Google Stadia Review – Бъдещето на игрите? – Актуализирано 2020г

Google Stadia Review

Много рекламираната Stadia, услугата за облачни игри на Google, показва много обещания, но към момента изостава от конкурентите. Прочетете пълния ни преглед на Google Stadia, за да видите защо това е бъдещето на игрите, но все още не.


предишен

Следващия

Разрушителната игрална платформа на Google, Stadia, цели да детронира дори най-добрите облачни услуги за игри. Вместо да се обърне към проблема с облачните игри с шепа сървъри и инсталация на Steam, Google реши да създаде цяла екосистема за Stadia, която може да върви до крак с конзоли от Sony и Microsoft. 

Поне това е целта. В този преглед на Google Stadia ще разгледаме премиерното издание, за да видим къде се доставя услугата и къде изостава. 

Поставяме Stadia – самопровъзгласеното бъдеще на игрите – под строг тест, сравнявайки всичко от контролера до интерфейса с входното изоставане, за да можем да видим как той се изправя срещу традиционното гейминг изживяване. 

Stadia може много да е бъдещето, но само в бъдеще. Сегашното издание се чувства като бета тест повече от всичко друго, силно липсващо функции и идва с някои проблеми с изоставането, за да се стартира. Погледът на Google в бъдещето на игрите не е без стойност, но не си струва цената от 130 долара в момента. 

Силни & Слабости

Характеристика

Stadia беше анонсиран с дълъг списък от функции, включително споделяне на семейството, задълбочена система за постижения и 4K / HDR игри на компютър. При стартирането обаче повечето от тези функции липсват, което кара Стадия да се чувства като в бета версия, а не напълно пусната. 

Що се отнася до по-рано обявените функции, добре, постиженията, споделянето на семейства, 4K / HDR игри на компютър и обратно съвместимост с по-старите Chromecast Ultras са извън масата. Само Chromecast Ultras, доставяни с Premiere Edition на Stadia, ще работят, тъй като имат най-новия фърмуер. 

Все още можете да играете в 4K с HDR, но само на Chromecast Ultra. Другите по-рано обявени функции ще дойдат известно време през 2020 г. Например, Google казва, че постиженията се проследяват активно, въпреки че не можете да видите напредъка си в играта. 

Единствената функция, която изглежда е останала наоколо, е бутона за заснемане. Контролерът Stadia има специален бутон за заснемане, който ви позволява лесно да заснемате екранни снимки и видеоклипове, въпреки че те са достъпни само в приложението Stadia. 

Въпреки това не можете лесно да споделяте или изтегляте своите екрани, което ги прави безсмислени. Потребител на Reddit откри, че можете да изтеглите клиповете си с Google Takeout, но това е мъка, най-малкото. 

Сравняване на Stadia Controller с Xbox One и DualShock 4

Въпреки че Stadia поддържа Xbox One и кабелния DualShock 4, когато играете през вашия браузър, Stadia контролерът е съществена част от опита. Вместо да използва Bluetooth или нещо като стандартен контролер, Stadia контролерът всъщност комуникира по WiFi. Това би трябвало да означава по-малко закъснение на входа, което тестовете ни подкрепят. 

стадиони-WiFi-връзка

Самият контролер струва 69,99 долара, което е по-скъпо от контролерите DualShock 4 и Xbox One. Сравнихме го със стандартен контролер Xbox One, Dualshock 4, контролер Nintendo Switch Pro и Xbox Elite Controller Series 2. Въпреки че всички те изглеждат по-добре от контролера Stadia, той все още може да държи своя. 

Той се чувства по-голям от другите водещи контролери, тъй като горната част не се заобикаля като Xbox One контролера. Поради това контролерът всъщност опира до средните ви пръсти, което го кара да се чувствате като геймпад, подобно на Super Nintendo. Това не е по същество лошо нещо, но нещо, което трябва да се отбележи. 

