Преглед на RoboForm – Актуализиран 2020 г.

Преглед на RoboForm

RoboForm е евтин мениджър на пароли, който представя множество опции на хората, които искат да ги оправят. Интерфейсът обаче не е за всеки, както можете да прочетете в пълния ни преглед на RoboForm.


RoboForm-колона-редактор

RoboForm-редактор

RoboForm търсене

RoboForm-сигурност-център

RoboForm-настройки

предишен

Следващия

RoboForm е постоянно под въпрос за най-доброто ни ръководство за управление на пароли, предлага ниска цена и функции, които никога не сме виждали досега. Това каза, че има няколко проблема с използваемостта. Ако желаете да погледнете покрай донякъде интерфейса, ще намерите един от най-гъвкавите мениджъри на пароли наоколо. 

В този преглед на RoboForm, ние ще се задълбочим в услугата, след като сме закупили лиценз. От влизането в RoboForm до импортирането на паролите си, ще покрием опита си с неговата използваемост, функции, сигурност и други, преди да дадем присъдата си. 

За краткия отговор, RoboForm е една от най-добрите опции там. Сигурността и функциите са нейните две силни страни, въпреки че потребителският интерфейс няма да е чашата на всеки. За щастие, не е нужно да приемате думата ни за това. С щедър безплатен план и 30-дневна политика за възстановяване на суми няма причина да не се снимате с RoboForm. 

Силни & Слабости

Алтернативи за RoboForm

Характеристика

RoboForm има много функции, въпреки че много от тях може да не са видими в началото. Потребителите могат да използват много настройки на RoboForm, които предлагат изключително гъвкаво изживяване. Стига да сте готови да изпитате проблемите с конфигурирането на приложението по ваш вкус, RoboForm е един от най-гъсто разположените мениджъри на пароли наоколо. 

По-специално има две характеристики, които ясно подчертават тази идея. Първото е търсене. Всъщност можете да персонализирате как RoboForm реагира на фразите, които въвеждате в полето за търсене. Когато картографирате към функционални клавиши, можете автоматично да стартирате търсене от избраната от вас търсачка, използвайки въведената от вас фраза. 

RoboForm търсене

Нееднократно смесване на приложения също не свършва. RoboForm поддържа автозапълване за приложения на Windows, дори и на безплатен план. Струва си да се отбележи, че автозапълването е специално за приложения на Windows, а не само за приложения, които работят на Windows. 

Закръгляването на стандартните функции е достъпът офлайн. За разлика от мениджъра на пароли Steganos, който ви принуждава да останете офлайн, RoboForm ви дава възможността. Въпреки че криптирането се извършва локално, независимо какъв избор сте направили, можете да решите дали вашият шифрован свод се синхронизира със сървърите на RoboForm или остава локален.

Нови функции в RoboForm 8

Най-новата версия на RoboForm добави няколко нови функции, като понижи списъка с функции на RoboForm 7 до безплатния план. Има много малки промени, както в потребителския интерфейс, така и в цялостната използваемост. Въпреки това, версия 8 носи със себе си множество допълнителни функции. 

Най-важната нова функция е сигурното споделяне. Абонатите на плана Everywhere могат да споделят отделни записи и цели папки, всички чрез криптирана връзка. 

Можете също така да посочите получатели за спешен достъп, които могат да имат достъп до вашия акаунт в случай, че сте изключени. И за двете функции получателят просто се нуждае от безплатен акаунт на RoboForm. 

Любимата ни нова функция е центърът за сигурност, който осигурява одит на паролата за всички ваши акаунти. В настолното приложение RoboForm ще ви даде общ резултат за сигурност въз основа на съхранените от вас идентификационни данни. Освен това центърът за сигурност показва на колко години са вашите паролите и дали имате повторно използвани пароли. 

RoboForm-сигурност-център

Преглед на функции на RoboFrom

RoboForm логоwww.roboform.com

Започва от $ 199пер месечно Всички планове

Сигурност

2FA

Encryption
AES-256

Нулево знания

2FA ключове

Анализ на сигурността

Синхронизация на много устройства

Архивиране и възстановяване

Мобилни приложения

Промяна на парола

Генератор на пароли

Разширение за браузър

Функцията за автоматично попълване

Формулирайте автоматично попълване

Потребителски интерфейс на браузъра

Потребителски интерфейс на работния плот

електронна поща

Чат на живо

телефон

Помощен център

Форуми

24/7 поддръжка

| Повече ▼

Безплатен план

Ценообразуване

RoboForm е един от най-евтините мениджър на пароли наоколо, като предлага отлични оферти както за хора, така и за семейства. Фокусът на RoboForm обаче е в малък мащаб. Въпреки че има бизнес план на разположение, цената се събира бързо и не осигурява много начин за интеграция на трети страни. 

Като обща бележка, RoboForm предлага абонаменти за една, три и пет години, независимо кой план изберете. Все пак има отстъпки, колкото по-дълго отивате. Например, закупуването на пет години от плана Everywhere предлага 16-процентова отстъпка, разтърсвайки до малко повече от 1,50 долара на месец. 

