Opera vs Chrome: To browsere laver en tæt barbering i 2020

Chrome og Opera er begge populære browsere, skønt sidstnævnte altid har besat en mere nichedel af markedet sammenlignet med Googles behemoth-status. 


Der var tidligere flere forskelle mellem dem, men lige siden Opera overgik til Chromium i 2013, er de to blevet meget mere ens. Her laver vi Opera vs. Chrome og afregner en gang for alle, hvilket er den bedre browser.

Da dette er en direkte sammenligning, fokuserer vi på, hvad der adskiller disse to browsere, i stedet for at gennemgå dem i dybden. Hvis det er det, du leder efter, kan du læse vores Google Chrome-gennemgang og Opera-anmeldelse, hvor vi ser nærmere på hver browser.

Opsætning af en kamp: Opera vs. Chrome

Vi lægger browsere gennem fem runder, hvor hver er et point værd, hvilket betyder, at browseren, der vinder tre point, vil være sejren. Vi starter med funktioner, efterfulgt af brugervenlighed, ydelse, sikkerhed og privatliv, som alle er afgørende aspekter af en webbrowser.

1

Funktioner

Når vi sparker i gang, ser vi på funktionerne i hver browser. Dette inkluderer ting som synkronisering på tværs af enheder, lokalbiblioteker, indbygget funktionalitet og tilpasning.

Opera

Opera leveres med en masse indbyggede funktioner, både store og mindre. Der er et snapshot-værktøj, der giver dig mulighed for at tage skærmfang på hele websiden, uanset længde. Der er også inkluderet en nyhedslæser, der giver dig mulighed for at tilpasse kilderne, hvilket giver dig nem adgang til alle dine almindelige nyhedssteder alt på et sted.

Opera-nyhedslæser

Der er nogle grundlæggende tilpasninger, du kan gøre, herunder mørke og lyse tilstande, baggrunde og temaer. Integration med populære messaging-apps, som Facebook Messenger og WhatsApp, er også inkluderet, og du kan få adgang til dem via genvejsstaven på venstre side af skærmen. Dette er utroligt praktisk, da du ikke behøver at dedikere separate faner til disse applikationer.

Opera-MessagingApps

I den samme menu kan du også tilpasse dine egne genveje til websteder, du ofte bruger, hvilket giver dig konstant adgang til dem, uanset hvilken fane der er aktiv. 

Cross-device synkronisering er også meget let at konfigurere og synkronisere alt fra bogmærker og åbne faner til browsningshistorik og præferencer. Ikke kun det, du kan også sende krypterede data mellem enheder ved hjælp af My Flow, som er integreret i browseren.

Selv med alle disse inkluderede funktioner kæmper Opera heller ikke med tredjepartsudvidelser. Der er masser af dedikerede Opera-tilføjelser, og fordi browseren er baseret på Chromium, kan den også bruge en stor del af Chrome-udvidelser.

Chrome

Selvom der ikke er meget avanceret funktionalitet inkluderet i Chrome, er udvidelsesbiblioteket absolut massivt. Stort set enhver browserfunktion, du kan tænke på, kan findes som en udvidelse, fra annonceblokkere og noter til sikkerhedsfunktioner, indfangningsværktøjer og meget mere.

Chromes synkronisering mellem enheder er solid, så du kan synkronisere alle dele af din browseroplevelse. Browseren er også integreret med Googles pakke med applikationer og tjenester, herunder Google Pay, Drive, Translate og mere. Især Google Translate er en fantastisk integration, da det let er den bedste gratis oversættelsessoftware, der i øjeblikket findes på markedet.

Chrome-Google Translate

Med hensyn til mindre funktioner er der en indbygget PDF-læser, som er dejlig, selvom den er temmelig grundlæggende, mangler support til mere avancerede funktioner som underskrifter eller dynamiske PDF-filer. 

Når du højreklikker på et billede, kan du ved hjælp af en kontekstmenuindstilling foretage en omvendt billedsøgning, hvilket er meget praktisk. Du kan også konfigurere flere brugere, som er praktisk både til delte computere og til brug som specialiserede browseprofiler.

Chrome-ReverseImageSearch

På mobilen er der endnu færre avancerede eller unikke funktioner inkluderet sammenlignet med desktop, hvor det eneste af interesse er læselisten, der giver dig mulighed for at gemme websider, så du kan få adgang til dem senere, når du er offline.

