Преглед на HiDrive – актуализиран 2020 г.

Преглед на HiDrive

Въпреки че предлага няколко изящни функции, HiDrive като цяло не е достатъчно убедителен, за да се докаже на конкуренцията.


Отзиви за съхранение в облак

Стартиран през 2010 г., HiDrive е решение за облачно съхранение на базирана в Берлин Страто, интернет хостинг услуга. Въпреки че е подобно на Dropbox, HiDrive просто няма достатъчно функции, за да докаже, че е много завладяващ член на клуба за алтернативи на Dropbox..

По време на този преглед на HiDrive, ще ви преведем през акцентите, за които ще искате да знаете, преди да се регистрирате, включително да разгледаме възможностите му за синхронизиране и споделяне на файлове. Ще посочим и някои проблеми с нейната сигурност, подчертани от факта, че услугата поставя пълната отговорност за криптиране на файлове върху потребителя.

Ако искате сами да изпробвате услугата, има безплатен план за HiDrive. Внимавайте обаче, че безплатният план се предлага чрез различен портал от традиционните планове на HiDrive и надстройката ще ви струва повече. Вижте раздела за цените по-долу за повече информация.

Ако решите, че HiDrive не е услугата за съхранение в облак за вас, нашият инструмент за сравнение на облачно съхранение ще ви помогне да се насочите към други опции, изтеглени от нашата колекция от мнения за облачно съхранение. Ако все още се интересувате, прочетете нататък.

Алтернативи за HiDrive

Силни & Слабости

Характеристика

Основната цел на HiDrive, както при всяка услуга за съхранение в облак, е да освободи място на твърдия диск, като ви позволява да съхранявате файлове на отдалечен сървър. Подобно на повечето съвременни услуги за съхранение в облак, наборът от функции на HiDrive предлага много повече.

Основните характеристики включват както споделяне на файлове, така и синхронизация на устройството, които ще разгледаме в „споделяне на файлове & синхронизиране “в този преглед.

Що се отнася до поддръжката на платформата, HiDrive има както уеб GUI, така и настолни клиенти за Windows и Mac, които можете да използвате за управление на вашия акаунт. Мобилните приложения за достъп до файлове са достъпни за Android и iOS. И двете мобилни приложения могат да се използват и за споделяне и качване на файлове с възможност за автоматично качване на снимки.

HiDrive поддържа WebDav, FTP и rSync за потребители с по-напреднали нужди. Ще трябва обаче да платите такса за добавка от 4,95 долара, за да използвате тези протоколи.   

Потребителите на малки и средни компании могат да добавят пакет за работа в екип към своя акаунт за 10 долара на месец, което им позволява да добавят до пет допълнителни акаунта. Ако обаче искате да се заемете сериозно с подобряването на партньорските си сътрудничества, препоръчваме да се придържате към един от избраните от нас снимки в нашето най-доброто ръководство за синхронизиране и споделяне на корпоративните файлове на EFSS..

HiDrive също така ви позволява да архивирате всяка папка на вашия твърд диск, като щракнете с десния бутон на мишката и изберете „запиши в HiDrive“. Въпреки че някои ще намерят тази функция за полезна, не правете грешката, като мислите, че HiDrive е онлайн инструмент за архивиране, защото не е.

Липсват му много ключови функции, общи за тези услуги, споменати в най-доброто ни ръководство за архивиране, включително планиране на архивиране. Ако имате проблеми с разбирането на облачното хранилище и архивирането в мрежата, имаме статия по темата, която трябва да помогне.

Цена

Един от непосредствените проблеми, с които се сблъскахме с HiDrive, е, че това са два различни портала, за да се регистрирате за услуга. Като правят нещата по-объркващи, плановете и за двата сайта използват едни и същи условия за именуване, въпреки че имат различни цени.

Един комплект можете да намерите на www.free-hidrive.com. Докато намерените в този портал планове включват безплатен план от 5 GB, плановете за надграждане са абсурдно завишени. Например, ценовият план от 1 ТБ ще ви върне над $ 50 на месец, като се изисква тримесечно задължение.

Ще намерите много повече стойност чрез втория портал, www.strato.com, въпреки че няма свободен план. Ето поглед върху цените:

Можете да отидете месец на месец или да платите за една година предварително за малки отстъпки. Цената на услугата е сравнима с тази на облачните услуги за съхранение като Dropbox и Google Drive. Въпреки че разходите със сигурност са по-смилаеми, че това, което ще намерите на www.free-hidrive.com, можете да получите 2TB облачно съхранение от Sync.com или pCloud вместо за по-малко пари.  

Наистина, единственото, което харесваме в HiDrive, когато става дума за разходи за абонамент, е, че ако предлага повече селекция от по-голямата част от конкуренцията, което трябва да се хареса на тези, които не се нуждаят от терабайт или повече от съхранение.

Лесно използване

Регистрацията за HiDrive може да бъде доста объркана благодарение на факта, че HiDrive има два различни портала за ценови план. За съжаление, след като разберете всичко това и се регистрирате, хаосът продължава с уеб GUI HiDrive.

