Преглед на NordPass – Ново дете в блока – Актуализирано 2020 г.

Преглед на NordPass

NordVPN, водещ доставчик на VPN, наскоро обяви своя мениджър на пароли, NordPass. В този преглед го преглеждаме през първите му крачки, за да видим какво може да направи. Присъединете се към нас за този пълен преглед на NordPass.


nordpass-Slider1

nordpass-slider2

nordpass-slider3

nordpass-slider4

nordpass-slider5

предишен

Следващия

Tefincom, компанията зад все по-популярната виртуална частна мрежа NordVPN, наскоро започна да се разширява и на други пазари (прочетете нашия преглед на NordVPN). Това започна с NordLocker, услуга за шифроване, която оценихме високо в нашия преглед на NordLocker и сега се премести в NordPass, мениджър на пароли, който изглежда да детронира най-добрите мениджъри на пароли наоколо. 

В този преглед на NordPass ще разгледаме новото дете в блока, за да определим дали свежите очи на претъпкания пазар имат значение. След като прекарахме известно време с версия за ранен достъп на приложението, ние сме тук, за да ви дадем нашите мисли за функции, цени, лекота на използване, сигурност и поддръжка. 

Въпреки че NordPass прави всичко необходимо, тя не надхвърля тропите, установени от по-известни мениджъри на пароли. Липсват му функции, които ви позволяват да съхранявате и автоматично попълвате паролите си, но не много повече. Въпреки това, с множество цикли на фактуриране и щедър безплатен план, NordPass все още си заслужава да се заснеме.

Силни & Слабости

Характеристика

NordPass обхваща критичните функции, които мениджърът на пароли би трябвало да ви позволи да споделяте елементи, да синхронизирате с няколко устройства и да запълвате автоматично търсенето на браузъра си. Обаче липсват редица по-малки функции, което прави NordPass чувството за по-малка опция в сравнение с по-утвърдените мениджъри на пароли. 

Всички планове имат “основни” функции, както NordPass посочва. Те включват автоматично запазване на нови записи, генератор на пароли, проверка на силата на паролата и автоматично попълване на пароли. Освен това NordPass поддържа импортиране на записи от различни мениджъри на пароли, включително Abine Blur (прочетете нашия преглед на Blur). 

За разлика от тази услуга обаче, NordPass липсват допълнителни функции. Някои инструменти могат да стигнат твърде далеч с функции – прочетете нашия преглед на LogMeOnce за пример за това – но NordPass не включва много от нищо. Например, общ рейтинг на сигурността е често срещан, но това не е нещо, което NordPass включва. 

Освен това поддържа само кредитни карти, пароли и сигурни бележки. Това отнема информация за банковата сметка, паспортна информация и най-важното – адреси извън картината. Винаги можете да въведете тази информация в защитена бележка, но това означава, че не можете да използвате автоматично попълване, например, за да въведете данните си за плащане, когато купувате нещо онлайн. 

Има няколко други проблема с автоматичното попълване, а именно когато става въпрос за алтернативни URL адреси. В някои случаи може да се нуждаете от вашите идентификационни данни за множество под URL адреси на главен сайт. NordPass в някои случаи може да разпознае, че се нуждаете от една и съща информация за вход, но не във всички случаи. 

Възможността да се посочват алтернативни URL адреси би решила проблема, но за съжаление тази функционалност не съществува. 

NordPass споделяне на парола

Най-добрата характеристика на NordPass е способността й да споделя сигурно вход, кредитни карти и бележки с всеки. Можете да преглеждате споделените си елементи в таблото за управление на браузъра, както и с кого сте ги споделили. Въпреки че можете да изпращате тези елементи до всеки с имейл адрес, те ще се нуждаят от акаунт в NordPass, за да ги видите. 

nordpass преглед за споделяне

Имайки предвид безплатен план, това не е лоша система. Споделянето само с други потребители на NordPass позволява вашите данни да бъдат изпращани сигурно, вместо да се доверяват на отворения интернет. Важно е да се отбележи, че имате нужда от „премиум“ акаунт, за да споделяте елементи, но не и да получавате споделени елементи.

Поддръжка и синхронизация на устройства на NordPass

Както ще влезем в раздела „лекота на използване“ по-долу, NordPass е базиран на браузър опит, въпреки че изисква локално приложение в Windows, macOS или Linux. Има разширения на браузъра за Chrome, Firefox, Opera, Brave, Edge и Vivaldi, въпреки че Safari е странно пропуснат. 

