Преглед на Citrix ShareFile – актуализиран 2020 г.

Преглед на Citrix ShareFile

Ако проследяването на напредъка на вашата компания е вашият основен критерий при избора на EFSS, не търсете повече от Citrix ShareFile. Когато обаче става въпрос за интегриране на други пакети, той е малко по-кратък, както можете да прочетете в този пълен преглед на Citrix ShareFile.


Най-добър EFSS

Citrix ShareFile е услуга за синхронизиране на файлове и споделяне, насочена към подобряване на производителността на хората, работещи в отдалечена среда. Това прави, като предлага класически функции за съхранение в облак, като синхронизиране и управление на потребителите. Той обаче има още функции, които му помагат да се класира сред най-добрите доставчици на EFSS, за които ще говорим подробно в този преглед на Citrix ShareFile. 

Основен механизъм на ShareFile са неговите функции за управление на потребителите, които са едни от най-добрите на пазара. Освен това потребителското изживяване е интуитивно и приятно, сигурността е силна и синхронизирането работи без проблем. Има и няколко иновативни функции за споделяне. 

Въпреки това, ShareFile има някои недостатъци. Интеграциите на трети страни липсват в сравнение с конкурентните услуги и функцията му за поддръжка по имейл също не работи. Плюс това, ценовите планове изискват да имате поне петима потребители, така че те да не са толкова гъвкави като тези на конкуренцията.

Това е само върхът на айсберга, така че ще видим какво прави правилно ShareFile и какво не. Придържайте се към нас, докато разгледаме по-подробно по-долу, за да ви помогнем да определите дали Citrix ShareFile е услуга, която ще отговаря на вашите бизнес нужди.

Силни & Слабости

Алтернативи за Citrix ShareFile

Ценообразуване

ShareFile има четири абонаментни планове: стандартна, разширена, премиум и виртуална стая за данни. Всички изискват да закупите поне пет лиценза, което е повече, отколкото трябва да купувате с други EFSS решения, включително Box и Dropbox, въпреки че плащате също толкова на потребител на месец. ShareFile обаче предлага 10-годишна отстъпка годишно.

Ценообразуване на Citrix ShareFile

Всички планове могат да приемат неограничени потребители и да предоставят персонализирана марка, мобилни приложения, синхронизация и двуфакторна автентификация. Плюс това, няма ограничение за вашето пространство за съхранение, а максималният размер на файла е 100 GB.

Това е и набор от функции, които получавате, когато се абонирате за „стандартния“ план. Можете да се абонирате за него – и останалите планове – като заплатите тримесечната или годишната такса. 

Таксата стига до $ 50 на месец за петима потребители, ако плащате за годината, или $ 55, ако отидете с тримесечното плащане. Всеки нов потребител е $ 9,90 или $ 11, в зависимост от вида на плащането.

„Разширеният“ план разширява списъка с функции с някои мощни допълнения. Те включват съвместно редактиране на документи на Office 365 (което изисква да имате лиценз за Office 365), приставки за Outlook и Gmail, обратна връзка и одобрение на работния процес (повече за работните процеси в по-късен раздел), шифрован имейл, сигурно изтриване на мобилни данни, пълно -текстово търсене, шаблони за създаване на папки и други.

За да се насладите на този набор от функции, ще трябва да отделите 77 долара на месец на петима потребители, ако плащате за година предварително или 85 долара, ако плащате на тримесечие. Добавянето на нови потребители ще ви струва 15,30 долара на потребител или 17 долара, ако решите да плащате на тримесечие.

Следващият план е „премиум“, който Citrix ShareFile рекламира като „най-популярния план“. Със сигурност има допълнителни функции в допълнение към тези, които са достъпни за предишните планове. Те включват персонализирани работни процеси и набор от функции, които работят с електронни подписи.

Както може би се досещате, „премията“ не е евтина. Плащането за петима потребители ще слезе до $ 122 на месец, когато плащате за година предварително. Всеки нов потребител ще ви върне 24,30 долара. Ако предпочитате да плащате на тримесечие, цената за петима потребители е 135 долара на месец, а добавянето на нов потребител е 27 долара.

