Safari vs Chrome: Cupertino vs Mountain View i 2020

I henhold til brugsstatistikker er Safari og Chrome de to mest populære webbrowsere i verden. Selvom Chrome dominerer numrene på skrivebordet, er de to browsere nakke-og-hals når det kommer til mobile brugere. I denne Chrome vs. Safari-kamp finder vi ud af, om Safari har fortjent sit antal brugere, eller om det simpelthen er et resultat af at være forinstalleret på alle Apple-enheder.


I denne artikel fokuserer vi specifikt på, hvad der adskiller de to browsere, så hvis du ikke vil gå glip af detaljer, der ikke er relevante for denne sammenligning, skal du læse vores Chrome-anmeldelse og Safari-gennemgang for at få det fulde billede. 

Fordi det er den mest populære browser omkring, har Chrome også vist i flere af vores browserkampe, herunder Firefox vs. Chrome og Opera vs. Chrome.

Opsætning af en kamp: Safari vs. Chrome

Som altid vil slaget bestå af fem runder, der hver især fokuserer på en vigtig del af browsingoplevelsen. I orden er disse runder funktioner, brugervenlighed, ydelse, sikkerhed og privatliv. Browseren, der vinder tre runder eller mere, erklæres vinderen, men vi fortsætter til slutningen, selvom man opnår en tidlig sejr, som vi så i vores Edge vs. Chrome-kamp.

1

Funktioner

Først op er funktioner. Stort set omfatter denne runde alt, hvad browseren lader dig gøre, fra at tilpasse dets udseende og dets udvidelsesbiblioteker, synkronisering på tværs af enheder og mindre funktioner, såsom lister, PDF-konverteringsværktøjer og så videre.

Safari

Uden for grundlæggende funktionalitet er der ikke så meget at sige om Safari, når det kommer til funktioner. For mange browsere, f.eks. Firefox (læs vores Firefox-anmeldelse) eller Opera (læs vores Opera-anmeldelse), er dette ikke et stort problem, da de suppleres af store udvidelsesbiblioteker (i tilfælde af Firefox) eller er i stand til at lave brug af Chrome-udvidelser (i tilfælde af Opera).

Safari-udvidelser

Desværre har Safari ikke dette at falde tilbage på. Selvom der er nogle udvidelser tilgængelige i app-butikken, er udvalget utroligt begrænset, især sammenlignet med andre populære browsere. Dette problem forværres af Apples designfilosofi om at begrænse brugerkontrol, da der er meget lidt i vejen for tilpasning.

Safari’s synkronisering på tværs af enheder er heller ikke stor. I stedet for at gøre det direkte gennem browseren, synkroniseres dine data via iCloud (til bogmærker og browserhistorik) og nøglering (til adgangskoder). Selvom det er fint at opdele det som dette, gør det processen mere forvirrende, og det er ikke fantastisk at synkronisere ting som indstillinger og åbne faner.

En praktisk desktopfunktion, som Safari fortjener en vis kredit for, er muligheden for at efterligne iOS-enheder. Dette er godt, hvis du har brug for at teste et websted eller en tjeneste, eller hvis du vil have adgang til noget, der er designet til mobil, mens du er på din Mac.

Safari klarer sig lidt bedre på mobil, da det er en af ​​de få browsere, der inkluderer support til iOS-udvidelser og tilføjelser. Mange andre browsere gider det simpelt ikke, da kravene til at udvikle udvidelser til platformen ofte er for strenge til at gøre det umagen værd.

Safari-Content-blokkere

Der er også en læseliste, der giver dig mulighed for at få offlineadgang til websider samt et overraskende kompetent PDF-konverteringsværktøj, som du kan bruge til at omdanne enhver webside til en PDF. Du kan også anmode om desktopversionen af ​​et websted, men tilstanden er ikke vedvarende, så du er tvunget til at tænde dette igen for hver enkelt webside.

Safari-Reading-liste

Chrome

Selvom Chrome ikke har mange funktioner inkluderet fra get-go, gør dets massive udvidelsesbibliotek det langt mere tilgiveligt. 

Faktisk kunne man hævde, at Chromes sparsomme funktioner er en forsætlig designbeslutning til fordel for et rent og uklart design, samtidig med at brugerne stadig giver mulighed for at vælge og vælge mellem en række forskellige funktioner i form af udvidelser.