Цената в таблицата по-горе е, ако закупите година, но дори и тогава, RoboForm е евтин. Планът навсякъде струва срамежливо 2 долара на месец, като срамува месечната ставка на Дашлайн от 5 долара (прочетете нашия преглед на Dashlane). 

Семейният план също предлага отлична стойност, с пет лиценза навсякъде за по-малко от 4 долара на месец (това е дори по-евтино от 1Password). Всъщност Семейният план спечели кимване в най-добрия ни мениджър на пароли за семейството.

Разчленяване на RoboForm Free

RoboForm Free е звездното дете за повечето потребители, тъй като предлага неограничено съхранение на парола, поддръжка на много платформи и център за сигурност на RoboForm безплатно. Това каза, че беше необходимо задна седалка до LastPass в нашето най-доброто ръководство за безплатен мениджър на пароли. В безплатния план на RoboForm за съжаление липсва синхронизация на много устройства. Все пак си струва да погледнете. RoboForm не ограничава вашите записи на свободния край на нещата, за разлика от, да речем, True Key, за който можете да научите в нашия преглед на True Key. Освен това той поддържа Android и iOS, което го прави чудесен избор за защита на пароли на вашето мобилно устройство. Можете да научите повече за това в нашия най-добър мениджър на пароли за ръководство за iOS.

Добрички в RoboForm навсякъде

Въпреки че безплатният план е атрактивен, RoboForm включва някои екстри в своя платен абонамент навсякъде. Най-важното допълнение е синхронизирането на много устройства. Използвайки сървърите на RoboForm, можете да получите достъп до криптирания си свод на всяко устройство, стига да помните главната си парола. Синхронизирането служи и за архивиране на криптирания ви трезор. 

Налице са и някои подобрения в качеството на живот, най-забележителното от които е достъпът до интернет. Вместо да се налага да използвате разширението за Chrome, можете да влезете и да получите достъп до вашия акаунт на RoboForm от всеки уеб браузър. Планът Everywhere поддържа също и двуфакторна автентификация, добавяща слой сигурност към онлайн достъпа.

Въпреки че предлага безплатен план, RoboForm има и 30-дневна политика за възстановяване за плана Everywhere. Стига да анулирате в рамките на първите 30 дни, целият ви абонамент ще бъде възстановен, независимо коя продължителност купувате. Въпреки това, безплатният план служи вместо всякакъв вид безплатен пробен период на RoboForm навсякъде. 

Удобство за потребителя

RoboForm представя прост процес на настройка и много гъвкавост, поставяйки го в своя лига в сравнение с други приложения за управление на пароли. Тези опции обаче понякога отнемат от цялостното потребителско изживяване. Въпреки че не е трудно да се използва, RoboForm се бори за представянето на големи трезорни файлове по лесно смилаем начин.

Инсталиране на Roboform 8

Ако се придържате към безплатен план или поне опитвате такъв, има малка суетене при настройването. От началната страница всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху „вземете RoboForm.“ Няма страница за регистрация или някакви досадни потвърждения, с които да се справите. По-скоро, най-новото изтегляне за вашата операционна система започва веднага. 

RoboForm-домашна страница

Инсталаторът е по-ангажиран, но по добър начин. В допълнение към настройването на локалното приложение, инсталаторът ще даде възможност и за разширението по ваш избор на Internet Explorer, Edge, Chrome, Firefox и Opera. Можете също да изберете RoboForm да попълва и запазва полета от Windows приложения.  

Ще намерите допълнителни опции за персонализиране в това къде съхранявате своите входни данни, което не се предоставя от повечето мениджъри на пароли. В сравнение с други инструменти, тези разширени настройки изглеждат толкова прости, въпреки че рядко ги виждаме. Позволяването ви да ги промените по време на настройката прави процеса на стартиране да се чувства много по-течен. 

Редакторът на RoboForm

Редакторът RoboForm е локалният център, който ще използвате за управление на вашите пароли. Програмата обаче има няколко проблема. Въпреки че не е присъщо от естетическа гледна точка, използваемостта е слаба. RoboForm използва йерархия на папки в Windows, която представя вашите влизания по неудобен начин. 

RoboForm-редактор

Можете да се организирате по папка, но ако импортирате от браузър, всичко се зарежда в една страница. Въпреки, че редакторът на RoboForm остава равен в сравнение с други мениджъри на пароли от гледна точка на използваемост, той се отличава във възможностите. 

Външният вид не е единственото нещо, което RoboForm има общо с Windows Explorer. RoboForm също може да прави неща като управление на няколко прозорци на редактора наведнъж, което е нещо, което другите мениджъри на пароли не могат. Можете дори да персонализирате кои полета се показват в основния изглед, което ви позволява да почистите част от затрудненията, които са там по подразбиране. 

