Преглед на OpenDrive – актуализиран през 2020 г.

OpenDrive преглед

Единственият неограничен доставчик на облачно хранилище, обжалването на OpenDrive ще бъде ограничено до хората, желаещи да се справят с неговата странна схема на ценообразуване и остарял интерфейс.


Отзиви за съхранение в облак

Светът на неограниченото облачно хранилище има население от едно: OpenDrive. Цената също е правилна, само $ 9,99 на месец, същата като 1TB на Dropbox Plus съхранение.

Евтиното, неограничено съхранение е приятно привличане, но изпълнението е също толкова важно. По време на този преглед на OpenDrive ще разберем как услугата се нарежда спрямо най-добрите налични днес възможности за съхранение в облак.

Ако просто търсите акцентите, извън неговото щедро разпределение за съхранение, има доста неща за харесване. OpenDrive е една от малкото облачни услуги, която предлага както облачно съхранение, така и онлайн резервно копие. Той също така осигурява криптиране на нулевите знания, споделяне на файлове и мобилни приложения.

Също така бяхме впечатлени от факта, че услугата идва с интегрирано приложение за бележки и възможности за управление на задачи. Можете дори да споделяте акаунта си с множество потребители – четирима при неограничен план, което иначе не е чуто в полето за съхранение на потребителски облак.

Докато OpenDrive свети на хартия обаче, ние открихме, че услугата е някак си бъг, подчертана от бавни и от време на време неуспешни синхронизиращи процеси. Общото потребителско изживяване също се чувства малко старомодно.

Продължете да четете, за да разберете какво още сме направили и не харесвахме или сами да тестваме услугата с безплатен акаунт от 5 GB. Ако OpenDrive не плава с лодката ви, разгледайте нашата библиотека с отзиви за облачно съхранение за алтернативи.

Силни & Слабости

Алтернативи за OpenDrive

Характеристика

OpenDrive е предимно услуга за съхранение в облак, въпреки че има и ограничена функция за архивиране онлайн. Това го прави една от малкото облачни услуги, които се опитват да направят и двете, въпреки че препоръчваме специализирана услуга за архивиране онлайн, ако излишъкът е висок в списъка ви (тук ще добавим фино нашия преглед на най-добрите решения за възстановяване на данни тук).

Вижте нашето ръководство за разликите между облачно съхранение и онлайн архивиране, за да научите повече за това, което всеки тип услуга може да направи за вас. Нашето най-добро онлайн ръководство за архивиране може да ви насочи към специализиран доставчик, ако имате нужда от нещо с повече oomph от OpenDrive.

Като услуга за съхранение в облак, една от основните цели на OpenDrive е да разшири пространството, достъпно за вас на вашия твърд диск, като ви позволява да съхранявате файлове на отдалечени сървъри. Това е единствената услуга за съхранение в облак, която осигурява неограничено пространство за съхранение (макар и да е малко, когато става въпрос за безплатния му план, прочетете нашата най-добра статия за безплатно облачно съхранение за повече информация).

Тази полза идва и на разумна цена, която подробно следваме в нашия ценови сегмент. На повечето хора обаче няма да им трябва толкова място и можете да изберете по-малко на малко по-ниска цена.  

Неограничени планове също не могат да се използват за архивиране на файлове от NAS устройства, докато плановете за ограничено съхранение могат. Вижте нашата най-добра резервна информация за ръководството за NAS за други предложения.

OpenDrive сървъри

OpenDrive не предоставя мултирегионална мрежа от сървъри като някои от по-големите имена в бранша (т.е. Dropbox, Google Drive и OneDrive). Единственият център за данни се намира във Финикс, Аризона. Това може да повлияе на някои скорости; вижте нашия преглед на скоростта по-долу раздел за подробности.

В допълнение към предоставянето на пространство за съхранение на файлове, OpenDrive предоставя и възможности за синхронизиране на файлове. Това означава, че можете да правите редакции на файл на едно устройство и да виждате тези редакции, отразени на друго свързано устройство в почти реално време.