Du kan synkronisere stort set alle dele af browseroplevelsen på tværs af enheder, inklusive historie, indstillinger, autofyldindhold, åbne faner og mere. Processen er også hurtig og nem at konfigurere, og browseren synkroniseres automatisk med din Google-profil, i det øjeblik du logger ind på en ny enhed.

Chrome-ManageSync

Chrome er også meget godt integreret med Googles forskellige tjenester. Google Translate – uden tvivl den bedste gratis oversættelsessoftware – er indbygget, og det samme gælder apps til Google Docs og Drive samt Gmail.

Chrome-Google Translate

På mobilen er der meget lidt at sige, da der ikke er så mange funktioner uden for det grundlæggende. Chrome har også en læseliste, der giver dig offline adgang til websider, du gemmer der, samt en desktoptilstand, der forbliver vedvarende, hvilket sparer dig besværet med at genaktivere det, hver gang du åbner en ny webside.

Chrome-DesktopMode

Rundtanker

Lige ud af porten dominerer Chrome, let slå Safari på funktioner på grund af dets massive udvidelsesbibliotek og robuste synkronisering mellem enheder. 

Selvom ingen af ​​browserne leveres med en hel masse indbygget funktionalitet eller tilpasning, er dette et meget større problem for Safari end Chrome, da sidstnævnte kan stole på de tusinder af udvidelser, der giver brugerne mulighed for dramatisk at ændre deres browseroplevelse.

Round: Funktioner Point til Google Chrome

Safari-logo
Google Chrome-logo

2

Brugervenlighed

Nu hvor vi har dækket funktioner, er det tid til at se på brugervenligheden. Dette er langt den mest subjektive kategori, og det fokuserer på, hvor let og behageligt browseren føler at bruge. Grænsefladedesign er selvfølgelig vigtigt her, men bekvemmelighed er også afgørende. Dette betyder, at ting som fanehåndtering, layout og mindre livskvalitetsfunktioner også spiller en stor rolle.

Safari

Fra det gode er Safaris fanehåndtering solid. I stedet for at minimere faner til uløselighedspunktet, implementerer Safari vandret rulning, når du når et bestemt antal faner. Desuden leveres browseren et overblik, der præsenterer dine faner med store ikoner, hvilket gør dem lette at identificere og skelne fra hinanden.

Safari-Tab-Oversigt

Desværre føles browseren også temmelig klodset. Det er belastet med prangende, men unødvendige og besværlige animationer til selv de enkleste handlinger. Desuden er fanebjælken helt skjult, når du kun har en fane åben. Dette er unødvendigt forvirrende, da du aldrig er helt sikker på, om du deaktiverede fanebjælken ved et uheld.  

Interfacet føles heller ikke godt til at bruge på mobilen. I stedet for en mere traditionel fane-menu forsøger Safari at få fanerne til at ligne et kortstykke. 

Selvom dette sandsynligvis lød som en smart designidee på papir, betyder det i praksis, at når du hurtigt ruller gennem dine åbne faner, er du kun i stand til at se hele øverste del af hver side, hvilket gør det meget sværere at differentiere dem.

Safari-Mobile-Tab-menu

Indstillingerne er også placeret uden for browseren. Dette er en forsætlig standard, som Apple forsøger at tilskynde alle apps til at bruge, men dette ignoreres generelt af andre browsere, der holder de fleste af deres indstillinger placeret inde i selve appen, hvilket vi synes er en meget bedre tilgang.

Safari-Mobile-indstillinger

Chrome

På grund af Chromes markedsdominans føles dens brugerflade nu meget traditionel. Dette er dog ikke en dårlig ting, da det hovedsageligt er en konsekvens af, at andre browsere overholder Chromes standarder, snarere end doven design. 

Opsætning og browsing med Chrome er så enkel, som det kan være, og på grund af sin afhængighed af tredjepartsudvidelser præsenterer browseren et uklart layout, der er let at navigere i.

Chrome-BasicUI

En fantastisk praktisk-funktion, der skiller sig ud i Chrome, er muligheden for øjeblikkeligt at foretage en omvendt Google-søgning på ethvert billede. Du skal blot højreklikke på billedet for at åbne kontekstmenuen, hvor du har mulighed for at foretage en omvendt billedsøgning. Dette giver dig mulighed for let at finde lignende billeder eller den originale billedkilde.

