Преглед на клавишите F-Secure – актуализиран до 2020 г.

Преглед на F-Secure Key

F-Secure Key е мениджър на пароли, който покрива всички бази с атрактивен потребителски интерфейс и стандартна за индустрията сигурност. Поддръжката и лекотата на използване обаче могат да използват известна работа. Прочетете повече за Key в пълния ни преглед на Key.


ключ Slider1

ключ slider2

ключ slider3

ключ slider4

ключ slider5

предишен

Следващия

F-Secure, антивирусната компания, спечелила кимване в най-сигурното ни антивирусно ръководство, получава много правилно. Това е светлината на функциите, пропускане на минали включвания като мениджър на пароли, както можете да видите в нашия преглед на F-Secure Anti-Virus. В този преглед на F-Secure Key ще разберем дали закупуването на услугата à la carte струва доплащане. 

Освен че съдим Key в контекста на антивируса на F-Secure, ние също ще го сравним с нашите най-добри мениджъри на пароли. По пътя ще обсъдим неговите характеристики – какви са малкото – използваемост, сигурност, цена и други, всички преди да дадем присъдата си. 

За краткия отговор F-Secure осигурява компетентен мениджър на пароли с Key, осигуряващ чудесно проектирано приложение и най-добрата сигурност. Липсват обаче няколко критични характеристики, които влияят на неговата функционалност и в някои случаи на използваемостта.

Сили и слабости

Алтернативи за F-Secure Key

Характеристика

F-Secure не липсва в функции по същия начин като другите мениджъри на пароли, свързани с антивирус. Всъщност той има приличен списък, предлага опции за възстановяване, табло за сигурност и прост начин за свързване на други устройства. Той обаче поддържа само два типа влизане, което е проблем. 

Можете да съхранявате само пароли и кредитни карти. Въпреки че технически той все още е мениджър на пароли, конкурентите на F-Secure предлагат по-голяма гъвкавост. Keeper например може да съхранява различни типове влизане и се предлага с функционалност за споделяне (нещо, което липсва на Key). 

Не бива да се споменават никакви уникални функции. За разлика от Abine Blur, която предлага маскирани кредитни карти и имейли, F-Secure Key не носи нищо ново на масата (прочетете нашия рецензия на Blur). 

Ключът изпълнява функцията си на цена, която е в съответствие с останалата част от пазара. Когато обаче други опции предлагат повече на същата цена, има проблем. 

Автоматично попълване, нарушаване на сигналите и Вашия код за възстановяване

Когато стенеме от пътя, е време да поговорим за това, какво включва F-Secure. Най-забележителната функция е страницата „статус“, която показва общи, слаби и повторно използвани пароли на вашите акаунти. Харесва ни да имаме табло за сигурност, въпреки че би било хубаво F-Secure да добавя сигнали за нарушения на данните в бъдеще.

ключ за сигурност-анализ

Въпреки че страницата „статус“ е най-видна, „възстановяването на акаунт“ е по-полезно. Както ще влезем в секцията за сигурност по-долу, F-Secure не може да възстанови основната си парола, ако я забравите. 

Можете обаче да генерирате код въз основа на вашата парола. Можете да запазите този код – който изглежда като QR код с висока разделителна способност – на вашия компютър, за да възстановите акаунта си, в случай че забравите данните си за вход. 

ключ за възстановяване-код

Закръгляването на функциите е автоматично запълване, макар че да го наричаме „функция“ е малко щедро. Ключът може автоматично да попълва вашите пароли, но нищо друго. Повече от това обаче е необходимо да натиснете определена клавишна комбинация, за да активирате автоматичното попълване.

Нуждаете се от разширението на браузъра, за да попълните данните си за вход, но то не улавя входните данни. За разлика от други мениджъри на пароли, които питат дали искате да запазите парола, когато кацате на нов уебсайт, F-Secure ви моли да ги добавите ръчно. Освен това можете да импортирате паролите си, но липсата на улавяне на парола е разочароваща, независимо.

Преглед на характеристиките на клавишите F-Secure

Лого на F-Secure Keywww.f-secure.com

Започва от 231 долара на месецВсички планове

Сигурност

2FA

Encryption
AES-256

Нулево знания

2FA ключове

Анализ на сигурността

Синхронизация на много устройства

Архивиране и възстановяване

Мобилни приложения

Промяна на парола

Генератор на пароли

Разширение за браузър

Функцията за автоматично попълване

Формулирайте автоматично попълване

Потребителски интерфейс на браузъра

Потребителски интерфейс на работния плот

електронна поща

Чат на живо

телефон

Помощен център

Форуми

24/7 поддръжка

| Повече ▼

Безплатен план

Ценообразуване

Ключът не е скъп мениджър на пароли, но за малкото, което предлага по отношение на функциите, цената е твърде висока. Както при другите антивирусни пакети с пароли, които видяхме – прочетете нашите ревюта McAfee True Key и Kaspersky Password Manager, за да ги видите в действие – Ключът не струва цената. В комплект с вашия антивирус обаче е добре.

