Safari vs Chrome: Cupertino срещу Mountain View през 2020 г.

Според статистиката за използване Safari и Chrome са двата най-популярни уеб браузъри в света. Въпреки че Chrome доминира над номерата на десктопа, двата браузъра са широко декострирани, когато става въпрос за мобилни потребители. В тази битка за Chrome срещу Safari ще разберем дали Safari е спечелил броя си потребители или това е просто резултат от предварително инсталиране на всички устройства на Apple.


В тази статия ще се съсредоточим конкретно върху това, което разделя двата браузъра, така че ако не искате да пропуснете подробности, които не са подходящи за това сравнение, не забравяйте да прочетете нашия преглед на Chrome и рецензията на Safari за пълната картина. 

Тъй като това е най-популярният браузър наоколо, Chrome също участва в няколко от нашите битки за браузър, включително Firefox срещу Chrome и Opera срещу Chrome.

Настройване на Fight: Safari срещу Chrome

Както винаги, битката ще се състои от пет кръга, всеки от които ще се съсредоточи върху решаваща част от преживяването. В ред тези кръгове са функции, лекота на използване, производителност, сигурност и поверителност. Браузърът, който печели три кръга или повече, ще бъде обявен за победител, но ще продължим до края, дори ако човек постигне ранна победа, както видяхме в нашата битка за Edge срещу Chrome.

1

Характеристика

Първо нагоре са функции. Най-общо казано, този кръг обхваща всичко, което браузърът ви позволява, от персонализиране на външния му вид и усещането му, до библиотеките на разширенията му, синхронизация между устройствата и дребни функции, като списъци за четене, PDF инструменти за преобразуване и т.н..

сафари

Освен основната функционалност, няма много да се каже за Safari, когато става дума за функции. За много браузъри, като Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox) или Opera (прочетете нашия преглед на Opera), това не е голям проблем, тъй като те се допълват от големи библиотеки с разширения (в случая на Firefox) или са в състояние да направят използване на разширения за Chrome (в случай на Opera).

Сафари Extensions

За съжаление, Safari не трябва да се връща назад. Въпреки че в магазина за приложения има някои разширения, изборът е невероятно ограничен, особено в сравнение с други популярни браузъри. Този проблем се засилва от дизайнерската философия на Apple за ограничаване на контрола на потребителите, тъй като има много малко в начина на персонализиране.

Синхронизацията на кръстосаните устройства на Safari също не е добра. Вместо да го правят директно през браузъра, вашите данни се синхронизират чрез iCloud (за отметки и история на сърфиране) и Keychain (за пароли). Въпреки че го разделяте по този начин е добре, това прави процеса по-объркващ и не е в състояние да синхронизирате неща като настройки и отворени раздели..

Една удобна функция за десктоп, за която Safari заслужава известна заслуга, е способността да имитира iOS устройства. Това е чудесно, ако трябва да тествате уебсайт или услуга или искате да получите достъп до нещо, което е предназначено за мобилни устройства, докато сте на вашия Mac.

Safari се справя малко по-добре на мобилни устройства, тъй като е един от малкото браузъри, който включва поддръжка за iOS разширения и добавки. Много други браузъри просто не се занимават с това, тъй като изискванията за разработване на разширения за платформата често са твърде строги, за да си струва усилията.

Safari-Content-блокери

Има и списък за четене, който ви позволява да имате офлайн достъп до уеб страници, както и изненадващо компетентен инструмент за конвертиране в PDF, който можете да използвате, за да превърнете всяка уеб страница в PDF. Можете също да поискате настолната версия на уебсайт, но режимът не е постоянен, така че сте принудени да го включите отново за всяка отделна уеб страница.

Safari-четене-Списък

Chrome

Въпреки че Chrome няма много функции, включени в първото движение, неговата масивна библиотека с разширения прави това далеч по-опростимо. 