предишен

Следващия

Тежестта е това, което най-много ни се открои. Stadia има тежък контролер, което е приятна промяна на темпото в сравнение с DualShock 4. Въпреки това, контролерът все още се чувства евтин. Губчатите бутони и прекалено щракнатата D-тампон контрастират с огромното тегло, което прави контролер, който едновременно се чувства превъзходен и нежелателен. 

Костите на контролера са твърди, но кожата не е. Когато държите контролера, пластмасата има странна текстура към нея и натискането на бутоните излъчва куха реакция. Всъщност не е лош контролер, но е лош на исканата цена. Ако Google го продаде по-близо до $ 40 до $ 50, ще се задоволим. 

Игра на произволен екран или най-малко на няколко

Един от принципите на Stadia е възможността да играете вашите игри на всеки екран, независимо къде се намирате. Въпреки че е отличен като маркетингова точка, това не е цялата история. При стартиране Stadia има ограничена функционалност, която е ограничена до екосистемата на Google. Въпреки че приложението е достъпно на всички устройства с Android, можете да играете игри само на последните телефони на Pixel. 

стадиони-мобилни приложения

Ще ви трябва Chromecast Ultra, за да играете на телевизора си. Други базирани на Android смарт телевизори и устройства за кастинг не са съвместими, въпреки че може да ви позволят да изтеглите приложението Stadia. По същия начин можете да играете с клавиатура и мишка на вашия компютър, но само чрез Google Chrome, а не с други браузъри, базирани на Chromium, като Opera (прочетете нашия преглед на Opera). 

стадиони, леене

В списъка на Google Store се казва, че Stadia ще поддържа безжична игра на лаптопи, настолни компютри и ще избира телефони и таблети през 2020 г. Това би имало смисъл, ако Stadia беше в бета период, но не е така. Като напълно стартиран продукт, Stadia има по-малко поддръжка от някои приложения, които все още са в бета версия, като GeForce Now и Project Cloud (прочетете нашето сравнение на Google Stadia vs GeForce Now).  

Преглед на функциите на Google Stadia

Поддържани игри

Актуализация на 18.12.2019: Добавени са Borderlands 3, Dragon Ball Xenoverse 2 и точка на пречупване на Ghost Recon на Том Кланси.

Stadia не е като другите облачни платформи за игри, тъй като не се интегрира с DRM, като Steam или Origin. Вместо да внесе съществуваща библиотека от игри, както бихте направили със Shadow (прочетете нашия Shadow Review и Google Stadia vs Shadow сравнение), Stadia е много по-близка до услуга като PlayStation Now, където библиотеката с игри е курирана за вас (прочетете нашето ревю на PlayStation Now). 

Именно там приключват сравненията. Най-добре е да мислите за Stadia като за нова конзола, където трябва да закупите игри, както бихте направили за вашия Xbox One или PS4. Тези игри работят само на Stadia и Stadia и при стартирането няма голям избор. Малко над 40 мача са обявени, а добра част от тях все още не са пуснати. 

Повечето заглавия са големи, AAA игри, включително Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 и Final Fantasy XV. Много очаквани версии трябва да стартират и на Stadia, включително Watch Dogs: Legion, Doom Eternal и Cyberpunk 2077. 

Все пак липсва многообразие. На разположение са само шепа индийски заглавия, включително Windjammers 2 (тепърва ще излезе) и Thumper, но това е за това. 

Въпреки че ограниченият състав има смисъл за пускане на конзолата, Stadia не е конзола. Той е в неизгодно положение в сравнение с облачните игри, които се интегрират с други платформи, като GeForce Now (прочетете нашия преглед на GeForce Now).

Цена

В сегашния си вид Stadia е скъпа услуга, която изисква много предварителни разходи, за да започнете. Въпреки че Google казва, че това ще се промени през 2020 г., остава да се види цифровият модел на витрината, след който Стадия се стреля. По време на писането ще трябва да инвестирате около 200 долара, за да се настроите с няколко игри. 

