Преглед на операта – Вграден браузър VPN – актуализиран 2020 г.

Преглед на операта

Опера е от доста време и е изградила малка, но лоялна база от фенове през годините. Няколко години тя направи заглавия за това, че е първият браузър, който има вграден VPN, но неотдавнашна промяна в собствеността хвърли своята сигурност и поверителност в нова светлина. Прочетете нашия пълен преглед на Opera за подробности.


Най-добри отзиви за браузъра

Браузърът Opera съществува повече от две десетилетия. Въпреки че винаги е бил недостатъчен потребител, потребителската му база остава стабилна през по-голямата част от това време, въпреки огромните промени на пазара на браузъри. В този преглед на Opera ще изложим как се сравнява с други браузъри, за да ви помогнем да решите дали си струва да превключите.

Opera е пълнофункционален браузър със силни възможности за персонализиране. Тъй като е изграден на Chromium, той може да се възползва от повечето библиотеки за разширения на Google Chrome, включително някои от най-добрите ни VPN-карти.

Промените в собствеността и архитектурата обаче доведоха до проблеми с поверителността и браузърът е гладен за ресурси. Освен това е по-бавен от конкурентите като Google Chrome или Mozilla Firefox, но не и с огромен резерв.

Opera има настолна версия за Windows 7 и по-нови версии, macOS X 10.10 и по-нови версии и Ubuntu 16.04 и по-нови версии. На мобилни устройства има две приложения: Touch и Mini. И двете са достъпни за iOS 11 и по-нови и Android 5.1 и по-нови. За този преглед тествахме браузъра на лаптоп с Windows 10 и iPhone, работещ под iOS 12.3.

Силни & Слабости

Алтернативи за Opera

Характеристика

Opera предоставя много страхотни функции, като същевременно запазва прост и управляем интерфейс. Има вградена поддръжка за приложения за съобщения, като Facebook Messenger и WhatsApp, което ви спестява да използвате тромави уеб интерфейси или разширения на трети страни за достъп до тях.

Оперно-MessagingApps

Настройката на браузъра е толкова проста, колкото се получава. Ако го инсталирате за първи път, Opera автоматично открива браузъра по подразбиране и импортира вашите отметки, история на браузъра и запазени пароли. Можете също да синхронизирате вашите настройки, отметки, пароли и история между устройствата, ако се регистрирате за акаунт в Opera.

Плюс това, можете да изпращате криптирани връзки и съдържание, включително статии, видеоклипове, изображения и лични бележки, между устройства, използващи „Моят поток“. До адресната лента има бутон за изпращане на уеб страници и видеоклипове в YouTube. Всичко останало е толкова лесно, колкото да изберете текста, връзката или изображението, да щракнете с десния бутон и да изберете „изпрати в моя поток“.

Опера разширения

Освен функционалността, която се предлага в браузъра, Opera има прилична библиотека с разширения. По-важното е, че е базиран на Chromium, че е съвместим с много разширения за Chrome (прочетете нашия преглед на Chrome). Това означава, че можете да добавите почти всяка функция, която да мислите за Opera чрез огромната библиотека на функционалности на трети страни.

Рекламните блокери вероятно са най-използваният тип разширение, но тази функция вече е включена в Opera. Просто трябва да го включите ръчно в настройките, когато настройвате браузъра.

Opera-четец на новини

Има и четец на новини, който дърпа статии по ваш избор на източници. Тя ви позволява да избирате от много публикации и новинарски сайтове и представя новините и статиите по чист и смилаем начин.

VPN на браузъра на Opera

Вграденият VPN е приятно допълнение, но е ограничен, тъй като не ви позволява да изберете конкретна държава. Вместо това ви позволява да избирате между това да изглеждате в Америка, Европа или Азия.

Това, съчетано с липсата на протокол за тунелиране или криптиране извън HTTPS, означава, че не е особено полезно за поверителност или заобикаляне на регионални ограничения за услуги като Netflix. Вижте нашето ръководство за геоблокиране за по-добри алтернативи.

Opera-VPN

Подобно на Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox), Opera има инструмент за моментна снимка, който ви позволява да заснемате екранна снимка на вашия екран или част от страницата, но няма възможност за създаване на едно огромно заснемане на цялата уеб страница, независимо от дължината.

Opera-Snapshot

И накрая, когато изберете текст, който включва валута, мерни единици или часови зони, Opera автоматично ще ги преобразува и ще покаже преобразуването в малко изскачащо меню над вашия избор. Макар че това е малка функция, тя е полезна често и е нещо, което бихме искали да видим възприето от други браузъри.

Opera-преобразуване

Opera Mini и Touch

Opera има две мобилни версии на своя браузър: Touch и Mini. Touch няма много функции. Има вграден рекламен блокер, от който ще бъдете подканени да активирате първия път, когато отворите приложението, както и защита от бисквитки и проследяване. Ако включите опцията „сайт на работния плот“ в настройките, браузърът ще ви обслужва настолната версия на уебсайтовете вместо мобилната по подразбиране.

При Mini има „турбо“ и „мини“ режими, които имат за цел да намалят използването на данни и да увеличат скоростта при бавни връзки чрез понижаване на изображенията и премахване на ненужното съдържание. Mini дори поддържа изчисляване на това колко данни сте запазили, докато сте в един от тези режими.

Opera-SavingsEnabled

Лесно използване

Въпреки всички функции, изпечени в Opera, той представя ясен и управляем интерфейс, който е лесен за навигиране на десктоп и мобилни устройства.

Opera на Windows

Голяма част от дизайна на интерфейса на работния плот е стандартен, а раздели, лента за търсене и адрес и отметки в горната част на екрана.

