Преглед на BrightBook – актуализирано 2020 г.

Преглед на Brightbook

Brightbook е счетоводно решение, което е леко за функциите, е само за десктоп, но все пак успява да впечатли. Макар че е малко вероятно той някога да има широк призив, малките фирми, както и фрилансерите, може да са напълно доволни от този безплатен счетоводен софтуер.


Най-счетоводни-софтуерно Отзиви

Основателите на Brightbook искаха опция за онлайн счетоводство, която да обслужва фрийлансъри, изпълнители и еднолични търговци. Те създадоха решение, което по-точно би могло да се нарече програма за онлайн фактуриране. Brightbook може да бъде инсталиран само на настолен компютър, така че потребителите няма да имат достъп до книгите си през облака.

Това не е счетоводен пакет за пълна услуга. Не извършва счетоводство с двойни записи, позволява на потребителите да въвеждат записи в списанията или да включва финансови отчети. Можете да изпълнявате основните функции на фактуриране, плащане на сметки и съгласуване на банковата си сметка.

Ако това е всичко, от което се нуждаете, и достъпът до облака не е голяма работа, тогава безплатният софтуер на Brightbook може да бъде за вас. Ако търсите още, разгледайте най-добрия ни счетоводен софтуер за някои предложения, като QuickBooks Online.

Силни & Слабости

Алтернативи за Brightbook

Характеристика

Brightbook има общи функции за счетоводство като фактуриране и разходи. Услугата твърди, че предлага „банкова сигурност“ и SSL криптиране, но не дава никакви подробности извън това. Wave се задълбочава в повече специфики, за да увери потребителите за сигурността на данните им, както можете да прочетете в нашия преглед на Wave.

И Wave, и Brightbook предлагат своите услуги безплатно.

Основен

Ако всичко, което трябва да направите, е да изпращате фактури и да плащате и проследявате сметки, Brightbook ви покрива. Формулярите му за фактури и разходи отнемат само няколко минути, но не можете да ги настроите да се повтарят.

Brightbook не се синхронизира с вашите банкови сметки. Вместо това трябва да качите вашите изявления. След като се внесе, ще трябва да преминете през него ред по ред, за да съответствате на транзакциите в програмата. Ако вашият бизнес прави много банкиране, това бързо ще се превърне в отнемащ време и досаден процес.

Това каза, Brightbook позволява неограничени потребители, за разлика от Xero или QuickBooks Online.

екстра

Brightbook обаче надхвърля обикновено фактуриране. Тя ви позволява да изпращате прогнози и да ги конвертирате във фактури, след като бъдат одобрени. Както при Wave и Xero, фактурите могат да се изпращат и в множество валути.

Само платените функции на Brightbook ви позволяват да премахнете марката от фактурите и извлеченията си и да проектирате свои собствени шаблони.

С ограничена функционалност, основен уебсайт и объркващ дизайн, Brightbook не се откроява от своите конкуренти.

Ценообразуване

Подобно на Wave, Brightbook не таксува нищо за основния си счетоводен пакет. Вместо това тя прави пари, като таксува допълнителни услуги.  

Единствената обработка на плащания, предлагана от Brightbook, е PayPal, която вие настройвате в менюто „настройки“. Това означава, че ще бъдете подчинени на таксите му, ако го използвате.

Удобство за потребителя

След като се регистрирате за нов акаунт, можете да оставите полето за отметка, за да добавите демо данни към вашия акаунт. Ето защо Brightbook ви учи да използвате софтуера и той може да бъде премахнат по всяко време. На главния екран няма урок, нито има съвети, съвети или изскачащи прозорци, каквито получавате с FreshBooks или Zoho Books.

Прочетете нашия преглед на FreshBooks и Zoho Books за повече информация.

Бутоните в горната част на таблото ви отвеждат до екрани, където можете да добавяте нови разходи или сметки.

Brightbook-Dashboard

Таблото за управление представя графична диаграма на фактури, плащания и сметки за определен период от време. Въпреки че е хубаво да имате визуална снимка на бизнеса си, това не показва нетен доход. Можете също да зададете и проследявате цел за растеж за вашия бизнес, но считаме, че това е по-малко важно от другите опции за отчитане, които бихме искали да видим, като финансовите отчети.