OpenDrive също предоставя функция за селективно синхронизиране, въпреки че е малко странно внедрена. Селективната синхронизация ви позволява да съхранявате файлове само в облака, а не на вашия твърд диск, така че можете да освободите място.

OpenDrive може да се използва и за споделяне на файлове с други. Разделът на този преглед, наречен „споделяне на файлове & синхронизиране “ще обсъдим и двете функции в дълбочина.

Други ключови характеристики включват версията на файла и запазването на изтритите файлове. Версията на файловете ви позволява да връщате нежелани промени на файлове, включително невнимателни повреди. Можете да съхранявате до внушителните 99 версии за всеки файл.

Изтритите файлове се съхраняват до 90 дни в кошчето, така че можете да ги възстановите, ако случайно бъдат изтрити.

Докато по-малък играч на пазара, едно от интересните неща за OpenDrive е, че той се опитва да изтегли някои големи ходове на играча. Подобно на Dropbox, той предлага приложение за бележки и управление на задачите.

Можете също да създавате и редактирате текстови документи, електронни таблици (.xls) и файлове за презентация от браузъра OpenDrive.

Тези инструменти са бавни и не пакетират много функции, но за разлика от отличния интегриран пакет от Google Документи, който получавате безплатно с акаунт в Google Drive (прочетете ревюто ни в Google Drive).

Донякъде ни заинтригува фактът, че личният акаунт на OpenDrive ви позволява да правите нещо по-традиционно принадлежащо на инструментите за съхранение на бизнес облак като тези, които се намират в най-добрия ни корпоративен файл за синхронизиране и споделяне: можете да споделяте акаунта си с други потребители.

До четирима потребители могат да използват един абонамент и като собственик на акаунта ще можете да управлявате разрешения за тях. Като се има предвид, че осигурява неограничено пространство за съхранение в облак, това е доста примамливо предложение за купувачите на бюджети.

Поддържаните компютърни операционни системи включват Windows и Mac. Няма роден клиент на Linux, но можете да използвате WebDAV, за да свържете тази ОС към вашето облачно хранилище.   

Мобилните приложения са достъпни за Android и iOS, които ви позволяват не само да получите достъп до облачни файлове, но автоматично защитават мобилни файлове и поточни медии.  

Като цяло списъкът с функции на OpenDrive е доста впечатляващ, с очаквани включвания (синхронизиране, споделяне, версия) и неочаквани (бележки, управление на задачи, архивиране). Както ще видим обаче, изпълнението не винаги върви в крак.   

Ценообразуване

OpenDrive предоставя безплатен план с 5 GB онлайн хранилище, ако искате да го проверите. Infrascale добави някои допълнителни стимули за получаване на повече безплатни хранилища като 2GB за преглед, 500MB за туит и 500MB за следване на компанията във Facebook или Twitter.

Ако сте сериозно да използвате OpenDrive, ще искате платен абонамент. Услугата предоставя интересна комбинация от опции, озаглавена от нейния неограничен план за съхранение за 9,99 долара месечно или 99 долара годишно.  

Ако изберете безплатен акаунт от 5 GB, OpenDrive налага ограничения за активност като ограничение на честотната лента от 1 GB на ден и лимит на 100MB файлове.

Неограничените планове нямат такива ограничения. Ограничените планове ограничават честотната лента, въпреки че най-ниската капачка е разумна 25 GB на ден и можете да платите, за да увеличите това до 5TB.  

Цената на OpenDrive сравнява благоприятно с други опции за съхранение в облак. Dropbox, например, ви ограничава до 1TB за същата цена като OpenDrive Unlimited. Дори планът за 2TB, $ 8 на месец на Sync.com – една от по-добрите сделки за облачно съхранение (прочетете нашия преглед на Sync.com) – губи малко блясък в сравнение.

Лесно използване

Регистрирането за OpenDrive отнема няколко секунди, след което ще получите достъп до потребителския интерфейс на браузъра и можете да изтеглите настолния клиент.

Изживяването на браузъра изглежда малко датирано и не изглежда толкова интуитивно като някои от по-модерните опции като pCloud (прочетете нашия pCloud преглед). Това обаче не означава, че е трудно да се използва толкова малко, колкото и скучно.

