Opera vs Firefox: To mindre browsere Duke It Out i 2020

Opera og Firefox er to af de ældste aktive webbrowsere og har begge ændret sig dramatisk i løbet af deres lange levetid. Gennem hele deres eksistens har de begge besat et nichehjørne på browsermarkedet sammenlignet med den mere mainstream Google Chrome og Internet Explorer (læs vores Internet Explorer-anmeldelse) før det. 


I dag er det tid til at pit Opera vs. Firefox og finde ud af, hvilken der kommer ud på toppen. Selvom Firefox konsekvent har været den mere populære mulighed, scorede både det og Opera godt i deres individuelle anmeldelser. Hvis du ønsker en mere dybdegående analyse af hver, kan du tjekke vores Firefox-gennemgang og Opera-gennemgang.

Opsætning af en kamp: Opera vs. Firefox

For at bestemme, hvilken der er den bedste browser, kører vi de to deltagere gennem fem runder, der hver især fokuserer på et afgørende aspekt af webbrowsing. Først op er funktioner, efterfulgt af brugervenlighed, ydelse, sikkerhed og privatliv. Vinderen af ​​hver runde modtager et point, og browseren, der når tre eller flere point, erklæres som den samlede vinder.

1

Funktioner

Som altid starter vi med funktioner. De afgørende faktorer i denne runde inkluderer store indbyggede funktioner, såsom annonceblokkere, udvidelsesbiblioteker og synkronisering på tværs af enheder, samt mindre funktioner, som f.eks. Skærmfangstværktøjer og nyhedslæser.

Opera

Mens mange browsere er skiftet mod en minimalistisk tilgang og vælger et rent layout og enkel brugeroplevelse i stedet for at overvælde brugeren med indstillinger og funktioner, er Opera gået i den modsatte retning. 

I stedet for at stole på tredjepartsudvidelser for at give den mest avancerede funktionalitet, kommer browseren med et stort antal funktioner fra get-go.

Opera inkluderer support til de mest populære messaging-apps, såsom Facebook Messenger og WhatsApp, så du nemt kan bruge disse platforme uden at holde en fane åben for dem. 

Browseren synkroniserer let alle browserdata mellem enheder, og support til My Flow giver dig også mulighed for at sende krypterede filer. Der er nogle mindre tilpasningsmuligheder, som temaer og en mørk tilstand, men intet ekstraordinært.

Opera-MessagingApps

Der er også en adblocker indbygget i browseren, som er noget de fleste andre større browsere overhovedet ikke gider med, og i stedet stole på populære tredjeparter som Adblock Plus og uBlock Origin. Nyhedslæser er en anden stor lille funktion, da den giver dig hurtig adgang til dine daglige nyheder, og de anvendte kilder kan tilpasses helt.

Opera-nyhedslæser

Nogle andre mindre bekvemmelighedsfunktioner inkluderer et snapshot-værktøj, der giver meget mere fleksibilitet, når du tager skærmbilleder, samt automatisk konvertering af enheder, som valuta, dato og tid og målinger. 

Alt det sagt, Operas liste over tilføjelser er intet at forhindre, heller ikke, da når du først kombinerer de dedikerede tilføjelser med dem, de kan bruge ved at være baseret på Chromium, ender du med et omfattende bibliotek.

Firefox

I modsætning til Opera er Firefox ikke fyldt med funktioner, men det enorme bibliotek med tilføjelser gør et godt stykke arbejde for at kompensere for denne mangel. Hvad Firefox dog gør utroligt godt, er tilpasning, da brugerne har en stor grad af kontrol over, hvordan browseren skal se ud og føle, herunder omplacering stort set alle dele af grænsefladen.

Firefox-Tilpasning

Synkronisering af dine data mellem enheder er en ligetil proces, og Firefox leveres også med flere meget nyttige mindre funktioner, som et optagelsesværktøj, der ligner Opera’s, en læservisning og flere alternative søgemaskiner.

Rundtanker

Begge browsere scorede meget højt i denne kategori i deres anmeldelser, men der er en klar kløft med hensyn til funktioner indbygget i hver browser. Firefox vælger en ren grænseflade, der ikke mængder brugeren med funktionalitet, og i stedet stoler på det omfattende bibliotek med tilføjelser for at give mere avancerede funktioner.