Google даде да се разбере, че Stadia не е предназначена за абонаментна услуга, въпреки че е наличен абонамент за Stadia Pro. По-скоро има за цел да седи до физически конзоли като Xbox One. Вместо това Stadia е дигитална витрина, където можете да закупите игри, каквито бихте направили в Steam или PlayStation Network. 

В момента на писането обаче това не е така. Въпреки че Google планира да увеличи подкрепата за Stadia в бъдеще, тя е достъпна само на устройства с Android. Контролерът Stadia е единственият контролер, който можете да използвате и безжично. Вашият Xbox One контролер или DualShock 4 ще работи на Mac, Chrome или PC, но само ако инсталирате хардуерно контролера. 

Каква е разликата между Стадиа Основател, Премиера, Про и Базата?

Преди да стигнете до хардуера, нека поговорим за Stadia като услуга. Има два хардуерни пакета: Основателно издание и Премиерно издание. 

Изданието на Основателя е разпродадено, въпреки че се предлага с изключителен син контролер и приятелски пропуск за Stadia Pro. Можете да закупите премиерното издание сега за 130 долара, което включва всичко от изданието на основателя, но с бял контролер. Ще поговорим повече за това след минута.

Независимо от това, и двата пакета включват три месеца на Stadia Pro. Този абонамент за 10 долара на месец е подобен на Xbox Live или PlayStation Plus. Членовете на Pro ще получат няколко безплатни игри, които да играят всеки месец, както и отстъпки за избрани заглавия в магазина. Например, Metro Exodus е $ 20 с членство в Pro, за разлика от $ 40. 

Не е нужно това членство в Pro, за да играете игри. Stadia Base, която ще стартира през 2020 г., е безплатна за употреба, въпреки че ще трябва да закупите игри. Google иска пълната цена на дребно на повечето игри за своите членове на базата, така че очаквайте да платите $ 59,99 за всички AAA заглавия, пуснати през предходната година. 

Закупуване на хардуер на Stadia

В момента хардуерът Stadia е фактор при закупуване на абонамент. Има наличен пакет, който включва три месеца Stadia Pro, бял контролер и Chromecast Ultra за 130 долара. Ще ви трябват контролерът и Chromecast, за да играете безжично на вашия телевизор в обозримо бъдеще. В момента обаче това е единственият начин да играете на Stadia. 

Технически Stadia е лансиран, но не е стартиран напълно. Имате нужда от поканен код за достъп до платформата, които се дават само на онези, които са закупили пакета от 130 премиерно издание. Тримесечната премийна услуга идва с шепа безплатни игри, включително Destiny 2, но все пак ще трябва да закупите допълнителни игри.

Тези игри също са много скъпи. Например, ако искате Creed Odyssey на Assassin и Red Dead Redemption 2 с вашето Stadia Premiere Edition, ще бъдете $ 230 в дупката. Наскоро „Одисея“ бе отчетена само до 15 долара за ваканционни оферти за Xbox One и PS4 и това е физическо копие, което можете да препродадете, след като сте готови.

Лесно използване

Stadia стартира на телефона ви, но стига да имате Chromecast – който ще ви е необходим, за да го използвате в момента, така или иначе – той може да остане на вашия телевизор. След като настроите услугата – ще се свържем с нея след минута – всичко, което трябва да направите, е да включите телевизора и контролера. Вашият Chromecast ще покаже комбинация от бутони, която трябва да въведете, за да включите Stadia. 

Деблокиране на Stadia Premiere Edition

Преди да стигнем до това обаче, нека поговорим за това, което идва в премиерното издание. Google включва бял контролер Stadia, Chromecast Ultra с най-новия фърмуер и зареждащи кабели и за двете. Кабелът за Chromecast също има Ethernet жак, така че можете да го свържете към вашия рутер. 

Предполага се също, че Google ще ви изпрати имейл с поканен код, въпреки че, след като влезем в минута, не получихме нашия. Би било по-разумно да включите кода на карта в полето, за да избегнете евентуални злоупотреби с имейл, но, уви, така Google реши да се справи с нещата. 