Бутонът за моментна снимка е в горния десен ъгъл, заедно с падащото меню за скорошни изтегляния и менюто за „лесно настройване“, което ви позволява да персонализирате външния вид на браузъра с теми, да използвате светли и тъмни режими и да включите елементи на интерфейса или изключен. Менюто също ви позволява да изчистите историята на сърфирането си и да промените местоположението си за изтегляне.

Opera-EasySetup

В левия край на екрана е персонализирана лента за бърз достъп, която ви дава достъп до интегрираните приложения за съобщения и четеца на новини, както и до вашата история на сърфиране, изтегляния и разширения.

Разделите са ясно разделени и въпреки че няма хоризонтално превъртане, има падащо меню, което ви показва заглавията на вашите отворени и наскоро затворени раздели. Визуализацията на раздели също е умна функция, която, когато е включена, ви позволява да задържите курсора на мишката върху раздел, за да видите съдържанието му, което улеснява идентифицирането на кой раздел е, ако имате много отворени.

Opera-TabDropdown

Ако това не е достатъчно, за да ви помогне да навигирате в раздели, можете също да отворите функцията за незабавно търсене в страничната лента, за да ги търсите за конкретни думи или фрази. Можете да използвате незабавно търсене и за търсене в мрежата, но не е полезно в сравнение с обикновената лента за търсене. Друга функционалност, която ни харесва, е възможността да превъртате до върха на страницата, като щракнете върху активния раздел.

Opera-InstantSearch

Когато гледате видеоклип, Opera ви позволява да отделите видеоклипа от уеб страницата и да преоразмерите и да я преместите където искате. След това видеоклипът ще остане на мястото си, независимо от това кой раздел гледате или дали ще преминете към друг прозорец.

Opera-DetachedVideo

Опера на iOS

Opera Mini има прост интерфейс, който не се различава много от другите мобилни браузъри. Адресът и лентата за търсене са разположени отгоре, с навигационни контроли, меню с раздели и настройки в долната част. Разделите са групирани в нормални и частни раздели, както и списък на отворени раздели на други устройства.

Оперно-MobileTabs

Докосването е тромаво в сравнение с Mini. Вместо да ви дава бутони в долната част на екрана, той скрива вашите раздели и навигационни контроли зад бутон, който трябва да натиснете и задържите. Доста е разочароващо да нямате незабавен достъп до тези бутони.

производителност

Opera е бърз браузър. Тестовете ни на работния плот го поставят точно зад Chrome и Firefox, но много по-бързо от Edge по скорост (прочетете нашия преглед на Microsoft Edge).

Версията Mini на браузъра за мобилни устройства се оказа мъртва последна на скорост, но вариантът Touch имаше подобни резултати с Chrome, Firefox и Safari, които са приблизително на едно и също място, когато става въпрос за скорост на мобилни устройства.

Opera също е гладна за ресурси и потреблението й на RAM е сравнимо с Chrome, което е малко известно за него.

Сигурност

Подобно на повечето браузъри, Opera ви предупреждава при достъп до уебсайтове при несигурни връзки. Въпреки това не е толкова добре да ви предпазва от злонамерени уебсайтове, тъй като не използва Google Safe Browsing за тези услуги, вместо да избира Yandex и PhishTank за зловреден и фишинг уебсайт, съответно, които не предлагат същото ниво на защита.

Opera-HTTPWarning

Плюс това, Opera се актуализира на всеки четири до шест седмици, което е приблизително наполовина по-често от основното Chromium, което получава актуализация на всеки две до три седмици. Това означава, че проблемите със сигурността, които са открити и отстранени в Chromium, могат да останат в Opera няколко седмици.

поверителност

През 2016 г. Opera беше продадена на група китайски компании и инвеститори. Предвид скандалите, включващи желанието на китайското правителство да принуди технологичните компании да предоставят заден план в своя софтуер, това беше голям удар върху неприкосновеността на браузъра.

Според своята политика за поверителност Opera събира данни за своите потребители, включително имена, IP адреси и думи за търсене. Освен това си запазва правото да споделя тези данни с приложения на трети страни, но не дава конкретни данни.

На теория включването на VPN в браузъра трябва да подобри поверителността му, но компанията, която оперира VPN услугата, SurfEasy, по същество събира всичко, което може от потребителите, включително история на сърфиране, IP адрес и използване на честотна лента, докато използва VPN. Компанията е базирана и в Канада, която е част от шпионската програма Five Eyes.

Това каза, че можете да изключите някои събиране на данни, като деактивирате определени функции в настройките, но не е ясно какъв ефект има. Вижте нашето анонимно ръководство за сърфиране за указатели как да подобрите поверителността си онлайн като цяло.

Оперно-PrivacySettings

Присъдата

Opera е солиден, но недостатъчен браузър, който има много страхотни функции, достъпни от първа стъпка. Неща като автоматично преобразуване на единица, визуализация на раздели, възможност за отделяне на видеоклипове и приложения за интегрирани съобщения го отличават от конкуренцията, без да ви пренаселяват с бутони и интерфейсни елементи.

С оглед на това браузърът има сериозни опасения за поверителност и не може да ви защити от киберпрестъпници, както правят другите браузъри, като Chrome и Firefox. Освен това е също толкова гладен за ресурси, колкото Chrome, консумира големи количества RAM, независимо дали имате отворени много раздели.

Как се чувствате към Opera? Достатъчен ли е блестящите функции и гладкото представяне, за да противодейства на проблемите, свързани с поверителността и сигурността? Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map