Навигационните икони вляво ви позволяват да превключвате между изгледи за:

 • Файлове: преглед на файловете, които сте съхранили в облака
 • Забележки: прегледайте създадените от вас бележки
 • Задачи: преглед на списъците ви със задачи
 • Потребители: управляват достъпа до вашия акаунт
 • Настройки: конфигуриране на настройка
 • Поддръжка: получете помощ от OpenDrive

Изгледът на файловете е разделен на папки за вашите документи, музика, снимки и публична папка. Това са само папките по подразбиране; можете да създавате повече, колкото искате. Има и „сигурна“ папка, която е защитена с частно криптиране.

В горната част на изглед на файлове, вдясно, ще намерите бутони за качване и изтегляне на файлове. Интерфейсът на браузъра обаче използва и удобство за плъзгане и пускане.

Всеки акаунт може да има до четирима потребители, които като собственик на акаунта можете да добавите от изгледа „потребители“.

Потребителите могат да получат разрешения за преглед или редактиране както за папки, така и за проекти, които са групи от папки. Вие също ограничавате тяхното съхранение и дневна честотна лента.

Възможността за преглед на статистическите данни за използването не се предоставя на място, например като централно табло. Вместо това ще трябва да влезете в „настройки“, за да видите тези неща, а презентацията оставя малко желание.

Можете обаче да видите фигури за използваното пространство за съхранение и графики за качвания, изтегляния и честотна лента, използвани във времето.

Голяма част от ползването ви няма да се осъществява през браузър, а чрез вашата компютърна файлова система. Подобно на повечето инструменти за съхранение в облак, OpenDrive използва модела на папката за синхронизиране, популяризиран от Dropbox (прочетете нашия преглед на Dropbox за историята зад това).

Папката за синхронизиране OpenDrive е лесна за използване; обаче ще посочим някои проблеми с производителността по-късно в този преглед.

OpenDrive също има потребителски интерфейс на работния плот, който можете да използвате за управление на процеси за синхронизиране и архивиране.

За архивиране можете да добавяте отделни папки и файлове една по една към плана за архивиране, което го прави много по-трудно за тази задача, отколкото по-интелигентната услуга като Backblaze (прочетете нашия Backblaze преглед).

Можете обаче да зададете резервни копия да се изпълняват непрекъснато или по зададен график.

OpenDrive също има опции, които ви позволяват автоматично да изключвате или включвате файлове въз основа на тип файл, възраст или размер.

Придвижвайки се, можете да получите достъп до облачното хранилище на OpenDrive от вашия смартфон, като използвате приложения, достъпни за Android и iOS. Приложенията са по-добре проектирани от браузъра и могат да се използват за преглед на файлове и дори за поточно предаване на медии (с изключение на .mkv файлове по някаква причина).

Файловете могат да бъдат зададени за офлайн достъп и да се споделят. Можете също така да настроите телефон да автоматично изпраща ценно съдържание като снимки, видеоклипове и бележки в облака.

Няколко пъти по време на ползване мобилното приложение ни сриваше. Няколко други споменават същия проблем в коментарите на Google Play Store за OpenDrive, както и забелязват бавна производителност и дори бъгове със загубени файлове, така че изглежда, че проблемите ни не са били пълна грешка.

Споделяне на файлове & синхронизирането

Можете да споделяте съдържание, съхранявано в облака OpenDrive, както от браузъра, така и от мобилното приложение. За да направите това от браузъра, намерете папката или файла, който искате да споделите, и кликнете върху иконата „споделяне“.   

Това създава URL връзка, насочена към папката или файла. Ако изберете папка, ще се създадат и отделни връзки за съдържание вътре, приятно докосване, което осигурява допълнителен контрол. След това можете да щракнете с десния бутон върху всяко свързано съдържание и да изберете „изпращане по имейл“.

