Преглед на Piriform Recuva Pro – актуализиран април 2020 г.

Преглед на Piriform Recuva Pro

Благоприятен за бюджета инструмент, който покрива основите, без да се отклонява в напреднала територия, Piriform Recuva Pro се чувства малко недовършен на моменти.


Най-добрият софтуер за възстановяване на данни

Възстановяването на загубени данни може да бъде скъпо предложение. Ако отидете на професионалист, това може да струва стотици или дори хиляди долари. Ако изберете софтуер, в повечето случаи търсите между 50 и 100 долара за надежден софтуер като Stellar Phoenix или EaseUS.

Recuva влиза в полето за възстановяване на данни като една от най-добрите опции за стойност на пазара. Не само, че водещото му приложение Piriform Recuva Pro се предлага само за 20 долара, а всъщност има и безплатна версия без ограничения за това колко данни можете да възстановите. Не е чудно, че Recuva създаде малко виртуални разговори за воден охладител.

Заинтригувани от това, което чувахме, ние от Cloudwards.net решихме собственото си тестово шофиране на това ориентирано към стойността решение за възстановяване на данни, за да видим колко добре е измерено в сравнение с другия ни най-добър софтуер за възстановяване на данни.

Нашето заключение: Докато е достъпна само за потребители на Windows, Recuva получава работата. Въпреки това, оскъдните функции и по-лошата поддръжка означава, че тези с по-широки нужди или малко техническо ноу-хау може да искат да търсят другаде.

предишен

Следващия

Алтернативи за Piriform Recuva Pro

Ценообразуване & Лицензиране

Софтуерът за възстановяване на данни Recuva е достъпен само за Windows. Piriform предлага безплатна, неподдържана версия. Recover Pro добавя първокласна поддръжка, автоматични актуализации, възстановяване на оптични носители и възстановяване на виртуални устройства.

Докато бизнес лицензите са налични, все пак трябва да купувате нов лиценз за всеки компютър, което го прави лош избор за ИТ специалисти, които работят на множество компютри.

Характеристика

Recuva предлага приличен набор от функции за своята цена. Ето поглед върху това, което получавате.

Лого на Piriform Recuva Prowww.piriform.com

Започва от $ 166 на месецВсички планове

версия

версия
Windows

Опции за сканиране

Бързо сканиране

Дълбоко сканиране

Сортиране по тип файл

Сканиране по тип на файла

Възможности за сканиране

Цялостно сканиране на твърд диск

Изтрито / изгубено възстановяване на файлове

Възстановяване на повредени дялове

Изтрито възстановяване на дял

Стартиращо USB устройство

CD за възстановяване

Клониране

Външно възстановяване

Възстановяване на външен диск

Възстановяване на подвижни носители

Възстановяване на SD карта

Възстановяване на оптично съхранение

поддържа

Не е зле. Recuva обаче не предлагат няколко разширени функции, често достъпни с други платформи за възстановяване на данни. Най-голямата пропускане е, че Recuva Pro не може да възстанови изгубените дялове. Други включват функции за възстановяване на стартиращи дискове, клониране и прилично сортиране за анализ на възстановените данни.

Recuva също не може да се използва за възстановяване на данни от RAID хранилище. Ако такива функции са важни за вас, настоятелно ви препоръчваме да обмислите опции като:

  • Stellar Phoenix Recovery Pro
  • Съветник за възстановяване на данни на EaseUS
  • Спасяване на данни на Prosoft Engineering

Особено ви препоръчваме да обмислите тези опции, ако търсите решение за възстановяване на данни за вашия бизнес. Те струват повече, но си заслужават.

Процес на възстановяване

Веднъж инсталиран, простият съветник на Recuva ще ви преведе през процеса на възстановяване от началото до края. Първо ще бъдете подканени да изберете тип файл за възстановяване.

Възможността за избор на конкретен тип файл значително скъсява сканираното време и не е нещо, което правят всички инструменти за възстановяване. За нашите тестове обаче искахме да сканираме всички типове файлове, така че избрахме „всички файлове“. След това ще трябва да изберете местоположение за сканиране.

Recuva отново върши приятна работа, предлагайки повече опции от много инструменти.

Изберете „кошчето“, ако просто търсите съдържание, което сте изтрили лично. Ако искате да сканирате целия си твърд диск, изберете „Не съм сигурен“. Изберете „на конкретно място“, ако искате да сканирате конкретен дял или папка. Има и опции за сменяеми и оптични носители.

Една голяма пропуск на Recuva е, че тя не включва опция за „изгубен дял“. Много други инструменти за възстановяване, включително Stellar Phoenix и EaseUS, изтеглят данни от таблицата на дяловете, така че можете да сканирате изтритите дялове, ако не са презаписани.

За да илюстрираме останалата част от процеса, ние избрахме нашия „D“ дял.

На следващия екран ви се предоставя опция за активиране на „дълбоко сканиране“.

Като не активира дълбоко сканиране, Recuva ще започне бързо сканиране (тествахме и двете). Нещо много важно да знаете: по подразбиране Recuva също сканира само за изтрити файлове. Ако имате работа с повредени или преформатирани дискове, ще искате да преминете към „опции < действия “и активирайте„ сканиране за не-изтрити файлове “.

