Преглед на анкера за eFolder – актуализиран 2020 г.

Преглед на анкера eFolder

Прилична услуга, която вероятно ще изплаши много от потенциалните си клиенти, тъй като покупката изисква преминаване през посредник.


Най-добър EFSS

eFolder Anchor предоставя хибридни (облачни и локални) EFSS услуги, насочени към купувачи на малки и средни предприятия и средни предприятия. EFSS, съкратен за синхронизиране и споделяне на корпоративни файлове, ви позволява да получите достъп до съдържание от настолни и мобилни устройства, без да се налага да отделяте време сами за управление на процеса на прехвърляне на файлове.

Още по-добре, близо до синхронизиране и споделяне в реално време означава, че можете да си сътрудничите безпроблемно с колеги, независимо от разстоянието между вас.

Най-големият проблем с eFolder Anchor обаче е, че не можете да го купите директно от eFolder: Трябва да преминете през управляван сервизен партньор. Това прави Anchor болка да се започне с и причина за собствениците на SMB, които искат по-голяма гъвкавост да обмислят други възможности.  

По време на този преглед Cloudwards.net ще ви преведе през основите на Anchor, така че можете да решите дали това е най-добрата платформа на EFSS за вашия бизнес. Докато Anchor може да синхронизира съдържание с локални сървъри, ще говорим предимно за неговите облачни възможности за съхранение, което е, което тествахме.

Ще започнем с преглед на функциите и цените, преди да разгледаме по-подробно преживяването на котвата, включително продуктивност на работата при работа, сигурност, поверителност и поддръжка.

Силни & Слабости

Алтернативи за eFolder Anchor

Характеристика

По-долу таблицата ще ви даде бърз преглед на някои от основните характеристики на котвата. 

eFolder Anchor Logowww.efolder.net

Безплатно

Сътрудничество

Синхронизация на устройства

Селективно синхронизиране

Синхронизиране на ниво блок

Споделени папки

Свързване на файлове

Версия на файла

Максимален размер на файла
Неограничен ГБ

Интеграция на Microsoft Office

Интеграция с Google Документи

Библиотека за интегриране на приложения на трети страни

Следете активността на потребителя

Задайте потребителски роли

Създайте потребителски групи

Сигурност

Криптиране в покой
AES-256

Кодиране по време на транзит

Интегриране на криптиране от край до край

Двуфакторна автентификация

Изисквания за персонализирана парола

Интеграция с единичен знак (SSO)

Дистанционно изтриване на устройството

поддържа

Чат на живо

Поддръжка по телефона

Потребителски форум

24/7 поддръжка

Въпреки че списъкът с функции е добър, има няколко забележителни пропуска, особено по отношение на сигурността (изисквания за персонализирана парола, интеграция в SSO) и не много по пътя на интеграцията на приложения извън Office Online.

Ще се докоснем както до хитовете, така и към пропуските по-подробно през останалата част от нашия преглед.  

Ценообразуване

eFolder не продава котва директно. Като SMB собственик, ще трябва да преминете през партньор за управлявана услуга (MSP). Ако този термин ви даде пауза, добре дошли в клуба. Работата с MSP може да бъде смесена чанта. Не само трябва да проверите eFolder Anchor, но и да проверите от кого идвате.

Освен това eFolder продава Котва на едро на MSP в своята партньорска програма. Той не изброява и не рекламира MSRP. Партньорите определят собствените си цени, както сметнат за добре. Правейки нещата по-мътни, в допълнение към предоставянето на софтуера, MSP предоставят и външни ИТ услуги за поддръжка на Anchor.

Така че ще трябва да подредите и тези разходи, ако това е дори нещо, което искате да поемете. По време на този преглед няма да предоставяме изчерпателен преглед на наличните MSP.

Преди да отидете на лов за дистрибутор, за да купите услуга, можете да я вземете на пробен старт, който (за щастие) е достъпен директно от eFolder. Пробният старт ви дава 2,5 ТБ пространство за работа и добавяне на до 25 потребители. Качването на файлове е ограничено до 2 GB.

Потребителски опит

Котвата ви позволява да получите достъп до съдържание, хоствано в облак, както от вашия компютър, така и от мобилно устройство.