таблото-бар-чарт

Когато навигирате по програмата, почти винаги ще трябва да се върнете към главното табло или опциите на менюто, за да видите допълнителни, свързани доклади. Връзката във фактури, отчети и разходи може да бъде подобрена. Въпреки че е възможно да разберете къде да кликнете за изпълнение на задачи като фактуриране и записване на сметки, Brightbook не е толкова интуитивен като другия счетоводен софтуер. Прочетете нашето ревю за FreeAgent за друг счетоводен софтуер, на който липсва удобство за потребителя.

фактуриране

За да добавите нова фактура, кликнете върху „нова фактура“ в горната част на таблото за управление. Това е единственият начин за добавяне на фактура. В Brightbook няма падащи менюта. Ако сте на свързан екран, например добавяне на клиент, нямате възможност да добавите фактура. Трябва да се върнете към началния екран.

Brightbook ви моли да изберете клиент, преди да ви заведе и на главния екран за фактури, което изглежда като ненужна стъпка.

Първо-New-Фактура-Screen

Процесът на въвеждане на фактура е интуитивен. Можете да изберете каквито и да е условия, които искате, да добавите бележки или прикачени файлове и подробности за артикула. Има опция за избор на данъчна ставка, но не можете да прилагате отстъпки.

Фактура-Screen

Когато сте готови, можете да запазите фактурата си, да я запазите и изпратите по имейл или да отпечатате. Кликвайки върху „запиши и отпечатайте бележка за доставка“, изтегля .pdf на вашия работен плот, който можете да отпечатате. Няма партиден печат. Ако запишете фактурата, вместо да бъдете отведени до обобщение на всички неизплатени фактури, ще се покаже извлечение от всички неизплатени фактури за този клиент.

Фактура-декларация и за клиентите

В изявление можете да посочите дали плащането е получено, добавете кредитна бележка или възстановяване и изпратете имейл, отпечатайте или дублирайте. Можете да направите фактура, която се повтаря, като поставите отметка в малкото квадратче на основния формуляр, след което единствената ви възможност е да изберете колко дни искате да бъде изпратена.

Няма начин да определите крайна дата или ограничения за нейното повторение.

грим повтарящи

Brightbook обаче предлага стабилен процес на оценка. Формулярът за оценка предполага добавяне на отстъпки и данъци, множество договорени позиции и бележки. В падащото меню за „състояние на офертата“ можете да изберете дали офертата е подготвена, подлежи на договаряне, одобрена ли е или е в друго състояние. Проверката на полето „Преобразуване на оферта във фактура“ ви спестява време.

Прогноза-Form

За разлика от повечето си конкуренти, Brightbook няма табло за управление на фактури, което показва непогасени фактури от пръв поглед на екрана с фактури. Ако сте на главното табло и кликнете върху малкия бутон „виж всички продажби“ над „дължими пари“, ще бъдете изпратени до списък с фактури и плащания.

виж всички-продажби

Като алтернатива екранът „клиенти“ изброява вашите клиенти и какво дължат. Въпреки това, това не показва колко дължими суми са неизплатени от клиента. Той не включва и напомняния за плащания по имейл, просрочени известия, нито добавя автоматични забавени такси.

В долната част на главното табло има раздел „дължими фактури“, който също има информация. Ако сте свикнали да виждате моментна снимка на вземанията си в раздела с фактури на вашия счетоводен софтуер, както можете с QuickBooks онлайн или Wave, представянето на Brightbook може да бъде объркващо (прочетете нашия онлайн преглед на QuickBooks).

фактури-дължи-раздела

Няма обработка на заплати и няма приложение от трети страни, което да я добави. Brightbook не проследява инвентара, така че не можете да го изберете на фактура. Като цяло функцията за фактуриране ви позволява да изпращате или отпечатвате фактури и това е свързано с нея.

разходи

Можете да въведете сметки, като щракнете върху „нова сметка“ на таблото за управление. Въпреки това не можахме да намерим начин да добавим сметка от потребителския профил или меню на клиента. Новият формуляр на сметката има полета с падащи опции или можете да въвеждате подробности ръчно.