Chrome-Reverse-Image-Search

Runde to tanker

Selvom denne runde bestemt ikke var så meget af en slam-dunk for Chrome som den foregående i funktioner, var det stadig en relativt let gevinst for Google. 

På trods af Safari’s overordnede fanehåndtering på grund af horisontal rulning og den praktiske faneoversigtsmenu på Mac, er dets klunky design både på desktop og mobil en skarp kontrast til Chrome, der på mange måder har indstillet branchestandarden for browser UI’er.

Runde: Brugervenlighedspunkt til Google Chrome

Safari-logo
Google Chrome-logo

3

Ydeevne

Med scoringen to til nul i Chromes fordel er Googles browserhulvemod allerede i besiddelse af sejren. Hvis du har læst vores anmeldelse, ved du dog, at vores næste kriterium – ydelse – er noget af en blandet taske til Chrome. 

Her vil vi fokusere på hastighed, ressourceforbrug og båndbreddebelastning for at bestemme, hvilken browser fortjener at vinde denne runde.

Safari

Ydeevne er nok Safari’s største styrke. Mac-versionen af ​​browseren er hurtig, men ikke den hurtigste, da browsere som Firefox og Vivaldi (læs vores Vivaldi-anmeldelse) overgår den. 

På iOS er Safari imidlertid let den hurtigste browser, vi testede, hvilket sandsynligvis har meget at gøre med browseren, der er udviklet af Apple selv og dermed perfekt optimeret til platformen.

Safari bruger også meget lidt RAM sammenlignet med andre browsere, især dem, der er baseret på Chromium (læs vores Chromium review), som er en enorm bonus for ældre enheder eller brugere, der kan lide at holde en masse faner åbne på samme tid.

Chrome

Chrome gør det også godt, når det kommer til ydeevne. På skrivebordet er det en af ​​de hurtigste browsere, der er tilgængelige, og kun Vivaldi er markant hurtigere. Det samme er tilfældet på mobil, hvor den også opnår meget god hastighed, dog ikke så god som Safari.

Desværre er RAM-brugen også meget høj, hvilket er et problem, som Chrome – såvel som andre Chromium-baserede browsere – er berygtet for.

Runde tre tanker

Både Chrome og Safari er meget hurtige browsere. Chrome er den hurtigste af de to på skrivebordet, mens Safari opnår større hastigheder på iOS. 

Således kommer denne runde ned på ressourceforbrug, hvor Safari let er vinderen, og bruger ofte så lidt som halvdelen af ​​RAM, som Chrome gør for at opnå de samme resultater. På grund af dette scorer Safari endelig et punkt, og sikrer ved at gøre det, at denne kamp ikke er forbi endnu.

Runde: Performance Point for Safari

Safari-logo
Google Chrome-logo

4

Sikkerhed

Nu hvor Safari har undgået en tidlig knockout ved at vinde i præstationer, får Chrome endnu en chance for at opnå sejr, når vi går videre til browsersikkerhed. 

Sikkerhed er et ofte overset, men utroligt vigtigt aspekt af webbrowsere, og vi vil være særligt opmærksomme på ting som sikker browsing databaser, indholdsblokering, opdateringsfrekvens og advarsler for usikre forbindelser.

Safari

Som mange andre browsere bruger Safari Googles database med sikker browsing til at beskytte sine brugere mod websteder, der indeholder malware eller phishing-ordninger. Dette er en opgave, som databasen klarer sig godt, skønt den sender betydelige mængder information om din browsing til Google, hvilket er et alvorligt privatlivsproblem.

Opdateringsfrekvens er uden tvivl et af de vigtigste aspekter af browsersikkerhed, da cyberkriminelle konstant er på jagt for at udnytte nye svagheder i koden. På grund af dette bør webbrowsere ideelt modtage en sikkerhedsopdatering hver anden eller tredje uge, som minimum, men desværre falder Safari langt under dette.

Store udgivelser af Safari er bundet til opdateringer til det underliggende OS X-operativsystem, som er en lignende tilgang til Microsofts Edge (læs vores Edge-gennemgang). Dette ville ikke være et problem, hvis det ikke skyldes, at selv mindre sikkerhedsrettelser er få og langt imellem, og som normalt ankommer hver anden måned.