Последният план се нарича „виртуална стая за данни“ и не е стандартен план за съхранение в облак. По-скоро това е план, който осигурява само 5 GB пространство за съхранение, но ви предоставя разширени функции за сигурност, контрол и споделяне. Като такъв, това е чудесен избор, ако имате чувствителни данни, които трябва да поставите в хранилище, което се държи като трезор.

Безплатна пробна версия на Citrix ShareFile

Можете да намерите подробно сравнение на функциите на плановете тук. Най-добре е обаче да изпробвате Citrix ShareFile за себе си и да го направите, като използвате безплатна 30-дневна пробна версия. Хубаво е, че дори не е нужно да въвеждате данните на кредитната си карта.

Харесва ни как Citrix ShareFile предоставя неограничено пространство за съхранение, заедно с някои разширени функции. Трябва обаче да имате поне петима потребители, което може да се окаже ненужно за някои малки фирми. 

С OneDrive за бизнеса получавате и неограничено пространство за съхранение от 10 долара на потребител на месец, но OneDrive ви позволява да започнете само с един потребител. Друга добра алтернатива е Box, който изисква три потребители да стартират. Въпреки това, неограниченият план на Box е 17,30 долара на потребител на месец. 

За повече информация относно тези услуги, прочетете нашия отделен преглед на OneDrive for Business и преглед на Box.

Потребителски опит

Citrix предоставя клиенти за настолни, уеб и мобилни устройства. Настолните клиенти са достъпни за Windows и macOS. Няма поддръжка за клиент на Linux, така че тези, които искат, ще трябва да потърсят друга услуга, като Dropbox Business, която играе добре с пингвина.

След като инсталирате настолния клиент, ще видите специална папка за синхронизация във вашата файлова система на работния плот и икона на системната област. Папката за синхронизиране изглежда като обикновена папка, но тази, която е свързана с вашето пространство за съхранение в облак. 

Вход в Citrix ShareFile

Обърнете внимание, че трябва да изтеглите отделен клиент, наречен Citrix ShareFile Sync, за да можете да настроите синхронизирането. Решението за разделяне на разширените опции за синхронизация от обикновените настолни клиенти е странно и не е такова, което сме намерили при други доставчици на облачно хранилище. По-долу ще поговорим за това колко добре ShareFile изпълнява синхронизирането в този раздел. 

Citrix-sharefile-десктоп клиент

Citrix ShareFile не се отклонява от рецептата, създадена преди години; неговият настолен клиент се състои от папка за синхронизация, заедно с икона на системната област. Когато щракнете върху иконата на таблата, над нея ще се отвори панел, който можете да използвате, за да прегледате последните си файлове, да видите опашката за синхронизиране, да отворите папката за синхронизиране, да настроите настройките и да стартирате уеб клиента.

Citrix-sharefile-уеб-клиент

Използване на Citrix ShareFile Business

Настолният клиент е модерен и чист и можем да кажем същото за уеб клиента. Нейният изглед по подразбиране е таблото за управление, което има плочки, които показват вашите скорошни файлове, най-често срещаните действия и уроци. Можете също да редактирате таблото за управление, за да включите любимите си или да премахнете някой от активираните плочки.

За да навигирате в приложението, използвате лявата странична лента, която ви свързва с вашите папки, работни процеси, пощенска кутия, потребители и настройки. Когато щракнете върху „папка“, съдържанието в централния прозорец ще ви покаже данни в облака. 

Можете да изберете да го визуализирате или в мрежата или в списъка с изгледи. За да извършите действия в отделна папка или файлове, можете да го изберете и да изберете действие от горната част на централния прозорец. Освен това можете да щракнете с десния бутон на мишката върху обект и да изберете действие от менюто. 

Това е по-добрият вариант, тъй като изборът на файлове се държеше по погрешен начин за нас. Въпреки това, бъгът беше краткотраен. Не можем да кажем същото за използването на лентата за търсене, тъй като функцията за търсене винаги е останала при „търсене“ и никога не ни е показвала никакви резултати.

Отгоре ни харесва как можете да получите достъп и да редактирате настройките за текущата папка, в която сте. За да направите това, задръжте курсора на мишката върху трите точки до името на папката.