Всъщност може да се твърди, че оскъдните функции на Chrome са умишлено дизайнерско решение в полза на чистия и неподправен дизайн, като все пак позволяват на потребителите да избират между множество различни функции под формата на разширения.

Можете да синхронизирате почти всяка част от опита на сърфиране на устройства, включително история, настройки, съдържание за автоматично попълване, отворени раздели и други. Процесът също е бърз и лесен за настройка и браузърът автоматично се синхронизира с вашия профил в Google в момента, в който влезете в ново устройство.

Chrome-ManageSync

Освен това Chrome е много добре интегриран с различните услуги на Google. Google Translate – може би най-добрият софтуер за безплатен превод – е вграден и такива са приложенията за Google Документи и Диск, както и Gmail.

Chrome-GoogleTranslate

За мобилни устройства е много малко да се каже, тъй като не са толкова много функции извън основните. Chrome има и списък за четене, който ви предоставя офлайн достъп до уеб страници, които запазвате там, както и режим на работния плот, който остава постоянен, спестявайки ви проблеми при повторното му активиране при всяко отваряне на нова уеб страница.

Chrome-DesktopMode

Кръгла първа мисъл

Точно извън портата, Chrome доминира, лесно побеждавайки Safari върху функции поради огромната си библиотека с разширения и стабилна синхронизация между устройства. 

Въпреки че нито един от браузърите не разполага с много вградена функционалност или персонализиране, това е много по-голям проблем за Safari от Chrome, тъй като последният може да разчита на хилядите разширения, които позволяват на потребителите драстично да променят работата си при сърфиране.

Кръг: Характеристики Точка за Google Chrome

Safari лого
Лого на Google Chrome

2

Лесно използване

Сега, когато покрихме функции, е време да разгледаме лекотата на използване. Това е най-субективната категория и се фокусира върху това колко лесно и приятно се чувства браузърът. Интерфейсният дизайн е, разбира се, важен тук, но удобството също е от решаващо значение. Това означава, че неща като управление на раздели, оформление и незначителни функции за качество на живот също играят голяма роля.

сафари

Започвайки с доброто, управлението на раздели на Safari е стабилно. Вместо да сведе до минимум раздели до степен на нечетливост, Safari осъществява хоризонтално превъртане, след като достигнете определен брой раздели. Освен това браузърът предлага обзор, който представя вашите раздели с големи икони, което ги прави лесни за идентифициране и разграничаване един от друг.

Safari-Tab-Обзор

За съжаление, браузърът също се чувства доста тромав. Това е натоварено с плачевна, но ненужна и тромава анимация за дори най-прости действия. Освен това лентата с раздели е напълно скрита, когато имате отворен само един. Това е ненужно объркващо, тъй като никога не сте съвсем сигурни дали сте деактивирали лентата с раздели случайно.  

Интерфейсът не се чувства чудесно и за мобилни устройства. Вместо по-традиционно меню с раздели, Safari се опитва да направи раздела да изглежда като тесте карти. 

Въпреки че това вероятно звучи като умна идея за дизайн на хартия, на практика това означава, че когато бързо превъртате през отворените раздели, можете да видите само горната част на всяка страница, което прави много по-трудно да ги разграничите..

Safari-Mobile-Tab-Меню

Настройките се намират и извън браузъра. Това е умишлен стандарт, който Apple се опитва да насърчи използването на всички приложения, но това обикновено се пренебрегва от други браузъри, които поддържат повечето от техните настройки, разположени вътре в самото приложение, което според нас е много по-добър подход.

Safari-Mobile-Settings

Chrome

Поради доминирането на пазара на Chrome, потребителският му интерфейс сега се чувства много традиционен. Това обаче не е лошо, тъй като най-вече е следствие от това, че други браузъри отговарят на стандартите на Chrome, а не мързелив дизайн. 

Настройката и сърфирането с Chrome е толкова проста, колкото може да бъде, и поради разчитането си на разширения на трети страни, браузърът представя несградено оформление, което е лесно за навигация.