Rundtanker

Chrome har bestemt et større bibliotek med udvidelser, men Opera er kompatibel med mange af disse ud over sine egne dedikerede tilføjelser. Dette neutraliserer faktisk Chromes største fordel, når det kommer til funktioner, da Opera indeholder langt mere avanceret funktionalitet indbygget i browseren, såsom et snapshot-værktøj, integration af meddelelser og en nyhedslæser.

Round: Funktioner Point for Opera

Opera-logo
Google Chrome-logo

2

Brugervenlighed

Næste op er brugervenlighed. I denne runde måler vi lige hvor behageligt det er at surfe på nettet med hver browser og være særlig opmærksom på ting som fanebladstyring, interfacedesign, layout og bekvemmelighedsfunktioner.

Opera

Operas interface er let at navigere og visuelt tiltalende. Fordi det er baseret på Chromium (læs vores Chromium-gennemgang), ligner det mange andre browsere, men der er stadig nogle dele af det, der skiller sig ud. 

Den nemme adgang til både webgenveje og indstillinger for tilpasning er rart, ligesom de aftagelige videoer der giver dig mulighed for at fortsætte med at se noget, selv når du skifter til en anden fane eller et andet program.

Opera-DetachableVideo

Fanebladet er også solidt. Selvom der ikke er nogen fanebladning, er der en rullemenu, der viser alle åbne faner på en liste. Du kan også søge efter nøgleord eller sætninger for at finde en bestemt fane, hvis du har problemer med at jage dem ned. En anden pæn funktion, når det kommer til faner, er, at du kan klikke på den, der er aktiv, for at rulle tilbage op til toppen af ​​websiden.

Opera-TabSearch

Desværre er Opera Touch – en af ​​Operas mobile browsere og den primære på iOS – håbløst klodset. Af en eller anden uforklarlig grund skjuler browseren alle navigationskontroller bag en knap, som du skal trykke og holde nede et øjeblik, hvilket er utroligt irriterende.

Chrome

Chromes brugergrænseflade er godt designet og behagelig at bruge. Der er ikke for meget her, der får det til at skille sig ud fra andre browsere, men det skyldes mest, at andre browsers design er kommet tættere på Chrome i årenes løb, da dens brugerbase fortsatte med at vokse.

Desværre er der ingen fanebladning, hvilket kan gøre det vanskeligt at finde den fane, du leder efter, hvis du har mange åbne på samme tid. Fanerne er imidlertid adskilt så rent som de kan være uden at rulle, og favicons forbliver let at identificere, selv med et stort antal af dem åbne.

Krom-Tabs

Runde to tanker

Hvis denne sammenligning kun tog højde for desktop-browsere, ville denne runde være en let gevinst for Opera. Desværre føles den primære mobilversion af browseren på iOS (Opera Touch) forfærdelig at bruge, hvilket er et enormt problem i denne kategori.

Dette betyder, at trods sportslig underordnet fanebetjening, tager Chrome point for denne runde hjem ved at præsentere en all-round mere behagelig brugeroplevelse på både desktop og mobil.

Runde: Brugervenlighedspunkt til Google Chrome

Opera-logo
Google Chrome-logo

3

Ydeevne

Nu hvor scoringen endda er 1-1, er det tid til at tjekke hver browsers ydelse. Det vigtigste aspekt her vil naturligvis være hastighed, men ressourceforbrug og datasparefunktioner vil også spille en rolle.

Opera

Opera er en hurtig browser, men stadig langsommere end nogle af konkurrencerne, som Firefox (læs vores Firefox anmeldelse) eller faktisk Chrome. Ressourceforbruget er også meget stort, da browseren bruger en hel del RAM, når du åbner mere end et par faner. Dette er ikke meget overraskende, da det er et problem, der deles af de fleste browsere, der er baseret på Chromium.

En af Operas mobile versioner, Opera Mini, er fokuseret på besparelser af data, hvilket gør det til et fremragende valg for mennesker med begrænset båndbredde. Desværre er denne version af Opera også utroligt langsom, så det er en smule afveksling mellem hastighed og databrug.

Chrome

Chrome er meget hurtig, med kun et par browsere, som Vivaldi (læs vores Vivaldi-anmeldelse), der overgår den med hurtig hastighed. Desværre bruger browseren også tonsvis af RAM, hvilket er et problem, der har plaget Chrome siden starten. Der er heller ikke noget i vejen for datasparefunktioner på mobil eller på desktop.