Преди да влезете в цената, важно е да се отбележи, че F-Secure показва цените си в евро, а не в щатски долари. Цената в таблицата по-горе е обменният курс към момента на писане, така че ще има леки изменения във времето. 

В изолация, цената е фина, по-евтина от Dashlane и в съответствие с 1Password (прочетете нашето сравнение Dashlane vs. 1Password). След като математиката се отърси, вие гледате просто срамежливо 3 долара на месец, което не е лошо. Имайки предвид липсата на функции обаче, Key е твърде скъп. RoboForm, който е с около $ 1 по-евтино на месец, дори има какво да предложи (прочетете нашия преглед на RoboForm). 

F-Secure Key Free срещу Premium

F-Secure Key има безплатен план, въпреки че не бихте го разбрали от страницата на продукта (повече за това в следващия раздел). Плановете за безплатни и премиум програми са еднакви във всички отношения, с изключение на това, че безплатните потребители не могат да синхронизират паролите си на устройства. За да използвате сървърите на F-Secure, трябва да платите.

Харесва ни този подход, а не да ограничаваме записи, като Dashlane или True Key. Key обаче не направи нашия списък с най-добрите безплатни мениджъри на пароли; комбинация от функции и цена го пропуснаха.

Кикерът обаче е липса на синхронизация на много устройства. LastPass обаче, който взе короната в нашето ръководство за синхронизиране на много устройства, предлага неограничено съхранение и синхронизиране безплатно, както можете да прочетете в нашия преглед LastPass.

Удобство за потребителя

Да започнете с Key не е трудно, въпреки че намирането на правилната версия е малко объркващо. F-Secure споменава безплатна версия на своята продуктова страница, като предоставя връзка за изтегляне и подкана за „върви премиум“. Ключът обаче не е посочен в безплатните инструменти на F-Secure и няма индикация за разликата между Free и Premium. 

Въпреки това, регистрацията е лесна. След изтеглянето на приложението потребителите ще бъдат подканени да въведат съществуващо вход в системата F-Secure или да създадат нова главна парола. Ако съдържанието се придържа с безплатната версия, която осигурява само локално управление на паролата, дори не е необходимо да въвеждате имейл. По този начин Key Free функционира като софтуер за криптиране. 

ключ за регистрация

Приложението е лесно за използване, въпреки че F-Secure отделя повече от интерфейса на настройките, отколкото паролите. Както споменахме, вие сте ограничени до пароли и кредитни карти, но Key прави много с тези два типа влизане. Въпреки че не е на нивото на персонализиране на 1Password, Key предлага няколко начина да разширите свода.

ключ интерфейс

Добавяне на нови пароли към F-Secure Key

Ако започвате от нулата, можете ръчно да добавите пароли към Key. Процесът е изненадващо течен. От главния екран щракнете върху голямата икона „плюс“, след което изберете дали ще добавите парола или кредитна карта. 

F-Secure не предоставя персонализирани полета, но можете да добавите усет към записите си. В допълнение към цветното кодиране, потребителите могат да персонализират иконата на своя вход, като използват ключа Key.

Налични са някои общи икони, като количка за пазаруване или WiFi символ, но има и малки лога за популярни уебсайтове и услуги. Избирайки, да речем, иконата на Amazon автоматично ще въведе URL адреса и името на записа. 

ключ ново парола

Когато всичко е казано и направено, можете лесно да прегледате свода си с помощта на икони, вместо да търсите. Това обаче работи само за малък брой записи с най-популярните сайтове наоколо. След като трезорът ви започне да се запълва, нещата бързо се забъркват. Ключът не предоставя маркиране или папки, дори не преминава покрай система за предпочитане. 

Може би би могло да се отдели повече време за разработка, вместо да се поставят реклами в приложението. В менюто има специален раздел за други приложения на F-Secure. Въпреки че нямаме нищо против да преминем към Premium, проектирането на приложението със специално място за реклами не изглежда правилното мислене. 

ключови обяви

F-Secure ключ на практика

Въпреки че Key има доста интерфейс, има няколко проблема, когато го използвате на практика. Основният проблем е изискването за бърза клавиша. За автоматично попълване в браузъра или на работния плот, ще трябва да натиснете „CTRL + ALT + V“. Въпреки че бързата клавиша има смисъл в локалните приложения, тя не е в браузъра.