Chrome-BasicUI

Една фантастична удобна функция, която се откроява в Chrome, е възможността незабавно да извършите обратно търсене с Google на всяко изображение. Просто трябва да щракнете с десния бутон на мишката върху изображението, за да отворите контекстното меню, където ще имате възможност да извършите обратно търсене на образа. Това ви позволява лесно да намерите подобни снимки или оригиналния източник на изображението.

Chrome-Reverse-Image-Търсене

Кръгли две мисли

Въпреки че този рунд със сигурност не беше толкова слаба забивка за Chrome, колкото предишният по функции, той все още беше сравнително лесна победа за Google. 

Въпреки превъзходното управление на раздели на Safari поради хоризонтално превъртане и удобното меню за преглед на раздели на Mac, неговият тромав дизайн както на десктоп, така и на мобилни устройства е изключителен контраст с Chrome, който в много отношения е определил индустриалния стандарт за потребителските интерфейси на браузъра.

Кръг: Точка за лесна употреба за Google Chrome

Safari лого
Лого на Google Chrome

3

производителност

С резултат от две до нула в полза на Chrome, браузърът на Google в браузъра вече е на върха на победата. Ако обаче четете нашия отзив, знаете, че следващият ни критерий – производителност – е нещо като смесена чанта за Chrome. 

Тук ще се съсредоточим върху скоростта, потреблението на ресурси и натоварването на честотната лента, за да определим кой браузър заслужава да спечели този кръг.

сафари

Изпълнението е може би най-голямата сила на Safari. Версията на Mac на браузъра е бърза, макар и не най-бърза, тъй като браузъри като Firefox и Vivaldi (прочетете нашия преглед на Vivaldi) я надминават. 

Въпреки това, в iOS, Safari е лесно най-бързият тестван браузър, който вероятно има много общо с браузъра, разработен от самия Apple и по този начин перфектно оптимизиран за платформата.

Safari също използва много малко оперативна памет в сравнение с други браузъри, особено тези базирани на Chromium (прочетете нашия преглед на Chromium), което е огромен бонус за по-стари устройства или потребители, които обичат да поддържат много раздели отворени едновременно.

Chrome

Chrome също така се справя добре, що се отнася до производителността. На работния плот това е един от най-бързите налични браузъри, като само Vivaldi е значително по-бърз. Същото е и при мобилните, където също постига много добра скорост, макар и не толкова добра, колкото Safari.

За съжаление, използването на RAM също е много високо, което е проблем, поради който Chrome – както и други браузъри, базирани на Chromium – е скандален за.

Кръгли три мисли

И Chrome, и Safari са много бързи браузъри. Chrome е по-бързият от двата на десктопа, докато Safari постига по-големи скорости в iOS. 

По този начин този кръг се свежда до потребление на ресурси, където Safari лесно печели, използвайки често само половината оперативна памет, която Chrome прави, за да постигне същите резултати. Поради това Safari накрая отбелязва точка и по този начин гарантира, че тази битка все още не е приключила.

Кръг: Точка за изпълнение на Safari

Safari лого
Лого на Google Chrome

4

Сигурност

Сега, когато Safari избягва ранен нокаут, като печели в производителността, Chrome получава още един шанс да постигне победа, когато преминем към сигурността на браузъра. 

Сигурността е често пренебрегван, но невероятно важен аспект на уеб браузърите и ще обърнем специално внимание на неща като безопасно сърфиране на бази данни, блокиране на съдържание, честота на актуализиране и предупреждения за несигурни връзки.

сафари

Подобно на много други браузъри, Safari използва базата данни на Google за безопасно сърфиране, за да защити своите потребители от сайтове, съдържащи зловреден софтуер или фишинг схеми. Това е задача, която базата данни върши добре, въпреки че изпраща значителни количества информация за вашето сърфиране в Google, което е сериозен проблем за поверителността.

