Преглед на Opera Neon – Тестови площи – Актуализирано 2020 г.

Opera Neon Review

Интересувате се да сърфирате в интернет по начини, които никога не сте си представяли? След това изпробвайте Neon, Opera доказателство за браузър за концепция с някои много странни идеи. Това каза, че има и някои готини функции, както можете да прочетете в пълния ни преглед на Opera Neon.


Най-добри отзиви за браузъра

Opera Neon е доказателство за концепция, публикувана през януари 2017 г., създадена за изследване на нови начини за сърфиране в интернет. Въпреки че никога не е имало за цел да замени водещия продукт на Opera (прочетете нашия преглед на Opera тук), той служи като тестова площадка за функции, някои от които по-късно са пренесени в основния продукт на компанията. 

В този преглед на Opera Neon ще разгледаме силните и слабите страни на този експериментален браузър.

Въпреки че цялостният дизайн и оформление на браузъра със сигурност е интересен, той също така липсва някои основни характеристики, като синхронизация между устройствата и добавки на трети страни. Освен това има някои значителни опасения относно сигурността и поверителността, с които трябва да сте наясно, преди да решите да използвате браузъра за концепции на Opera.

Opera Neon е наличен само на работния плот и е съвместим с Windows 7 и по-нови версии, както и с macOS X 10.9 и по-нови версии. За този преглед използвахме лаптоп, работещ под Windows 10, за да тестваме браузъра.

Силни & Слабости

Алтернативи за Opera Neon

Характеристика

Neon предлага някои отлични функции, включени в него. В лявата част на екрана има вграден видеоплейър, който ви позволява да възпроизвеждате видеоклипове от YouTube или Vimeo, докато гледате други раздели или дори след преминаване към друго приложение.

Opera-Neon-VideoPlayer

Инструмент за скрийншот също е включен в същото меню, но е по-малко гъвкав от инструментите, използвани от обикновения браузър Opera или Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox), тъй като ви позволява да изрязвате и заснемате селекция от уебсайта, а не от цялото.

Когато направите екранна снимка с помощта на инструмента, той автоматично се записва в папката на галерията, до която лесно можете да получите достъп през същото меню от лявата страна на екрана. Прегледът на изображението през галерията също ви казва какъв е изходният URL адрес на екрана, което е отличен начин да следите къде сте заснели изображението.

Опера-Неон-Галерия

Подобно на обикновения браузър Opera, Neon се основава на Chromium (прочетете нашия Chromium преглед), но поради начина, по който е изграден браузърът, той не е съвместим с никакви разширения на Chrome, за разлика от други браузъри, които споделят същата архитектура, като Brave (прочетете нашия смел преглед). 

По-лошото е, че той не е съвместим с никакви специални добавки за Opera, което означава, че сте ограничени до собствената функционалност на браузъра.

Основен PDF зрител е наследен от Chromium, но му липсват разширени функции, като подписи и поддръжка на динамични PDF файлове.

Също така няма мобилна версия на браузъра и Neon не е в състояние да синхронизира с други мобилни браузъри на Opera, като Touch или Mini. Всъщност изобщо няма синхронизация между устройства, така че ако използвате няколко компютъра и искате опитът ви със сърфиране да се прехвърля между тях, ще искате да потърсите другаде.

Лесно използване

Най-интересната част на Opera Neon е нейният иновативен дизайн на интерфейс. Разделите са изброени по дясния ръб на екрана в меню за превъртане и всеки от тях е представен като балон, показващ как изглежда уебсайтът, което ги прави лесни за идентифициране. 

Браузърът използва също алгоритъм, който Opera нарича „гравитация“, който определя кои раздели използвате най-много и ги дърпа към върха на списъка.

Opera-Neon-Tabs

Вместо да използва традиционна начална страница, Neon има персонализиран начален екран, който копира фона на работния плот на вашия компютър, като го прави по-интегриран с устройството. 

Тук ще намерите всички уеб страници, които най-често посещавате, както и вашите отметки. Можете лесно да отворите която и да е от тези уеб страници, като щракнете върху съответния балон или го плъзнете към лентата с раздели.

Opera-Neon-началния екран

Друга голяма удобство в Neon е режимът с разделен екран. Това разделя екрана между два отделни раздела, което прави многозадачността значително по-лесна. За съжаление, поради това как браузърът показва уеб страници, те никога не са изцяло на цял екран, което ги прави малко по-малки от нормалните.

Opera-Neon-Splitscreen

Когато даден раздел възпроизвежда звук, в горната част на иконата на раздела се показва зелена икона на високоговорителите, която служи и за изключване на звука. Освен това, Neon ви позволява да добавяте която и да е търсачка, която искате, вместо да ви ограничава до избран предварително определен списък.

Opera-Neon-SearchEngines

Когато настройвате браузъра, имате възможност да импортирате настройки от Internet Explorer (прочетете нашия преглед на Internet Explorer) или Firefox, но странно не е Chrome или Opera.