Citrix-sharefile-мобилен клиент

Ако сте далеч от компютъра си, можете също така да получите достъп до вашите файлове в облака, като използвате мобилно приложение за Android или iOS. Мобилното приложение също ви позволява да маркирате вашите файлове за офлайн употреба. Можете също да качвате файлове от телефона си, както и да правите снимки или да записвате видеоклипове и аудио за качване. Като цяло приложението има прост и ясен дизайн.

Управление на потребители

Citrix-sharefile потребители

За да се възползвате от мощните функции за управление на потребители на ShareFile, трябва да отидете до лявата странична лента и да изберете „хора“. Това ви позволява да назначавате лицензи и да извършвате подобни административни дейности.

Citrix-sharefile ползватели-разрешения

Разделът „управление на домашни потребители“ ви позволява да създавате акаунти „служител“ или „клиент“. Клиентските акаунти не се нуждаят от лиценз, но нямат разпределено пространство за съхранение и не могат да получат определени администраторски права. Те обаче могат да си сътрудничат по съдържание.

Citrix-sharefile-потребителски настройки

От друга страна, „служителите” акаунти предлагат повече възможности за персонализиране, които включват привилегии за настройка, а Citrix ShareFile предлага фин контрол върху това, което потребителите могат да правят. 

Можете да дадете на потребителите възможността да променят паролата си, да управляват клиенти, да редактират групи за разпространение, да управляват шаблони на папки и други. Можете също така да зададете следните пет разрешения на папки на отделни потребители: преглед, изтегляне, качване, изтриване и администриране.

Citrix-sharefile-доклад

Ако трябва да упражнявате повече контрол, можете да генерирате отчети за различни дейности в акаунта. Можете да генерирате 11 отделни отчета, които можете да персонализирате допълнително. Например, има впечатляващ масив от 14 различни дейности за отчета за употреба, които можете да персонализирате.

Citrix-sharefile групи

Ако имате много потребители, функциите за управление на групата са важни, защото ви позволяват да управлявате няколко потребители наведнъж, което ви спестява време. 

Когато зададете достъп до папки на групите, можете да им дадете същите разрешения, както на отделните потребители. Харесва ни колко гъвкаво е това, но няма начин да настроите кои потребители могат да взаимодействат с групи. Ако имате нужда от това, отново ви каним да опитате Box.

папка & Споделяне на файлове

Можете да споделите съществуваща папка или файл, като го изберете и щракнете върху бутона „сподели“ от клиента на уебсайта. Можете да изберете да споделяте по имейл, да получите връзка или, в случай на файлове, да споделите за одобрение и обратна връзка. Същите действия са налични и от настолния клиент.

Citrix-sharefile-акция-мейл

Споделяне на файлове с Citrix ShareFile

Ако споделяте чрез имейл, можете да включите множество получатели, да ограничите броя на изтеглянията на потребител от един до неограничен, да направите изтичане на достъпа след определен брой дни – или никога да не изтече – и да зададете разрешения. 

Разрешенията, които можете да зададете, са: „само онлайн преглед“, „преглед онлайн с воден знак“, „преглед и изтегляне с воден знак“ и „пълен контрол“. Освен това можете да добавите криптиране към имейла си и да настроите да получавате имейл, когато някой получи достъп до споделянето.

Citrix-sharefile-връзка-настройки

Когато генерирате връзка, можете да разрешите на получателите да имат пълен контрол или просто да преглеждат споделеното съдържание. Както при споделяне на папка, можете да зададете връзката никога да не изтече или да изчака след определен брой дни. Можете също така да ограничите (или не) броя на изтеглянията.

Една допълнителна и интересна опция е „проверка“, която информира другите потребители, че в момента редактирате файл. Това предотвратява микс прозорци по време на сътрудничество.

Опциите за контрол на съдържанието са прилични, но ShareFile не ви позволява да защитавате връзки с пароли. Това означава, че всеки, който има вашата връзка, може да получи достъп до съдържанието ви.

Citrix-sharefile-акция-обратна връзка

Когато споделяте за обратна връзка и одобрение, можете да изберете едно от няколко действия:

  • Получете одобрение: участниците могат да одобрят, да поискат промени или да отхвърлят редакции
  • Съберете обратна връзка: участниците могат да коментират и не е необходимо официално одобрение
  • Създайте списък с заявки: можете да поискате конкретни лица за изпълнение на задачите

Първите две действия също ви позволяват да назначите дата за плащане, а третото ви позволява да посочите кой има права за административен достъп до списъка със заявки.

