Преглед на книги Zoho – Актуализирано 2020 г.

Zoho Books Review

Zoho Books е солиден счетоводен инструмент, който няма блясък в сравнение с конкурентите си. Въпреки че е трудно наистина да кажем нещо лошо за това, смятаме, че другият софтуер за онлайн счетоводство просто върши по-добра работа. Вижте пълния ни преглед на Zoho Books, за да разберете защо.


Zoho Books е онлайн счетоводен софтуер, разработен от Zoho, базирана в Калифорния софтуерна компания. Zoho създава и други платформи, като Zoho Analytics и Zoho Payroll, които можете да интегрирате с акаунта си в Zoho Books, за да подобрите опита си.

Zoho Books е здрава част от счетоводния софтуер, която ви позволява да управлявате бизнеса си от едно място. Подобно на QuickBooks Online, той предлага набор от функции, подходящи както за продукти, базирани на продукти, така и за услуги, базирани на услуги. Цената му е конкурентна и ако всичко, което искате да направите, е да следите финансовото си състояние, то си върши работата перфектно.

Въпреки това, в сравнение с използването на други платформи, Zoho Books може да бъде малко скучен. Функциите, които виждате са предимно основни, които се предлагат с всяка друга счетоводна услуга. Функцията за отчет има само няколко опции за персонализиране. Освен това, ако сте голям почитател на илюстрациите, единствените графики и диаграми са на таблото за управление.

Въпреки това, Zoho Books е лесен за научаване и е евтин, ако вземете предвид функциите, които получавате. Ако смятате, че е подходящ за вашия бизнес, прочетете този преглед на Zoho Books или започнете своята 14-дневна пробна версия веднага.

Силни & Слабости

Алтернативи за Zoho Books

Характеристика

Zoho Books предоставя много функции, вариращи от проследяване на времето до инструмент за управление на инвентара. Този набор от функции го прави чудесно подходящ за всякакъв вид бизнес. Този общ подход обаче прави работния процес по-объркващ от другите платформи, които имат персонализирани функции, като FreshBooks, както споменахме в нашия преглед на FreshBooks.

Инвентар за книги на Zoho

Кликването върху категорията „елементи“ на навигационната лента ще покаже три опции. Страницата „артикули“ е мястото, където можете да намерите списък с вашия инвентар и да създадете запис. 

Страницата „Ценова листа“ показва всички ваши специални цени, които ще бъдат полезни, ако имате отстъпки или сделки, които често използвате. Чрез страницата „Корекция на запасите на запасите“ можете да следите промените в количеството на артикулите, за които не се нуждаят от фактури, като например повредени стоки.

zohobooks-опис

Zoho Books Time Tracker

Разделът „Проследяване на времето“ на Zoho Books се състои от „проект“ и „график.“ В страницата „проект“ можете да създадете нов проект. На страницата „проект“ можете също да видите детайлите, задачите и времето, в което сте регистрирани, като кликнете върху името на проекта.

„Timesheet“ ви позволява да следите цялото си регистрирано време, включително състоянието на фактуриране и изглед на календара, така че можете да следите колко часа сте работили на ден или седмица.

Можете да регистрирате времето си или да стартирате таймер през страниците в категорията „Проследяване на времето“ на таблото. Опцията за стартиране на таймер обаче не е налице като бутон за бързо добавяне, така че ще трябва да отидете на страниците в категорията „проследяване на времето“.

Цялото регистрирано време също трябва да бъде определено за проект, който ще поддържа всичко организирано, но не е много практично. 

Автоматизирани функции

Автоматизираните функции на Zoho Books са по-трудни за настройване от другите платформи. Принуждава ви да отидете на страницата „настройки“, за да настроите всички напомняния за автоматично плащане, включително за фактури и сметки. Можете да настроите напомняния за плащане чрез опцията „напомняния“ в страницата „настройки“.

Има и „работен процес“, функция подобна на „рутините“ на QuickBooks Online, за които можете да прочетете в нашия онлайн преглед на QuickBooks. 

Работният процес ви позволява да създавате автоматизирани функции от нулата, функция, която може да е полезна за хора, които разбират какво правят. По-трудно е хората, които са нови в счетоводството и не знаят какви функции могат да повишат ефективността на работата им.

интеграции

Ако вече използвате някои от другите платформи на Zoho, като Zoho CRM или Zoho Inventory, е лесно да се интегрирате със съществуващия си акаунт. Ако обаче се надявате да се интегрирате с други платформи на трети страни, това може да не е най-доброто за вас.

Zoho Books има много платформи, с които може да се интегрира, но повечето от тях са в същата категория, като например за онлайн плащания или подаване на данъци.

