TorGuard VS PIA: Състезание с два тъмни коня през 2020 година

Частният достъп до Интернет – или PIA, както обикновено се нарича – е един от по-известните VPN доставчици на пазара днес. Ако проверите нашия преглед на частния достъп до Интернет, ще видите, че ние обичаме неговия лесен за използване дизайн, впечатляващи скорости и солидни записи на сигурност и поверителност. 


TorGuard, макар и по-малко познат от PIA, е може би една от най-недооценените VPN опции. В нашия преглед на TorGuard забелязахме, че TorGuard предлага солидна сигурност и има някои силни и слаби страни като PIA, а именно впечатляващите скорости, но недостатъчно бързо изпълнение на потока. 

Докато и двамата доставчици се проявяват силно в едни и същи ключови области, но слаби в други, решихме, че би било подходящо да постигнем съответствие между установената популярност на PIA и потенциално непризнатото величие на TorGuard.

Настройване на битка: PIA срещу TorGuard

За да добием ясна представа как тези VPN се подреждат една към друга, ние създадохме девет кръгла система. Във всеки кръг ще разгледаме един критичен аспект на VPN производителността, като скорост, сигурност или стрийминг. 

Ще сравним как се справя всеки VPN в тази конкретна категория, след което ще вземем решение за победител в този кръг. Победителят от всеки рунд получава точка, а доставчикът с най-много точки в края печели битката.

1

скорост

TorGuard и PIA се появяват в нашия най-бърз кръг VPN, като PIA идва на второ място, а TorGuard на номер четири. Когато сравнявате двете странични, е лесно да разберете защо PIA се класира по-високо в тази статия от TorGuard.

TorGuard ускорява

Местоположение: PingDownloadUpload
беззащитен4291,83342,32
нас.13192,39207,51
Великобритания8149.16318,94
Япония17251.1688.84
Израел14858.0081.47
Швейцария106111,25214,86

Тествахме всеки VPN на едни и същи пет места и установихме, че резултатите от тестовете за скорост на PIA имат по-висока скорост на качване, скорост на изтегляне и време за пинг в три от пет места. 

PIA ускорява

Местоположение: PingDownloadUpload
беззащитен4291,83342,32
нас.4116,96190,80
Великобритания88100,06237,93
Япония16776.79193,93
Израел145105,28282,76
Швейцария10689.58257,07

TorGuard победи PIA в САЩ и Швейцария, но PIA все пак имаше респективни 116Mbps и 89Mbps, съответно на тези места. TorGuard, от друга страна, имаше само около половината от скоростта на PIA във Великобритания и Израел. 

И двете VPN са стабилни, що се отнася до производителността, но PIA побеждава TorGuard върху хартия и беше забележимо по-отзивчив при нашите тестове в реалния свят. PIA като цяло зарежда уебсайтове малко по-бързо и надеждно по подразбиране до 1080p при зареждане на видеоклипове, докато TorGuard понякога по подразбиране до 720p на по-бавни сървъри. 

Кръг: точка за скорост за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

2

Streaming

Въпреки впечатляващите скорости, предлагани от двамата доставчици, няма да е много полезно, ако планирате да използвате някой от тези VPN за стрийминг. С PIA можехме да работим само с Netflix. И Hulu, и Amazon Prime ни казаха, че трябва да изключим VPN, ако искаме да гледаме нещо. Накратко, за цялостно стрийминг, проверете вместо ExpressVPN.

PIA също не успя да ни вкара в BBC iPlayer, като сайтът отказва да се зарежда изобщо, нещо, което никога не сме виждали досега. Ако се опитвате да получите достъп до съдържание на BBC, предлагаме да разгледате нашата най-добра статия за VPN за BBC iPlayer. 

Що се отнася до TorGuard, нещата бяха още по-лоши. Изобщо не успяхме да накараме Hulu, Netflix или Amazon Prime да работят. BBC iPlayer ни остави на сайта, за разлика от PIA, но след това ни каза, че можем да гледаме нещо само ако сме във Великобритания, въпреки че сме свързани със сървъра в Лондон. 

torguard преглед-Hulu

Нито един от тези VPN не е идеален за достъп до геоблокирано съдържание в стрийминг сайтове. Въпреки че и двете имат скорост за това, нито един не може да се промъкне покрай VPN откриването на повечето сайтове. Препоръчваме да надникнете в най-добрия ни VPN за стрийминг на статия, ако търсите начин да гледате това съдържание.

Трябва обаче да изберем победител между тези двама за кръга. Предоставяме го на PIA, защото успя да ни вкара в Netflix, което е толкова малко повече, колкото TorGuard може да твърди. 

Кръг: Точка за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

3

Сигурност и поверителност

TorGuard и частният достъп до Интернет предлагат комбинацията от протокол и криптиране, която предлагаме. Разликата е, че TorGuard по подразбиране към него, докато трябва да настроите PIA малко.