Поддържаните операционни системи за настолни компютри включват Windows и macOS, но не и Linux. Има и плъгин за Microsoft Outlook. Изтеглете настолния клиент, наречен Synced Tool (да), директно от уеб портала, след като се регистрирате за Anchor. Инсталацията отнема само минута,

След като сте готови, ще имате нова папка „SyncedTool“ на вашия работен плот. Тази папка е това, което е известно като папка за синхронизиране. По подразбиране файловете, съхранявани в тази папка, се записват както на вашия твърд диск, така и в облака, който е модел, използван често от индустрията за съхранение в облак.

Инсталирането на SyncedTool също добавя икона на лентата на задачите, която ви позволява да прескочите до вашата папка за синхронизиране и да получите достъп до свойствата. От свойствата можете да управлявате общи настройки, да ограничите колко синхронизация на честотната лента използва, да настроите прокси, да управлявате селективно синхронизиране и да наблюдавате текущата активност на синхронизирането.

Докато клиентът за десктоп е критичен, голяма част от работата на Anchor зависи от уеб интерфейса.

Ако сте запознати с услуги като Dropbox, Box, OneDrive и повечето други инструменти за съхранение в облак, знаете, че тези услуги използват като цяло минималистичен, удобен за потребителите подход; Котва, не толкова.

Уеб интерфейсът е запълнен с функционалност, изложена по начин, който в началото ще смути повечето потребители. Ако обаче можете да се влачите над кривата на обучение, възможностите на Anchor са впечатляващи.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че Anchor предоставя два различни изгледа на уеб портали: единият, наречен „организация“, а другият, наречен „моите файлове“. Можете да превключвате между тези изгледи, като използвате малките връзки в горната дясна страна.

Изгледът на организацията разполага с табло за наблюдение на активността на акаунта, разпределението на пространството и други показатели.

Информацията, представена на таблото за управление, е повече от това, което ще получите с повечето инструменти на EFSS, и е удобно за тези, които трябва да поддържат строг контрол върху своите бизнес дейности. В допълнение, уеб инструментът има други раздели за преглед на потребители и групи, свързани машини, споделяния, архивиране, активност и стартиране на отчети.

За да стигнете до съдържанието си в облак, трябва да отидете в изгледа „моите файлове“. Този поглед е много по-лесен за мозъка. Можете да преглеждате файлове и папки и да създавате и качвате ново съдържание.

Има и раздели, за да проверите какво съдържание споделяте, да преглеждате акаунти за гости, архивиране, файлови отчети и дневник на активността. Приложенията за смартфони за котва са достъпни за Android, iOS и Windows Phone. Бъдете сигурни и потърсете „Synced Tool“ в мобилния магазин, а не котва.

Мобилните възможности включват:

  • Преглед, изтриване, заключване и преместване на файлове
  • Качете файлове от вашето устройство
  • Редактиране на файлове на Microsoft Office
  • Заключете файловете, за да предотвратите редактиране
  • Споделяйте съдържание
  • Изтеглете файлове за офлайн достъп

Синхронизираният инструмент за Android също ви позволява автоматично да архивирате снимките си в папка „Качване на камера“, което е приятно докосване, което много други инструменти на EFSS пренебрегват.

Основният мобилен изглед се нарича „моите файлове“ и ви позволява бързо да получите достъп до съдържанието.

От менюто можете също да отидете в изгледи за последните файлове, офлайн файлове и архивиране.

След като научите подробности за преживяването в мрежата, Anchor предлага приятна универсалност и функции. Ще разгледаме някои от тези функции, изградени около задвижването на онлайн сътрудничеството в следващия сегмент.  

Управление на потребители

Непровереното сътрудничество може да излезе от употреба, поради което е важно да имате точен контрол върху това кой има достъп до съдържанието ви и какво могат да правят. Когато използвате Anchor, по-голямата част от този контрол преминава през изгледа на организацията на уеб приложението.

По-рано ви предоставихме бърз поглед на таблото за управление, което е удобен начин да видите колко от вашето пространство е използвано, колко потребители имате и кои са вашите потребители в най-голямото пространство както по отношение на файлове, така и на потребители.

