Revisió de crom: millor que Chrome? – Actualitzat abril de 2020

Revisió de cromos

La plataforma de desenvolupament obert de Google, Chromium, és el que va crear el botó conegut actualment com a Google Chrome. En aquesta revisió de Chromium, tornarem als conceptes bàsics i veurem com de bo és realment el navegador principal.


Millors ressenyes del navegador

Chromium es va llançar el 2008 al costat de Google Chrome. És un programari de codi obert que serveix de base per a Chrome i per a diversos navegadors, com Opera, Vivaldi i Brave (consulteu la nostra revista Opera). Aquesta revisió de Chromium us permetrà saber com es compara amb altres navegadors del mercat.

Tot i que Chromium es pot utilitzar com a navegador habitual, principalment existeix per permetre als desenvolupadors provar les properes versions de Chrome o construir el seu propi navegador web mitjançant l’estructura bàsica de Chromium.. 

Chromium és un navegador ràpid que pot utilitzar la vasta biblioteca d’extensions realitzades per a Google Chrome, però pateix un consum de RAM elevat, falta d’actualitzacions automàtiques i preocupacions sobre la privadesa..

A l’escriptori, Chromium està disponible a Windows 7 i versions posteriors, macOS X 10.10 i posteriors i Linux. La compatibilitat al mòbil és més limitada, ja que el navegador només està disponible a Android 4.4 i posteriors i, en absolut, a iOS. Per provar-nos en aquesta revisió, hem utilitzat un portàtil de Windows 10 i un Nexus 5X amb Android 8.1.

Fortaleses & Debilitats

Alternatives per al crom

Característiques

En la seva majoria, les funcions de Chromium són idèntiques a les de Chrome (consulteu la nostra crítica de Chrome). Hi ha algunes excepcions, però. Podeu iniciar la sessió al vostre compte de Google al mòbil i a l’escriptori per sincronitzar la vostra configuració, l’historial, les adreces d’interès i els registres emmagatzemats. Com que utilitza la mateixa infraestructura del compte que Chrome, totes les dades es sincronitzen en tots dos navegadors.

Sincronització de Google

Això significa que podeu sincronitzar-ho tot entre els vostres dispositius Android i d’escriptori, i també podeu tornar-lo a fer servir al núvol de Google. Si voleu exercir més control sobre el que es fa una còpia de seguretat, consulteu la nostra guia sobre com fer una còpia de seguretat de Google Chrome perquè podeu seguir els mateixos passos per a Chromium.

Chromium també us permet importar i exportar les adreces d’interès com a fitxer .html estàndard. Funciona de la mateixa manera que a Chrome, de manera que podeu seguir la nostra guia sobre com exportar i importar les adreces d’interès de Chrome per obtenir més detalls.

Funcions de Chromium a l’escriptori

Chromium té la mateixa biblioteca d’extensions que Chrome. El nombre enorme d’extensions significa que podeu afegir gairebé qualsevol funció que us falti al navegador, des dels bloquejadors d’anuncis fins a una integració més profunda amb les plataformes de xarxes socials. Si és possible fer-ho en un navegador, probablement hi hagi una extensió per a Chromium.

Hi ha suport integrat per a Google Translate, que us permet traduir qualsevol lloc web en un idioma estranger amb només dos clics.

Google-Translate

Pel que fa a Chromium vs Chrome, falten algunes de les funcions d’aquestes a Chromium. No hi ha codecs amb llicència per a fitxers multimèdia, com .aac, .h264 i .mp3, de manera que si voleu utilitzar el navegador per reproduir Netflix, haureu d’instal·lar-los manualment per separat. Tampoc hi ha suport per a Adobe Flash, cosa que no és tan important com ho hauria passat fa deu anys, però pot ser un problema.

A la plana lateral, Chromium us permet fer servir extensions que no provenen de Google Web Store, que de qualsevol altra manera us haureu bloquejat quan feu servir Chrome.

Tot i que l’opció del menú contextual per al text seleccionat de Google s’ha convertit en estàndard a la majoria de navegadors web, Chromium també us ofereix l’opció de fer una cerca inversa en una imatge fent clic dret sobre ella i seleccionant “cerca a la imatge per a Google”..

Menú de context

Funcions de Chromium al mòbil

No hi ha molt en compte de les funcions específiques per a mòbils de Chromium. Podeu activar el mode d’escriptori per impedir que els llocs web us facin servir les versions per a mòbils i romandreu activats fins que decidiu desactivar-lo manualment..

Mode d'escriptori

També podeu fer que el navegador descarregui llocs web perquè pugueu llegir-los més endavant, independentment de si esteu connectat a Internet. S’emmagatzemen amb la resta de baixades en lloc de fer servir la “llista de lectura” independent de Chrome a iOS.

Descàrregues mòbils

Facilitat d’ús

Chromium té una interfície elegant que és fàcil de navegar i entendre. A primera vista, serà difícil conèixer la diferència entre Chrome i Chrome perquè els dos navegadors semblen idèntics a la superfície.

Facilitat d’ús a l’escriptori

El major èxit contra la facilitat d’ús de Chromium és el procés d’instal·lació i actualització. Com que el navegador no està pensat per a un ús públic, Google utilitza tercers per empaquetar la seva creació i alliberar-los com a executables, cosa que pot fer que la descàrrega i la instal·lació del navegador siguin confuses. La manera més senzilla d’actualitzar-la és desinstal·lar-la i tornar-la a descarregar.