Що се отнася до това, което е в кутията, това е всичко. Google включва кратко ръководство за настройка, но няма друга документация. Да видите как Stadia е нова концепция и вероятно първото въведение за повечето хора в облачните игри, допълнителна документация за това, което се поддържа и кое не би било хубаво. 

Настройване на Stadia

Процесът на настройка на Stadia трябва да бъде прост, но по пътя ни удрят много препятствия. Хардуерните връзки не изискват много: прикачете източник на захранване и ethernet към Chromecast, след което го включете в телевизора. Нашият Chromecast отне около пет минути, за да се актуализира, но след това той откри Стадия веднага. 

стадиони контролер-сдвояване

Всъщност не можехме да използваме платформата. Предполага се, че Google изпраща поканен код, когато пакетът ви Stadia се изпрати, който ще използвате за отключване на софтуера. Никога не сме получили код за покана. 

Вместо това трябваше да прекараме час в чат с поддръжка, където повторихме номера на поръчката и серийния номер на контролера четири пъти и допълнителни шест часа за обратно повикване. 

Това, което трябваше да е 15-минутен процес, отне цял ден. Разбира се, можем да говорим само с опита си със Stadia. Въпреки това, преминавайки през процеса като стандартен, плащащ клиент, е непростимо някой да трябва да чака цял ден, за да използва комплект от 130 долара. 

стадиони поканите-код

След това фиаско Стадия се затича спокойно. Първоначалната настройка се управлява от вашия телефон, където ще добавяте игри в библиотеката си и ще ги предавате на вашия телевизор чрез Chromecast. Можете обаче да сложите телефона си след това. Stadia започва с въвеждане на комбинация от бутони на вашия контролер и след това можете да се справите с всичко, като използвате контролера и вашия телевизор. 

Добавяне на игри

Добавянето на игри в библиотеката ви е най-добрата част от Stadia. Ако видите нещо, можете да го пуснете в рамките на секунди. Заявявайки безплатните заглавия със Stadia Pro, приложението веднага попита къде искаме да започнем да играем и, сигурно достатъчно, след няколко секунди зареждане, игрите започнаха.

стадиони-мобилна библиотека

Ще добавяте игри чрез приложението за Android (или телефона си Pixel, ако искате да отидете на цялата свиня в Google), където също можете да управлявате библиотеката си и да преглеждате последните статии за платформата. Въпреки това, след като бъдат добавени чрез приложението ви, можете да ги възпроизвеждате на телевизора си. Докато имате контролера си Stadia, можете да отключите вашия Chromecast Ultra и да започнете да играете, не се изисква телефон. 

Тази система е мястото, където Стадия показва най-много обещания. Възможността незабавно да избере игра и да я играе в рамките на секунди е нещо, което Google намалява, което прави дългите моменти за инсталиране на Xbox One и PS4 да изглеждат като шега. Destiny 2, например, е близо 100 GB и обикновено отнема часове за пълно изтегляне. Със Стадия всичко, което трябва да направите, е да го заредите.

производителност

Нашият опит със Stadia беше за разлика от повечето други търговски обекти. Не срещнахме много забавяне на въвеждането или най-малкото не толкова, колкото някои други облачни услуги за игри (прочетете нашия рецензия за Vortex за пример за това). Забавянето при въвеждане не беше проблем, но изоставането на звука беше. 

Тествахме четири игри, тези, които в момента се предлагат със Stadia Pro: Tomb Raider, Destiny 2, Samurai Shodown и Farming Simulator. Всяка игра беше тествана с жична и безжична връзка. Основаваме общия си резултат на кабелната връзка, но искахме да видим и Stadia да работи в безжична мрежа. 

Игра на Tomb Raider и Destiny 2 със Stadia

Започвайки с Tomb Raider, всичко се размина без стопанство. Stadia зареди играта веднага, не се изисква изтегляне. Имаше леко забавяне в менюто, но след като бяхме в игра, всичко беше наред. 

