дисбаланса между американския внос и износ, както и практиката на трансфер на технологии, при която фирмите, които искат да правят бизнес в Китай, трябва да дадат част от своите права на интелектуална собственост..

Афера Huawei обаче е по-скоро за шпиониране. Фирмата, която не е технически държавна, но повече или по-малко е на практика, е обвинена в няколко неща, най-забележимото е, че може да шпионира хората чрез своя фърмуер.

Това е по-голям проблем, отколкото може да мислите. Huawei прави огромно количество от частите, открити в съвременното телекомуникационно оборудване, особено планираните 5G мрежи. Това означава, че повече или по-малко ще бъде навсякъде и ако компанията използва оборудването си, за да шпионира, това ще бъде голям проблем. Досега това са всички твърдения, но има много реален риск за сигурността.

Монополът? Huawei да кажа?

Търговска война на Huawei

Huawei е в това нелепо добро положение, тъй като е, много малко други компании произвеждат това оборудване или поне на ниво Huawe. От тук идват твърденията за търговска война: компанията успя да остане конкурентоспособна заради помощта на китайската държава, която винаги търси нови начини да поддържа раздели на населението си.

Западните конкуренти не са имали такъв вид държавна подкрепа, твърдят политици (* кашлица * данъчни облекчения * кашлица *), като по този начин превръщат Huawei в обувка като топ куче. Резултатът обаче е, че без Huawei ще бъде трудно да се изграждат всякакви напреднали мрежи, като по този начин ще се накара много държави от ЕС да предадат ръчно всякакви проблеми на сигурността и по този начин да игнорират ужасяващите предупреждения от американската разузнавателна общност.

Въпреки, че силното въоръжение на съюзниците на Тръмп не е много хубаво и дори може да се тълкува като начин за пренасочване на част от тези сладки пари от 5G към американските компании, подозрението остава, че като оставим Huawei да работи върху жизненоважната инфраструктура на запад може да бъде цифров еквивалент на троянците, които влачат голям голям дървен кон в портите на своя град. Само времето ще покаже.

Първи синьо във Facebook

GlobalCoin

Като избягаме от това, да се върнем към обичайната ни врачка – Facebook. Веселият кръг, започнал през април миналата година, не показва признаци на забавяне, като Федералната комисия по търговия препоръчва Конгресът да въведе защита за поверителност, за да защити американския народ срещу отклоненията на Зук, не за разлика от GDPR на ЕС.

Ще приемем факта, че хората трябва да бъдат защитени от Facebook като спорни, нито месец минава без нов скандал. Май 2019 г. ви бе представен от The Intercept, който разкри, че Facebook активно работи с мобилни оператори, за да проследява и шпионира хората. Ако беше истинска заешка дупка, досега щяхме да излезем от другата страна; това е по-скоро бездънна яма.

Ние обаче спестяваме най-доброто за последно: Facebook планира да пусне своя криптовалута. Той ще се нарича GlobalCoin и ще бъде привързан към щатския долар, макар и в кое съотношение все още да е неизвестно. Колко лошо иска да започне това нещо, се вижда от готовността му да преговаря с някои негови горчиви врагове и факта, че е готов да седне с федералите, за да разбере подробностите.

Ако искате нашите два цента, или каквото и да е равностойността им, ще бъде във стотинки във Facebook, препоръчваме на всички да стоят далеч от GlobalCoin. Нестабилността на биткойните, смесена с готовността на Facebook да продаде данни, ще бъде опияняващ микс, който ще ви остави с махмурлука, а екзекутите ще тръгнат далеч свиркащи.

Google Goggles

Google Dragonfly

Друга наша любима мишена се завръща от кратка почивка. Последният път, когато разговаряхме с Shenanigans на Google, беше през февруари 2019 г. и, освен някои малки истории, не се случи много с гиганта на търсачката. Въпреки това, през май Google реши да вземе щеката от пролетните цветя и да излезе цъфтяща във величие.

Първата е малко приятна новина, тъй като вече можете да зададете историята на местоположенията и някои други данни да се изтриват автоматично, макар че е малко неясно дали те също изтриват от сървърите на Google. Друга добра новина е, че хората, закупили защитния ключ на Titan само за да открият, че в него е останал гаден бъг, ще получат безплатна подмяна (предполагаме, че ще бъде без грешки).

Но това е за добрата новина. От една страна се оказва, че Dragonfly, цензурираната търсачка за Китай, която е обявена за погребан през януари, отново е на масата, като бившият изпълнителен директор на Google Ерикс Шмид дори твърди, че ще помогне на Китай да бъде „по-отворен“. Въпреки че осъзнаваме, че свободата на словото не е някаква игра с нулева сума, смятаме, че знаците за долар в очите на Ерик са го заслепили за ужасите на комунистическия режим.

Това каза, че има някои преимущества на комунизма, като пълната заетост, за която очевидно много малко от работниците в Google знаят каквото и да било, тъй като голяма част от тях се оказва, че са изкушения. Това означава, че те нямат представа кога ще работят, колко ще работят и Google няма нужда да им плаща обезщетения. Не изглежда честно, когато компания толкова богата като тази не разнася богатството малко.

Google обаче предоставя много работа, така че да я компенсира малко. Например, в момента хората заменят AI в Google Duplex, защото очевидно умните машини не могат да го режат. Да, прочетохте това право: явно AI революцията е малко по-далеч, отколкото бяхме предупредени.

По-малки истории

Джулиан Асанж Wikileaks

Джулиан Асандж напусна еквадорското посолство и сега е в дълга правна битка, която най-вероятно ще завърши с неговото депортиране в САЩ. Въпреки че битката все още не е водена, фактът, че неговите правни документи са били споделени с американските власти, е написаното на стената. Въпреки че не е най-приятният човек, неговата възможна съдба вероятно няма да отговаря на престъплението.

Израелска компания бе намерена да излъга обаждания в WhatsApp и така да получи достъп до телефони, разкри Financial Times. След това тези служби бяха както от извратени режими по света, така и бяха използвани предимно за активисти за защита на човешките права и други „подривни дейци“. WhatsApp твърди, че са отстранили теча, за щастие,

Apple е изправена пред антитръстови действия в ЕС, след като Spotify протестира срещу начина, по който Купертино се справи с лицензирането. Перспективите не са добри за Apple, тъй като целият свят се подготвя срещу Big Tech. Ще ви държим в течение.

Когато говорите с Алекса или тя ви подслушва, тя очевидно съхранява записа на всичко, което чува, дори ако изтриете аудиото. Това очевидно е грубо нарушение на неприкосновеността на личния живот, но отново, какво очакваха хората, когато донесоха свързан с интернет микрофон в къщата си?

Заключителни мисли

Страхуваме се, че не приключваме колоната на този месец с висока бележка, май беше груб месец за състоянието на облака. Юни вече изглежда малко, като Apple обещава по-добра поверителност за потребителите и имаме чувството, че ще видим някои неща, които излизат от Вашингтон по отношение на по-добра защита на поверителността.

Какво мислиш за всичко това? Пропуснахме ли някакви важни истории през май? Уведомете ни в коментарите по-долу и както винаги ви благодарим за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map