Webroot vs Avast: Два различни подхода към антивирусни през 2020 г.

Avast е сред най-добрите безплатни антивирусни програми на пазара, докато Webroot използва различни методи за защита на вашите устройства в сравнение с конкурентите си. За да решим кое е най-доброто, ние представяме Webroot и Avast един срещу друг в сравнение с главата.


Въпреки че услугите обхващат различни пазари – с Avast привлекателен за масите и Webroot, насочен към нишова аудитория – те са по-сходни, отколкото са различни. Въпреки това някои области, като защита, са по-важни от други, като изтласкват една от услугите напред. 

Това сравнение между Webroot и Avast не може да обхване всичко, затова погледнете нашия отделен преглед на Webroot SecureAnywhere и преглед на Avast Pro за по-подробен поглед върху двата софтуера.

Настройване на битка: Webroot срещу Avast

Ще пуснем Webroot и Avast в пет кръг за битката за превъзходство, за да ви помогнем да решите кой антивирус е най-добрият. Нашият антивирусен архив има списък с предишни сравнения, които трябва да разгледате първо, ако се интересувате от формата.

Ще покрием функции, цени, обща удобство за потребителя, качество на защита и предлагани възможности за обслужване на клиенти. Ще изберем победител за всеки кръг, като ще дадем на Webroot или Avast точка в процеса.

Както диктува математиката, победителят е първият, който достигне три или повече точки. Ще резюмираме след всеки кръг, като окончателното резюме обяснява нашето решение. Ще се радваме да чуем вашите мисли за тези антивирусни доставчици, така че, моля, оставете ни коментар в края на това ревю.

1

Характеристика

Когато обмисляте антивирус, игнорирайте ключовите думи и се съсредоточете върху функциите. Преди да купите абонамент за антивирусна защита, разгледайте внимателно какви функции са включени в тези пакети. В този първи кръг ще разгледаме функциите, които Webroot и Avast предлагат на клиентите. 

Webroot

Както споменахме в първоначалния си преглед на Webroot и последващото сравнение на Bitdefender срещу Webroot, Webroot е антивирусен софтуер, който се отличава от много от конкурентите си. Голяма част от силата зад Webroot е базирана на облак, вместо да се ограничава до ресурсите, налични на вашето устройство.

Webroot Функции

С този фокус върху откриването и анализа на облака ще установите, че отпечатъкът на Webroot на вашия компютър е много по-малък, отколкото ще видите в типичния антивирус. Това го прави идеален вариант за компютри с по-ниско захранване.

Webroot до голяма степен е фокусиран върху антивирусна защита за Windows и Mac, но той включва няколко екстри. Помага ви да защитите уеб камерата си, като блокирате ненужния достъп и спирате всеки опит за регистриране на натискане на клавиши, когато пишете чувствителни данни.

Той автоматично ще изчисти вашия компютър от данни за проследяване на поверителността, както и ще го оптимизира чрез премахване на временни файлове. Клиентите на най-високото ниво на сигурност на Webroot Пълният план също получават 25 GB облачно хранилище, за да защитят най-важните си файлове.

Въпреки че не е лидер в мобилния пазар, Webroot предлага антивирусна защита за телефони с Android, както и „сигурен“ уеб браузър за iOS устройства. Вместо да разработи своя собствена защита с парола, Webroot включва LastPass, мениджър на пароли на трети страни, с Webroot Internet Security Complete абонаменти.

Както разгледахме в предишния си преглед на LastPass, това е добър, лесен за употреба мениджър на пароли. Не е най-доброто, но със сигурност е по-добро от основните мениджъри на пароли, които ще видите от дори силно препоръчани антивируси, като например Bitdefender (вижте нашия ревю за Bitdefender Antivirus).

Най-голямата функция на Webroot обаче е (по собствени думи на Webroot) „светкавичната“ скорост на антивирусното сканиране в сравнение с други антивируси. Отпечатъкът на Webroot е малък в сравнение с други доставчици, независимо дали това е пространството на вашия диск или общото му използване на ресурси.

