Преглед на Vivaldi – Opera отговаря на Chrome – Актуализирано 2020 г.

Преглед на Вивалди

Vivaldi идва от същия екип, който разработи Opera през деня, и това показва. Той е лесен за използване и бърз, но има някои от най-изящните функции, с които сте свикнали и от Chrome. Към това добавете страхотна политика за поверителност и вие имате победител. Вижте нашия преглед на Vivaldi за подробности.


Най-добри отзиви за браузъра

Vivaldi е създаден от съосновател и бивш изпълнителен директор на Opera и пуснат през 2016 г. Той е предназначен за потребители на захранване и осигурява впечатляващо ниво на контрол над интерфейса. Vivaldi също е бърз и се предлага с няколко страхотни функции. Освен това той получава най-добри оценки за сигурност и поверителност. Продължете да четете този отзив на Vivaldi, за да видите как се сравнява с други браузъри.

Vivaldi е съвместим с Windows 7 и по-нови версии, Mac OS X 10.10 и по-нови версии и всички основни Linux дистрибуции. За съжаление Vivaldi все още не е наличен за iOS, но бета версия за Android 5.0 и по-нова версия беше пусната през септември 2019 г..

За тестване използвахме лаптоп с операционна система Windows 10 и Samsung Galaxy S8 + с Android 7.1.2. Тъй като все още е в ранна бета версия, Vivaldi за Android със сигурност се променя бързо и за този преглед тествахме версия 2.7.1624.219.

Силни & Слабости

Алтернативи за Вивалди

Характеристика

Тъй като Vivaldi е базиран на Chromium, той е съвместим с повечето разширения на Google Chrome, с изключение на тези, които променят интерфейса (прочетете пълния ни преглед на Google Chrome). Това означава, че имате достъп до голямо разнообразие от разширения, от рекламни блокери до VPN до почти всичко друго, за което се сещате.

Браузърът има вградена функция за бележки, която ви позволява да създавате текстови бележки и да ги свързвате към конкретен уебсайт или връзка, както и да прикачвате към тях файлове или екрани.

Vivaldi-Notes

В браузъра е включен инструмент за заснемане на екрана, който ви позволява да заснемете избор или цялата страница, независимо от дължината. Можете да запазите изображението като .jpg, .png или да го копирате в клипборда.

Вивалди-ScreenCapture

Там, където Vivaldi се откроява е в размера на контрола, който ви позволява да изглеждате и изглеждате на браузъра. Можете да променяте шрифтове, теми и цветове по желание, както и да премествате интерфейсните елементи, като раздели и бутони, във всяка част на екрана. Можете дори да настроите график, който автоматично настройва темата в зависимост от времето на деня.

Vivaldi-ThemeSettings

Персонализирането обаче не свършва. Vivaldi ви дава контрол върху клавишните комбинации и клавишните комбинации на мишката, като ви позволява да картографирате всяко действие с който и да е желания от вас бутон или мишка.

Vivaldi-KeyboardSettings

Той също така идва с изглед на читател, който отнема уеб страница от несвързано съдържание, за да представи текста по чист начин. Можете да персонализирате изгледа така, че да отговаря на вашите нужди, включително размер на текста, разстояние между редовете и шрифтове.

Вивалди-Reader

Можете също да настроите няколко профила, което ви позволява да създавате различни конфигурации в зависимост от задачата, за която използвате браузъра. Това може да бъде полезно предвид броя неща, които можете да промените. Полезно е и за споделени компютри, защото може да искате да настроите интерфейса по различен начин от други хора, които използват устройството.

Vivaldi Sync

Като се регистрирате за акаунт, можете да синхронизирате своите отметки, настройки и история между устройствата. Това не само прави сърфирането безпроблемно преживяване между мобилен и десктоп, но също така ви спестява труда да настроите огромния брой налични настройки всеки път, когато настройвате Vivaldi на нов компютър.

Vivaldi-SyncSettings

Наличието на акаунт на Vivaldi също ви дава достъп до имейл адрес на Vivaldi и неговия интерфейс за уеб поща. Той предоставя основните функции, които бихте очаквали от клиент за електронна поща, но видът и усещането са датирани и лесно преминават за нещо, направено преди десетилетие. Разгледайте нашия списък с най-добрите хостинг услуги за електронна поща за по-добри алтернативи.

Вивалди-WebMail

Vivaldi ви позволява да настроите и блог с вашия акаунт. Макар и основно, това е прилична рамка за блогове, при условие че не се опитвате да правите нещо твърде фантастично. В този случай, ако се занимавате сериозно с блоговете, вероятно ще искате да потърсите специално решение и нашият списък с най-добрите доставчици на уеб хостинг услуги може да ви помогне с това.