Вместо да разположи навигационни връзки вертикално по левия ръб или дори хоризонтално в горната част на страницата, HiDrive отиде с полугладко разположение, което разсейва повече, отколкото помага. Като добавя към проблема, GUI не използва пълния прозорец на браузъра, оставяйки непривлекателно мъртво пространство по дясната страна.

Най-важният изглед в графичния интерфейс на HiDrive е страницата за управление на файлове, където можете да преглеждате статистиката за използването и да получите достъп до вашите файлове. Тук има опции за навигация за достъп до различните папки, всъщност са по левия ръб и има удобен превключвател за превключване между изгледи на списък и миниатюри.

Въпреки че можете да качвате файлове директно в облака чрез онлайн GUI, за да се възползвате максимално от услугата, ще искате да инсталирате настолния клиент на вашето устройство и да го използвате вместо това.

Направете това, като щракнете върху плочката, която гласи, „свържете компютъра си с HiDrive.“ Ще бъдете пренасочени към страница, за да изтеглите клиента за вашия Windows или Mac компютър.

Инсталацията отнема само минута или около, в зависимост от вашата интернет връзка. След като направите това, ще трябва да влезете в акаунта си чрез клиента и да предоставите на приложението разрешение за достъп до хранилището ви.

Клиентът ще ви преведе през някои акценти в услугата, преди да ви позволи да настроите синхронизирането на файлове. След като приключите, във вашата файлова система ще бъде създадена папка за синхронизиране на HiDrive. Напред, всичко, което трябва да направите, е да плъзнете файлове в тази папка, за да ги изпратите в облак.

Едно нещо трябва да се отбележи, че HiDrive не настройва подпапки в папката си за синхронизиране, както правят много други услуги за съхранение в облак. Ще трябва да създадете свои папки с документи, музика и снимки или каквото друго искате, за да организирате вашите файлове.

Споделяне на файлове & синхронизирането

Синхронизирането на файлове, както беше споменато, разчита на специална папка за синхронизиране на HiDrive, създадена във вашата файлова система. Файловете, съхранявани в него, се съхраняват както на твърдия диск на компютъра, така и в облака по подразбиране.

Файловете също се изпращат до други устройства, които сте свързани с облака, като синхронизирате съдържание между тях. В допълнение към споделянето на нови файлове на устройства, се копират и промени в съществуващи файлове.

Разбира се, като се има предвид, че основната цел на облачното съхранение за много потребители е освобождаването на място на твърдия диск, съхраняването на файлове както на вашия компютър, така и в облака, не винаги има смисъл. За тази цел HiDrive е включила функция за селективно синхронизиране, която ви позволява да изключите синхронизирането за конкретни папки.

HiDrive поддържа споделяне на файлове, въпреки както настолния клиент, така и уеб интерфейса. С помощта на който и да е, можете да щракнете с десния бутон върху която и да е папка или файл, за да генерирате връзка, която другите могат да използват за достъп до съдържанието ви. Използването на онлайн уеб GUI обаче е малко по-приятно.

HiDrive всъщност има някои много приятни функции за споделяне, които може да са нейната благодат за спестяване. Тези функции включват възможност за защита на паролите за връзки, даване на дати на изтичане и задаване на ограничения за изтегляне. Въпреки че това може да изглежда логически функции, които да добавите към контрола върху съдържанието, повечето облачни услуги за съхранение не ги включват.

След като генерирате връзка, можете да я споделите ръчно, използвайки копиране и поставяне, или да я изпратите на конкретни лица чрез имейл. Използването на опцията за електронна поща обаче води до отваряне на програмата за електронна поща на вашата операционна система, вместо да я обработва през GUI. Това е малка досада, но въпреки това досада.

Можете също да създадете връзки за качване, което позволява на другите да запазват файлове в облачното ви хранилище.

Едно нещо, което забелязахме, че е малко странно, е че HiDrive няма опции за разрешения за споделени папки. Повечето облачни услуги за съхранение ви позволяват да ограничавате другите само с четене и редактиране на разрешения, но HiDrive не. Тази пропускане не й позволява да се присъедини към услуги като Sync.com, pCloud и Dropbox Professional в разговора за най-добрата услуга за облачно съхранение за споделяне на файлове.

Като цяло опциите за споделяне и синхронизиране на файлове на HiDrive достигат повече от пропускане и откупуват услугата донякъде.

скорост

Повечето облачни услуги за съхранение използват същия подход за активиране на устройството за синхронизация, което е моделът на синхронизираната папка. Разликата е в това колко ефективно работи синхронизирането, което е резултат от много фактори, включително натоварване на сървъра и добра инфраструктура.

Ние проведохме HiDrive чрез същите тестове, които правим с всяка друга услуга за съхранение в облак, като качваме и изтегляме 1 GB компресирана тестова папка, която сме събрали заедно. Тези тестове са проведени през WiFi мрежа със скорост на изтегляне 15 Mbps и скорост на качване 10 Mbps.

Тест първи: Тест втори: Средно:
Качване на:22 минути21 минути21,5 минути
Изтегли:11 минути10.5 минути10,75 минути

Времената не бяха очи, но и те не са ужасни. Това е особено вярно, като се има предвид, че проведохме тестовете си от Югоизточна Азия, а сървърите HiDrive се помещават в Германия.