Можете да добавите нови потребители на котва от раздела акаунти. Просто кликнете върху малката икона „+“, за да създадете нов акаунт.

Когато създавате акаунт за дадено лице, можете да ги направите администратор на акаунт и да ги присвоите на групи и споделяния на екипи, които са споделени папки с абонамент (повече за тези по-късно).

Групите ви позволяват да зададете достъп до екип за споделяне и да извършвате други аспекти на управление на потребителите на няколко лица наведнъж.

Има още една страница за управление на акаунта, до която можете да получите достъп до „гости“, която ви позволява да настроите акаунти за гости. Основната разлика между профилите за гости и обикновените акаунти е, че гостите имат достъп само до съдържание.

Не им е предоставено пространство за съхранение в облак и не могат да им бъдат предоставени права на администратор или да бъдат назначени на групи. Разделът „машини“ на организацията е приятна функция, която ви позволява да проверите какви устройства са синхронизирали вашите сътрудници с котва.

Разделът за дейности ви дава бърз преглед на скорошната активност, за да можете да сте в течение на случващото се в профила ви. Дневникът, който може да бъде филтриран, показва както предприетите действия, така и кой го е предприел.

Разделът отчети е друг полезен инструмент за наблюдение на активността. Оттам можете да изберете отчетни показатели и диапазони от дати, да планирате отчетите, които да се изпълняват периодично, и да въвеждате имейл адреси за доставка на отчети.

Възможните показатели за отчетите включват преглед на съхранението, потреблението във времето, най-добрите потребители на хранилище, здравето и активността на машината.

папка & Споделяне на файлове

Управлението на файлове и папки става от раздела „Файлове“ в екрана „Моите файлове“. От този раздел обектите могат да бъдат споделени с други хора, като щракнете с десния бутон върху тях и изберете „споделяне“.

Предлаганите опции, когато споделяте съдържание с Anchor, са добри, надминавайки повечето EFSS, като правите някои неща, които би трябвало да са обичайни.

Можете или да създадете сигурен дял, до който можете да получите достъп само от вашата работна сила, или да генерирате обществена връзка. Публичните връзки са достъпни от всеки без ограничение, което ги прави подходящи за широко споделяне на съдържание чрез социални медии и подобни канали.

Когато генерирате връзка, можете да зададете дата на изтичане на връзката и да ограничите броя на общите изтегляния. Пропускането при споделяне на връзки е, че не можете да зададете парола за връзка.

Най-общо казано, така или иначе ще искате да изберете сигурен дял. Сигурните споделяния се изпращат по имейл, потребителско име или име на групата и могат да бъдат достъпни само от тези, посочени като получатели. Ако въведете имейл, който не е свързан с акаунт, автоматично ще бъде създаден акаунт за гости.  

Споделените файлове винаги са само за четене. Няма начин да се даде достъп на потребителите за редактиране. Ако обаче са титуляри на акаунти, може вече да го имат.

Споделените папки предлагат същите опции като файлови споделяния, с изключение на това, че можете да изберете да поканите, включително гост потребители, да променяте и изтривате разрешения.

Екипните споделяния са интересна функция, която някои потребители ще обичат, а други никога няма да използват. Достъпни само за притежатели на акаунти (а не гост потребители), те функционират като абонаменти за споделена папка.

Тези, които са абонирани за споделяне на екип, устройствата си се синхронизират автоматично, когато нещо се промени в папката за споделяне на екип. Създателят на екипния дял може да коригира ръчно кои потребителски устройства се синхронизират от раздела за споделяне на екип.

Има и превключвател за „ежедневен дайджест“, който информира потребителите за последните събития в споделянето на екипа. Можете да наблюдавате споделянията на екипи и споделените папки и файлове от раздела „споделени“.

Този вид широки прегледи на акции са много полезни за МСП, които споделят голяма част от съдържанието. Много лесно е да загубите следа от разпространеното, което от своя страна може да постави в опасност вашата интелектуална собственост.

Жалко е, че повече услуги за съхранение в облак не правят същото.