Vivaldi ви позволява също да блокирате неактивни раздели от възпроизвеждане на аудио. Това е безценна функция, когато отваряте много раздели едновременно, което може да доведе до мистериозно аудио, което трябва да преследвате и да замълчите. На подобна бележка можете да принудите браузъра да възпроизвежда анимирани изображения само веднъж (или изобщо не), а не да ги вързвате безкрайно.

Функции на мобилни устройства

Vivaldi на Android е много по-оскъден, отколкото на десктопа, що се отнася до функциите. Това обаче не е напълно изненадващо, тъй като тази версия на браузъра все още е в ранна бета версия, така че в бъдеще вероятно ще има още много неща.

По някаква причина Vivaldi не е включил опцията за добавяне на която и да е търсачка, която искате, към нейната версия на Android. Вместо това ви ограничава до седем варианта: Bing, Google, DuckDuckGo, Startpage.com, Ecosia, Wikipedia и Qwant. 

Въпреки че тези опции вероятно ще са достатъчни за повечето хора, възможността да добавите такива като YouTube (като можете с Vivaldi за десктоп) би било голямо предимство.

Vivaldi Мобилни търсачки

Версията за Android на Vivaldi също се предлага с инструмент за заснемане на екрани, което е необичайно за мобилните устройства, тъй като обикновено сте ограничени да използвате стандартния пряк път на устройството за екранни снимки. Инструментът за заснемане не е толкова гъвкав, колкото на работния плот, но все пак можете да направите снимка на целия уебсайт, независимо от дължината или само частта, която се вижда.

Инструмент за мобилно заснемане на Vivaldi

Лесно използване

Видът по подразбиране на Vivaldi е подобен на повечето браузъри, като в горната част на екрана има раздели, адресна лента, навигационни контроли и отметки. Добавянето на бутон за навиване назад, който ви връща към предишния посетен от вас домейн, е кокетна екстра.

До адресната лента има падащо меню за скорошната ви история на търсенето. Отделна лента за търсене ви позволява бързо да превключвате между търсачките, но все пак можете да използвате основната адресна лента за търсене чрез вашия доставчик на търсене по подразбиране.

Вивалди-BrowserTopArea

В долния десен ъгъл има бутони за инструмента за заснемане на екрана, изключване на изображения, прилагане на филтри, като скала на сивото и лента за превъртане за увеличаване.

Управление на раздели Vivaldi

Vivaldi предлага много контрол върху управлението на раздели. Избирайки няколко раздела, можете да ги поставите в „стек“, което спестява ценни недвижими имоти на лентата с раздели. Веднъж в стека, разделите могат да бъдат „облицовани с плочки“, което означава, че прозорецът на браузъра е разделен между разделите, което ви позволява да работите с няколко уеб страници едновременно.

Vivaldi-TiledTabs

Можете да прикрепите раздел, който го премества в лявата страна и предотвратява затварянето му, като ви позволява да затворите всички раздели, като същевременно държите фиксираните си отворени. Раздели, които сте отворили, но не сте гледали, са маркирани като непрочетени и при преместване на курсора върху мишката се показва визуализация на раздела. Можете също да промените ширината на активния раздел, принуждавайки го да остане минимален размер, когато са отворени много раздели.

Чрез натискане на клавиша ctrl + можете да отворите циклера на раздела, който може да бъде конфигуриран в списъчна форма или преглед. Ако това не е достатъчно за преглед, в лявата част на екрана има бутон, който показва списък на отворени и наскоро затворени раздели.

Вивалди-TabCycler

В същата лента в лявата част на екрана има и бутони за отваряне на вашия мениджър за изтегляне, бележки, история и отметки. Можете да прикачите всеки уебсайт там, за да ви осигури бърз и лесен достъп, без да отваряте и нов раздел.

Вивалди-закован-Website

Лесно използване на мобилни устройства

Версията за Android на Vivaldi изглежда и се чувства много като по-големия си брат на десктопа. Това е отлично, тъй като имахме няколко оплаквания от интерфейса на оригинала. При стартиране ви се представя персонализирано меню за бързо набиране, което ви позволява да организирате любимите си и най-използваните уебсайтове под формата на плочки, които ще бъдат незабавно достъпни всеки път, когато отворите нов раздел.

Vivaldi Mobile Speed ​​Dial

Има четири отделни менюта на раздели, по един за обикновени раздели, частни, раздели, отворени на други устройства, и тези, които наскоро сте затворили. Версията на Android на Vivaldi има нещо необичайно за мобилните браузъри, което е лента с раздели в горната част на екрана, в допълнение към по-традиционното меню. 

Това е особено приятно за по-големите телефони, тъй като лесно можете да спестите допълнителните недвижими имоти за по-бърз достъп до раздели.

Меню на Vivaldi Mobile Tab

Освен това можете бързо да превключвате между личните и обикновените си раздели, като щракнете върху пряк път в горния десен ъгъл, като си спестите неприятности от преминаването през менюто.

