Преглед на AxCrypt – актуализиран 2020 г.

Преглед на AxCrypt

AxCrypt е солидно парче софтуер за криптиране, което ни хареса да използваме. Въпреки това, ще е необходимо да промените и ноу-хау, за да може да работи оптимално, както можете да прочетете в този пълен преглед на AxCrypt.


axcrypt-сметката на таблото

axcrypt изтегляне

axcrypt-споделяне на файлове

axcrypt-password manager

axcrypt подновяване страница

предишен

Следващия

AxCrypt е дългогодишен софтуер за криптиране с отворен код, разработен от Svante Seleborg през 2001 г. Въпреки че AxCrypt претърпя много промени, той все още е посветен на запазването на вашите файлове в безопасност. В сравнение с най-добрите услуги за криптиране обаче, AxCrypt изостава в няколко ключови области. 

В този преглед на AxCrypt ще изясним подробно опита си, след като вземем софтуер за криптиране на файлове и папки. По пътя ще обсъдим функции, цени, сигурност, лекота на използване, споделяне и поддръжка, всички преди да дадем присъдата си. 

Когато става въпрос за обезопасяване на вашите файлове, AxCrypt е технически надежден. Той спазва най-новото в криптирането и дори не се нуждае от интернет връзка, за да функционира. Въпреки това някои от настройките по подразбиране ще оставят определени файлове декриптирани, така че ще трябва да направите някои настройки, за да може AxCrypt да бъде толкова ефективен, колкото е възможно.. 

Сили и слабости

Характеристика

AxCrypt има няколко уникални функции, но най-вълнуващите не се доставят по начините, на които се надяваме. Най-интересната функция е изтриване на файлове. Когато избирате файл в AxCrypt, можете трайно да го декриптирате, временно да го декриптирате или сигурно да изтриете файла. 

Тази функция е подобна на всяка „програма за раздробяване“, като тази, която се вижда с Bitdefender Antivirus. По същество той ще презапише данните, които изтривате, така че файловете да не могат да бъдат възстановени чрез криминалистика на твърдия диск. 

Изтриването на файлове е достъпно само за абонати на Premium, които също имат достъп до останалите функции на AxCrypt, включително осведоменост за облачно съхранение, управление на паролата, криптиране на подпапки и споделяне на ключове. Ще поговорим повече за всички тези през този преглед. 

Мениджърът на пароли AxCrypt

Една от забележителните функции на AxCrypt е мениджърът на пароли, въпреки че не е по-добър от нашия генератор на пароли и електронна таблица. Можете да въведете информация в текстово поле за паролата и да генерирате парола за всичко, което сте въвели, но това е всичко. Информацията е защитена, но в най-добрия случай е рудиментарна в сравнение с нашите най-добри мениджъри на пароли. 

axcrypt преглед и парола мениджър

Няма автоматично попълване, разширение на браузъра, нищо подобно. „Мениджърът на пароли“ на AxCrypt е криптирано място за съхраняване на пароли, които можете да извикате през браузъра си. Въпреки че не е лоша функция, има много по-добри опции, дори безплатно (прочетете нашия преглед на Dashlane, ако това е следното). 

Разлики между AxCrypt 1.7 и 2.x

Преди няколко години AxCrypt се актуализира до версия 2, и въпреки че обикновено не бихме посочили това, има достатъчно промени в споменаването на заповедта. Предишната версия 1.7, която беше много популярна, позволи на потребителите да съхраняват ключови файлове, които ще отключат техните трезори. Тези файлове могат да се съхраняват на USB устройство и да се използват за дешифриране на клавиша AES-128. 

В допълнение към увеличаване на криптирането до AES-256 – повече за това в секцията „сигурност“ по-долу – AxCrypt също отстрани ключови файлове в полза на главна парола. Въпреки че все още можете да декриптирате файлове с версия 1.7 с версия 2.x, същото не е вярно обратното.

Преглед на AxCrypt

Ценообразуване

AxCrypt е много по-евтин от конкуренцията и предлага приличен безплатен план за зареждане. За пълна защита ще трябва да надстроите до Premium план. Въпреки че има безплатни алтернативи, които осигуряват по-добра сигурност, исканата от AxCrypt цена не е твърде висока.