Når det er sagt, er dens tilpasningsmuligheder kun andet end Vivaldi (læs vores Vivaldi-gennemgang), og læservisningen, indfangningsværktøjet og ligefrem synkronisering er også store fordele. 

Nu, hvor Opera imidlertid er baseret på Chromium (læs vores Chromium-gennemgang), kan det let matche Firefox til tilføjelser ved at kombinere de dedikerede Opera-udvidelser med dem, der er tilgængelige for alle Chromium-baserede browsere.

Desuden kommer Opera med langt flere funktioner indbygget direkte i browseren. Supporten til messaging-apps såvel som nyhedslæser, forudinstalleret adblocker, automatisk konverteringsværktøj og My Flow giver det en klar kant i denne kategori.

Round: Funktioner Point for Opera

Opera-logo
Firefox-logo

2

Brugervenlighed

Med Opera, der griber føringen, er det tid til at gå videre til hver browsers brugervenlighed. Dette betyder at se på brugeroplevelsen, layout, interface design og navigation.

Opera

Selvom Operas grænseflade er lidt mindre traditionel end andre browsere, er det stadig temmelig let at vikle dit hoved rundt og vænne sig til. Det grundlæggende ligner andre Chromium-browsere, men der er nogle smarte tilføjelser til brugergrænsefladen som en hurtig adgangsmenu til tilpasningsindstillinger og en genvejsbjælke i venstre side af skærmen.

Opera-CustomizationBar

Der er ingen vandret rulning efter faner, men du har en dropdown-menu, der viser alle de, du har åben, såvel som for nylig lukkede. Du kan også søge efter specifikke ord eller sætninger inde i faner, hvilket gør det nemt at finde det, du leder efter. En anden praktisk funktion er, at du kan klikke på den aktive fane for at vende tilbage til toppen af ​​siden.

Opera-TabDropdown

Opera giver dig også mulighed for at fjerne videoer, der streames på websteder som YouTube, som giver dig mulighed for at se en video på en del af skærmen, mens du bruger en anden fane, eller endda bruger et andet stykke software helt.

Opera-DetachedVideo

Desværre er Operas vigtigste mobilbrowser, Opera Touch, ret uhyggelig, med navigationskontroller skjult bag en knap, du skal trykke på og holde for at få adgang, hvilket hurtigt bliver frustrerende.

Firefox

Firefox har også en stor og enkel grænseflade, der er blevet raffineret gennem årene. Faner kan rulles, hvilket gør styring af dem meget lettere. Desværre, da Chrome er kommet til at dominere meget af internettet, kan visse websteder eller apps muligvis møde problemer på Firefox sammenlignet med browsere baseret på Chromium.

Firefox-TabScrolling

Der er også en nyttig dropdown-menu under adresselinjen, der giver dig øjeblikkelig adgang til forskellige alternative søgemaskiner og alle dine seneste søgeudtryk.

Runde to tanker

Denne kategori var endnu en tæt konkurrence, da begge browsere har rene grænseflader og behagelige brugeroplevelser. Firefox’s fanebladning er en fantastisk måde at forenkle fanebladet og er noget, vi ønsker, at flere browsere ville efterligne, men Operas løsning med at bruge en dropdown-menu er heller ikke dårlig, og muligheden for at søge faneblade efter ord og sætninger er stor.

Vi kan også godt lide de aftagelige videoer, da det gør det nemmere at følge vejledninger og multitasking. Når du sætter alt dette sammen, giver det Opera en anden sejr på trods af den uklare Opera Touch på mobilen.

Runde: Brugervenlighedspunkt for Opera

Opera-logo
Firefox-logo

3

Ydeevne

Opera er allerede i besiddelse af sejr to runder i. Det er dog ikke slut endnu, da disse slag kan slå hurtigt, som vi så i vores Firefox vs. Google Chrome matchup. Med det sagt henvender vi os til ydeevne, hvor vi undersøger ressourceforbruget, hastigheden og dataforbruget for hver browser.

Opera

Opera er en hurtig browser, især på desktop, hvor den kun er lidt langsommere end nogle af de hurtigste browsere på markedet, som Chrome (læs vores Chrome-anmeldelse). På mobil er det mere en blandet taske, da Opera Touch scorer meget godt, men Opera Mini klarer sig abysmalt og scorer lavere end noget andet, redder Microsoft Edge (læs vores Edge-anmeldelse).