Нов законопроект

Въпреки че можете да категоризирате разход от падащите опции на Brightbook, не можете да добавяте свои собствени категории. Ако сте платили данъци, изберете ставка и услугата ще я изчисли за вас. Brightbook ви позволява да качвате и прикачвате сметка или касова бележка във формат .pdf, което е добра функция за бизнеса, който прехвърля разходите на своите клиенти.

добавка за фактуриране по съществуващо-фактура

Разходите се появяват в долната част на главното табло в раздела „неплатени сметки“.

неплатени бонове екран

Повечето фирми имат сметки, които плащат всеки месец, като наем или електричество. С Brightbook ще трябва да ги въвеждате отново и отново, защото не можете да автоматизирате разходите или плащанията, както можете с Xero (прочетете нашия преглед на Xero).

Както при функциите му за фактуриране, опциите за разходи не надхвърлят основните положения.

Бизнес отчитане

В Brightbook има само шест доклада, което е по-малко от FreshBooks и Wave.

Първият раздел в „Отчети“ е инфографика. Изберете или годишна диаграма, или годишен пай, за да видите фактури, плащания и сметки. Въпреки това, тя не показва чиста печалба и единствените периоди от дати са последните 12 месеца или са натрупани.

Инфографика

Следващият раздел „Отчети и загуби“ има отчет за печалбата и загубата и анализ на остаряването на вземанията. „Анализът на остарелия длъжник“ копне за дължимите вземания с 0-30, 30-60 60-90 и повече от 90 дни. Тя може да бъде експортирана, но не можете да пробиете по кофите, за да видите специфична за клиента информация.

стареене-длъжник-анализ

Разделът „openinsight“ сравнява продажбите и разходите на вашата компания с други компании от вашата бизнес категория. Brightbook обаче не ви казва откъде идват данните за сравнение и не виждаме ползата от предоставянето им вместо други, по-полезни отчети.

OpenInsight ушенце

Под „всички продажби“ Brightbook ви показва продажби и плащания, което всъщност е разликата между парична или начислена база. Ако задържите курсора върху номер на фактура, ви показва нейните данни, което е приятно докосване. Отчетът изчислява нетна разлика между продажби и плащания, за да ви покаже неизплатената сума.

Всички сервизно

Вместо да го поставяте във формата, в която въвеждате разходи, „всички сметки и разходи“, който показва сметки от доставчици или разходи за артикули, закупени от името на клиентите, е в областта на отчетите.

всички бонове-и-разходи

Последният раздел „отчети“ изобщо не е отчет. Екранът е да въведете нова сметка или разход. Това е отличен пример за подразделението на екраните, раздели и менюта на Brightbook.

Финансови отчети

Тъй като Brightbook не е счетоводен софтуер за пълни услуги, той ви дава само един финансов отчет. Отчетът за печалбите и загубите може да се изготвя само седмично, месечно или годишно и не може да се изнася. Няма да можете да сравнявате периоди един до друг, за да проследявате работата на вашия бизнес и не изчислява процентните промени.  

Печалби и загуби доклад

За разлика от Wave, той не предлага баланс или отчет за паричните потоци.

поддържа

Няма да намерите стабилна поддръжка за Brightbook. Страницата с често задавани въпроси отговаря на основни въпроси относно използването на софтуера, но няма скрийншоти или видеоклипове. По-лошото е, че не се актуализира от 2017 г.. Търсенето в YouTube също не даде никакви резултати за видео уроци.

Компанията има форма за контакт и поддръжка по имейл. Изпратихме тестов имейл в работно време и получихме отговор в рамките на 20 минути.

Като цяло останахме с впечатлението, че ако използвате Brightbook, вие сте сами.

Присъдата

Счетоводният софтуер на Brightbook се чувства и функционира по-скоро като хоби за своите основатели, отколкото пълноправен бизнес. Липсват много от функциите, открити при конкуренцията му, а навигацията в софтуера не е интуитивна. Почти има чувството, че услугата започна да го настройва, след което се отдалечи на половината път.

Като се има предвид, че всички останали опции предлагат повече отчети, приложения, възможност за достъп до данните ви отвсякъде и по-добра поддръжка и помощни документи, не виждаме защо бизнесът ще се регистрира за услугата на Brightbook.

Използвате ли Brightbook? Какво мислиш за това? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map