RoboForm-колона-редактор

Копаенето в настройките разкрива още повече опции. RoboForm ви предоставя задълбочен контрол върху почти всичко. Освен да персонализирате начина на автоматично попълване и автоматично запазване, можете да програмирате клавишни комбинации и дори да персонализирате действията в списъка за търсене в менюто с настройки. Това ниво на персонализация е несравнимо с всяко друго приложение за управление на пароли. 

RoboForm-настройки

Използване на RoboForm за Chrome

Разширението RoboForm Chrome е малко объркване. На повърхността е добре, представяйки няколко категории, някои опции и центъра за сигурност. Отварянето на списъка ви с пароли ви показва буквално всичко, разширявайки скромния размер на разширението, за да запълните целия ви прозорец на браузъра. 

RoboForm-хром-разширение-разширена

Накратко, не очаквайте да организирате своите записи в приложението Chrome. Това е наистина само за автоматично попълване, синхронизиране и генериране на пароли. Генераторът на пароли е интересен инструмент, отварящ втори прозорец с новата ви парола и ви позволява да го плъзнете и пуснете. 

RoboForm-парола генератор

Между разширението за Chrome и приложението Windows, RoboForm е малко объркан. Датен от части, но модерен в други, RoboForm се отличава с опции и възможност за персонализиране, въпреки че не винаги представя информация по най-добрия начин. Това не е най-лошото потребителско изживяване, което сме имали – прочетете нашия LogMeOnce преглед за това – но е далеч от най-доброто.

Сигурност

RoboForm, за щастие, предлага бяла хартия за сигурност, която подробно описва всички сложни битове на нейната структура за сигурност. Всичко е както трябва да бъде, като RoboForm използва AES-256 за симетрично криптиране на целия ви трезор (прочетете нашето описание на криптирането за повече по темата). 

Вместо да криптирате файлове поотделно, както правят някои софтуер за криптиране, целият ви трезор се заключва зад един ключ AES-256. Този ключ се генерира от вашата главна парола, която RoboForm изисква да е с дължина поне осем знака с поне четири ненутрични символа. 

RoboForm обаче никога не вижда тази главна парола. По-скоро вашият ключ се генерира с помощта на PBKDF2 с SHA-256 хеш функцията и 32-байтова сол. Този резултат се използва за удостоверяване на вашия акаунт. 

Ако това е глупост за вас, нека го разградим. Хешът е еднопосочен алгоритъм, който не може да бъде дешифриран. RoboForm по същество вижда пакет от случайни знаци, който е съчетан с база данни за удостоверяване на вашия акаунт. Вашата главна парола никога не се вижда от никого, освен от вас самите.

Беше хакнат RoboForm?

Не, RoboForm не е хакнат, което е глътка свеж въздух в сравнение с конкурентите му Abine Blur и LastPass (прочетете нашето ревю на Blur). Вместо да се крие от въпроса, RoboForm го адресира открито. Можете да намерите отговор какво се случва, ако RoboForm бъде хакнат директно на страницата му за сигурност, както и в интервю с вицепрезидента на RoboForm за маркетинг през 2011 г.. 

Много се промени през деветте години от интервюто, но една от основните концепции остава непокътната. Въпреки че RoboForm предлага синхронизиране с няколко устройства – което ви позволява да изтегляте информация от облака на RoboForm – това не е задължително. Подобно на Sticky Password, RoboForm предлага офлайн достъп до вашите пароли. 

Тъй като всичко е криптирано локално, вие все още сте защитени. Процесът на изпращане на вашата криптирана база данни към сървъра обаче се прекратява, което е най-голямата заплаха за мениджърите на пароли.

поддържа

RoboForm предлага безплатна поддръжка денонощно, отговаряйки на заявки, независимо от времето на дните, въпреки че навсякъде абонатите получават приоритет пред безплатните, когато става въпрос за имейл. Членовете, които плащат, също имат достъп до поддръжка за чат, но тя за съжаление е ограничена от понеделник до петък през работното време. 

За щастие можете да намерите много отговори в базата знания. Подобно на местното приложение, базата от знания е мишмаш от добри и лоши елементи. Лицето е привлекателно, като RoboForm поставя артикули в лесно смилаеми секции. Кликването до раздел обаче показва списък с теми. 

RoboForm-база от знания

По същия начин, ръководството за потребителя, което обхваща всичко за приложението, се хвърля на една страница. Тези ресурси за самопомощ са добри, като предоставят много подробности и екранни снимки. Подобно на другите инструменти на RoboForm, презентацията може да бъде по-добра.

Присъдата

RoboForm Everywhere е стойностен абонамент, дори ако безплатната версия е по-привлекателна на пръв поглед. За по-малко от конкуренцията, RoboForm отива на пръсти по функции, въпреки че интерфейсът може да използва някои настройки. Отвъд датирания външен вид, RoboForm впечатлява с някои уникални инструменти и безкрайно персонализиране. 

Какво мислите за RoboForm? Ще вземете ли безплатен план за завъртане? Кажете ни как става в коментарите по-долу и както винаги благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me