Разширението на браузъра не служи за друга цел, освен за автоматично попълване. Не можете да преглеждате паролите си, да конфигурирате нови настройки или да генерирате пароли за нови акаунти. Предвид колко хубаво изглежда местното приложение, имахме големи надежди за разширението. Единствената опция, която ви дава, е да заключите свода. 

Сигурност

Въпреки че Key няма уникален модел за сигурност като Dashlane или 1Password, той все още е в състояние да запази данните си в безопасност. Както при всички мениджъри на пароли, важен въпрос е как сте удостоверени като потребител, което е това, което отделя мениджърите на пароли от стандартния софтуер за криптиране. 

F-Secure преминава, когато става въпрос за удостоверяване. Всичко е обвързано с вашата главна парола, за която F-Secure има нулеви познания. Вместо това вашата главна парола има ключ, извлечен от нея с помощта на PBKDF2. Този ключ е хеширан с 20 000 повторения на SHA256 с добавени произволни соли. След този процес финалният ключ се използва, за да ви удостовери. 

На практика това означава, че F-Secure никога не може да знае вашата главна парола и по този начин никога не може да дешифрира трезора ви. Вместо това вашата главна парола се използва също за генериране на ключ AES-256, който се използва за криптиране и дешифриране на трезора ви. Можете да научите повече за това в нашето описание на криптирането.

Къде са запазени вашите пароли за F-Secure Key 

Сега, когато вече имаме криптиране и удостоверяване, е време да поговорим къде са запазени вашите пароли. За щастие, F-Secure предлага няколко опции на този фронт. По подразбиране – в този случай, означаваща безплатната версия на приложението – вашите криптирани пароли се запазват локално. Поради това няма заплаха от нарушаване на данните. 

Ако искате да се придържате към локално хранилище, това е добре; просто дръжте Key Free инсталиран. Въпреки това, ъпгрейдът до Premium предлага синхронизиране на много устройства, което означава, че ще трябва да предадете ценните си пароли на сървърите на F-Secure. Дори когато ги синхронизирате през облака, никога не получавате директен достъп до паролите си от сървърите на F-Secure. 

Вместо това в облака се съхранява копие на криптирания ви трезор. Това копие е нечетливо от всички, включително и от вас. Когато вашите пароли се синхронизират, този трезор се изтегля и дешифрира локално с помощта на главната ви парола с описания по-горе процес. 

Накратко, вашите пароли са запазени в облака, но без суперкомпютър и няколко милиарда години за запазване, нападател няма да може да дешифрира трезора ви. 

поддържа

F-Secure не става жертва на често срещания проблем с дезорганизацията, както повечето мениджъри на пароли в пакет. Разделът за поддръжка все още обхваща всеки продукт, предлаган от F-Secure, но вместо да показва списък с артикули, всеки продукт – включително Key – има свое ръководство за поддръжка.

ключ от знания

Ръководството за потребителя не е толкова за отстраняване на неизправности в приложението. По-скоро става въпрос за настройка. Тя обхваща всичко – от това как да инсталирате Key на Windows и Mac, до задаване на предпочитани и възползване от автозапълването. Някои от темите включват дори видео уроци, които трябва да помогнат на технофобите. 

Това обаче е само един път на подкрепа. F-Secure също предлага чат на живо и поддръжка по телефона в работно време. Освен това се предлага поддръжка по телефона на 11 езика с номера за няколко различни региона. Поддръжката по телефона е технически ограничена до работни дни и часове, но трябва да можете да намерите регион, който е отворен, независимо от времето на деня. 

ключ телефона подкрепа

Ако предпочитате да се свържете с общността Key, има форуми. Представянето обаче не е толкова хубаво, колкото другите области за поддръжка. Въпреки че форумите на F-Secure са лесни за заобикаляне, не можете да изберете да филтрирате публикации въз основа на продукта. Вместо това всичко е събрано заедно, което затруднява намирането на публикации, свързани с конкретно приложение. 

ключови форуми

Въпреки това ресурсите за поддръжка на F-Secure са по-лесни за смилане от повечето антивирусни мениджъри на пароли. По време на нашето тестване чатът обикновено беше онлайн и форумите бяха активни. Извън това базата данни предлага задълбочен и лесен за разбиране процес за настройка с локалното приложение. 

Присъдата

Key е един от най-добрите антивирусни пакетни мениджъри на пароли, предлагащ атрактивен интерфейс и някои уникални функции. Ако имате само шепа пароли – да речем, 25 или повече – това е чудесен вариант. Тези, които управляват няколкостотин влизания, в допълнение към други типове влизане, ще искат да потърсят другаде. Липсата на организация затруднява намирането на това, от което се нуждаете. 

Какво мислиш за Ключ? Ще изтеглите безплатната версия? Кажете ни за вашия опит в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me