Освен това, ще трябва да разпространявате връзки ръчно. Няма опция за автоматично пускане на връзки към социални медийни услуги като Facebook и Twitter. Това не е много лошо; ние сме по-загрижени за липсата на ключови настройки, които обикновено са достъпни за по-ориентирани към поверителност облачни решения. Пропуските включват невъзможност за задаване на разрешения за връзка и дати на изтичане на паролата.

Можете да зададете разрешения за парола на отделни файлове, но трябва да щракнете с десния бутон върху един файл и да изберете „свойства“, за да го направите.

Това помага на някои, но паролите за връзка и датите на изтичане, пряко свързани с процеса на споделяне, са по-добър подход.

Споделянето от мобилното приложение е доста просто, но също така ограничено. Просто отворете всеки документ, видео, снимка или друг файл и докоснете иконата „споделяне“, за да копирате връзка към файл в буфера си.

Споделянето на OpenDrive като цяло е твърде ограничено, за да направи нашия списък с най-добро облачно хранилище за споделяне на файлове, озаглавен от Sync.com, услуга, която достига навсякъде, където OpenDrive липсва.

Синхронизирането с OpenDrive е доста лесно, като вземете модела на папката за синхронизиране, както беше споменато по-рано в този преглед. След като инсталирате настолния клиент, тази папка ще бъде създадена във вашата операционна система и просто ще бъде наречена „OpenDrive“.

Преместете файл в папката за синхронизиране и той ще се изпрати до облака, а след това до всички други устройства, свързани към вашия OpenDrive акаунт.

Всеки тип файл може да бъде синхронизиран, въпреки че, ако сте в стеренен акаунт за съхранение, има минимално ограничение на честотната лента от 25 GB на ден, което ограничава функционалността. Както бе отбелязано по-рано, можете да платите за увеличаване на този лимит.

OpenDrive осигурява селективно синхронизиране, за да ви позволява да съхранявате само файлове в облака, а не и на вашия твърд диск. Това е ключово за пълноценното използване на това неограничено пространство за съхранение. Реализацията обаче е странна: опцията за използване на избирателна синхронизация е скрита в тромавия интерфейс на десктопа на OpenDrive. Трябва да кликнете върху падащо меню и да изберете „преместване“.

След това можете да изберете само една папка или файл наведнъж, за да се преместите. Повечето облачни услуги за съхранение ви позволяват да управлявате селективно синхронизиране за няколко папки и файлове наведнъж, което значително ускорява процеса.

Ще разберем колко ефикасно OpenDrive всъщност копира файлове в следващия сегмент. Но сега ще отбележим, че имахме проблеми с опита да качим големи файлове. Други потребители се оплакват, че файловете за синхронизиране също не се появяват в облачното им хранилище.  

скорост

Макар механизмът на синхронизиране да е достатъчно прост в концепцията, едно от нещата, които открихме тук в Cloudwards.net, е, че ефективността на синхронизирането може да варира значително от една услуга до друга, като Dropbox обикновено е водещ път в изпълнението.

За да видим колко добре се изпълняват алгоритмите за синхронизиране на OpenDrive, проведохме няколко теста за прехвърляне на файлове, използвайки папка с компресия от 1 GB. Тези тестове са извършени през WiFi мрежа от място в Банкок със скорост на интернет от 10 Mbps нагоре и 30 Mbps надолу.

Собственото ви време ще варира в зависимост от това къде в света се намирате в близост до центъра за данни на OpenDrive в Аризона. Докато ги изпращахме по целия свят, резултатите все още бяха повече от разочароващи, освен факта, че ни даде време за приятна дрямка. 

Тест първи: Тест втори: Средно:
Качване на:52 минути58 минути55 минути
Изтегли:8 минути8,5 минути8.25 минути

По време на качването процесът стартира достатъчно бързо, след което бързо се забави и окачи няколко пъти (или понякога направо се провали).

Разрешено е, че в повечето случаи няма да качвате 1GB файлове. Това обаче може да има значение, ако работите с голям обем ежедневно.

За сравнение, ето резултатите от качването на същия тест с помощта на няколко конкурентни услуги:

 • Sync.com: 15 минути
 • pCloud: 22 минути
 • Google Drive: 11 минути
 • Dropbox: 9 минути

Скоростта на изтегляне се изпълнява по-добре, по-сравнима с останалата част от полето.