Можете също така лесно да зададете и промените разрешенията на уебсайтове – като услуги за местоположение, JavaScript, изскачащи прозорци и изображения – като щракнете върху зеления катинар в горния десен ъгъл. За съжаление катинарът изчезва, когато се свързвате чрез HTTP, така че тези настройки не винаги са лесно достъпни.

производителност

Neon не е особено бърз браузър. При нашите тестове за скорост той отбеляза по-ниска стойност от повечето други основни браузъри, включително стандартните Opera, Chrome и Firefox. Освен това е само малко по-бърз от Edge (прочетете нашия преглед на Edge), който е един от най-бавните браузъри, които прегледахме.

Браузърът обаче също използва много малко RAM памет, с приблизително половината от потреблението на памет на Google Chrome (прочетете нашия преглед на Chrome). За съжаление, използването на процесора е необичайно високо, независимо колко раздела имате отворени.

Подобно на всички браузъри, базирани на Chromium, Opera се предлага със специален мениджър на задачи, който улеснява значително идентифицирането на раздели, които използват най-много ресурси, ако трябва да ограничите отпечатъка на браузъра. Можете също да деактивирате всички изображения, което е чудесен начин да спестите от използването на данни, ако имате ограничена честотна лента.

Opera-Neon-TaskManager

Сигурност

Сигурността е най-големият проблем на Neon. Тъй като браузърът е предназначен преди всичко като доказателство за концепция, той не е получил никакви актуализации от излизането си през 2017 г., което го прави невероятно уязвим за експлоатации, злонамерен софтуер и други видове киберпрестъпления. 

Както посочихме в нашата статия, кой уеб браузър е най-защитен, честотата на актуализиране е един от най-важните аспекти на сигурността на браузъра, така че това е голям проблем.

За разлика от стандартната Opera, Neon не се предлага с вграден рекламен блокер. Въпреки че това по принцип не е проблем за повечето браузъри, тъй като рекламните блокери на трети страни са лесни за намиране, пълната липса на добавки на Neon означава, че изобщо няма начин да блокират рекламите. 

Тъй като рекламите са често срещан вектор за злонамерен софтуер, това представлява голяма грижа за сигурността. Включен е блокиращ изскачащ прозорец, така че това е нещо.

Освен това Neon върши наистина лоша работа, като предупреждава потребителите, че се свързват към уебсайт чрез несигурна HTTP връзка. Въпреки че показва зелен катинар за HTTPS връзки, отсъствието на тази икона е единственият индикатор, че връзката ви не е защитена, което е по-малко от идеалното.

Opera-Neon-HTTPSPadlock

Въпреки че повечето браузъри използват базата данни на Google за безопасно сърфиране, за да защитят потребителите от злонамерен софтуер и фишинг схеми, вместо това Neon избира базата данни Yandex и PhishTank. Въпреки че това е по-добре от нищо, те не са толкова ефективни, колкото алтернативата на Google.

поверителност

Neon споделя същите проблеми с поверителността като обикновения браузър Opera. Китайските инвеститори закупиха компанията през 2016 г., което е изключително загрижено, като се има предвид желанието на китайското правителство да подкрепи частните компании да предоставят на заден план и потребителски данни.

Неговата политика за поверителност също е ужасна, тъй като ясно заявява, че Opera си запазва правото да събира всякаква и цяла потребителска информация – от имена до IP адреси и история на сърфиране – и да я споделя или продава на всеки, който пожелае.

Освен това, има множество услуги, активирани по подразбиране, които компрометират поверителността ви, като прогнозиране на търсенето, автоматично завършване на URL и други. На теория можете да ги изключите, но е трудно да се каже със сигурност колко частен това прави браузъра.

Opera-неонови PrivacyServices

Предвид всички тези проблеми, свързани с поверителността, свързани с Neon, горещо препоръчваме да разгледате нашето анонимно ръководство за сърфиране, за да се уверите, че сте толкова защитени, колкото можете да използвате, когато използвате браузъра. Също така ще искате да обмислите използването на VPN, така че преминете към нашия най-добър VPN списък, ако нямате такъв или мислите, че може да се нуждаете от надстройка.

Присъдата

Neon със сигурност е интересна концепция, но въпреки че дизайнът на интерфейса е глътка свеж въздух на често застоялия пазар на браузъри, има някои сериозни недостатъци, които е трудно да се игнорират. Липсата на актуализации на браузъра е огромен проблем, както и различните други проблеми със сигурността, като липсата на рекламен блокер или предупреждения за несигурни връзки.

Поверителността също е основен проблем, но това не се различава от много други браузъри, като традиционния браузър Opera или Chrome. Това каза, малки функции – като поддръжка на разделен екран, галерия с изображения и видео плейър – всичко това са страхотни идеи, които много бихме искали да видим възприети от браузърите, които са правилно поддържани.

Какво мислите за Opera Neon? Достатъчно добре ли е проектиран и иновативният интерфейс и полезните второстепенни функции, които да ви накарат да пренебрегнете сериозните проблеми с неприкосновеността на личния живот и сигурността, както и пълното отсъствие на добавки и синхронизация между устройствата? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map