Runde tre tanker

I slutningen af ​​dagen er den største ydelsesfaktor for en webbrowser dens hastighed. Selvom ressourceforbrug også er vigtig, påvirker det hovedsageligt computere med lave mængder RAM, og både Opera og Chrome forbruger store mængder ressourcer, alligevel.

Operas tilstand for datalagring på mobilenheder er stor, men det er ikke nok til at kompensere for forskellen i hastighed. Derfor vinder Chrome denne runde og sætter stillingen til 2-1 i sin favør.

Runde: Performance Point til Google Chrome

Opera-logo
Google Chrome-logo

4

Sikkerhed

Browsersikkerhed er et uendeligt løb mellem udviklere og cyberkriminelle, og med Chrome kun et punkt væk fra sejr er det tid til at se, hvor godt hver browser klarer sig til at beskytte sine brugere. Dette inkluderer sikker browsing databaser, usikre forbindelsesadvarsler, opdateringsfrekvens og annonceblokkere.

Opera

Opera bruger to separate databaser til malware og phishing-detektion. Yandex beskytter mod førstnævnte, og PhishTank sidstnævnte. Desværre er disse ikke så effektive som andre sikkerhedsdatabaser, såsom Microsofts SmartScreen, brugt af Internet Explorer og Edge (læs vores Edge-gennemgang) eller den mere almindelige Google Safe Browsing.

Opdateringsfrekvensen er også dårlig, da browseren kun modtager en opdatering omtrent hver sjette uge. Ideelt set ønsker du at se opdateringer, der er frigivet på en mere regelmæssig basis, med en der kommer mindst ud hver anden til tre uge.

På den anden side kommer Opera også forpakket med både en ad-blocker og pop-up-blocker. Selvom pop-up-blokkeere ofte er inkluderet i disse dage, er det ikke det samme som for annonceblokkere, da du generelt har brug for at downloade en ekstern tilføjelse til dette formål. Den usikre forbindelsesadvarsel er også klar og let at bemærke.

Opera-adblocker

Chrome

Som vi konkluderede i vores artikel om, hvilken webbrowser der er den mest sikre, er Chrome blandt de bedste store webbrowsere, når det kommer til sikkerhed. Dens opdateringsfrekvens er fremragende, da sikkerhedsrettelser generelt rulles ud inden for en dag efter, at en svaghed blev opdaget.

For at beskytte brugere mod malware og phishing bruger Chrome overraskende Google Safe Browsing-databasen, der gør jobbet godt. Den usikre forbindelsesadvarsel, som du får vist, når du opretter forbindelse via almindelig HTTP (snarere end HTTPS) er også klar og let at se.

Chrome-HTTPSWarning

Chrome har også en pop-up-blokering indbygget i den, men hvis du vil have browseren til at blokere annoncer, skal du downloade en udvidelse. Der er dog masser af muligheder at vælge imellem, så det er ikke rigtig et problem. Vores liste over de bedste pop-up-blokkere er et godt sted at starte, da de også blokerer for regelmæssige annoncer.

Runde fire tanker

Selvom Opera leveres med en forudinstalleret ad-blocker, er dette ikke så stor fordel, da det er en simpel opgave at finde en god tredjeparts ad-blocker på Chrome. 

Desuden sport Chrome langt hyppigere opdateringer og en bedre database med sikker browsing. Selvom adgangskoder er beskyttet med dine systemoplysninger af begge browsere, anbefaler vi stadig et af vores bedste valg af adgangskodemanager.

Alt dette tilsammen giver Chrome et markant ben i denne kategori og sejren i vores fjerde runde. Det sætter scoringen på 3-1, hvilket gør Chrome til vinderen af ​​denne sammenligning. Dog fortsætter vi med vores sidste runde alligevel.

Runde: Sikkerhedspunkt til Google Chrome

Opera-logo
Google Chrome-logo

5

Privatliv

Endelig er det tid til at undersøge, hvor godt browsere beskytter deres brugers privatliv. Denne runde er altid et problem for Chrome (som vist i vores Firefox mod Google Chrome-kamp), men Opera er heller ikke nøjagtigt god til dette spørgsmål. 

Vigtige faktorer, vi overvejer, er dataindsamlingspolitikker, privatlivets skandaler, hvor troværdig hver virksomhed er, og selvfølgelig alle funktioner, der hjælper brugere med at forblive anonyme online.