Друго, което трябва да се отбележи, ако обмисляте да използвате Zoho Books като счетоводна платформа, е че наскоро стартира платформа за заплати Zoho Payroll. От януари 2020 г. обаче той е достъпен само в Индия и две американски щати, Калифорния и Тексас.

За разлика от други платформи, като Wave или Sage, Zoho Books не предлага интеграция с услуги за заплащане на трети страни. Ако имате нужда от достъпна платформа с функцията за заплащане, прочетете нашето ревю на Xero.

Един от недостатъците на разширените характеристики на Zoho Books е, че той се чувства общо и не е особено съобразен с типа бизнес. Това е надеждна счетоводна платформа, но други платформи с ясна цел, като FreshBooks, предлагат като цяло по-добро изживяване. 

Преглед на функции на Zoho Books

Zoho Books Logowww.zoho.com

Започва от $ 900пер месечно Всички планове

Характеристика

фактуриране

фактуриране

A / R

A / P

Банкови такси

CC

Плащане на сметки

Мултивалута

Мобилно приложение

Време за проследяване

Складова наличност

ведомост

Ценообразуване

Ако смятате, че Zoho Books е най-подходящото за вашия бизнес – може би след като изпробвате безплатната му 14-дневна пробна версия – имате три плана за избор.

Основният план, който струва 9 долара на месец, предлага основни функции, включително фактури, съгласуване на банки и проекти. Този план ограничава капацитета на счетоводния софтуер до 50 контакта, двама потребители и пет автоматизирани работни потока. Някои от най-добрите функции, като например сметки и управление на запасите, са налични само в по-скъпи планове.

Основният план на Zoho Books има същия ценови маркер като ранния план на Xero, който би бил чудесен вариант, ако се нуждаете от инвентарните функции на Xero и рядко генерирате транзакции. Основният план на Zoho Books обаче е по-добър за вашия бизнес, ако не се нуждаете от инвентара или сметките, тъй като не ограничава броя на транзакциите ви, както прави Xero.

Стандартният план струва 19 долара на месец. Този план увеличава броя ви на контакти, потребители и автоматизирани работни процеси. Той също така позволява функцията за сметки. Ако не се нуждаете от функцията за инвентара, стандартният план е добра опция за собствениците на малки фирми.

Професионалният план на Zoho Books, който струва $ 29 на месец, ви дава достъп до функцията за инвентара. Добра цена е, ако имате нужда от всичко, което предлага, като се има предвид, че конкурентите, като QuickBooks Online и Xero, струват повече за подобен набор от функции. 

Освен тези планове можете да изберете да се интегрирате и с други платформи Zoho, като Zoho Payroll, Zoho Analytics и Zoho Inventory. 

Zoho Books предоставя основните функции за всяка платформа безплатно, но ако искате да надстроите за разширена функционалност, можете да го направите, като посетите уебсайта на всяка платформа. Можете също така ръчно да добавите допълнителни потребители за $ 2 на месец на потребител или да закупите 50 сканирания за $ 5 на месец.

Удобство за потребителя

За да се регистрирате в безплатна 14-дневна пробна версия на Zoho Books, трябва да въведете данните си за вход, като имейл адрес и парола, както и информацията на вашата организация, включително името на фирмата, местоположението и данъчната информация.

Когато влезете, в лявата част на страницата ще видите лента за навигация. В горната част на това навигационно меню можете да превключвате между платформи Zoho, като Zoho Expense и Zoho Inventory. 

На лентата за навигация има осем категории: „табло за управление“, „артикули“, „банкиране“, „продажби“, „покупки“, „проследяване на времето“, „счетоводител“ и „отчети“. Можете също така да намерите бутон за бързо добавяне – син бутон със знак плюс – до лентата за навигация, която можете да използвате за добавяне на повечето транзакции.

zohobooks-бързо добавяне

Zoho Books Training и Onboarding

Когато посетите страница за първи път, ще видите кратко ръководство, което ви казва каква е функцията и как може да помогне на вашия бизнес.

Zoho Books предлага безплатен финансов майсторски клас, който представлява поредица от уебинари, които обхващат как да използвате Zoho Books за наблюдение на вашите финанси. Zoho Books също има YouTube канал, който е пълен с уроци, за да ви помогне да овладеете неговата платформа.

фактуриране

Има два начина за ръчно създаване на фактура. Първият е като изберете опцията „фактури“ в менюто за бързо добавяне, която можете да намерите, като щракнете върху бутона за бързо добавяне в горния десен ъгъл на всяка страница в Zoho Books.