Освен това има приложения за iOS и Android, които най-вече отразяват интерфейса на браузъра. Що се отнася до синхронизирането, „първокласни“ потребители имат достъп до информацията си на до шест устройства, а безплатните потребители са ограничени до едно. Шест е нещо странно число, като се има предвид, че повечето хора ще се нуждаят от най-много три, но опцията за повече е налице. 

Вероятно, това замества всякакъв вид семеен или бизнес план. В момента NordPass е фокусиран единствено върху лични планове, без индикации, че ще добави бизнес или семейни планове в бъдеще. Виждайки ограничените си възможности за организация, семейният план така или иначе не би бил чудесен. Погледнете нашия най-добър мениджър на пароли за малък бизнес, ако това е повече от вашата алея.

Ценообразуване

NordPass не се откъсва от ценовите традиции, установени от други мениджъри на пароли, предлагайки услугата си за около 3 долара на месец на годишен цикъл на фактуриране. Въпреки това, щедрият безплатен план и възможността за плащане на всеки две години осигурява по-голяма гъвкавост от останалата част от пазара.

Въпреки че ценообразуването е на склад, продължителността не е такава. NordPass, за разлика от повечето мениджъри на пароли, ви дава опции с вашия платежен цикъл. Плановете се предлагат в едномесечен, едногодишен и двугодишен срок, като отстъпките се прилагат за всеки. 

Месечната опция е само $ 4,99, което е отлично, като се има предвид, че Dashlane таксува една и съща ставка при годишните планове (прочетете нашия преглед на Dashlane). 

Ако закупите годишно, 2,99 долара е месечната ставка, която таксуват повечето мениджъри на пароли (прочетете нашия преглед на 1Password за пример и нашето сравнение на Dashlane срещу 1Password). Има по-евтини варианти – както можете да видите в нашия преглед на Keeper, тази услуга струва само 2,50 долара за годишен план, но като се има предвид двугодишен вариант, това едва ли е от значение. Прочетете нашето сравнение Dashlane срещу Keeper.

Цената е солидна, както и основните характеристики. NordPass предоставя пълна поддръжка за споделяне, бележки, информация за кредитни карти и синхронизиране на много устройства на своя „премиум“ план, което повече от оправдава цената. Въпреки че не е най-евтината опция там, тя е далеч от най-скъпата. Има и 30-дневна гаранция за връщане на парите, ако решите, че NordPass не е за вас.  

NordPass Безплатно

Свободният план разделя NordPass. Въпреки че все още не достига до най-добрия ни безплатен мениджър на пароли LastPass, той се приближава (прочетете нашия преглед LastPass). Безплатният план на NordPass е за едно устройство, пропускайки всички функции за споделяне и синхронизацията на много устройства, виждани в „премиум“ план. Това каза, за разлика от безплатния план на Dashlane, NordPass предлага неограничено пространство за съхранение. Прочетете нашите Dashlane срещу LastPass и 1Password срещу LastPass, за да видите как те сравняват.

Всички функции, описани в горния раздел, включително автоматично попълване, автоматично запазване и проверка на силата на паролата, присъстват в безплатния план. Той е също толкова използваем като платения план, стига да го използвате само на едно устройство. Имайки предвид, че NordPass поддържа множество браузъри и мобилни устройства, надстройката до „premium“ си заслужава, ако искате вашите данни навсякъде.

Удобство за потребителя

NordPass има рационализиран интерфейс, който прави настройката проста. Въпреки това, липсата на опции за филтриране затруднява организирането на трезора ви, отколкото трябва да бъде. Въпреки че интерфейсът изглежда хубав, има няколко липсващи функции за качество на живот, които биха го направили по-функционален. 

NordPass Регистрация

За целите на този преглед получихме ранен достъп до NordPass, така че към момента на писането няма установен процес на касата. Въпреки това, като се има предвид колко просто се използват NordVPN и NordLocker, ние си представяме, че NordPass също ще бъде прост. 

Пътуването ни започна с инсталирането на NordPass в Opera и мобилното приложение на устройство с Android (прочетете нашия преглед на Opera). 

nordpass преглед-фон приложения

След като щракнете върху разширението, бяхме изпратени до страница за локална настройка, която ни помоли да инсталираме фоновото приложение в Windows, macOS или Linux. Не е ясно за какво точно е това фоново приложение, но след като го инсталира, NordPass ни пусна на страница за вход. Трябваше да въведем имейла си и да потвърдим акаунта си с шестцифрен код. 

Накрая можехме да зададем основната си парола. Тъй като NordPass никога не вижда и не съхранява вашата главна парола, ще бъдете изключени от профила си, ако го забравите. За щастие, NordPass предоставя код за възстановяване, който можете да използвате, за да възстановите акаунта си, ако забравите паролата си. 