Има три плана за избор, два от които са от значение за отделните потребители. В допълнение към безплатен и платен индивидуален план, AxCrypt предлага бизнес план, въпреки че е скъп. Заплащате ви близо 90 долара на член годишно. За щастие, AxCrypt предлага до 25 процента отстъпка, в зависимост от размера на вашия екип. 

Същият цикъл на фактуриране е налице за отделните планове, както и за шестмесечен цикъл. Въпреки че цената е по-евтина от конкуренцията, ограничените опции за таксуване означават, че е по-малко гъвкава от услуга като NordLocker (прочетете нашия преглед на NordLocker). Също така си струва да се отбележи, че AxCrypt определя година като 360 дни, така че технически купувате малко по-малко от година. 

AxCrypt Free срещу Premium

Повечето потребители ще кацнат с безплатния или Premium план, въпреки че ще ви призоваваме към платената опция. Свободният план се предлага с неограничено място за съхранение и без ограничения за файлови данни, но той използва 128-битов ключ вместо 256-битов (прочетете нашето описание на криптирането за повече по темата). Освен това в безплатния план липсва споделяне, управление на паролата и криптиране на име на файлове. 

Ако не ви пука за камбаните и свирките, има много безплатни опции, включително VeraCrypt и Cryptomator (прочетете нашия преглед на VeraCrypt и преглед на Cryptomator). AxCrypt седи зад друг безплатен софтуер за криптиране, така че ако търсите безплатен разширен инструмент за криптиране, най-добре е да се придържате към тези два. 

Платеният план обаче си заслужава. AxCrypt включва множество инструменти за криптиране за защита на вашите файлове, включително по-високото ниво на AES-256 криптиране, защитени папки и криптиране на подпапки. Освен това можете автоматично да шифровате файлове, съхранявани в облачно хранилище, с Premium план, за който ще говорим повече в секцията „споделяне на файлове“ по-долу. 

Все пак можете да започнете с безплатен план. Всеки път, когато се регистрирате за акаунт, AxCrypt автоматично ще започне безплатна 30-дневна пробна версия, за да можете да видите как ви харесва, преди да залагате пари. Ако решите да купите веднага, AxCrypt се подчинява на 30-дневна политика за възстановяване без въпроси. 

Сигурност

Въпреки че AxCrypt използва алгоритми за криптиране на звука, няколко възможности за това как функциите на приложението могат да поставят вашите файлове в риск. Въпреки това, докато актуализирате съответните настройки, AxCrypt е безопасен за използване. 

AxCrypt използва криптиране AES-256 за вашите файлове, стига да сте абонат на Premium. Всичко е обвързано с основната ви парола, която AxCrypt не съхранява и не вижда, което означава, че има нулеви познания за това, което сте шифровали. За разлика от други усъвършенствани услуги за криптиране, AxCrypt изисква само една главна парола. 

Това означава, че след като отключите акаунта си, всичките ви криптирани файлове се отключват, докато не излезете. Важно е да се отбележи това, защото AxCrypt няма да ви излезе автоматично. Или трябва да излезете ръчно или да зададете време, когато AxCrypt автоматично ви ботува. Това е едно от многото малки решения, които биха могли да изложат вашите данни. 

Технически AxCrypt е здрав, както е посочено в техническата му документация. Въпреки това, оставянето на потребителя вход и, както ще стигнем до следващия раздел, автоматично криптиране на подпапки може да остави потребителя изложен. 

Ако не знаехте, че е необходимо да излезете и да проверите опцията „включва подпапки“, някой може лесно да прегледа вашите криптирани файлове в декриптиран вид, докато смятате, че са безопасни. 

Какво да направите, ако сте забравили паролата си за AxCrypt

Всичко е обвързано с основната ви парола, така че е важно да го запомните. Вашата главна парола има ключ, създаден от функция за извличане на ключ PBKDF2-HMAC-SHA512. Този ключ се използва в алгоритъм за увиване на ключове за защита на главния ключ за криптиране (използва се за декриптиране на вашите файлове). 

Въпреки че е подобна настройка на повечето софтуер за криптиране на файлове, допълнителната стъпка на алгоритъма за обвиване на ключове ви защитава от груби атаки. Вашата главна парола се използва за автентификация на локално ниво, но ако решите да свържете сървърите на AxCrypt, вашият имейл адрес, операционна система, IP адрес и език се записват. 