Можете също да създадете фактура чрез страницата „фактури“ под категорията „продажби“ на лентата за навигация. Кликнете върху бутона „нов“ в горния десен ъгъл на страницата. Ако имате оценка или поръчка за продажба, можете да ги конвертирате във фактура с няколко кликвания.

Можете да зададете фактурата на съществуващ клиент или да добавите нов клиент през изскачащата лента, когато въвеждате в секцията „име на клиента“. Колоните, които трябва да попълните, са „име на клиента“, „фактура №“, „дата на фактурата“ и секциите с описание на артикула. Можете също така да изберете шлюз за плащане в секцията „Опции за плащане“ в долната част на страницата „нови фактури“.

Тъй като можете да се свържете с много шлюзове за плащания, ще можете да приемате плащания с кредитни карти от клиентите си. Има и клиентски портал, който да помогне на клиентите ви да управляват своите фактури и проекти.

zohobooks-нов-фактура

Нещо, което фактурите на Zoho Books имат, че другите не са функцията за лице за продажби, където можете да забележите кой е извършил продажбата. Тази функция може да бъде полезна, ако трябва да следите постиженията на служителите си.

За да настроите повтаряща се фактура, отидете на страницата „повтаряща се фактура“ под категорията „продажби“. Можете също да създадете повтаряща се фактура чрез менюто за бързо добавяне, като щракнете върху „повтаряща се фактура“. Трябва да настроите график за повтарящи се фактури, което можете да направите, като попълните колоните „повтори всеки“ и „стартирай на“.

zohobooks-повтарящи-фактура

Можете също така да настроите фактура за задържане. Въпреки това, за разлика от фактурите за задържане на FreshBooks, които са свързани с неговото управление на проекти, фактурите за задържане на Zoho Books са точно там, за да ви помогнат да следите своите собственици.

Можете също да създадете нова фактура чрез страницата „проект“. За целта кликнете върху проекта и изберете „нов бутон за транзакция“, разположен в горния десен ъгъл. Избирайки „създаване на фактура“, можете автоматично да фактурирате всички невъзможни артикули, включително таксувани разходи и невъзможни часове.

zohobooks фактурира

признаване като разход

Проследяването на разходите на Zoho Books е разделено на два раздела: разходи и сметки. Можете да намерите и двете в категорията „покупки“ в лентата за навигация.

Подобно на фактурирането, има два начина за ръчно създаване на нов разход, чрез бутона за бързо добавяне или чрез страницата „разходи“.

Когато създавате нов разход, попълнете датата на покупка, сумата, разходната сметка и платежната сметка. Ако желаете, можете също да разделите разходите за по-голяма яснота. Можете също да качите разписка, за да поддържате разходите си организирани.

zohobooks-нов-Годен

Ако искате да зададете разход на клиент или проект, можете също да го направите през колоната „име на клиента“ в долната част на страницата „нови разходи“. Ако маркирате разход като таксуем, той ще се покаже в подробностите на вашия проект в раздела „покупки“.

Можете също да създадете сметки, ако имате бъдещи разходи, които трябва да следите. Генерирате нова сметка чрез бутона за бързо добавяне или чрез страницата „разходи“. Можете да използвате страницата „сметки“, за да следите колко пари все още дължите на доставчиците си.

zohobooks бонове

Точно както при фактурирането, колоните, които трябва да попълните при създаване на нова сметка, са вашите доставчици, номера на сметки, описания на артикули и дата на фактуриране.

Можете да създадете нов повтарящ се разход или сметка чрез бутона за бързо добавяне. Можете също така да направите това чрез „повтарящи се разходи“ или „текущи сметки“. Точно както при повтарящите се фактури, задайте честота и начална дата за повтарящата се покупка.

Използване на Zoho Books Payroll

Zoho ТРЗ е нова опция за интеграция на книгите Zoho. От януари 2020 г. тази услуга е достъпна само в Индия и две щати: Калифорния и Тексас. Ако сте в обхвата му на услуги, можете да свържете акаунта си в Zoho Books с Zoho Payroll, като влезете в „настройките“ чрез бутона за предаване в горния десен ъгъл на страницата и изберете „интеграции“.

За да свържете вашите акаунти, щракнете върху „Zoho ТРЗ“, за да настроите акаунта си, след което попълнете вашите бизнес данни, данъчна информация и схема на заплащане. След това ще видите платформата Zoho Payroll, където можете да управлявате служителите си, да плащате плащания и данъци.

Подобно на добавянето на заплати към QuickBooks, платформата за заплати на Zoho Books също ви помага да попълните формулярите си, така че можете да преминете направо към тяхното попълване.