Avast

За разлика от Webroot, Avast е по-традиционен антивирус, избягвайки сканиране в облак за типично сканиране на устройства. Avast е антивирусна защита, която отдавна препоръчваме като една от най-добрите за безплатни клиенти на компютър, но е и най-добрата препоръка за най-добрия ни антивирусен преглед за Android.

Avast Функции

Със защита от защита срещу фишинг и фишинг, Avast се опитва да бъде всестранната защита за цялата ви мрежа. Предлага се с инструмент за мрежово сканиране, който да анализира мрежата, в която сте, заедно със софтуер за актуализиране, за да поддържате устройството си актуален.

Avast предлага и инструмент за тестване на пясъчниците. Това ви позволява да тествате неизвестен софтуер или файлове за злонамерен софтуер, като го изолирате от останалата част на вашето устройство, докато работи. Всеки открит злонамерен софтуер след това се отстранява безопасно след това.

Допълнителните премиум функции включват блок за уеб камери за спиране на шпионите на камерата, криптиране на файлове за предотвратяване на сложни атаки за рансъмуер и файлов шредер за премахване на следи от файлове, които преди това сте изтрили.

Въпреки че Avast не включва тези функции директно, планът Avast Ultimate включва абонамент за Avast SecureLine VPN и Avast пароли. SecureLine VPN не е най-добрата виртуална частна мрежа, която можете да закупите, както обяснява по-ранният ни преглед на Avast SecureLine VPN, но това е приятно допълнение.

Същият е случаят с паролите Avast. Той няма да направи най-добрия ни мениджър на пароли, така че въпреки че ще бъдете по-добре обслужвани от Dashlane, той е подходящ за основно използване.

Кръгла първа мисъл

Различният подход на Webroot за защита е интересен, но в противен случай е лесен за функциите, дори когато имате предвид предимствата на доставчика, базиран в облак.

Avast, за разлика от тях, е традиционен всеобхватен, който е в крак с други големи имена на пазара, за да се предпази от типичните опасности, което го прави ясен победител.

Кръг: Характеристики Точка за Avast Pro

Лого на Webroot SecureAnywhere
Лого на Avast Pro

2

Ценообразуване

Най-добрата защита е на тези, които плащат, така че е важно да разгледате по-подробно цената на Webroot и Avast. Цените са в центъра на вниманието ни в този кръг, така че нека започнем.

Webroot

Webroot има някои от най-дълго наречените продуктови планове, които някога сме виждали в Cloudwards.net, с продукти като „Webroot SecureAnywhere Internet Security Complete“. Ако това не е объркващо, всички продукти на Webroot са етикетирани с марката „SecureAnywhere“.

С $ 39,99 на година, Webroot SecureAnywhere AntiVirus е евтин вариант за клиентите. Това е още по-евтино за новите клиенти, с 10 $ отстъпка отгоре. Webroot SecureAnywhere AntiVirus е достъпен за потребители на PC и Mac, като плановете обхващат едно или три устройства.

Планът AntiVirus се предлага с типичната защита за облак на Webroot, заедно с допълнителните мрежови инструменти за сканиране и мрежова защита. 

След това следващият план е Webroot SecureAnywhere Internet Security Plus. Наред с функциите, предлагани в по-евтиния план AntiVirus, този продукт се предлага с Android и iOS поддръжка и LastPass управление на пароли. Той също така обхваща няколко допълнителни устройства, защитавайки от три до пет, до три години.

Най-добрият план от гледна точка на функциите е Webroot SecureAnywhere Internet Security Complete. Това включва всички функции на Webroot, плюс допълнителното облачно хранилище, обхващащо три устройства. С $ 59,99 на година за нови клиенти и $ 79,99 на година за съществуващи клиенти, той защитава до пет устройства.