Ако установите, че възможностите за синхронизиране на HiDrive оказват влияние върху мрежовите ви ресурси, като ви пречат да правите други неща, има възможност за настройка на дросела чрез настройките на настолния клиент.

Сигурност

Файловете, изпратени до HiDrive, се предават през защитени връзки, с налични HTTPS, SFTP, криптирани WebDAV и криптирани rsync протоколи, ако искате да платите за тях. Самите файлове обаче не са кодирани от клиента. Това е отклонение от това как работят повечето услуги за съхранение в облак, които криптират файлове както в транзит, така и в покой на сървърите си.

И това не е добро заминаване. Ако решите да съхранявате файлове с HiDrive, не забравяйте да предприемете стъпки, за да ги шифровате първо, което самата услуга препоръчва. Предлагаме да използвате Boxcryptor, който е съвместим с HiDrive.

Интересното е, че HiDrive твърди, че липсата на криптиране се извършва в полза на потребителя, което им позволява да контролират ключовете за криптиране за своите файлове.

В допълнение, файловете също могат да бъдат криптирани с безплатни програми, преди да бъдат качени в HiDrive. Предимството на това е, че само човекът, който криптира файловете, знае паролата – за разлика от много доставчици на онлайн хранилища, които автоматично криптират съхранените файлове. Това е така, защото на сървърите на тези доставчици криптирането обикновено се извършва само когато данните достигнат до сървъра, което означава, че операторът е в състояние да деактивира криптирането / дешифрирането на файловете. Следователно, STRATO препоръчва на клиентите си да криптират самите файлове, преди да ги качат.

Направеното предложение е услуги като Dropbox, които управляват кодове за криптиране, да са по-малко защитени. Това е напълно вярно, но пренебрегва факта, че HiDrive би могъл също така да приложи частна опция за криптиране от край до край, вместо да казва на потребителите да намерят друга услуга, която да го направи.

Няколко други услуги за съхранение в облак правят точно това. Вижте нашия списък с най-добри услуги за съхранение в облак с нулево знание, ако искате да осигурите поверителността си, но не искайте това да е караница.  

В допълнение към проблема с криптирането, HiDrive също не поддържа двуфакторна автентификация, средство за защита на вашите данни, дори ако паролата ви е открадната или пропусната. Тази липса на функция прави особено важно да предприемете стъпки за създаване на силна парола, когато използвате HiDrive.

Самите центрове за данни на HiDrive са базирани на немски език и са защитени съгласно германския закон за защита на данните. Те също така се тестват ежегодно от независима охранителна фирма TÜV Rheinland и са сертифицирани по стандарта ISO 27001, същия стандарт, използван от банките за гарантиране на целостта на центъра за данни.

поддържа

Страто поддържа цялостна база от знания за всичките си решения за съхранение в облак, включително HiDrive. Там ще намерите опция за контакт, за да получите и поддръжка по имейл.

За да стигнете до формуляра за изпращане на имейли, ще трябва да заобиколите няколко опита за пренасочване на различни статии за поддръжка, които обикновено не са от значение за проблема.

След като най-накрая стигнете до формуляра за изпращане на имейл, времето за отговор е разумно. Например изпратихме тестов имейл с някои основни въпроси и получихме отговор в рамките на един ден. Отговорът обаче не отговори напълно на нашите въпроси и не беше особено добре написан. Центърът за поддръжка е базиран в Берлин, така че може да има езикова пропаст.

За помощ на Направи си, самата база знания на Страто не е лоша. Статиите са добре написани и категоризирани, за да ви помогнат да намерите по-бързо съответната информация. Има и лента за търсене.

Като цяло обаче намерихме цялото изживяване на поддръжката малко смущаващо. Тя не е добре проектирана и не е лесно да се свържете с техник. В заключение, ако се регистрирате за услуга чрез www.free-hidrive.com, изобщо нямате поддръжка, така че не забравяйте вместо това да преминете през официалния портал Strato.

Заключителни мисли

Strato HiDrive не прави достатъчно, за да гарантира сериозно разглеждане като услуга за съхранение в облак в нашите очи, освен факта, че предлага планове от 100 GB и 250GB за тези, които не се нуждаят от терабайт или повече от съхранение.

Въпреки че харесваме някои от защитите за споделяне на файлове като пароли за връзки и ограничения за изтегляне, има по-добри услуги, които правят същото. Добри примери са Sync.com и pCloud, които също предоставят криптиране с нулево знание, докато HiDrive изобщо не криптира вашите файлове.

Долната линия е, че дори да успеете да навигирате успешно процес на регистрация, объркан от два различни абонаментни портала, стойността просто не е налице. За разлика от много от услугите, споменати в нашия най-добър ръководство за съхранение в облак, HiDrive не прави нищо впечатляващо, за да се отдели от тълпата.

Така или иначе, Винаги сме добре дошли на различни мнения, така че не се колебайте да оставите мислите си по темата в секцията за коментари, по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me