Med hensyn til indholdsblokering er Safari anstændig, men ikke stor. Pop-ups er som standard blokeret, og du kan også aktivere JavaScript-blokering. For at blokere annoncer skal du dog downloade en udvidelse, og udvalget af annonceblokkere er langt mere begrænset for Safari end for andre browsere på grund af dets lille bibliotek med tilføjelser.

Safari-security-indstillinger

Desuden er den eneste advarsel, der viser, at du opretter forbindelse via en usikker forbindelse, fraværet af en grøn hængelås. Dette er en frygtelig måde at advare brugere om, at de er sårbare, da det er utroligt nemt at gå glip af det faktum, at hængelåsen ikke er der, selvom du er på vagt..

Safari-HTTPS-Hængelås

På grund af dette kan du nemt befinde dig i en situation, hvor dine browserdata kan samles og manipuleres af eksterne parter, uden at du engang er opmærksom på risikoen.

Chrome

Chrome er en af ​​de mest sikre webbrowsere omkring, og det bør ikke overraske, at browseren også bruger Google Safe Browsing til at blokere skyggefulde eller ondsindede websteder. Som vi dækkede ovenfor, er dette et solidt valg for sikkerhed, men kommer med sin egen del af hensyn til privatlivets fred.

Chromes opdateringsfrekvens er imidlertid blandt de bedste, da browseren generelt modtager en sikkerhedsopdatering inden for en dag eller to efter en svaghed, der opdages, samt en mere generel programrettelse hver anden til tre uge, hvilket er fremragende.

Pop-ups er som standard blokeret, men du vil stadig downloade en af ​​vores bedste pop-up-blokkeere, da disse er langt mere kompetente end Chromes standardindstilling. Blokering af annoncer kræver, at der downloades en udvidelse, men Chrome’s massive bibliotek betyder, at du har masser af muligheder at vælge imellem i denne forbindelse.

Krom-Popups

Endelig fortæller Chrome også tydeligt brugerne, når de besøger et websted, der bruger en usikker HTTP-forbindelse, der viser en advarsel, der indeholder både et symbol og teksten “ikke sikker”, hvilket gør det svært at gå glip af.

Chrome-HTTPSWarning

Runde fire tanker

Selvom der er flere ligheder mellem de to browsere om sikkerhed, var Safari i sidste ende ingen reel chance for at vinde denne runde. 

Trods at bruge den samme sikre browserdatabase og give brugerne mulighed for at blokere både pop-ups og JavaScript, giver Safari’s lille udvalg af annonceblokkere, dens glatte opdateringsfrekvens og den frygtelige HTTP-advarsel Chrome en betydelig fordel. Begge browsere bruger også legitimationsoplysninger til at beskytte dine adgangskoder, men du vil stadig bruge en af ​​vores bedste adgangskodeadministratorer.

Runde: Sikkerhedspunkt til Google Chrome

Safari-logo
Google Chrome-logo

5

Privatliv

Siden Chrome scorede sit tredje point i den sidste runde, har det allerede sikret den samlede sejr i denne kamp. Vi går dog stadig videre til vores sidste runde for at se, hvordan browsere sammenligner om privatliv, hvilket er en kategori, som Chrome endnu ikke har vundet i nogen af ​​sine sammenligninger. 

Vigtige ting at huske på i denne runde er dataindsamlingspolitikker, track record for hver virksomhed og kontrol af privatlivets fred.

Safari

Selvom Safari lader dig blokere cookies og trackere, er det alt eller intet. Ideelt set bør brugerne være i stand til at vælge og vælge, hvilke slags cookies de vil tillade, da visse typer er langt mindre ondsindede end andre.

Safari-privacy-indstillinger

Overraskende har Apple faktisk en ret ren track record for privatlivets fred sammenlignet med andre tech-giganter. Betydelige privatlivsskandaler er få og langt imellem for virksomheden, og det skabte endda selv en positiv presse på spørgsmålet, da det nægtede at samarbejde med myndighederne for at låse op krypterede enheder. 

Det er meget muligt, at dette kun var et PR-stunt, da der er bevis for, at virksomheden samarbejder med NSAs PRISM-program.