Ако пет устройства не са ви достатъчни, тогава пълният семеен пакет на Webroot SecureAnywhere Internet Security защитава 10 устройства за $ 159,99 на година. 

Това е доста скъпо, особено в сравнение с конкурент като Avira (вижте нашия преглед на Avira), който предлага неограничена защита на устройството за по-ниска цена. Няма нови отстъпки за новите абонати на този план.

Петият продукт, Webroot AntiVirus за геймърите, е малко странно. Той има същите функции като Webroot SecureAnywhere AntiVirus, но Webroot твърди, че има подобрена производителност по време на игра, като намалява изоставането и остава безмълвен.

Тези допълнителни „функции” идват на цена. AntiVirus за геймърите поддържа само едно устройство, но това е същата цена като покритието на AntiVirus за три устройства. Повечето клиенти вероятно ще искат да пропуснат този конкретен план.

Avast

В сравнение с Webroot, трите продуктови плана на Avast са малко по-лесни за разбиране и имат по-кратки, по-ясни имена. Един от тези планове е Avast Free, който има силен набор от функции за безплатен план.

Avast Free предлага антивирусна защита, скенер за мрежова уязвимост, инструмент за управление на парола и софтуер за актуализиране, всички функции, които ще видите в антивирусни планове, които всъщност ви струват пари.

Avast Premium Security е първият план, който ви струва пари, въпреки че всъщност е два плана, като Premium Security Single-Device е по-евтиният от двата. Той предлага антивирусна защита за един компютър, работещ с Windows, със 69,99 долара годишно.

Това е по-скъпо от най-добрия план на Webroot, но се предлага с много повече функции, включително Avast Sandbox, фишинг и защита от спам и защита от отпечатване на вашите файлове. 

За семействата би бил по-подходящ планът за мулти-устройства Avast Premium Security, струващ $ 89,99 годишно. Той се предлага с поддръжка за iOS, Android и Mac и защитава до 10 устройства.

В горната част на списъка с продукти на Avast е Avast Ultimate. Колкото и да е странно, тя обхваща по-малко устройства от предишния план със защита само за един компютър, работещ под Windows. Покритието на няколко устройства се предлага само с Premium Security Multi-Device.

Ако трябва само да защитите един компютър, Avast Ultimate включва същите функции като Premium Security, докато добавя абонаменти за Avast SecureLine VPN и Avast пароли за 99 долара годишно.

Кръгли две мисли

Webroot е вкусно евтин, като се започне от $ 29,99 на година с нови отстъпки от клиенти, но предлага по-малко функции. Безплатният план на Avast е щедър за функции, но другите му планове са скъпи и нямат отстъпки за нови клиенти. Дори и с допълнителни функции, Webroot се справя по-добре на цена, което го прави победител тук.

Кръг: Ценовата точка за Webroot SecureAnywhere

Лого на Webroot SecureAnywhere
Лого на Avast Pro

3

Удобство за потребителя

Докато стигнем до половината точка, нека да разгледаме как удобните за използване Webroot и Avast да използват за клиентите. Ще започнем с разглеждане на инсталацията, преди да обхванем общата употреба.

Webroot

Webroot е блистерно бърз за инсталиране, с малък инсталационен файл от около 5MB. Размерът на инсталатора демонстрира подхода на Webroot. Не е необходимо да инсталирате много файлове, тъй като повечето от тях работят от облака.

Това се вижда и от бързата инсталация, която отнема само минута или две. Това включва времето, необходимо на Webroot да направи първоначална проверка на вашия компютър за злонамерен софтуер. Както споменахме, това има почти нулево въздействие върху ресурсите на вашия компютър. 

Webroot-клиент-сканиране

Клиентът на Webroot е прост, със статистически данни и информация за скорошните ви сканирания, и бутон за „сканиране на моя компютър“, който ви позволява бързо да започнете сканиране с компютър. В дясното меню са изброени вашите функции и настройки, което ви позволява лесно да активирате или деактивирате определени функции.