стадиони-игра-Slider1

стадиони-игра-slider2

стадиони-игра-slider3

стадиони-игра-slider4

предишен

Следващия

Destiny 2 беше груба, което е странно, като се има предвид, че изглеждаше по-добре от Tomb Raider. Въпреки че движението се почувства отзивчиво, в момента, когато стреляхме с пистолет, всичко се разпадна. Има три фактора при изстрелване на пистолет в Destiny 2 със Stadia: вибрацията на контролера, анимацията на екрана и звука. 

Нито едно от тези неща не беше в синхрон. Веднага след въвеждането стартира анимацията, което е добре. Ако изключите звука, ще има усещане, че играете на локална конзола. Въпреки това, малко след анимацията идва вибрацията, а известно време след това идва и звукът. Това е дезориентиращо преживяване, което ясно демонстрира дупките в игралната система само в облак. 

Вероятно десинсирането на всички тези елементи идва от факта, че контролерът е сдвоен през WiFi. Входът се регистрира веднага, но звукът идва по-късно. Накратко, има входно изоставане, но само при определени игри и в някои странни аспекти на тези игри. 

Игра на Стадия с клавиатура и мишка

Нашите тестови тестове бяха извършени с помощта на Chromecast, който се появи в Premiere Edition. Въпреки това тествахме и на WiFi с помощта на клавиатура и мишка със Stadia, заредена вътре в Google Chrome. Колкото и да е странно, представянето беше по-добро в Destiny 2, когато се играеше по този начин, въпреки че визуализациите взеха значително попадение. 

Изглежда, че със Стадия трябва да го имаш по един или друг начин. Или използвате кабелна интернет връзка и сте на милостта на някакво значително изоставане, в зависимост от играта, в която играете, или сте безжични и имате течно изживяване, макар и с намалена визуална вярност.

обхват

Въпреки че е нова услуга, Stadia се предлага в много страни. Услугата е налична в Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Обединеното кралство и САЩ. Не е толкова рязано, колкото просто да живеете в една от тези страни , все пак. 

Google определя вашата избираемост въз основа на различни фактори, включително предишни адреси за фактуриране в Google Payments и вашето текущо местоположение. Както споменахме, ние се удряме в канап при опит да се регистрираме, като Google никога не изпраща поканителен код. Парите все още бяха приспаднати от нашата виртуална кредитна карта и пакетът все още пристигна, но трябваше да говорим с поддръжка за код. 

Вероятно, това е така, защото сме платили с виртуална кредитна карта, която е регистрирана в държава, в която Stadia не се поддържа, въпреки изпращане на пакета до адрес в САЩ. Все пак няма начин да потвърдите това. 

Въпреки че покритието е солидно, има редица препятствия, които идват с модела на Stadia, а именно когато става въпрос за лицензиране. Въз основа на местоположението ви може да не сте в състояние да играете закупените от вас игри. Например, ако пътувате и искате да играете играта си Stadia, ще трябва да се уверите, че имате лиценз за игра в която и да е страна, в която пътувате.. 

Можете да преодолеете този проблем с най-добрата ви VPN или, още по-добре, с нашата най-добра VPN за игри, но това е проблем, който повечето облачни услуги за игри не разполагат. 

Тъй като игрите са лицензирани за Stadia, а не платформа като Steam или Origin, местоположението, на което се намирате, е от значение. Това не е вярно за други платформи, където все още можете да получите достъп до, например, вашия акаунт в Steam САЩ през сървъра за облачни игри.

Присъдата

Stadia е стъпка в правилната посока за облачните игри, но Google не е най-големият опус. Той все още е пълен с проблеми, включително лагично аудио, разединена поддръжка на платформа и ограничена библиотека с игри. Ако обаче Google се придържа към Stadia, това ще бъде впечатляваща платформа за години напред. 

Какво мислиш за Стадия? Ще купите ли премиерното издание или ще изчакате, докато се пусне Base? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me