Ако сте забравили основната си парола, нямате късмет. Въпреки че AxCrypt позволява нулиране на паролата, всички файлове, които преди това сте шифровали, ще бъдат загубени. 

Можете да актуализирате основната си парола, като въведете стара и нова фраза, която ще се прилага за вашите по-рано криптирани файлове. Въпреки това, без частната половина на ключа RSA-4096, използван за споделяне или файла на главния ключ, вашите данни се заключват. 

Единственото изключение е, ако вашата парола е много кратка. AxCrypt казва в своите често задавани въпроси, че може да напише и адаптира конкретна програма, която по същество грубо ще принуди паролата ви. Това работи само ако има ограничени комбинации от това каква може да бъде вашата парола. 

Лесно използване

AxCrypt не е трудно приложение за използване, но неговият нетрадиционен подход за криптиране на файлове може да направи процеса объркващ. И все пак, докато отделяте време да научите за чудесата на AxCrypt, софтуерът е доста ясен. 

Регистрирането за AxCrypt е изненадващо объркващо. Уебсайтът изглежда и функционира просто, но само ако вече имате идентификационен номер на AxCrypt. Ако не го направите, трябва да преминете през процеса като някой да поднови абонамента си – натиснете „купи сега“ под съответния продукт – и да се регистрирате за акаунт отделно. 

axcrypt преглед подновяване страница

Вместо да въведете своя имейл и да зададете парола, AxCrypt просто иска вашия имейл. Ще ви бъде изпратена връзка за потвърждение, която при щракване ще отвори страница за създаване на парола. Не е като този процес да е нарушен, но е малко сладък Със сигурност AxCrypt може да ви позволи да зададете имейл и парола, преди да потвърдите. 

След като настроите, можете да влезете в таблото си за управление, където можете да активирате безплатната пробна версия или да закупите Премиум членство. Целият процес се усеща малко назад. Потвърждавате имейла си, преди да се регистрирате за акаунт и регистрирате акаунт, преди да закупите абонамент. Все пак процесът не е твърде труден. 

axcrypt преглед-сметката на таблото

Изтегляне на AxCrypt на Windows и Android

Изтеглянето също е странно, като инсталаторите са достъпни на основния уебсайт, а не на таблото ви за управление. Все пак страницата за изтегляне е добре организирана, което е добре дошла промяна на темпото от повечето софтуер за криптиране с отворен код (много алтернативи на TrueCrypt стават жертва). AxCrypt показва само последната си версия, а инсталацията ни започна без проблеми. 

axcrypt преглед изтегляне

AxCrypt също има “преносима” версия, налична за Windows. Не е необходимо да инсталирате това самостоятелно приложение, за да може да се стартира. Просто заредете изпълнимия файл на USB устройство и го пуснете във всеки компютър.  

Изтеглихме и приложението за Android, което е достъпно само за абонати на Premium. Приложението функционира, но е по-скоро референтен, отколкото всичко друго. Той може да дешифрира файлове и да показва пароли, съхранявани във вашия акаунт, но не може да шифрова файлове на вашия телефон. Също така видяхме няколко отзива от потребители относно проблеми със съвместимостта, въпреки че не се натъкнахме на себе си. 

Научаване как да използвате AxCrypt

AxCrypt има малко крива на обучение. Не функционира по същия начин като другия софтуер за криптиране. Вместо да създава виртуално устройство, където ще съхранявате всичките си криптирани файлове, AxCrypt всъщност замества файловете или папките на вашия твърд диск с криптирана версия. По подразбиране той създава папка във вашите документи, както и папка във всяко място за съхранение в облак на вашето устройство. 

axcrypt преглед-папка-места

Има шепа бутони, но от нашия опит е най-добре да прескочите тези и да се запознаете с десния бутон на мишката. AxCrypt има много опции и някои от наличните бутони не са подходящи. Например, има бутон, който отваря страницата за управление на паролата във вашия уеб браузър, но не и един, за да добавите криптирана папка.