TorGuard се отваря от самото начало с AES-256 криптиране и активиран OpenVPN протокол. Вместо това PIA има избрано криптиране AES-128, което предлага малко по-ниско ниво на сигурност в замяна на малко по-отзивчиво изпълнение. 

Освен опциите за криптиране на OpenVPN и AES, PIA също така позволява на потребителите да избират от няколко възможности за избор на методи за ръкостискане. Въпреки че не се показва в настолния клиент, също така е възможно да настроите L2TP и PPTP връзки с PIA, ако го направите ръчно.

Pia-преглед-сплит-тунелиране

По същия начин TorGuard предлага някои допълнителни протоколни опции за тези, които се интересуват, но те трябва да бъдат настроени ръчно, защото клиентът е оборудван само с OpenConnect и OpenVPN. Допълнителните опции за протокол включват L2TP, PPTP и IPsec.

torguard преглед-настройки

И двете VPN имат солидни опции за защита и не открихме никакви течове по време на теста ни за изтичане на DNS, затова трябва да разгледаме политиката и историята на поверителност на всеки доставчик, за да определим кой е по-добър. 

Както видяхме в нашата статия за PIA срещу NordVPN, PIA има успех в личния живот. PIA е била призована от призовка от ФБР в миналото и тя не е в състояние да предаде никаква подходяща информация за своите потребители поради политиката си за недееспособност. 

Междувременно TorGuard има ред в политиката си за поверителност, където заявява, че ще споделя информация, ако „това се изисква по закон“, което ни прави малко предпазливи. Това означава, че даваме този кръг на PIA благодарение на доказаната му история, че не подпомага правоприлагането.

Кръг: Точка за сигурност и поверителност за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

4

Torrenting

За да видим кой VPN би бил по-добър за тези, които често изтеглят големи файлове, тествахме и двете VPN с един и същи торент файл. Свързахме се с най-близкия сървър във всяка мрежа, който ни даваше добри скорости. Тествахме всеки VPN няколко пъти, за да сме сигурни, че нашите резултати са надеждни и последователни.

Очаквахме, че PIA ще бъде малко по-бърза въз основа на по-ранните ни тестове за скорост, но резултатите всъщност бяха малко изненадващи. Частният достъп до Интернет не беше бавен по никакъв начин, бързо достигайки скорости от малко над 8MB / s на нашия тестов торент и оставайки там по време на изтеглянето.

TorGuard, от друга страна, отне няколко пъти повече време, за да продължи в сравнение с PIA. След като се възстанови, той беше в състояние да достигне само 5MB / s и по-често обикаляше около 4MB / s. Въпреки че и двете VPN са разрешени за торенти, а TorGuard е обслужващ, PIA е била около два пъти по-бърза и торентите стават много по-бързо.

Кръг: Торент точка за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

5

Местоположение на сървъра

Между другото, PIA и TorGuard имат сравнителен брой сървъри, като всеки доставчик може да се похвали с повече от 3000 сървъра. Основната разлика между всяка мрежа е как тези сървъри се разпределят по целия свят. 

Частният интернет достъп има своите сървъри, концентрирани в общо 50 места в 30 държави. По-голямата част от опциите за местоположение са разпространени в САЩ и само няколко други държави имат повече от едно местоположение. 

PIA преглед сървъри

TorGuard предлага по-разнообразен списък с опции с 68 места в 55 държави. Въпреки че не е с големината на нещо като мрежата на HideMyAss – която има 290 места в 190 страни, както можете да прочетете в нашия преглед на HideMyAss – тя все още предлага някои солидни избори, които ще свършат работа за повечето хора. TorGuard дори има шест места в Близкия изток, което може да бъде сравнително рядка находка.

torguard преглед-сървър-места

Кръг: Точки за сървъри за TorGuard

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

6

Едновременни връзки

Ако търсите начин да защитите всичките си домашни устройства, малко VPN доставчици могат да победят това, което PIA може да предложи. Частният интернет достъп позволява на потребителите да свързват до 10 устройства наведнъж към един акаунт.

Това изпреварва повечето доставчици на най-високо ниво, както можете да видите в нашата статия за IPVanish срещу NordVPN, която посочва, че NordVPN предлага само шест, а IPVanish отговаря на впечатляващите 10 връзки на PIA. TorGuard предоставя на потребителите общо пет едновременни връзки, което е по-добро от много VPN на пазара, но все пак бледнее в сравнение с предлаганото от PIA.

Кръг: Точка за едновременно свързване за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

7

Ценообразуване

И PIA, и TorGuard имат подобен модел на ценообразуване, който разполага с един план с три или четири варианта на продължителност. Започвайки с месечното ценообразуване, TorGuard се цени от по-скъпата страна, което го прави сравнимо с някои от опциите от висок клас на пазара. 

PIA, от друга страна, е с няколко долара по-малко месечно, което го прави солиден избор за тези, които се интересуват само от краткосрочна VPN. TorGuard предлага и тримесечен план, който намалява цената му до сравнимо ниво с месечните цени на PIA. 

