Fem øjne, ni øjne og fjorten øjne: Ser Big Brother dig?

Teknologi vokser hurtigt, og med den vokser regeringernes overvågningskapacitet. Mange mennesker er opmærksomme på, at global overvågning forekommer, men vi vil sikre dig, at du ved, hvad der foregår. Vi har sammensat en guide om de fem øjne, ni øjne og 14 øjne alliancer, så du kan se, hvor invasive de er.


Folk er i stigende grad bekymret for, hvor meget der er kendt om dem, fra deres browserhistorie til private samtaler med mor. Når alt kommer til alt ønsker alle en form for privatliv. Desværre tilbyder den verden, vi lever i, ikke meget. 

Mange lande har overvågningssystemer, men landene i Five Eyes, Nine Eyes og 14 Eyes-alliancer arbejder sammen om at dele data i massiv skala. I retfærdighed udføres meget af denne overvågning for at bekæmpe terrorisme og organiseret kriminalitet. Det forklarer dog ikke hvorfor uskyldige mennesker bliver spioneret hver dag. 

Dine data kan indsamles på mange måder. I nogle lande, såsom Det Forenede Kongerige, er opbevaring af data obligatorisk. Internetudbydere kan indsamle din browserhistorik, og med mange mennesker, der bruger VoIP og online messaging-apps, kan der logges meget mere. Telefonopkald, tekstbeskeder, e-mails og endda din placeringshistorik kan indsamles.

Fem øjne, ni øjne og 14 øjne er store spillere i det globale overvågningsspil. Hvert land, der er involveret, kan udføre overvågning i bestemte regioner og dele det med andre i alliancen.

I denne artikel ser vi på, hvilke lande der er i disse alliancer, og hvad de kan gøre.

Hvad er fem øjne?

hvad-er-fem-øjne

De fem øjne er USA, UK, Canada, Australien og New Zealand.

Fem øjne-alliancen, også kendt som FVEY, blev grundlagt den 14. august 1941 og kan spores tilbage til 2. verdenskrig. Under den anden verdenskrig var udvekslingen af ​​efterretningsinformation mellem Storbritannien og USA vigtig, og partnerskabet fortsatte derefter.

I 1946 blev UKUSA-aftalen vedtaget, som formelt etablerede partnerskabet mellem Det Forenede Kongerige og U.S.A., hvilket bandt landene sammen med et netværk af lytteposter, der gjorde det muligt at indsamle efterretningsinformation og dele dem mellem dem. Deres overvågningskapacitet er blevet styrket siden. 

I løbet af de næste 10 år tiltrådte Canada, Australien og New Zealand alliancen, og i 1955 blev aftalen opdateret til formelt at omfatte dem. Når det er sagt, det var så hemmeligholdt, den australske premierminister fik ikke at vide, at den eksisterede før i 1973. Plus, det faktum, at aftalen eksisterede, blev ikke kendt før i 2005, og dens indhold blev ikke offentliggjort før endnu senere.

Hvad kan de fem øjne gøre?

Fem øjne-intelligens inkluderer et overvågningssystem, de udviklede, kaldet ECHELON, for at indsamle information gennem aflytning. Det blev oprindeligt brugt til at overvåge den tidligere Sovjetunions kommunikation og østblokkens kommunikationer, men den er nu brugt til at overvåge den private kommunikation fra mennesker over hele kloden. 

Det er et kraftfuldt værktøj, der kan lytte til dine telefonopkald og aflytte anden online kommunikation. Det kan indsamle og gemme millioner af oplysninger med oplysninger. Beviset for dette system voksede med tiden, men USA og Storbritannien benægtede dets eksistens indtil slutningen af ​​1990’erne, da det blev afsløret for offentligheden. 

Siden krigen mod terror begyndte i 2001 er Five Eyes ‘overvågningskapacitet udvidet, især online. I 2013 afslørede den tidligere U.S. National Security Agency-entreprenør Edward Snowden, hvor meget overvågning der blev foretaget, og fangede almindelige borgere undervejs, og NSA og Storbritanniens regeringskommunikationshovedkvarter var de værste skyldige. 

Den anvendte overvågningsteknologi er invasiv og er i stand til at indsamle de fleste oplysninger sendt via en hvilken som helst linje eller signal eller gemt på en enhed, der er tilsluttet internettet. Snowden udsatte mange overvågningsprogrammer, herunder:

  • THINTHREAD, som er et værktøj, der analyserer forhold og mønstre. Den fortæller skærme, hvilke opkald der skal lytte til, og hvad de skal se efter.
  • XKEYSCORE, som er et analyseværktøj, der indekserer information, såsom e-mail-adresser, IP-adresser, telefonnumre, metadata og så videre, gemt på flere globale websteder.
  • TEMPORA, som er et program, der indsamler intelligens fra undersøiske fiberoptiske kabelhaner.

Five Eyes-aftalen inkluderer også ikke-kommunikationsintelligensindsamling. Der er mange måder, hvorpå det gøres:

  • SIGINT indsamler data fra kommunikationssystemer, våbensystemer og radarer, hvilket er, hvad alliancen primært beskæftiger sig med. For dig betyder det, at enhver elektronisk kommunikation med nogen kunne overvåges.
  • HUMINT, som inkluderer data indsamlet fra en menneskelig kilde. Det kunne være information indsamlet af spioner og forhør.
  • GEOINT, hvor satellitbilleder, kort og tegninger bruges til at få information om menneskelig aktivitet.