Настройка и импортиране на NordPass

Въпреки че ви кара да изтеглите фоново приложение, NordPass е базиран на браузър опит, много за разлика от Sticky Password (прочетете нашия преглед на Sticky Password). След като потвърдите самоличността си, ще бъдете изхвърлени в интерфейса на браузъра и ще поискате да импортирате паролите си. Ако NordPass е първият ви мениджър на пароли, можете да започнете и от нулата. 

nordpass преглед-внос

Поддържа се почти всеки мениджър на пароли, дори и сравнително новата RememBear (прочетете нашия преглед на RememBear). Освен това NordPass поддържа основни браузъри, включително Chrome, Opera и Firefox. 

За всички тези платформи ще импортирате CSV файл. Въпреки това, NordPass ги сегментира на страницата за импортиране, за да предостави инструкции как да експортирате CSV файла от всички поддържани платформи. 

Импортирайки от LastPass, NordPass веднага взе всичко, което ни позволи да изберем кои пароли, бележки и кредитни карти е внесено. Странно е обаче, че данните за кредитната карта се показват като бележки, както и адресите и информацията за банковата сметка. 

Важно е да запомните, че NordPass поддържа само бележки, кредитни карти и входни данни по време на писането, така че всяка допълнителна информация просто ще се покаже като бележка. 

Използване на NordPass и Autofill

Импортирахме само срамежливи от 300 артикула и NordPass изтегли икони за сайтовете, когато е възможно. Всеки елемент, който току-що се появи в списък. Няма опции за организация, няма начин да добавите етикети към записи, без адаптивни икони и без папки, много за разлика от F-Secure Key (прочетете нашия преглед на F-Secure Key). 

nordpass преглед-записи

Когато се занимава с толкова много записи, организацията е от първостепенно значение. NordPass изглежда частта с опростен и атрактивен интерфейс, но липсват много от подобренията в качеството на живот, наблюдавани при по-утвърдени мениджъри на пароли. Опциите за организация, дори ако е само да поръчате записите по азбучен ред, са крайно необходими.

Проблемът е преувеличен само в разширението, което показва същия списък с записи, макар и в много по-малък прозорец. Можете също така да получите достъп до генератора на пароли от разширението, което е подобно на нашия собствен генератор на пароли по много начини. Позволява ви да зададете ограничението на знаците, да използвате определени символи и да избягвате нееднозначни символи.

nordpass преглед-парола генератор

Автоматичното попълване се обработва по същия начин, както повечето мениджъри на пароли, с малка икона до всяко поле за парола. По време на нашето тестване NordPass беше отзивчив, когато стана дума за автоматично попълване на вход. Не може обаче да съхранява адреси, за да не можем да попълваме формуляри автоматично. Когато се регистрирате за нов акаунт, NordPass автоматично ще заснеме вашето вход и ще ви попита дали искате да го запазите.

Настройки на NordPass

NordPass има прост екран с настройки, състоящ се от настройки за импортиране / експортиране, основна информация за акаунта и вашите URL адреси „никога не записвайте“, които са URL адреси, които сте посочили за NordPass да игнорира.. 

Има три основни настройки, на които трябва да обърнете внимание. Първият е автоблокиране, което автоматично ще заключи акаунта ви след определен период от време, между 15 минути и един месец. Можете също да деактивирате тези настройки, ако сте единственият достъп до платформата, където е инсталиран NordPass. 

nordpass преглед-настройки

Освен това можете да генерирате нов код за възстановяване и да активирате двуфакторна автентификация. NordPass поддържа най-добрите 2FA приложения, включително Google Authenticator и Authy, въпреки че му липсва поддръжка за хардуерни ключове, като YubiKey.

Сигурност

Що се отнася до сигурността, NordPass избутва плика с модел с нулево познание и най-новото в криптирането. Това каза, че много малко се знае за неговата архитектура по време на писането, което прави някои функции, като споделяне, притесняващи. 

NordPass, подобно на своите братя за шифроване на NordLocker, обхваща най-новото в криптирането. Вашите данни са защитени с помощта на XChaCha20, който в повечето случаи е по-добър от AES-256. Това използва повечето мениджъри на пароли. 

Въпреки че осигурява подобна сигурност на 256-битов ключ, XChaCha20 е по-лесен за изпълнение и е по-малко разчитащ на хардуера (прочетете нашето описание на криптирането за повече по този въпрос).  