И двамата доставчици имат опция за абонамент за шест месеца и година. Колкото и да е странно, TorGuard всъщност е малко по-достъпен в шестмесечния период, докато PIA предлага по-добра сделка, когато се регистрирате за целогодишен план.

Това каза, че PIA е по-добра сделка, ако направите сравнение на VPN цени, което отчита факта, че PIA акаунтът позволява два пъти повече връзки. 

За съжаление няма безплатна пробна версия за PIA, но тя предлага седемдневен срок за възстановяване. Това позволява на потенциалните потребители да изпробват услугата, докато все още имат някакъв начин да си върнат парите, ако нещата не се получат. Сравнително, има начин да изпробвате TorGuard безплатно, но това изисква изпращане в предишна VPN фактура.

Кръг: Ценова точка за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

8

Удобство за потребителя

Започвайки от уебсайтовете за всеки доставчик, PIA има по-добро цялостно оформление. Лесно е да намерите и изтеглите инсталатора на PIA, а също и лесно да настроите акаунт. TorGuard има масивна значка на уебсайта си, рекламираща седемдневната си безплатна пробна версия, но както споменахме в последния раздел, това изпитване изисква да изпратите старата си VPN фактура.

Страницата за проверка на TorGuard е малко по-объркваща с буквално дузина опции за добавки, задръстващи страницата, а страницата за изтегляне на TorGuard е по-трудна за намиране без раздела за нея в горната част на страницата, както PIA има. 

torguard преглед-касата

Що се отнася до софтуера, и двамата доставчици използват много просто оформление с минимално затрупване. Софтуерът PIA е по-чист, само с минимум информация и опции, показани на главната страница на клиента. Междувременно TorGuard ви дава няколко основни опции на главния екран под формата на падащи менюта. 

PIA преглед прозорци-приложение

TorGuard има два проблема, които не присъстват при PIA: Той няма функция за търсене в списъка си със сървъри и изпълнява влизането в TorGuard всеки път, когато се свържете. Този процес на вход може понякога да доведе до неуспех при свързване и да направи процеса на свързване да отнеме малко повече време. 

Единственото, с което наистина имаме проблем в клиента на PIA, е превключвателят PIA kill, който има опции за „изключен“, „автоматично“ и „винаги“. Това означава, че е малко неясно, но по подразбиране е зададено на „auto“. Това изглежда блокира само външния трафик, когато VPN е включен, докато настройката „винаги“ ще блокира и интернет трафик, дори ако VPN се прекъсне.

Като цяло PIA има по-изискан клиент с много по-малко работа. Нито VPN не създава проблеми на нашия компютър, но PIA потребителското изживяване е много по-плавно от началото до края. От по-доброто оформление на уебсайта и по-лесното придвижване до по-модерния софтуер PIA предлага по-удобно изживяване. 

Кръг: Точка за удобство на потребителите за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

9

Характеристика

Когато става дума за допълнителни звънци и свирки, TorGuard не внася твърде много на масата. Има убийство на приложение, което може да бъде конфигурирано да прекрати определен списък от програми, в случай че VPN някога загуби връзка. TorGuard също така позволява на потребителите да определят персонализиран прокси сървър за повишена сигурност. 

torguard преглед ап-убийство

Междувременно PIA поддържа SOCKS5, което позволява на потребителите да настроят PIA с прокси. Накратко, прокси сървър добавя допълнителен отскок към вашия интернет сигнал, преди да се свържете с VPN сървъра. Това помага да се добави допълнителен слой онлайн анонимност, но с цената на по-ниските скорости на връзката.

Частният достъп до Интернет също има това, което нарича MACE, което блокира домейни, които се използват за реклами, тракери и зловреден софтуер. Когато е включен, това може да добави само малко количество допълнителна сигурност и анонимност. 

Нито един от тези доставчици не може да се бори с VPN като ExpressVPN, когато става дума за функции, за които можете да прочетете повече в нашите статии ExpressVPN срещу IPVanish и ExpressVPN срещу PIA. Въпреки това, PIA все пак успява да събере няколко приятни екстри, които TorGuard няма, като му дава достатъчно предимство в този рунд, за да осигури точката.

Кръг: Характеристики Точка за частен достъп до Интернет

TorGuard лого
Частно лого за достъп до Интернет

10

Заключителни мисли

Това беше много по-близко съвпадение, отколкото оценката от осем към един. PIA успя да постигне само тясна победа в няколко от категориите, като стрийминг и сигурност. TorGuard предложи солидно представяне с респектиращи скорости и строга сигурност, но изглежда, че по-добрата репутация на PIA е добре спечелена, тъй като винаги е била една крачка пред TorGuard.

Победител: PIA

Ако имате опит с някой от тези доставчици, ще се радваме да чуем за това в коментарите по-долу. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map