Можете да шифровате файлове или папки, като последните файлове се показват в раздела „Последни файлове“ и местоположенията на папки в раздела „защитени папки“. Новите файлове могат да бъдат криптирани с помощта на приложението, но е по-лесно просто да намерите файла или папката в Windows Explorer. Щракването с десния бутон върху който и да е файл или папка ще ви позволи да криптира и замени. 

axcrypt преглед прозорци

Нещата стават объркани, когато говорим за защитени папки. Потребителите на Premium могат да добавят защитени папки, при които всички файлове, добавени в тази папка, са автоматично криптирани. Въпреки това, всички подпапки не са кодирани по подразбиране. Трябва да включите в менюто опцията „включва подпапки“. 

Изтъкваме това, след като прекарахме известно време в опит да разберем защо нашите папки за облачно съхранение не бяха шифровани. Защитените папки криптират файлове, но не и допълнителни папки с настройките по подразбиране. Това означава, че случайно можете да плъзнете шепа подпапки в „защитена“ папка, само за да установите, че файловете вътре не са шифровани. 

Споделяне на файлове & съхранение

Споделянето и синхронизирането на файлове е само опция за плащане на абонати на AxCrypt, което е вярно за повечето софтуер за криптиране на файлове. Споделянето се управлява чрез съвпадение на ключови двойки с други потребители. По същество изпращате на някого вашата половина от ключова двойка, той я съвпада с тяхната и файлът се отключва. По този начин получаващият потребител може да използва собствената си парола, за да отключи файла. 

axcrypt преглед-споделяне на файлове

Можете да споделяте файлове или папки, но само ако сте абонат на Premium. В противен случай, ако искате да споделите криптирани файлове, ще трябва ръчно да споделите файла и да дадете на получателя подходящия ключ, за да го декриптирате. 

Синхронизиране на файлове AxCrypt с OneDrive, Dropbox и Google Drive

Докато имате абонамент за Premium, AxCrypt автоматично ще открие облачните услуги за съхранение на вашето устройство. Процесът е подобен на Boxcryptor, където папките ви се показват веднага (прочетете нашия преглед на Boxcryptor за повече информация). При това положение AxCrypt не дава яснота кои услуги се поддържат. 

Тествайки с OneDrive, Dropbox и Google Drive, AxCrypt ги вдигна без никакви проблеми, автоматично генерирайки папка на всяко място. Същото може да не е вярно за всички доставчици на съхранение в облак, но по-известните услуги, като Sync.com, трябва да се показват с малко размирици (прочетете нашия преглед на Sync.com). 

Автоматичното разпознаване е функция само за Premium, но това не означава, че безплатните потребители не могат да синхронизират с облачни услуги. Просто трябва ръчно да добавите вашите папки за съхранение в облак и да преместите файлове там. Те автоматично ще бъдат кодирани и ще заменят съществуващия файл във вашата услуга за съхранение в облак. 

поддържа

Директната поддръжка чрез чат на живо и имейл е достъпна само за абонати на Premium (повече за чат на живо за минута). Въпреки това, в долния колонтитул на уебсайта, AxCrypt предоставя своя имейл адрес [защитен от имейл], като казва само, че той дава приоритет на абонатите на Premium. 

AxCrypt казва, че има чат на живо на страницата с цените, въпреки че не можем да го намерим никъде. Дори когато сте влезли в системата, няма опция за стартиране на чат. Може би това е маршрут за контакти, който AxCrypt ще поддържа в бъдеще. Независимо, тя не е налична в момента. 

Ако не искате да чакате имейл, можете да задавате въпроси във форума, без значение дали сте абонат на Premium или не. Форумът е доста активен, като всяка седмица се появяват няколко нови теми. Не само модераторите адресират въпроси във форума, но и създателя и съоснователя на AxCrypt. 

axcrypt преглед-форуми

В противен случай на базата на знания има страница с често задавани въпроси. Често задаваните въпроси обхващат много основни въпроси, отговаряйки на въпроси защо AxCrypt изисква определена информация и какво да направите, ако забравите паролата си. Той е достатъчно задълбочен, въпреки че не включва информация за отстраняване на неизправности в приложението. 

Присъдата

AxCrypt е евтин и ефективен инструмент за криптиране, въпреки че липсва в няколко области. Потребителското изживяване се чувства назад и някои от решенията за сигурност биха могли да оставят вашите файлове в риск. Това каза, стига да сте готови да разберете как работи AxCrypt, вие се нуждаете от евтин и полезен софтуер за криптиране на файлове. 

Какво мислите за AxCrypt? Ще се възползвате от 30-дневното изпитание? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me