Докладване

Можете да намерите шаблоните на отчетите си, като щракнете върху „отчети“ в лентата за навигация. Zoho Books има много шаблони за отчети, което е нормално, като се има предвид, че той също има много функции. Той има стандартни отчети, включително „покупки“, „продажби“, „вземания“, „задължения“, „преглед на бизнеса“, „инвентар“ и „данъци“.

zohobooks-докладване

Отчетите в раздела „покупки“ и „продажби“ най-вече сортират вашите продажби или покупки въз основа на определени категории, като например по артикул, проект или клиент. Тези доклади ще бъдат важни за вземане на решения, но изглежда ненужно да се разделят тези доклади в различни шаблони.

В тези шаблони на отчети няма много филтри, защото те вече са много специфични, но все още има диапазон от дати и филтър за профила. Можете също да персонализирате какви колони искате да видите в тези отчети.

Отчетите в секциите „вземания“ и „задължения“ Ви дават подробности за всички генерирани фактури, сметки и разходи..

Освен детайлите, има и обобщение за остаряването и подробности за всяка категория, които могат да дадат представа за вашите неплатени или просрочени транзакции във времето. В тези отчети можете да персонализирате интервала на стареене и период от време, както и да изберете кои колони да се показват.

Отчетите за „инвентара“ ви помагат да следите предметите от инвентара си. Отчетите за „преглед на бизнеса“ ви помагат да наблюдавате общото състояние на финансовото състояние на вашия бизнес, като например отчета за паричния поток. Има и други секции, като например „дейност“, „валута“ и „проекти“.

zohobooks-доклад

Шаблоните на отчетите на Zoho Books не са много визуални, тъй като няма диаграми или графики, които да улесняват преглеждането на данните. За сравнение оформлението на отчетите на Wave е много по-добро, ако се нуждаете от нещо визуално.

Използване на Zoho Books API

Ако предпочитате текст над графика, можете също да управлявате своите акаунти в Zoho Books чрез API. Zoho Books има документация за API, за да ви помогне да работите с неговия API.

поддържа

Ако се нуждаете от бързо опресняване за това, което Zoho Books може да направи, можете да научите повече за неговите функции, като щракнете върху бутона на въпросния знак, разположен в горния ляв ъгъл на страницата и изберете „направете обиколка“. 

Ако имате нужда от помощ за нещо, можете да потърсите в тяхната база знания за отговори, които можете да намерите, като кликнете върху бутона на въпросителен знак и след това изберете „помощ & поддържа.”

zohobooks-помощ

Ако срещнете проблеми, можете да направите чат на живо с поддръжката на Zoho Books или да им изпратите имейл. Чатът на живо на Zoho Books е достъпен 24 часа в денонощието и може да ви служи незабавно, така че това е плюс за хората, които работят нечетни часове. 

Има и телефонни номера за няколко окръга, по които можете да се обадите, и можете да проверите страницата му за контакт с поддръжката на клиенти, за да научите повече.

Присъдата

Като цяло, Zoho Books е солидна счетоводна платформа за малкия бизнес. Той е ясен както във външния вид, така и във функционалността. Ако търсите надеждна платформа, която да ви помогне да управлявате бизнеса си, Zoho Books си струва да опитате.

Липсата на усет обаче е и това, което прави другите платформи по-интересни, като Wave със своите визуализации и QuickBooks Online с допълнителните си функции (прочетете нашия преглед на Wave).

Друго, което трябва да се отбележи, са опциите за интеграция на Zoho Books, особено за заплатите. Той има ограничени възможности и повечето от тях са също платформи, разработени от Zoho. Що се отнася до Zoho ТРЗ, той е достъпен само в Индия и две щати, така че не е идеално, ако бизнесът ви се намира извън тези области.

Цените на Zoho Books са справедливи за това, което получавате. Най-скъпият му план е 29 долара на месец, което ви осигурява проследяване на инвентара и функция за управление на проекти. В сравнение с други платформи с двете функции, като QuickBooks Online и Xero, тя е достъпна.

Zoho Books предлага доста много шаблони за отчети, но те имат ограничени филтри и персонализиране. Показва данните в стандартна таблица. Други платформи, като Wave, често включват графики и диаграми, за да улеснят усвояването на данните.

Доста лесно е да се свържете с клиентите на Zoho Books, тъй като това е една от малкото счетоводни платформи с функция за чат на живо, достъпна 24/7. Има и много полезни статии и видеоклипове, които можете да получите от неговата база знания, за да ви помогнем да започнете работа с Zoho Books.

Опитвали ли сте Zoho Books преди? Кажете ни какво мислите за това ревю в коментарите. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map