Opera

Opera plejede at være solid med privatlivets fred, men efter at kinesiske investorer købte virksomheden i 2016, ændrede det hele sig. I betragtning af det kontrolniveau, som den kinesiske regering har over virksomheder i landet, er dette utroligt bekymrende for alle, der håber at forblive anonym, mens de bruger Opera.

Dens privatlivspolitik tog også en tur til det værre, da Opera nu forbeholder sig retten til at indsamle alle mulige data om brugere – inklusive navne, IP-adresser og browserhistorik – og dele dem med enhver, den kan lide. Når det er sagt, er sporings- og privatlivskontrollerne inkluderet i browseren anstændige, men intet ekstraordinært.

Normalt ville inkludering af en VPN være en kæmpe bonus til privatlivets fred, men SurfEasy – det firma, der leverer VPN-tjenesten – har en meget dodgy privatlivspolitik.

Derudover giver VPN dig kun mulighed for at vælge mellem tre regioner – Europa, Amerika og Asien – hvilket gør det praktisk nyttigt, hvis du vil omgå geoblokering. Derudover er SurfEasy baseret i Canada, som er medlem af Five Eyes-spionnetværket.

Opera-VPN

Chrome

Privatliv er det største problem med Chrome. Da Googles indtægtsstrøm er afhængig af reklame, sælger den ikke direkte dine data til tredjepart, men den samler alt det kan og bruger dem til at skræddersy de annoncer, du ser.

Der er en række funktioner aktiveret som standard, der skader privatlivets fred, f.eks. Søgeforslag eller adresseforudsigelse, som indsamler henholdsvis dine søgeudtryk og browserhistorik.

Selvom du kan slå disse funktioner fra og endda slette de data, som virksomheden har om dig (se vores guide til, hvordan du sletter din Google-historie), er det svært at stole på Google, når det siger, at dette forhindrer dem i at spionere på dig.

Krom-GoogleServices

Denne mangel på tillid skyldes i vid udstrækning de mange skandaler, som Google har været involveret i, fra at samarbejde med NSAs PRISM-program til indsamling af data fra ukrypterede WiFi-netværk ved hjælp af dens Street View-biler.

Selvom fortrolighedskontrollen og sporingskontrollerne er anstændige, er de ikke så fleksible som Firefox, for eksempel, så vi anbefaler vores anonyme browseguide, hvis du vil beskytte dig selv. Da Chrome heller ikke leveres med en VPN, som Opera gør, vil du downloade den bedste VPN til Chrome for at kompensere.

Fem runde tanker

Denne var i bund og grund et slips, da både Opera og Google er forfærdelige, når det kommer til privatliv. De har begge urolige og indviklede privatlivspolitikker og indsamler en masse data om dets brugere. 

Ingen af ​​virksomhederne er heller meget pålidelige, da det ene nu har base i Kina, og det andet har været involveret i utallige skandaler gennem årene.

Når det er sagt, vil vi give denne til Opera, selvom det er med den tyndeste margin muligt. I slutningen af ​​dagen baserer Google hele sin forretningsmodel på at vise dig annoncer, og selvom Operaes inkluderede VPN ikke er stor, er det bedre end intet. 

Virkeligheden er, at ingen browser vil være i stand til korrekt at beskytte din identitet på egen hånd, så overvej at downloade nogle af disse 99 værktøjer til at beskytte dit privatliv.

Round: Privacy Point for Opera

Opera-logo
Google Chrome-logo

6

Afsluttende tanker

Med det er slaget forbi. Selvom Opera startede stærkt med en sejr i funktioner, scorede Chrome derefter tre på hinanden følgende sejre i brugervenlighed, ydeevne og sikkerhed og vandt den samlede sejr. 

Skønt den sidste runde om privatlivets fred i det væsentlige var et uafgjort, da begge virksomheder er forfærdelige i dette spørgsmål, lykkedes det Opera at skubbe ud en sejr der, hvilket reducerede Chromes sejrmargin til et enkelt punkt.

Vinder: Chrome

Hvis du vil se, hvordan Chrome og Opera stables sammen med nogle andre browsere, kan du læse vores Chrome vs. Edge og Opera vs. Firefox artikler for at finde ud af det.

Hvad synes du om Chrome og Opera? Foretrækker du sidstnævnte mere omfattende liste over funktioner, eller er du enig i, at Chrome’s overlegne ydelse og sikkerhed er vigtigere? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map