Selvom de fleste lande forbyder deres regeringer at spionere efter deres borgere, medmindre Five Eyes-aftalen udgør et smuthul, medmindre de er gjort med tilsyn. Gennem det kan andre lande spionere på det lands borgere for dem og dele de oplysninger, de får. Der er lidt bevis på, hvor ofte det sker, men der er tilfælde, der viser, at det gør.

Kort sagt er Five Eyes-alliancen hjemsted for de mest magtfulde overvågningsorganer i verden.

Hvad er ni øjne?

hvad-er-ni-øjne

Nine Eyes-alliancen består af Five Eyes-landene plus Danmark, Frankrig, Holland og Norge. Selvom der er bevis for, at de ni øjne og 14 øjne findes, er der kun lidt om, hvad de kan og ikke kan gøre.

Det, vi ved, er, at Nine Eyes-gruppen er en udvidelse af Five Eyes-alliancen med lignende samarbejde for at indsamle information gennem masseovervågning og dele den. At efterretningsdeling er mere begrænset for de ekstra partnere, men Nederlandene rygtes om at være hjemsted for mindst et spionagruppe, som du kan læse i vores bedste VPN til det nederlandske stykke.

Selvom Five Eyes-landene har automatiske datadelingsaftaler mellem dem, betragtes de yderligere lande som tredjepartsmedlemmer og har mindre godkendelse. Det betyder, at intelligensdelingsevnerne er smallere, men de kan stadig deltage i overvågning.

Hvad er 14 øjne?

De 14 Eyes-alliancer består af Nine Eyes-landene plus Tyskland, Belgien, Italien, Spanien og Sverige. Det er en udvidelse af Five Eyes og Nine Eyes alliancer, men dens faktiske navn er SIGINT Seniors Europe. 

Dets formål er at koordinere udvekslingen af ​​militær signal efterretning mellem dens medlemmer. Den delte efterretning kan være rå data, ikke kun færdige rapporter. Selvom vi ved, at det findes, er der kun lidt information om, hvad 14 Eyes-alliancen gør.

Andre lande til at deltage i de fem øjne

Nogle lande inden for tredjepartsnetværket var eller er interesseret i at blive medlem af Five Eyes-alliancen.

U.S.A foreslog, at Frankrig skulle blive medlem af Five Eyes-alliancen for at blive Six Eyes. Men den franske præsident Nicholas Sarkozy ville have samme status som andre allierede. Det ville omfatte underskrivelse af aftalen om ikke-spion for at sikre, at landene ikke samler intelligens om hinanden.

Direktøren for NSA godkendte kravet, men direktøren for CIA og præsident Barack Obama gjorde det ikke, så Frankrig nægtede. Når det er sagt, tyder nyere rapporter på, at Frankrig samarbejder tættere med dem.

Det er også rapporteret, at Tyskland var interesseret i at flytte til gruppen Nine Eyes, måske endda til Five Eyes. 

Andre lande har også dannet overvågningspartnerskaber med Five Eyes, såsom de 43 Eyes, som er de 14 øjne plus medlemmerne af den internationale sikkerhedshjælpestyrke til Afghanistan. Dette blev dannet til en NATO-ledet sikkerhedsmission i Afghanistan. 

Der er desuden Club de Berne, som er et forum for efterretningstjenestedelingstjenester i 28 stater i EU, der blev grundlagt i 1971. Det er dog baseret på frivillig udveksling, og USA er ikke et medlem.

Sikkerhedsmæssige bekymringer omkring Huawei 

Der er alvorlige bekymringer omkring Huaweis engagement i opbygningen af ​​5G-netværk. Den kinesiske telekommunikationsgigant er ikke statsejet, men bevis viser, at den har tilladt Beijing at installere spyware på sine telefoner. Plus, Huawei fremstiller mange dele til andet telekommunikationsudstyr, så hvem ved hvad der ellers er foregået.

Med hvor dårligt Kina er, er det ikke en god ide at involvere en kinesisk virksomhed i at opbygge så vigtig infrastruktur. Der er ingen måde at vide, hvad landet vil være i stand til, når teknologien er på plads. Det kan potentielt sætte Kina i stand til at foretage overvågning af alle. 

Når det er sagt, er Huawei et af de få virksomheder, der producerer det nødvendige udstyr til 5G-infrastrukturen, så der er ikke mange muligheder. 

Disse bekymringer fik USA til at revurdere, hvordan information kan deles, og hvordan det er forbundet med de allierede, der bruger udstyret, hvilket kan påvirke Five Eyes-alliancen.

Afsluttende tanker

Det kan ikke have undgået din meddelelse om, at vi bliver overvåget, men vi håber, at denne artikel har givet dig et mere dybtgående overblik over, hvad der sker. Uden varslere og hackere ville vi ikke vide om halvdelen af ​​den overvågning, der udføres af vores regeringer.

Når teknologien forbedres, gør kapaciteterne til overvågning det også. Dit bedste valg er at bevæbne dig med en sikker VPN for at hjælpe dig med at forblive anonym. Tjek vores sikkerhedsbibliotek for flere nyttige artikler om at være sikker online. Hvis vi har udeladt noget ude, fortæl os det i kommentarafsnittet. Tak fordi du læste. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me