Преглед на Vortex Cloud Gaming – Актуализиран 2020 г.

Вортекс ревю

Vortex е интересна услуга за облачни игри, тъй като предлага много достъпно въведение към нея. Въпреки това, производителността изостава малко и лесното използване може да използва и някои работи. Прочетете пълния ни преглед на Vortex за всички подробности.


Какво е Vortex Cloud Gaming?

Vortex е „група хора, страстни за компютърните игри“, което е познато твърдение, ако някога сте разглеждали услугите за облачни игри. Що се отнася до най-добрите услуги за облачни игри, да бъдете класирани на върха е трудно, още повече, че тази технология е все още в начална възраст. В това ревю на Vortex ще видим дали той прави разрез.

Краткият отговор е „вид“. Вихърът е евтин и поради това достъпен. Това е чудесен начин да се запознаете с облачните игри и недостатъците, които в момента го съпътстват, но не обхващат на какво са способни облачните игри. Наполовина изпечен дизайн на работния плот на нещата води до тромаво изживяване, както и ограничената библиотека с игри. 

Въпреки това, за цената е трудно да се повреди Vortex. Той предлага много стойност за парите ви с малко ангажираност. Въпреки че няма да можете да възпроизвеждате цялата си Steam библиотека, трябва да можете да възпроизвеждате по-голямата част от нея на вашия десктоп и мобилни устройства.

вихър-Slider1

вихър-slider2

вихър-slider3

вихър-slider4

вихър-slider5

предишен

Следващия

Силни & Слабости

Характеристика

Vortex е доста безплоден по отношение на функциите, като се съсредоточава по-скоро върху осигуряването на основните облачни игри. В секцията с често задавани въпроси на уебсайта Vortex казва, че ще въведе ВИП акаунт с „много нови премиум функции“ в „близко бъдеще“. Засега обаче има само един план.

Този план поддържа Windows, macOS и Android. Можете обаче да използвате всяка платформа, която има достъп до Google Chrome (прочетете нашия преглед на Google Chrome). Това каза, че тествахме други базирани на Chromium браузъри, като Opera, и тези също работиха добре (прочетете нашия Chromium преглед и преглед на Opera).

Повечето функции се предоставят с любезното съдействие на приложението Android. Можете да използвате контролер с устройството си с Android и препоръчваме да го направите, но Vortex ви покрива, в случай че нямате такъв. В приложението за Android има екранни контроли. Въпреки че не е нова концепция, Vortex ви позволява да ги пренареждате.

Можете да добавите колкото искате елементи на екрана и да ги плъзнете навсякъде, където сметнете за добре. Vortex ще осигури оформление по подразбиране за всяка игра, някои от които са по-прости от други, но можете да го персонализирате, докато схемата за управление не е удобна.

Освен това можете да добавите бутони за клавиатура и мишка или за геймпад Xbox. Това включва добавяне на специални бутони за определени кликвания на мишката, цели кръгове за конкретни клавиши и разширено движение на палец. Ако започнете да персонализирате и се случи да счупите нещо, винаги можете да се върнете към стандартното оформление на контролера, без да прекъсвате сесията си.

водовъртеж преглед-андроид-контролер за персонализиране

Освен да персонализирате екранния контролер, можете да персонализирате и как сензорният ви екран взаимодейства с играта. Това включва прекарване на пръст за ускорение на движението, DPI, при който курсорът се движи и който клавиш задейства, когато докоснете и два пъти докоснете. 

водовъртеж преглед-андроид-сензорен контрол

Тези функции са добре дошли в приложението за Android, но изглежда Vortex е предпочитан да ги добави там през настолното приложение. Тъй като ще влезем в раздела „лекота на използване“ по-долу, версиите на Vortex на базата на десктоп и браузър се чувстват безплодни по отношение на персонализация, което е жалко, тъй като приложението за Android е толкова гъвкаво.

Обзор на функциите на Vortex Cloud Gaming

Поддържани игри

За разлика от Shadow (прочетете нашия Shadow Review), Vortex не работи в DRM платформи като Steam, Origin и Battle.net. Вместо това има библиотека от игри, които можете да играете с помощта на платформата. Тези игри все още изискват лиценз, независимо кой управлява този лиценз, но пълната ви Steam библиотека не е достъпна.