Sync

Синхронизирането е една от най-важните функции, защото ви позволява да използвате много устройства и да си сътрудничите в почти реално време с файлове с други, без да се налага да управлявате файлове сами.

Citrix-sharefile синхронизиране-папка

Sync запазва файлове на вашия твърд диск и ги възпроизвежда в облака, което ви позволява да получите достъп до тях, докато сте офлайн. Това обаче може да е проблем, ако имате ограничено пространство на твърдия диск. Ако смятате, че може да имате такъв проблем, трябва да използвате функцията „селективно синхронизиране“, която ви помага да спестите място, като деактивирате синхронизирането за конкретни папки.

Citrix-sharefile-селективен синхронизиране

За да настроите какво съдържание искате да синхронизирате, ще трябва да изтеглите и инсталирате приложението Citrix ShareFile Sync. След като го направите, щракнете върху иконата на лентата на задачите ShareFile Sync на вашия работен плот и изберете „предпочитания“, за да изберете кои папки искате да синхронизирате.

Скоростите за синхронизиране на ShareFile за първоначално качване на файлове се сравняват добре с други услуги на EFSS. Успяхме да качим нашата тест папка с 1 GB цип за по-малко време, отколкото очаквахме, което е чудесен резултат. 

Последващите качвания обаче не са толкова бързи, колкото биха могли да бъдат, тъй като Citrix ShareFile не използва алгоритъм за копиране на файлове на ниво блок, който помага да се ускорят качването на файлове само чрез прехвърляне на частите на променените файлове, а не на целия файл.

Инструменти за производителност

Инструментите, които повишават производителността, са важни за EFSS решение. ShareFile предоставя няколко местни приложения и приложения на трети страни, които водят до производителност. 

Нативните приложения включват Citrix Files за Outlook, който криптира имейли и ви позволява да изпращате и заявявате файлове; ShareConnect, инструмент, който ви позволява отдалечен достъп до вашите настолни приложения и редактиране на файлове; Сканиране към ShareFile, което ви позволява да изпращате сканирани файлове директно към ShareFile; и Print to ShareFile, команда за печат, която създава PDF файлове и ги изпраща до ShareFile.

ShareFile обаче няма собствени инструменти за производителност като някои от другите услуги. Поради това трябва да разчитате на интеграции на трети страни. Citrix има приличен брой партньорства с други услуги, така че не би трябвало да е голям проблем.

Microsoft Office 365 е първата интеграция на трети страни в списъка на Citrix. Въпреки че можете да използвате Office Online безплатно, той ви позволява само да визуализирате Office файлове. За да редактирате и сътрудничите върху документи в реално време от екосистемата на ShareFile, трябва да закупите абонамент за Office 365 за вашия бизнес.

Citrix-sharefile-приложения

Втората подчертана добавка е Zapier, която ви позволява да автоматизирате повтарящи се задачи, за да спестите време. Освен това, както споменахме преди, ShareFile ви позволява да създавате персонализирани работни процеси, които ви помагат да автоматизирате ръчни задачи и заявки. Това ви позволява да оптимизирате управлението на проекти. Хубаво е, че имате избор между няколко приложения за автоматизация.

Освен тях, ShareFile предлага няколко интеграции на трети страни – като Okta, Lua, Orion, eFileCabinet и Applied – които ще са от полза за собствениците на малък бизнес. 

Това обаче е малък списък в сравнение с много други услуги. Ако имате нужда от повече интеграции, добър избор би бил Egnyte Connect, който можете да научите повече за това в нашия преглед на Egnyte Connect.

Сигурност

Citrix криптира файлове, преди да ги изпрати на съхранение. Файловете също са защитени по време на трансфери чрез TLS протокол, който помага да се предотвратят атаки – като атаки човек в средата – от успех.

Докато сте в покой на сървърите на ShareFile, вашите данни са защитени чрез 256-битово AES криптиране, което е стандартното криптиране, използвано от банки и други институции днес.