Les pestanyes, controls de navegació, omnibar (el nom de Google de la barra combinada de cerca i adreces) i les adreces d’interès es troben a la part superior de la pantalla. La gestió de pestanyes és bàsica perquè no podeu agrupar les pestanyes i no hi ha cap vista prèvia al passar-les. 

Tampoc hi ha cap desplaçament horitzontal que impedeixi que es redueixin massa quan hi ha molts oberts. Dit això, podeu enganxar les pestanyes per evitar que es tanquin.

Interfície d'usuari de l'escriptori

Facilitat d’ús al mòbil

Igual que a l’escriptori, la instal·lació de Chromium al mòbil és un dolor. No podeu trobar el navegador a Google Play Store, de manera que l’única manera d’instal·lar-lo és baixant manualment el fitxer .apk..

Tot i això, un cop hàgiu instal·lat el navegador, és fàcil utilitzar i, perquè la disposició és tan similar a la d’altres navegadors, és fàcil que s’hi acostumi. 

El menu, la pestanya i els paràmetres omnibar es troben a la part superior de la pantalla i els controls de navegació, les adreces d’interès, l’historial i les descàrregues es troben al menú de configuració.

Interfície d'usuari mòbil

Rendiment

Chromium és un navegador ràpid per a mòbils i escriptoris. La versió d’escriptori és fins i tot més ràpida que Chrome normal i equival a aproximadament a Vivaldi (consulteu la nostra crítica de Vivaldi). Mentrestant, la versió d’Android és bastant més lenta que Chrome, que ja és més lenta que Firefox (llegiu la nostra ressenya de Firefox).

Chromium també consumeix una gran quantitat de memòria RAM, cosa que no sorprèn perquè altres navegadors basats en Chromium, inclòs Chrome, pateixen el mateix problema. Si voleu mantenir moltes pestanyes obertes alhora o si feu servir una màquina amb memòria RAM limitada, això pot esdevenir un problema ràpidament.

Com que el navegador està destinat principalment al desenvolupament i proves, també pateix problemes d’estabilitat. La darrera versió publicada en un moment donat pot incloure diversos errors i problemes de rendiment perquè no està destinada a un ús públic generalitzat.

Advertència sobre estabilitat del crom

Seguretat

La debilitat més gran de la seguretat de Chromium és la manca d’actualitzacions automàtiques. A no ser que sigueu vigilants i actualitzeu manualment el navegador a intervals periòdics, cosa que és feixuga, corre el risc de romandre exposat als defectes de seguretat coneguts molt després que Google hagi enganxat..

El navegador mostra un avís quan accediu a un lloc web mitjançant una connexió HTTP insegura i l’advertència és clara i fàcil de veure perquè inclou un triangle d’alerta i un text que diu “no està segur”.

Avís HTTPS

De manera predeterminada, la navegació segura de Google està habilitada, la qual cosa és excel·lent per a la seguretat, ja que és el millor sistema per protegir-vos contra llocs web coneguts per portar programes maliciosos o de pesca. Tot i això, com sempre, es tracta d’una exclusió de la privadesa perquè el servei envia les vostres dades de navegació a Google per analitzar-les.

Privacitat

Sovint se suposa que com que Chromium és de codi obert, no envia dades a Google. Tot i això, la mida del codi font i la freqüència de les actualitzacions han estat tan difícils de confirmar, i hi ha informes conflictius. Si us preocupa la privadesa de la vostra navegació, haureu de suposar que Chromium recopila tantes dades sobre vosaltres com Chrome.

Chromium entra dins de la mateixa declaració de privadesa que Chrome, la qual cosa sembla intencionadament vàlua per obtenir les dades que es recopilen de quin servei o producte. El que queda clar, però, és que les dades recollides per Google, independentment de la seva font, s’utilitzaran per personalitzar els vostres anuncis.

A més, diversos serveis de Google que requereixen la recollida de dades per funcionar, com ara la predicció de la cerca, la navegació automàtica completa i segura, estan activats de manera predeterminada, cosa que suposa un altre atac contra la privadesa del navegador..

Podeu suprimir part de la informació que Google ha recopilat sobre vosaltres seguint la nostra guia sobre com esborrar el vostre historial de Google.

Google-Services

Dit això, és possible descarregar una versió “desapercebuda” de Chromium que desprèn el navegador de devolucions a Google i els seus serveis. Per obtenir més consells sobre com mantenir la vostra navegació el més privada possible, consulteu la nostra guia de navegació anònima.

El Veredicte

Igual que Chrome, Chromium és un navegador sòlid amb grans preocupacions sobre privadesa. A més, la manca d’actualitzacions automàtiques és un problema de seguretat potencial per a usuaris menys vigilants que poden trobar-se exposats perillosament als ciberataques un cop deixen el navegador prou fora de la versió més recent..

Com que no pot fer-ho molt millor que Chrome, a banda d’un lleuger augment de la velocitat, no hi ha cap motiu convincent per utilitzar Chromium. Chrome inclou funcions addicionals, millor seguretat i millor estabilitat.

Què en penses de Chromium? Les velocitats lleugerament més ràpides són suficients per utilitzar-lo a través del navegador Chrome, malgrat la falta d’actualitzacions automàtiques? Ho fem saber en els comentaris a continuació. Gràcies per llegir.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map