Това каза, че са налични най-големите хитове. Vortex поддържа нови заглавия като римейка на Resident Evil 2, Risk of Rain 2 и Cuphead, като всяка седмица се добавят нови игри в списъка. Въпреки че библиотеката е обширна, тя е фокусирана най-вече върху големи издания, като много популярни инди заглавия попадат край пътя.

водовъртеж-игра-библиотека

Разбираемо липсват някои по-нови инди хитове, като Селесте, но липсват класически заглавия като Super Meat Boy, Darkest Dungeon и Terraria. Тези игри не изискват много хардуер, за да стартирате, така че вероятно можете да преминете със скромна платформа.

Въпреки това, с поддръжка за Android, би било хубаво да имате някои от най-добрите инди заглавия в движение. 

Въпреки че повечето игри изискват лиценз за стартиране, Vortex включва и някои безплатни игри. Нормалните безплатни заглавия, като Fortnite, Apex Legends и Counter-Strike: Global Offtack, разбира се, са включени, но имате достъп и до други игри. За отбелязване, Vortex Cloud Gaming ви дава достъп до Guild Wars 2, Bendy and Ink Machine и Batman: The Telltale Series. 

Бихме предпочели, ако Vortex работеше в DRM платформи, но библиотеката, която предлага, е обширна. Ако сте по-загрижени за пускането на най-новите версии, отколкото играете със стари инди любими, библиотеката е добре.

Цена

Vortex има някои проблеми – ще ги разгледаме в следващите раздели – но те са лесни за пренебрегване, като се има предвид цената. Няма много планове или продължителност, за да избирате.

Колко струва облачната игра на Vortex?

Vortex е прав в своите тарифи: плащате $ 9,99 на месец за толкова месеци, колкото искате услугата.

Природата без глупости е привлекателна, както и ниската цена. От Vortex обаче не става ясно какво точно купувате. Това просто казва, че купувате компютър с „Nvidia графика“, което не говори много за това колко добре ще се справи машината (проверете собствената услуга на облачните игри на Nvidia в нашия преглед на GeForce Now).

В раздела за често задавани въпроси на уебсайта се казва, че в един момент ще стартира VIP програма с повече функции, вероятно с по-висока цена, но засега има само основния план. 

За парите всъщност не купувате никакви игри, а само самата услуга. В сравнение с PlayStation Now, който струва по-малко от 10 долара на месец, ако закупите година напред, това е разочароващо. PS Now идва с повече от 800 игри за игра, 300 от които са PS4 заглавия, както можете да прочетете в нашия преглед на PlayStation Now.

Проблемът е, че можете да отмените по всяко време с Vortex. Вие се таксувате по 10 долара на месец, докато не решите друго, което е хубава промяна в темпото. Повечето облачни услуги за игри се опитват да въведат потребителите с надеждата да стриймират всяка игра на техните мобилни устройства, принуждавайки потребителите да продължат годишен абонамент. С Vortex вие плащате само толкова дълго, колкото искате. 

Що се отнася до плащането, можете да използвате PayPal, кредитна карта или банков превод, ако се регистрирате чрез уебсайта. Ако купувате в приложението, можете да използвате Google Pay или, за Windows, опцията за покупка в Windows 10. 

Това каза, след като платите, тези пари няма. Технически Vortex предлага период на възстановяване, но е трудно да го наречем така. Ако играете за по-малко от 15 минути, можете да поискате възстановяване. Ако все пак надхвърлите това, нямате късмет.

Лесно използване

Регистрирането с Vortex е ветрец. Множество точки на уебсайта ви молят да влезете и кликването върху някоя от тях ще ви отведе до страница за вход / регистрация. Там всичко, което трябва да направите, е да въведете имейла си, да зададете парола и да изберете дали искате да се регистрирате в пощенския списък. 

След това всъщност можете да закупите абонамент. Както бе споменато по-горе, Vortex предлага само месечен план, което означава, че не е нужно да избирате между няколко нива, преди да излезете. Просто въведете данните за плащане, данните си за плащане и кликнете върху „плати сега“. След като направите това, ще бъдете посрещнати с екран, приет с плащане, с бутон за „игра сега“.