Страничното меню ви позволява да получите достъп до настройките на вашия акаунт, както и до форума и базата знания на Webroot за допълнителна помощ. Разделена на секции, всяка област с функции има бутон „научете повече“, който ви води до полезни ръководства, които допълнително изследват тази функция.

Бутонът за „разширени настройки“ в горната дясна част ви отвежда в областта с настройки на Webroot. От тук можете напълно да персонализирате изживяването на Webroot. Можете да планирате редовни антивирусни сканирания, да променяте чувствителността на вашия антивирус Webroot и да персонализирате известията, които получавате от клиента, докато той е отворен на заден план.

Като цяло интерфейсът на Webroot е един от най-лесните за използване. Не сте претоварени с функции или икони, но менюто отдясно все пак ви позволява бързо да персонализирате защитата си с връзки към поддръжката на най-изявените ръководства.

Avast

Процесът на инсталиране на Avast не е толкова бърз като Webroot, но не е далеч. Освен потвърждаването на условията и кликването върху „инсталиране“, за да започнете, по-голямата част от инсталационния процес е завършен за вас.

Avast ще започне първоначално сканиране на вашия компютър за злонамерен софтуер и остарял софтуер. Той ще премахне или карантира всички подозрителни файлове, докато автоматично актуализира инсталираните ви програми.

Avast-Client

Цветовата схема, която Avast използва в своя клиент, улеснява потребителите да се съсредоточат върху най-важните области. Бутоните като „показване на резултатите“ след приключване на сканирането са обясняващи само себе си, докато допълнителните подкани и известия са предназначени да привлекат вниманието ви към тях, ако е необходимо.

В менюто отляво има четири категории, всяка от които е посветена на различни функции Avast. „Защита“ показва функции като вашата антивирусна защита и режим Sandbox. Полезни описания са включени във всяка функция, за да опишат какво правят.

Промяната на вашата Avast защита е лесна. Просто щракнете върху „менюто“ в горния десен ъгъл, след което щракнете върху „настройки“, за да влезете в менюто с настройки. Подобно на Webroot, този раздел ви позволява да персонализирате всичко – от известията на Avast до чувствителността към антивируса.

Един незначителен проблем с Avast клиента, особено за клиентите на евтин (или безплатен) план Avast, е включването на функции, които всъщност нямате възможност да използвате. Когато кликнете върху функция, която нямате, Avast ще ви отведе до страница за проверка, която вместо това ще надстроите.

Този рекламен подход може да обърка нови клиенти, така че ако планирате да използвате по-евтин пакет Avast, проучете функциите, които са включени в избрания от вас план, преди да купите.

Кръгли три мисли

Avast е прост, с привлекателна цветова схема и клиент, който не е пълен с ненужни функции или икони. Клиентът Webroot обаче е по-прост, с лесен достъп, за да активирате или деактивирате функции, които не са ви необходими. Също така е по-бърз за инсталиране, така че печели този кръг.

Кръг: Точка за удобство на потребителя за Webroot SecureAnywhere

Лого на Webroot SecureAnywhere
Лого на Avast Pro

4

защита

Антивирусната защита се променя с откриването на нови заплахи. Това е способността да се открият тези нови заплахи, които могат да създадат или счупят антивирусен софтуер.

Ето защо използваме три независими лаборатории за тестване на сигурността, за да решим дали защитата, която Webroot и Avast предлагат на клиентите си струва цената.

Webroot

Защитата на Webroot е малко необичайна. Ако открие нова заплаха, той ще постави зловредния софтуер чрез тестове в среда с „пясъчник“. Анализира се поведението на извадката от зловреден софтуер и ако тя се счита за заплаха, тази информация се използва, за да отговори на заплахата в бъдеще.