På ressurssiden af ​​tingene fungerer Opera ikke godt. Dets RAM-forbrug kan sammenlignes med Chrome, som er en af ​​de værste browsere på markedet i denne sag. En af Operas mobile browsere, Opera Mini, er designet til at minimere dataanvendelse, men som nævnt kan denne version af browseren være smerteligt langsom.

Opera-MiniDataSavings

Firefox

Firefox er en af ​​de hurtigste browsere, der er tilgængelige, med kun Google Chrome og Vivaldi ur i højere hastigheder på skrivebordet. Det klarer sig også godt i denne henseende på mobil, hvor det er den hurtigste browserindstilling, dog ikke meget.

Mens RAM-forbruget oprindeligt er højt, når du kun har et par faner åbne, gør den måde, hvorpå browserens arkitektur er designet, det at efterlade et markant mindre fodaftryk end andre browsere, jo flere faner du har åbent, hvilket er den vigtigste årsag til RAM-problemer, når du gennemser.

Runde tre tanker

Hastighed er uden tvivl den vigtigste faktor i denne runde, og selvom begge browsere er meget hurtige, overgår Firefox Opera både på mobil og desktop. Firefox klarer sig også meget bedre end Opera, når det kommer til ressourceforbrug, og bruger markant mindre RAM, når du har mange forskellige faner åbne.

På trods af Opera’s fokus på mobildatabesparing med Opera Mini, som er en fantastisk funktion for dem med begrænset båndbredde eller datapakker, snapper Firefox endelig et punkt på grund af dens overlegne hastighed og lavere RAM-brug.

Round: Performance Point til Firefox

Opera-logo
Firefox-logo

4

Sikkerhed

Med en sejr i performance klarer Firefox at holde slaget interessant og nægte Opera en tidlig vinde. Men nu er det tid til vores fjerde runde, der dækker sikkerhed, for at se, om Firefox kan holde dette op. 

Afgørende sikkerhedsfunktioner – som databaser, der er sikre på browsing, usikre forbindelsesadvarsler og opdateringsfrekvens – vil spille en stor rolle her såvel som adblockers og pop-up-blokere.

Opera

Sikkerhed er noget, Opera kæmper med, sammenlignet med andre store browsere. I stedet for at bruge Google Safe Browsing til at beskytte brugere mod malware og phishing-ordninger, bruger browseren to andre databaser, kaldet Yandex og PhishTank, som begge er væsentligt mindre effektive end Googles mere populære alternativ.

Brugere får en advarsel, når de opretter forbindelse via en usikker HTTP-forbindelse, og advarslen er klar og let at se, da den inkluderer ordene “ikke sikker” i klartekst snarere end kun et symbol.

Opera-HTTPWarning

Opdateringsfrekvens er en anden svaghed i Operas sikkerhed, da browseren modtager en ny opdatering hver fjerde til seks uge, hvilket er cirka halvdelen så ofte som basiskromet. Dette er et problem, fordi det giver cyberkriminelle et forsprang på at finde og udnytte sikkerhedsløjfer i basekoden.

Det er dog ikke alt sammen dårligt, da Opera leveres med en forudinstalleret adblocker og pop-up-blokering. Annoncer og pop-ups er blandt de mest almindelige vektorer til malware, så dette er en kæmpe handel, især for mindre avancerede brugere, der muligvis ikke ønsker at installere tredjepartsudvidelser, der gør dette afgørende arbejde.

Opera-adblocker

Firefox

I modsætning til Opera bruger Firefox Google Safe Browsing til at beskytte brugere mod malware og phishing, og som nævnt er dette et godt valg for sikkerhed. Selvom browseren indeholder en forudinstalleret pop-up-blokering, er der ingen indbygget adblocker. 

At finde en adblocker blandt de mange Firefox-tilføjelser er imidlertid en simpel opgave. Du kan starte med vores liste over de bedste pop-up-spærre, som også blokerer for annoncer.

Firefox advarer også brugere, når de opretter forbindelse til et websted via en usikker HTTP-forbindelse, men advarslen er vanskelig at bemærke, da det kun er et udråbstegn og ikke indeholder nogen tekst. 