Сигурност

OpenDrive използва интересен подход за разширяване на файлове, тъй като ви дава достъп както до управлявано, така и до частно криптиране.

Управляваното криптиране означава, че OpenDrive запазва контрола върху вашите ключове за криптиране, докато частното криптиране – наричано също криптиране с нулево знание – означава, че запазвате контрол.

Частното криптиране е по-сигурно, но ако забравите паролата си за криптиране, OpenDrive не може да го нулира за вас. Това означава, че ще загубите достъп до тях, така че не забравяйте да защитете тази парола някъде безопасно, като например мениджър на пароли.

Шифроване на OpenDrive

Файловете се прехвърлят чрез 128-битова TLS / SSL връзка и се криптират от страна на сървъра с помощта на 256-битов AES. Прочетете повече за това какво означават тези функции в нашия преглед на сигурността в облака.

Трябва да се отбележи, че криптирането на файлове е достъпно само чрез настолното приложение. Файловете, качвани през браузъра или мобилното приложение, не се криптират.

Използването на OpenDrive на версията на файловете ще ви осигури мярка за защита срещу откъм софтуер. Съхранените файлове също се наблюдават с Comodo HackerGuardian Antivirus Protection, за да се предпазят от атаки от зловреден софтуер.

Можете също да зададете автоматизирани отчети, за да следите активността на акаунта, която ще получавате по имейл.

Центърът за данни на OpenDrive е защитен с защитна стена и мрежата непрекъснато се следи за нарушения. Центровете за данни са допълнително обезпечени с видеонаблюдение и сигурност на място, както и околната среда, контролирана за предпазване от пожари и наводнения.

OpenDrive също е съвместим с HIPAA и SAS 70 Type II. Файловете също се съхраняват на множество сървъри за излишък, макар и не за безплатни акаунти. Има и 100-процентова гаранция за продължаване, която OpenDrive подкрепя с политика за възстановяване.

OpenDrive не включва опция за двуфакторно удостоверяване, което е пропуск. Това, заедно с някои от пропуските за споделяне на връзки, които споменахме по-рано (без пароли за връзка или дати на изтичане) са области на подобрение.

поддържа

OpenDrive осигурява 24/7 поддръжка чрез имейл. Отказахме няколко тестови въпроса, за да преценим времето за отговор и обикновено получихме отговор в рамките на половин ден. Не е страхотно, но изпитвахме по-бавно.  

Чатът на живо не е опция. Предполага се, че телефонната поддръжка ще се предлага през работно време според прегледа на функциите на OpenDrive, но всъщност не можахме да намерим номера за поддръжка, посочен никъде в портала за поддръжка на OpenDrive.

Ако не можете да изчакате поддръжка по имейл, OpenDrive поддържа архив за поддръжка, който се изпълнява през ZenDesk. Ще намерите категории за обяви, често задавани въпроси, известни проблеми и база знания.

Базата знания обаче е ограничена и има само 18 статии към момента на писане. OpenDrive има блог, но да се каже, че не е много активен, би било подценяване. Последният запис е датиран за юни 2016 г..

Присъдата

Бъгият характер на възможностите за синхронизиране на OpenDrive вероятно е най-големият недостатък, който ще попречи на хората да прескачат кораб от Dropbox или някоя от приличните алтернативи на Dropbox на пазара. Освен това бихме искали да видим двуфакторна автентификация, по-добра поддръжка и по-модерно потребителско изживяване.

За тези, които могат да пренебрегнат понякога хълцането, все още има какво да харесат. Неограничено съхранение, добро ценообразуване, архивиране, криптиране на нулевите знания, поточно предаване на медии, бележки и управление на задачите оглавяват списъка.  

Въпреки че няма да спечели никакви награди от екипа на Cloudwards.net, ще се радваме да признаем, че тук има някаква стойност. Ще се радваме да чуем вашите собствени мисли за OpenDrive, които можете да добавите към нашия раздел за коментари по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map