Това противоречи на подхода, който повечето лаборатории за тестване очакват от антивирусна защита, която подсказва резултатите, които Webroot получава. В някои случаи тези лаборатории не си правят труда да тестват редовно Webroot или въобще.

Ако сте прочели един от предишните ни отзиви за сравнение, ще знаете, че обикновено използваме три лаборатории за тестване на антивирусен софтуер: AV-Test, AV-Comparatives и MRG Effitas. AV-Comparatives не тества Webroot от 2012 г., така че няма да използваме тази информация като част от този преглед. 

AV-Test тества Webroot редовно, но не прави корекции в неговия подход, което се отразява в резултат от 2 от 6 за защита в теста на AV-Test от май до юни 2019 г..

Webroot-AVTest-June2019

Обикновено 2 от 6 резултат за защита са ни достатъчни да бъдем изключително тревожни. Webroot критикува този подход от AV-Test в миналото и с необичайните методи за тестване на Webroot изглежда, че подходът AV-Test не е валиден за Webroot, в сравнение с типичните антивируси. Той обаче постигна по-добри резултати, като резултат беше 5.5 от 6.

MRG Effitas тества Webroot през третото тримесечие на 2018 г. и макар че резултатът, който записа за Webroot, беше лош на хартия, по-дълбок поглед показва различна история. MRG Effitas използва размер на пробата 329 по време на теста. От тях първоначално са пропуснати 26,75 процента, което засега е толкова лошо. 

След 24-часов период обаче всички първоначално пропуснати проби бяха открити и блокирани. Това показва, че демонстрира, че „пясъчникът“ подход за тестване на злонамерен софтуер, който Webroot използва, работи добре. Само една проба беше напълно пропусната по време на теста на MRG Effitas.

Avast

За щастие, Avast е много по-опростен продукт за тестване, използвайки типичен антивирусен двигател, който нашите лаборатории могат да анализират по-добре.

AV-Test записа перфектен резултат от 6 от 6 по време на тестовете за защита юли-август 2019 г., с малко намален 5.5 от 6 за ефективност. 

Avast-AVTest-August2019

Резултатите от AV-Comparatives бяха по-бедни по време на тестовете му от февруари до май 2019 г., като бяха блокирани 746 от 752 проби и обща успеваемост от 99,2 процента. С пропуснати шест проби, Avast спечели наградата за напреднали категории AV-Comparatives за напреднали за защита, съответстваща на Trend Micro (вижте нашия Trend Micro Antivirus преглед).

Резултатът, който Avast записа в теста за ефективност на AV-Comparatives през април 2019 г., го постави в средната таблица, но си спечели по-висока награда „Advanced +“.

Нашата последна лаборатория за тестване MRG Effitas не тества потребителските продукти, които Avast може да предложи. Въпреки това, в последния тест за защита на Q2 2019, MRG Effitas направи тест на Avast Business Antivirus. Този тест не мина добре за Avast, като пропуснаха 3,92% от пробите, поставяйки го в долната част, заедно с McAfee (вижте нашия преглед на McAfee Total Protection).

Въпреки че бизнес продуктите на Avast се различават от продуктите, за които говорихме в това сравнение, вероятно е споделен антивирусен двигател и примерна база данни в двете, което прави този резултат подходящ.

Кръг четири мисли

Докато две лаборатории не успяха да тестват адекватно Webroot, MRG Effitas направи. Подходът му към антивирусна защита е необичаен, но както показват резултатите от MRG Effitas, Webroot блокира почти всички проби от заплаха, които открива, автоматично или в рамките на 24 часа.

Резултатът на Avast е по-лесен за тестване, но резултатите са смесица от добро и лошо. В сравнение с Webroot, не е възможно да се реши кое е „най-доброто“ за защита, което прави този кръг равен.

Рунд: Защита Няма ясен победител, точки и за двете

Лого на Webroot SecureAnywhere
Лого на Avast Pro

5

поддържа

За нашия последен кръг, нека разгледаме качеството и покритието на поддръжката, която Webroot и Avast предлагат на клиентите.