Също така ще искате да изберете опцията за „възстановяване на структурата на папките“. Повечето решения за възстановяване изграждат структурата на файла на дървото на файловете автоматично. Странно е, че Recuva не прави: не го прави само спестява малко време, а допълнителната работа, която причинява, лесно отменя тази полза.

Опции са зададени, натиснете бутона “Старт”, за да започнете сканирането. Прозорецът на състоянието ви информира за напредъка му и колко време остава до завършването му.

Не можете да преглеждате резултатите си, докато сканирането ви напредва както можете с някои от по-добрите решения за възстановяване на данни, които разгледахме. Така че ще трябва да изчакате, докато сканирането се извърши. След като сканирането приключи, можете да прегледате файлове от дясната страна на съветника.

Въпреки добавянето на прозорец за визуализация, сортирането на данни с Recuva е много по-трудно, отколкото с други решения за възстановяване на данни. За да улесните задачата, върнете се към опциите. В общия раздел преминете от „списъчен изглед“ на „дървовид“. По този начин помага, но бихме искали и ние да сортираме резултатите по тип файл.

След като намерите това, което търсите, възстановете файла, като щракнете върху квадратчето до него и натиснете бутона „възстановяване“. Няма опция за запазване на резултатите от сканирането ви, затова се уверете, че сте възстановили всички файлове, които искате, преди да затворите приложението.

Като цяло процесът работи, но не е толкова удобен, колкото някои други опции, като Stellar Phoenix. След това отново е бюджетно решение, така че получавате това, което плащате.

производителност

Тествахме възможностите за възстановяване на данни на Recuva, като пускахме сканирания на нашия тестов компютър. Извършихме бързи и дълбоки сканирания на тестов дял от 518 GB с 379GB използвано пространство. Също така извършихме дълбоко сканиране срещу целия ни 1TB твърд диск.

За да тестваме способността на Recuva да намира изтрити файлове, създадохме и изтрихме три тестови обекта: Word документ, .mp4 видео и .jpg изображение. Обикновено проверяваме и способността на инструмента за възстановяване на данни да възстановява загубените дялове. Това обаче не е способност, която има Recuva.

Особенострезултат
Бързо сканиране (500GB дял)5 секунди
Дълбоко сканиране (500 GB дял)Един час
Пълно HD сканиране (1TB)2 часа, 30 минути *
Word Doc възстановен
Възстановен видео файл
Изображението е възстановено
Възстановен изтрит дялНе е опция

Времето за сканиране на Recuva беше сред най-добрите от всеки тестван инструмент за възстановяване и успяхме да възстановим нашите три тестови файла. Въпреки това, резултатите бяха доста оскъдни.

Докато задаваме Recuva да възстановява и неизтритите елементи, като отидете на „options > действия “, сканирането не върна непокътнатите ни файлове. Играхме с настройките и се опитахме да възстановим сканирането, но не можахме да върнем файловете си.

Като се има предвид, че Recuva не връща непокътнати файлове, това означава, че няма да можем да го използваме за възстановяване на съдържание от неинсталиращ или повреден дял. Това ограничава използването му до възстановяване на случайно изтрити файлове и го поставя зад всеки друг инструмент за възстановяване на данни, който тествахме.

Едно от нещата, което се откроява при Recuva, е скоростта му. Един час за дълбоко сканиране го прави най-бързо работещият алгоритъм за сканиране, с който сме работили.

Поддръжка на клиенти

Piriform поддържа онлайн портал за знания за всички свои продукти, включително Recuva. Порталът е лесен за навигиране с инструкции за настройка, ръководства за потребителя и често задавани въпроси. Проблемът, който имаме с портала, е, че той е малко плитък. Повечето страници са само един или два абзаца и трябваше да работим много неща сами, за да получим вида сканиране, който искахме.

Истински се радвахме, когато видяхме, че Piriform предлага потребителски форум. Ако се окажете изгубени, е добре да задавате въпроси на други потребители или на самия Piriform. Recuva привлича силна база за разработчици, изглежда, затова трябва да получите доста добри съвети.

Поддръжката по имейл е достъпна, ако сте платен абонат на Recuva Pro. В противен случай няма как да се свържете с Recuva с въпрос. Поддръжката по телефон и онлайн чат не е достъпна дори с платен абонамент, което е още една причина ИТ специалистите, бизнеса и несигурните потребители може да искат да обмислят различен вариант.

Заключителни мисли

Ако имате бюджет и вържете, Recuva е добра първа възможност да опитате и да възстановите данните си. Недостатъкът е, че той не включва някои от мощните функции, които предлагат по-стабилни решения за възстановяване на данни. Най-вече това включва възстановяване на изтрити дялове и възстановяване от компютри без зареждане.

За по-сериозни нужди, особено за бизнеса и ИТ професионалистите, предлагаме да потърсите другаде. Piriform Recuva Pro се чувства като продукт, който все още е много във фурната и просто не предлага същото ниво на поддръжка като някои от по-разработените решения.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me