Sync

Синхронизирането позволява на потребителите да скачат от едно устройство на друго и да работят върху един и същ файл, без да се налага да се забърквате с палещи устройства или имейл файлове. Същата тази възможност позволява на сътрудниците да виждат промени в съдържанието в почти реално време.

eFolder Anchor клонира модела, усъвършенстван от Dropbox. Това, както споменахме по-рано, използва папка за синхронизация, вградена във вашата файлова система.

Всяко съдържание, което добавите в тази папка, се изпраща в облака, а след това и други устройства (ваши и други потребители) с инсталиран клиент на синхронизирания инструмент.

В допълнение към преместването на съдържанието в папката синхронизиран, можете също да щракнете с десния бутон върху която и да е папка във вашата файлова система и да изберете „архивиране“, за да го изпратите в облака. В бъдеще всички промени в съдържанието, направени в тази папка, ще бъдат отразени в раздела „архивиране“ на уеб интерфейса.

Не правете грешката обаче да мислите това за резервно заместване на услуги като IDrive, CrashPlan или CloudBerry. Архивирането на котва винаги се извършва в почти реално време. Не можете да планирате рутинно архивиране, да задавате диференциални архиви или да правите много други неща, на които доброто решение за архивиране на бизнес е способно.

Котвата също така поддържа селективно синхронизиране, което ви позволява да контролирате кои подпапки в папката ви за синхронизиране се съхраняват на вашия твърд диск и кои се съхраняват само в облака. Тази функция е чудесна за спестяване на ценно пространство на вашия компютър и лесно се управлява чрез иконата на лентата на задачите Anchor.

Там, където Anchor не достига, там повечето решения на EFSS не достигат: той не предлага синхронизиране на файлове на ниво блок. Синхронизирането на ниво блок означава, че само частите от файловете, които са променени, се синхронизират, което означава много по-бързи времена за синхронизация за вас. Dropbox, който винаги е определящият тренд на синхронизация, е един от малкото доставчици, които въвеждат прехвърляне на блоково ниво в своите алгоритми за синхронизиране. Егнит е друго.

Инструменти за производителност

За да подкрепят сътрудничеството, много инструменти на EFSS се интегрират с местни инструменти за производителност или ви позволяват да се интегрирате с инструменти на трети страни. eFolder Anchor няма собствени инструменти, дори и приложение за бележки.

Той обаче идва предварително интегриран с Microsoft Office.

Още по-добре, повечето инструменти на EFSS, които се интегрират с Office, изискват да закупите офис на Office 365 и да извършите редактиране на файлове на вашия работен плот. Вместо това Anchor се интегрира с Office Online, което е едновременно безплатно и ви позволява да създавате и редактирате съдържание директно от платформата Anchor.

Инструментите на Office Online обаче са ограничени до Word, Excel и PowerPoint. Документи, които не са в офиса, ще трябва да бъдат изтеглени за редакции. За разлика от Dropbox, Box, OneDrive и множество други топ EFSS решения, допълнителни интеграции на производителността на работа на трети страни не са налични.

Този недостатък, заедно с факта, че трябва да закупите услуга чрез посредник, е най-голямата причина да обмислите други решения.

Сигурност

Силните защитни мерки като криптиране на файлове и двуфакторно удостоверяване са от решаващо значение, за да се гарантира, че всяко съдържание, което съхранявате в облака, не е компрометирано. Котвата, като повечето инструменти на EFSS днес, прави правилно основите.

Съдържанието ви е криптирано на вашето устройство, преди да бъде изпратено в облака с помощта на AES, протоколът, препоръчан от Националния институт за стандарти и технологии (NIST).

Данните за транзит са допълнително защитени с помощта на TLS протокол за прехвърляне. Това помага да се предотврати подслушването на хакерите при прехвърлянето на вашите данни чрез хакове „човек в средата“ (MITM).

След като вашите данни пристигнат в центъра за данни на котвата, те се дешифрират. След това съдържанието на файла се кодира отново със същото ниво на AES. Криптирането в покой, както се нарича това, прави спор за кражба на съдържание в случай на нарушение на данните.

Центровете за данни са закалени, което означава, че са създадени да издържат на природни бедствия и физически и виртуални атаки, като допълнително осигуряват вашите файлове.