Webroot

Webroot предоставя добра комбинация от методи за поддръжка на клиенти. Ако имате проблем, който не можете да решите, можете да използвате методи за директна поддръжка, включително поддръжка по телефона, с линии, налични в Европа, САЩ и Австралия.

Webroot-Site-Support

Предлага се чат на живо, но това е само за въпроси за продажбите. Не можете да използвате това за техническа поддръжка. Ако имате проблем с техническата поддръжка, можете вместо това да вдигнете билет за поддръжка.

На уебсайта има база от знания с ръководства за поддръжка, обхващащи често срещани проблеми, както и област с често задавани въпроси, която отговаря на типични въпроси. Можете също така да използвате форум на общността, който ви позволява да помолите други клиенти и служители на Webroot за помощ, както и да търсите по стари публикации.

Форумът е разделен на различни секции въз основа на продукти или популярни теми. Webroot предлага добро ниво на помощ и чрез поддръжка на социалните медии, чрез акаунти за поддръжка на Twitter и Facebook.

Avast

Премиум клиентите, както и клиентите на 30-дневен пробен период, могат да се възползват от пряката подкрепа от Avast. Ако сте безплатен потребител на Avast, повечето методи за директна поддръжка не са достъпни за вас.

Avast-Site-Support

Има обаче база от знания за всички видове клиенти. Всеки продукт има собствен набор от ръководства, които обхващат типични проблеми, с ясни инструкции и изображения.

Подобно на Webroot и други големи антивирусни доставчици, Avast идва с форум за поддръжка с повече от милион предишни публикации. Можете да търсите в този масивен ресурс, за да намерите отговори на въпроси в стари публикации или сами да направите нова публикация.

Директната техническа поддръжка от Avast обаче ще ви струва допълнително. Ако се нуждаете от помощ по технически проблем, Avast ще иска да се абонирате за неговия план за обща грижа за 199 долара годишно, който включва разрешение на техник на Avast да управлява дистанционно вашия компютър.

Тази поддръжка е невероятно скъпа, особено като се има предвид цената на абонаментите на Avast, така че не е нещо, което ще препоръчаме тук.

Кръг пет мисли

Webroot предлага директна техническа и търговска поддръжка, включително поддръжка по телефона, чат на живо, билети за поддръжка и социални медии. За разлика от тях, телефонните линии на Avast до голяма степен са посветени на поддръжката на продажбите, като техническата поддръжка струва близо $ 200 на година допълнително.

Въпреки че базата от знания и форумите, които предлагат и двамата доставчици, са адекватни, по-добрата директна подкрепа от Webroot го прави победител в този последен кръг.

Кръг: Точка за поддръжка на Webroot SecureAnywhere

Лого на Webroot SecureAnywhere
Лого на Avast Pro

6

Заключителни мисли

Webroot използва необичайни методи за тестване за своята защита. Това има предимството на скоростта над своите конкуренти, включително Avast. Сканиранията са изключително бързи и оказват нулево влияние върху производителността на вашия компютър.

Резултатите от теста на MRG Effitas показват, че този подход може да е по-бавен, но все пак работи. Изпитаните и тествани методи от Avast бяха малко по-добри и този софтуер предлага повече функции. Webroot обаче е по-евтин и лесен за използване. Има много неща за харесване на Avast, но Webroot е крайният победител в това сравнение.

Победител: Webroot

Avast все още е една от нашите препоръки, ако търсите безплатна антивирусна защита. Ако не сте сигурни дали Webroot е подходящата защита за вас, насочете се към нашите предишни антивирусни статии, за да разгледате другите ни отзиви и сравнения.

Все още обаче препоръчваме Bitdefender като наш най-добър избор. Имайки това предвид, бихте ли избрали Webroot през Avast или вместо това ще преминете към Bitdefender? Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map