På den anden side er dens privatlivspolitik ikke stor. Ligesom andre tech-virksomheder med et stort udvalg af produkter, er politikken ikke specifik for et stykke software. Denne generelle tilgang betyder, at det er ganske vanskeligt at skelne nøjagtigt, hvad der gælder for Safari selv, og hvad der gælder for resten af ​​Apples softwarepakke.

Når det er sagt, gør politikken det klart, at Apple kan indsamle alle mulige oplysninger om mennesker, der bruger dets produkter, inklusive navne, IP-adresser, fysiske placeringer og mere. 

Det forbeholder sig også retten til at dele denne information af forskellige vage årsager, der let kan anvendes på næsten ethvert scenario. Søgespørgsmål indsamles også af Apple, men virksomheden hævder, at disse ikke er bundet til specifikke brugere.

Chrome

Få virksomheder er lige så dodgy for privatliv som Google. Da virksomheden baserer størstedelen af ​​sin omsætning og forretningsmodel på distributionen af ​​annoncer, er indsamling og brug af dine browserdata en vigtig del af dens operationer. 

Selvom Google hævder, at det ikke direkte sælger disse oplysninger, indrømmer det åbent, at det bruges til at oprette reklameprofiler på sine brugere for at vise dem mere relevante annoncer.

Google er også utroligt utroværdig om dette spørgsmål, og alt, hvad det siger, skal tages med et stort saltkorn. Dette skyldes, at de har vist sig at være uærlige mange gange i årenes løb, f.eks. Da det fortsatte med at indsamle lokaliseringsdata om brugere, der havde fravalgt, eller den gang, da det brugte sine gadevisningsbiler til at snuse ubeskyttede WiFi-netværk.

Virksomheden var også involveret i NSAs PRISM-program, hvilket betyder, at Google mere end glad er for at sælge dig ud til myndighederne, når det bliver spurgt. Dens privatlivspolitik er også vag og indviklet, og det er næsten umuligt at fortælle, hvilke dele af det der specifikt gælder for Chrome snarere end virksomhedens andre softwaretilbud.

Flere Google-funktioner, der kompromitterer privatlivets fred, er også aktiveret som standard, såsom søgeforudsigelse og URL-forslag. Du kan altid slå disse fra, men det er svært at sige, om dette faktisk hjælper, fordi det er umuligt at tage Google til sit ord. Selvom Chrome tilbyder nogle kontrol med privatlivets fred, er de ikke så fleksible, som de kunne være.

Krom-PrivacyControls

Selvom Google tilbyder en måde for brugere at slette, hvad virksomheden har på dem – hvilket er noget, du kan gøre ved at følge vores guide til, hvordan du sletter din Google-historie – igen, er det svært at stole fuldstændigt på, hvor effektiv dette er.

Krom-GoogleServices

Fem runde tanker

I slutningen af ​​dagen er ingen af ​​browserne et godt valg for privatlivets fred. De drives begge af tech-giganter, der har samarbejdet med myndighederne, når de tror, ​​at ingen ser, og deres respektive privatlivspolitik er lige så vage. 

Uanset hvilken af ​​disse browsere du bruger, betyder deres holdning til privatlivets fred at du bør tjekke vores anonyme browseguide.

Når det er sagt, i betragtning af at Googles hele indtægtsstrøm er afhængig af annoncer, er dine brugerdata langt mere værdifulde for dette firma end for Apple. Dette kombineret med den klare kontrast mellem Googles mange privatlivsskandaler og Apples overraskende rene track record, betyder at Safari tager hjemmet til privatlivets fred og bringer scoringen til 3-2.

Runde: Privacy Point for Safari

Safari-logo
Google Chrome-logo

6

Afsluttende tanker

Med det er vores kamp afsluttet. Chrome startede med en god start ved let at slå Safari i både funktioner og brugervenlighed, men mistede derefter noget momentum, da Safari snappede sejren i ydelsen på grund af det utroligt lave ressourceforbrug. 

Dette var dog ikke nok til at redde Safari, da browserens forfærdelige sikkerhed var det sidste søm i kisten, på trods af at han vandt en sejr i vores sidste runde om privatliv.

Vinder: Chrome

Hvad synes du om Chrome og Safari? Er du enig i, at Apples browser føles uklar og overdesignet, eller er du fan af dens interface? Alternativt er du mere optaget af ydelse og privatliv end du er med funktioner og sikkerhed, og foretrækker du derfor Safari? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me