Шифроването гарантира, че никой освен вас не може да чете вашите файлове, като ги разбърквате от страна на сървъра. Това намалява въздействието на нарушенията на данните, защото тези, които получат достъп до вашите файлове, няма да могат да ги прочетат, без също да знаят кодовете за криптиране на тези файлове, които се съхраняват на отделен сървър. Все пак няма частно криптиране.

Сървърите, които държат вашите данни, се съхраняват в закалени центрове за данни, проектирани да издържат на природни бедствия, физически атаки и виртуални атаки. Центровете за данни също са сертифицирани по ISO 27001, което означава, че имат силна информационна сигурност. Те също са съвместими с SOC1 и SOC 2.

Файловете се репликират и на множество сървъри, използвайки Amazon AWS и Microsoft Azure, за да се гарантира висока трайност и достъпност на файловете. Ако не сте запознати с Azure, прочетете нашия преглед на Microsoft Azure.

Citrix-sharefile сигурност

Функциите за защита на криптирането и на центъра за данни са често срещани, но Citrix ShareFile предоставя рядка функция за защита: потребителски изисквания за парола. Това е хубаво докосване, тъй като шифроването няма да ви помогне да защитите от атаки, които могат да пробият вашите слаби пароли. Ако имате конкретно изискване за парола, можете да сте сигурни, че вашите служители имат силни пароли.

ShareFile предоставя и двуфакторна автентификация, която е една от любимите ни функции. Изисква служителите и клиентите да въведат код за защита, който получават чрез SMS, в допълнение към обичайното си потребителско име и парола, когато влизат в ShareFile от непознато устройство.

ShareFile също така ви позволява да управлявате персонализираната си политика за вход, включително да излезете от потребители след зададен период на бездействие, да блокирате потребителите след определен брой неуспешни опити за влизане и изискване на двуфакторна автентификация.

Ако някой открадне вашето устройство, ShareFile ви позволява да отрежете синхронизирането и да го изтриете дистанционно. С тази функция можете да попречите на хората да имат достъп до облачно съдържание от откраднато устройство. 

На всичкото отгоре можете да настроите устройствата си да изискват пин или парола за достъп, да премахвате акаунти след зададен период от време, да деактивирате автоматично влизане и да деактивирате достъпа офлайн до файловете.

поддържа

Можете да получите достъп до центъра за помощ, като щракнете върху връзката „помощ“ в горния десен ъгъл на уеб клиента. В базата знания има статии и видеоклипове, които могат да ви помогнат да решите проблемите си. Можете също да подадете на страницата за поддръжка конкретен въпрос, който след това се използва за намиране на свързани статии.

Статиите са лесни за следване и имат скрийншоти, които ви помагат да ви ориентират. Има и раздел с често задавани въпроси, който ви помага да намерите отговори на най-често срещаните въпроси. Това каза, ако базата от знания не помогне, ShareFile също има форум на общността и директна поддръжка.

Общността на ShareFile е активна и се посещава от софтуерни инженери, по всяка вероятност работещи в Citrix.

Citrix-sharefile-подкрепа

Последното нещо, което можете да опитате, ако не решите проблема си, е да получите помощ директно от техническата поддръжка на ShareFile. За целта можете да им се обадите или да изпратите билет. Въпреки това, когато се опитахме да изпратим заявка, бутонът за това не работи.

Чатът на живо е достъпен 24 часа на ден, от понеделник до петък, но само за потребители, които се абонират за програмата на Услугите за успех на клиенти на Citrix. Ще трябва да се свържете със Citrix, за да получите оценка на цената за този абонамент.

Присъдата

Цените на ShareFile са подобни на тези на конкуренцията, но не са толкова гъвкави. Компаниите с само няколко потребители вероятно трябва да изберат различна услуга. 

Друг важен недостатък е лошата библиотека на интеграциите на трети страни. Притежаването на повече е по-добре за бизнеса, който иска да подобри сътрудничеството, и не можем да мислим за такъв, който не Забелязахме също някои грешки в уеб клиента и страницата за поддръжка. 

Въпреки това той има силна сигурност, способна и бърза синхронизация и споделяне на папки и файлове с няколко иновативни функции. Като цяло смятаме, че Citrix ShareFile е способна услуга.

Искаме да чуем какво мислите за ShareFile и какъв е опитът ви с него. Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me