Opdateringsfrekvens er dog fremragende, og sikkerhedshuller bliver normalt lappet inden for en dag efter opdagelsen. Derudover sker der regelmæssige opdateringer ofte, da vi dækkede i vores opskrivning om, hvilken webbrowser er den mest sikre.

Firefox-HTTPWarning

Dine gemte adgangskoder kan beskyttes med en hovedadgangskode, men dette skal være aktiveret manuelt. Hvis du ikke konfigurerer en hovedadgangskode, er der intet, der beskytter dine loginoplysninger mod at blive stjålet af nogen med fysisk adgang til din enhed. Af denne grund kan du overveje at downloade en af ​​vores bedste adgangskodeadministratorer, hvis du bruger Firefox.

Runde fire tanker

Selvom Opera har bedre sikkerhed for gemte adgangskoder, er en klarere HTTP-advarsel og en indbygget adblocker, opdateringsfrekvens og pålidelig beskyttelse mod ondsindede websteder meget vigtigere faktorer. På disse fronter er Firefox fremragende, som fortjener det sejr i denne runde på trods af andre mindre mangler, aften scoringen til 2-2.

Round: Security Point til Firefox

Opera-logo
Firefox-logo

5

Privatliv

Selv med scoringen er slutrunden om privatlivets fred uafbryder. I denne runde skal vi se på, hvor mange data hver browser indsamler, hvor pålidelige de involverede virksomheder er, og selvfølgelig, hvilke privatlivsfunktioner browsere leveres med.

Opera

Opera plejede at gøre meget bedre med privatlivets fred i dag, men kinesiske investorer købte virksomheden i 2016. I betragtning af den kinesiske regerings status, er dette en bekymrende udvikling for browseren. 

Dens privatlivspolitik er ikke bedre, da det direkte siger, at virksomheden kan indsamle data om brugere, herunder navne, IP-adresser og søgeudtryk, og dele disse oplysninger med alle, det behager..

Der er en inkluderet VPN, men virksomheden bag det – SurfEasy – har en lige så bekymrende privatlivspolitik. Det har også hovedkvarter i Canada, et medlem af Five Eyes-spionage-netværket. Alt det sagt, du kan slå nogle dataindsamling igennem indstillingerne, og sporingskontrollerne er anstændige. Dog er du dog bedre med at gå med et af vores bedste VPN-valg.

Opera-PrivacySettings

Firefox

Firefox, på den anden side, udmærker sig, når det kommer til privatliv. Mozilla, det firma, der udvikler browseren, er en non-profit, der ikke baserer sine indtægter omkring reklame eller salg af brugerinformation. 

Firefox’s privatlivspolitik er meget klar, idet den kun indsamler minimale brugen af ​​data, som er fuldt anonymiseret og kun bruges til interne udviklingsformål.

Desuden leveres browseren store sporingskontroller, der giver dig mulighed for at administrere nøjagtigt, hvilken type trackere og cookies du vil blokere i detaljer. Selvom brug af Firefox er et godt første skridt til at beskytte dit privatliv, skal du læse vores anonyme browseguide, uanset om du vil lære, hvilke andre skridt du kan tage.

Opera-PrivacySettings

Fem runde tanker

Ligesom det gjorde, da det stod mod Chrome, smadrer Firefox Opera i den sidste runde med sin overordnede fremragende bruger-privacy holdning. Mozillas store omdømme, strenge privatlivspolitik og mangel på skandaler står i skarp kontrast til Operas rekord siden virksomheden blev solgt i 2016, og dette sikrer Firefox den samlede sejr.

Round: Privacy Point for Firefox

Opera-logo
Firefox-logo

6

Afsluttende tanker

Dette var en hårdkæmpet kamp mellem to ældre statsmænd i browserverdenen. Det så meget godt ud af Opera i starten og vandt både funktioner og brugervenlighed, men Firefox fik sejr fra nederlagets kæber ved at yde et stærkt resultat i de resterende tre kategorier.

Vinder: Firefox

Hvad synes du om Opera og Firefox? Er du enig i vores vurdering af, at Firefox er den stærkere mulighed, eller foretrækker du Opera’s bedre funktioner og brugervenlighed frem for ydeevne, sikkerhed og privatliv? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map