производителност

Vivaldi е бърз браузър, лесно превъзхождащ Chrome, Mozilla Firefox, Opera и Microsoft Edge в нашите тестове. Това прави, докато използва приблизително 20 процента по-малко RAM от Chrome или Opera при ниски и високи натоварвания. Въпреки това, при високо натоварване, той все още използва доста повече, отколкото Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox за повече информация за това).

В Android новините не са толкова добри, тъй като тази версия на Vivaldi е в по-бавния край на спектъра и повечето основни браузъри, като Chrome или Firefox, са значително по-бързи. Въпреки това, тъй като Vivaldi за Android все още е в началния си бета етап, така че се надяваме това да се подобри, тъй като се приближава до официалния старт.

Освен това получавате опция за хибернация на неактивни раздели, което намалява потреблението на ресурси, ако сте склонни да поддържате много раздели, които не използвате отворени. Това може да не е идеално за потребители с ограничени връзки, тъй като отварянето на хибернирани раздели ги зарежда от нулата.

Сигурност

Подобно на много браузъри, Vivaldi използва Google Safe Browsing, за да ви предпази от известни уебсайтове за злонамерен софтуер и фишинг. Това е може би най-ефективната база данни за сигурност, но това е компромис с неприкосновеността на личния живот, тъй като услугата изисква вашата активност при сърфиране да бъде изпратена до Google. Vivaldi ви дава възможност да изключите услугата, така че можете да решите кое е по-важно за вас.

Честотата на актуализиране е важна част от сигурността на браузъра и това е двойно, когато браузърът е базиран на Chromium. За щастие Vivaldi се актуализира приблизително веднъж седмично, което е отлично. Тъй като Chromium получава актуализация на всеки две до три седмици, това означава, че потенциалните пропуски в сигурността могат да бъдат коригирани бързо от Vivaldi.

Браузърът също ви предупреждава, когато имате достъп до уебсайт през несигурна HTTP връзка. Предупреждението е лесно забележимо, тъй като включва предупредителен знак и текст с надпис „не е защитено“ до адресната лента.

Вивалди-HTTPSwarning

поверителност

Единствените данни, които Vivaldi събира от вас, са основна информация за използването. Това включва версията на браузъра, който стартирате, вашата архитектура на процесора, разделителна способност на екрана и рандомизиран идентификационен номер. Данните се изпращат веднъж на всеки 24 часа, заедно с вашия IP адрес, който се анонимизира чрез премахване на последните осем бита.

Политиката за поверителност на Vivaldi е проста и лесна за разбиране, което е повече от това, което можете да кажете за Chrome или Opera (прочетете нашия преглед на Opera).

Vivaldi и бисквитки

Vivaldi ви позволява да блокирате бисквитките, но настройката е без кости, защото можете да избирате само между блокиране на всички бисквитки или блокиране на нито една. Други браузъри, като Firefox, ги разбиват на отделни категории, като криптомини, тракери и бисквитки, което ви позволява да контролирате какво да блокирате.

Vivaldi-CookieSettings

Въпреки това, Vivaldi използва няколко функции на Google, включително безопасно сърфиране, предложения за автоматично попълване и търсене, които включват изпращане на потребителски данни до Google. Те обаче са лесни за изключване, така че ако не искате да правите компромиси с личния живот, не е нужно.

Vivaldi-ThirdPartySettings

Въпреки че Vivaldi е отличен за поверителност, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите анонимността си в интернет като цяло, съгласно нашето ръководство за анонимно сърфиране.

Присъдата

Vivaldi е страхотен браузър с няколко недостатъци. Той се отличава с впечатляващо персонализиране и достъп до огромната библиотека с разширения на Chrome, като същевременно е бърз и лек за консумацията на RAM в сравнение с други браузъри. Включва и доста удобни функции, като бележки, подреждане и подреждане на раздели и възможност за постоянно прикачване на уебсайтове към страничната лента.

Що се отнася до сигурността и поверителността, Vivaldi отново получава топ оценки. Той се актуализира често и върши добра работа, блокирайки злонамерени уебсайтове. Той също така събира малко данни за вас като потребител и представя ясен преглед кои услуги на трети страни трябва да деактивирате, ако искате да увеличите поверителността си.

Единственият недостатък на браузъра е липсата му на iOS версия. Разработчиците заявиха, че това е нещо, върху което работят, но поради строгите изисквания на Apple към браузърите на платформата, ще отнеме известно време.

Какво мислиш за Вивалди? Съгласни ли сте, че потресаващата гъвкавост и страхотната ефективност го правят най-добрият уеб браузър на пазара? Или сте потребител на iOS, чиято нужда от синхронизиране между устройства надвишава всички други страхотни неща за Vivaldi? Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map