водовъртеж преглед плащане потвърждение

Оттам ще бъдете пренасочени към базирана в браузъра версия на приложението, която показва библиотеката за игри. Както споменахме, ще ви трябва лиценз, за ​​да играете повечето игри на платформата. За щастие обаче, това не е ограничено до конкретен DRM или поне това твърди Vortex. 

водовъртеж преглед-игра-страница

Всеки път, когато зареждате игра, ще бъдете задължени да влизате в Steam, което става много досадно, особено ако имате активирана двуфакторна автентификация (прочетете нашето ръководство за удостоверяване с две фактори). Има някои изключения – Apex Legends ви моли да влезете например в Origin, но в по-голямата си част използвате Steam. 

Това може да породи няколко въпроса. Например, имаме лиценз за The Witcher 3, закупен от GOG. При стартирането на играта Vortex каза, че ще ни трябва лиценз и дори спомена GOG като опция. След влизане обаче играта няма да се зареди. Не получихме екран за грешка или обяснение, а просто черна страница.

водовъртеж преглед-браузър, приложение

Достатъчно е да кажете, че ако искате да играете игра с Vortex, ще трябва да притежавате тази игра специално на Steam, въпреки факта, че Vortex твърди друго.  

Стартирането на игра е доста безболезнен процес, въпреки че ще трябва да се борите с дълги времена на зареждане. След като изберете заглавието, което искате, без значение дали е от локалното приложение или от потребителския интерфейс на браузъра, ще бъдете помолени да влезете в Steam или DRM платформата, на която играта е изключителна. След това просто ще изчакате стартирането на играта. 

водовъртеж преглед игра старта

Това може да отнеме няколко минути, но зареждането не е твърде лошо. Единственото изключение е настолното приложение, което, както ще говорим в следващия раздел, е неизползваемо. 

В противен случай игрите могат да бъдат предпочитани за по-лесна организация и Vortex показва всички подробности за всяко заглавие, което поддържа, включително поддържаните входове на контролера, категориите, в които играта се вписва и рейтинга. 

Единственото раздразнение е, когато прекратите сесия. Vortex ще ви помоли да оцените опита си и да предоставите обратна връзка. Можете лесно да се затворите от този прозорец, но няма опция за деактивиране на допълнителни изскачащи прозорци. 

Вихрови преки пътища

Когато стартирате игра с Vortex, вие по същество влизате във виртуална машина, което означава, че всичко, което правите на машината, е изключително за нея. Например, не можете да преминете мишката извън прозореца на играта, без първо да се прекъснете от тази сесия. 

За да се справи с този проблем, Vortex има редица преки пътища, които можете да използвате. Например, когато използвате браузъра, можете да използвате „ALT“ плюс клавиша със стрелка вляво, за да затворите сесията си. Обаче нито един от тези клавишни комбинации не е обяснен. Понякога ще видите изскачащ прозорец, който ви казва какво да правите, но не можахме да намерим условията, при които се появява изскачащият прозорец. 

Това е само във версията на браузъра. В Android Vortex ви показва всички преки пътища и дори стига дотам, че ви позволява да пренареждате клавишите на виртуалния контролер. 

От нашите раздели за „лекота на използване“ и „производителност“ става ясно, че Vortex е посветен на приложението Android. Въпреки, че това е чудесно за мобилните геймъри, тези, които търсят по-традиционно изживяване с клавиатура и мишка, ще трябва да слогизират чрез изучаване на преките пътища. 

Липсата на мисъл за това как приложението контролира на компютъра се показва и по други начини. Например, натискането на клавиша за бягство ще прекъсне синхронизирането на мишката, което ви позволява да използвате мишката в локалната си сесия. Въпреки това, почти всички компютърни игри използват клавиша за бягство, за да поставят на пауза играта. 

В някои случаи можете да заобиколите този проблем. Например, когато се връщаме през менюта в DOOM, бихме могли да използваме задния превключвател в потребителския интерфейс. 

Въпреки това, при други липсата на функционалност за ключа за евакуация означаваше, че части от играта са недостъпни, без да се пренаписват. Това е огромен надзор и това прави и без това тромавото изживяване на облачните игри да се чувства още по-тромаво.