Докато Anchor прави повечето неща, които би трябвало по отношение на сигурността на файловете, има един критичен аспект на облачната сигурност, който не е изцяло под неговия контрол: слаби пароли. За разлика от кодовете за криптиране, слабите пароли лесно се пропукват. Или, ако имате особено небрежни служители, погрешно поставени бележки след него.

За да се предотвратят слаби пароли, няколко инструмента на EFSS ви позволяват да зададете задължителни изисквания за парола, за да принудите употребите за създаване на силни. Котвата все още не се е присъединила към това движение, но услугата ви позволява да изисквате двуфакторна автентификация, което е още по-добре.

Двуфакторна автентификация означава, че когато потребителите влизат в акаунтите си от непознати машини, те трябва да въведат специален код за защита, изпратен чрез текст на мобилното си устройство. По този начин, ако някой напука или открадне парола, той все още няма да може да влезе.

В случай на откраднато устройство, Anchor ви позволява да изрежете синхронизирането на това устройство дистанционно от администраторската конзола. По този начин изтрива всяко синхронизирано съдържание от това устройство.

Друга пропускане на сигурността е интеграцията в SSO (с един знак). Инструментите на SSO са средство, което позволява на потребителите да влизат в множество бизнес приложения с едни и същи идентификационни данни, като в същото време дават на администраторите по-добър контрол върху тези идентификационни данни.  

поддържа

Можете да получите самопомощ и директна поддръжка за Anchor, като използвате уебсайта за онлайн поддръжка на eFolder.

Опциите за директна поддръжка включват телефонна поддръжка в работно време и билетна система на разположение 24/7. При подаване на билет обаче се отговаря само на въпроси, посочени като критични, 24/7. На всички останали се отговаря в работно време. Чатът на живо не е опция.

Времето за отговор по имейл зависи от тежестта на проблема:

  • Критични: под 60 минути
  • Високо: под четири работни часа
  • Среден: под един работен ден
  • Ниска: под два работни дни

Изпратихме няколко тестови имейла до Anchor, за да тестваме времето за отговор, едно със „средна“ спешност и едно със „високо“. И двамата получиха отговор в рамките на публикувания път.

За самостоятелно отстраняване на неизправности и общи познания за продуктите, можете да получите достъп до базата знания на eFolder чрез портала за поддръжка. Наличните категории помощ включват „Първи стъпки с котва“, „Конфигуриране на котва“ и „Мобилни приложения за котва“. Има и секции за отстраняване на неизправности и консултации за обслужване.

eFolder също така е домакин на семинари на живо, ако предпочитате да се учите, като гледате. Можете да се регистрирате за предстоящо предаване или да видите архивирани такива.

Освен поддръжка чрез Anchor, много MSP предоставят и поддръжка. Често пъти ще получите предложение за основна поддръжка с опция за разширена поддръжка, ако бизнесът ви го изисква.

Присъдата

Вероятно не е напълно правилно да повдигате eFolder Anchor за използване на MSP. Някои потребители на малки и средни предприятия, по-специално тези, които не са достатъчно интелигентни или не разполагат с критични производствени среди, могат да предпочетат този подход.

Все пак, въпреки че услугата със сигурност е по-сложна от Dropbox и подобни инструменти, не е толкова трудно да се използва, че много собственици на SMB вероятно не биха предпочели да изрежат посредника.

Освен че трябва да преминете през MSP, най-големият проблем при Anchor е липсата на приложения за производителност на трети страни извън Office Online. Ако тези проблеми ви засягат, определено ще искате да разгледате други опции.

Ако нямат, тогава Котвата може да предложи някои хубави функции. Бяхме особено впечатлени от неговите възможности за отчитане и споделяне. Харесва ни също, че Anchor ви позволява да добавяте акаунти на гост потребители, предлага селективно синхронизиране и може да се използва за архивиране на папки на файловата система.

Както винаги, препоръчваме ви да изпробвате опита, преди да закупите. И, разбира се, бихме искали да чуем вашите собствени мисли за eFolder Anchor в коментарите по-долу. Благодаря за четенето!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me