Вашите данни са кодирани локално на устройството ви, преди да бъдат изпратени навсякъде. NordPass получава криптираните данни за целите на синхронизиране на вашите устройства, но няма информация, необходима за декриптирането му. Това е известният като модел с нулеви знания, което означава, че NordPass не знае какво се съхранява във вашия трезор. 

Това е така, защото NordPass никога не вижда и не съхранява вашата главна парола. Тази единствена фраза защитава всичките ви данни и тъй като NordPass никога не може да получи вашата главна парола, той никога не може да дешифрира вашите данни. Вместо това NordPass вижда хеширан резултат от вашата парола, генериран с помощта на алгоритъма Argon2. 

Argon2 генерира ключ въз основа на вашата главна парола, който се използва за проверка на автентичността ви и дешифриране на вашите данни. Подобно на XChaCha20, Argon2 е авангардна функция за извличане на ключове, пусната през 2015 г. Ако това не е достатъчно, можете също да настроите двуфакторно удостоверяване с помощта на различни приложения 2FA. 

Всичко е такова, каквото трябва да бъде, когато става въпрос за NordPass, въпреки че липсват технически обяснения. Повечето мениджъри на пароли предоставят бяла книга за сигурност, в която подробно се описват не само какви алгоритми използват, но и как тези алгоритми се прилагат на техническо ниво. 

NordPass, в началото, все още няма такъв документ. Посегнахме да попитаме за бялата книга и екипът на NordPass ни увери, че такава е в процес на работа. 

Само за да сме ясни, нямаме причина да смятаме, че NordPass не е сигурен. Всъщност това е водеща опция, когато става дума за нови, иновативни алгоритми за криптиране. 

Ние обаче не знаем техническите подробности за това как се прилага тази сигурност. Например няма информация за това как работи споделянето. Това каза, за ограничената налична информация, всичко проверява за NordPass.

поддържа

NordPass, като наскоро пуснат на пазара продукт, няма много в пътя на документацията за поддръжка. Въпреки това, денонощната поддръжка по електронната поща и разнообразните статии за настройка трябва да направят процеса на борда на безплатни. 

Не става много с NordPass, така че не е необходима голяма поддръжка. Наблюдавайки услугата от момента на нейното обявяване, видяхме базата от знания и блогът бавно да се пълни с статии, обхващащи как да настроите приложението, как да използвате всички негови функции и други основни въпроси. 

nordpass преглед-база от знания

“Основна” е ключовата дума тук. NordPass обхваща само рудиментарни теми, но ги обхваща подробно. Виждайки, че това е нов продукт, ние сме сигурни, че има различни проблеми, които тепърва ще изплуват и затова NordPass не ги покрива. Много повече внимание беше обърнато на процеса на настройка, който съдържа ръководства за всяка платформа, която поддържа NordPass. 

Повечето технически проблеми ще трябва да бъдат решени, като се свържете с NordPass. За момента е налична само поддръжка по имейл и въпреки че NordPass казва, че е на разположение 24/7, ще трябва да изчакате известно време, за да получите отговор. За нас това отне малко повече от един ден.

Присъдата

NordPass не прави достатъчно, за да се изправи срещу установените мениджъри на пароли. Интерфейсът е достъпен – макар и безпроблемно, по отношение на организацията – и цената е правилна, но липсват функции. Бихте могли да направите много по-лошо (прочетете нашия преглед на Steganos Password Manager за това), но можете да направите и по-добро. 

Какво мислите за NordPass? Ще се регистрирате за акаунт? Кажете ни за вашия опит в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Често задавани въпроси за NordPass

 • Какво е NordPass?

  NordPass е мениджър на пароли от създателите на NordVPN. Той предлага неограничено място за съхранение на пароли, кредитни карти и бележки, както и синхронизиране на до шест устройства.

 • Колко струва NordPass?

  NordPass има безплатен и “премиум” план. Платеният план се предлага в едномесечен, едногодишен и двугодишен период, като двугодишният план струва само 2,49 долара на месец. Има и 30-дневна гаранция за връщане на парите.

 • Безопасна ли е за използване NordPass?

  Въз основа на използваните усъвършенствани алгоритми за криптиране, NordPass е безопасен за използване. Това каза, че в момента няма бяла книга за сигурността, така че техническите аспекти на услугата все още са неизвестни.

 • Каква е разликата между NordPass Free и NordPass Premium?

  Безплатният план на NordPass предлага неограничено съхранение на пароли, кредитни карти и сигурни бележки за едно устройство. Надстройката до „премиум“ план добавя синхронизиране за до шест устройства и споделяне на елементи.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map