производителност

Според Vortex, пингът, с който тествахме, е „добър“, което според стандартите на Vortex означава, че ще осигури възможно най-доброто качество. За да намалим някои числа, тествахме интернет скоростта си с speedtest.net, отбелязвайки 9 милисекунда пинг, скорост на изтегляне от 54,6 Mbps и скорост на качване 10,45 Mbps.

Въпреки че не е най-бързата скорост, тя е далеч над това, което Vortex препоръчва. В него се казва, че трябва да имате поне 10-Mbps интернет връзка, използвайки LAN, без да се изпълняват други приложения. Спазвахме тези стандарти по време на нашето тестване. 

Опитахме да тестваме възможно най-много платформи, но това породи няколко проблема. С помощта на приложението в Windows 10 не можахме дори да започнем игра. Опитахме многократно, като всеки опит изискваше друга проверка на Steam. Въпреки това, след като въведете нашите идентификационни данни, виртуалната машина ще забави до пълзене. 

Регистрирането на клавишите ще отнеме до 15 секунди, а зареждането на игрите отнема между пет и 10 минути. Всичко беше отвъдно мудно; беше неизползваем. Локалното приложение е шега в сравнение с версията на браузъра, която, въпреки проблемите си, бързо зарежда игрите.

Версията на браузъра беше много по-добра. Тествахме редица игри, включително DOOM 2016, Borderlands 2 и Cuphead. Резолюцията ни беше заключена на малко над 720p във всички тези заглавия, което е показателно. Изглежда, Vortex предпочита благоприятната честота на кадрите над разделителната способност, което в някои случаи е добре. Ако обаче имате дисплей с висока разделителна способност, игрите стават кални наистина бързо.

Разрешаването обаче не е проблемът: входното изоставане е. Игрите, които тествахме, изискват известна точност и в този контекст Vortex се разпада. Движението на мишката има странен плъзгащ ефект като лошо програмиран платформинг, а натискането на клавиши отнема забележимо време за регистрация. 

Игрите все още се играят, но не в идеална форма. Най-добрият ви залог за игри, които изискват всякаква точност, е да намалите затрудненията.

Шокиращо, най-доброто изживяване дойде от приложението Android. Както споменахме по-горе, приложението за Android се чувства най-пълнофункционално и изглежда, че цялата оптимизация на производителността на Vortex също е фокусирана там. Прецизно фокусираните игри все още имат прилично количество входен лаг, но не почти толкова, колкото играта в браузър.

обхват

Vortex е една от малкото услуги за облачни игри, които стартират услугата си в международен план. Вместо да се фокусира върху един регион, Vortex има сървъри по целия свят, включително центрове за данни в САЩ, Европа, Централна Америка и Южна Азия. Това каза, че няма прекалено много сървъри, което означава, че може да се наложи да изминете разумно разстояние, за да играете своите игри. 

Общо има 15 центъра за данни, пет от които са в Европа, а други четири в САЩ Канада получава един, въпреки че, канадските потребители също биха могли да се възползват от източния американски център. Централна Америка получава друга, а Южна Америка – още една. Има и център за данни, разположен близо до Индонезия.

Тези, които следват, може да забележат, че това добавя само до 13 центъра за данни. Vortex твърди, че има 15, но картата, която предоставя за справка, показва само 13 точки. Що се отнася до другите два центъра за данни, там не се казва къде се намират. 

Присъдата

Vortex не е лоша услуга за облачни игри, особено на исканата цена. Въпреки това, с колко ограничена е тази технология, рязането на всякакви ъгли се оказва твърде много, а Vortex е витрина за това. Платформерите, стрелците и дори някои RPG не могат да се възпроизвеждат с количеството закъснение. Въпреки че Vortex се подчинява на претенциите си за 60fps игри, това прави с цената на закъснение. 

Това каза, че игри, които не се нуждаят от прецизна секунда секунда, играят добре и с колко евтин Vortex, това си струва цената на самото влизане. В комбинация с отличната поддръжка за Android, Vortex не изглежда твърде зле.

Какво мислите за Vortex? Планирате ли да го изпробвате? Кажете ни за вашия опит в коментарите по-долу. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me