Честотата на актуализацията е може би един от най-важните аспекти на сигурността на браузъра, тъй като киберпрестъпниците непрекъснато са на лов за използване на нови слабости в кода. Поради това уеб браузърите в идеалния случай трябва да получават актуализация на сигурността на всеки две или три седмици, като минимум, но за съжаление Safari далеч не достига това.

Основните версии на Safari са обвързани с актуализации на основната операционна система OS X, което е подобен подход на Microsoft на Edge (прочетете нашия преглед на Edge). Това не би било проблем, ако не беше фактът, че дори и незначителните кръпки за сигурност са малко и далеч между тях, като цяло пристигат веднъж на два месеца.

По отношение на блокирането на съдържанието Safari е приличен, но не страхотен. Изскачащите прозорци са блокирани по подразбиране и можете също да активирате блокирането на JavaScript. За да блокирате рекламите обаче, ще трябва да изтеглите разширение, а изборът на рекламни блокери е далеч по-ограничен за Safari, отколкото за други браузъри поради малката му библиотека от добавки.

Safari със сигурността Настройки

Освен това единственото предупреждение, което показва, че се свързвате чрез несигурна връзка, е липсата на зелен катинар. Това е ужасен начин да предупредите потребителите, че са уязвими, тъй като е невероятно лесно да пропуснете факта, че катинарът не е там, дори и да сте бдителни.

Safari-HTTPS-Катинар

Поради това можете лесно да се окажете в ситуация, в която вашите данни за сърфиране могат да бъдат събирани и манипулирани от външни лица, без дори да сте наясно с риска.

Chrome

Chrome е един от най-сигурните уеб браузъри наоколо и не трябва да е изненада, че браузърът също използва Google Safe Browsing, за да блокира сенчести или злонамерени уебсайтове. Както разгледахме по-горе, това е солиден избор за сигурност, но идва със собствен дял от загриженост за поверителност.

Честотата на актуализиране на Chrome обаче е сред най-добрите, тъй като браузърът обикновено получава актуализация на защитата в рамките на ден или два след откриването на слабост, както и по-общ патч на всеки две до три седмици, което е отлично.

Изскачащите прозорци са блокирани по подразбиране, но все пак ще искате да изтеглите един от най-добрите ни изскачащи блокери, тъй като те са далеч по-компетентни от опцията по подразбиране на Chrome. Блокирането на реклами ще изисква изтегляне на разширение, но огромната библиотека на Chrome означава, че имате много възможности да избирате в това отношение.

Хром-изскачащи прозорци

И накрая, Chrome също така ясно казва на потребителите, когато посещават уебсайт, който използва несигурна HTTP връзка, показва предупреждение, съдържащо и символ, и текст „не е защитено“, което прави трудно пропускането.

Chrome-HTTPSWarning

Кръг четири мисли

Въпреки че има няколко прилики между двата браузъра по отношение на сигурността, в крайна сметка Safari нямаше реален шанс да спечели този рунд. 

Въпреки че използва една и съща база данни за безопасно сърфиране и позволява на потребителите да блокират изскачащи прозорци и JavaScript, малкият избор на Safari на рекламните блокери, нейната ледникова честота на актуализиране и ужасното HTTP предупреждение дава на Chrome значително предимство. И двата браузъра също използват системни идентификационни данни за защита на вашите пароли, но все пак ще искате да използвате един от нашите най-добри мениджъри на пароли.

Кръг: Точка за сигурност за Google Chrome

Safari лого
Лого на Google Chrome

5

поверителност

Тъй като Chrome отбеляза третата си точка в последния рунд, той вече си осигури общата победа в тази битка. Все пак ще продължим към последния си кръг, за да видим как браузърите сравняват поверителността, което е категория, която Chrome все още не е спечелил в нито едно от своите сравнения. 

Важни неща, които трябва да имате предвид в този кръг, са политиките за събиране на данни, водещите данни на всяка компания и контрола за поверителност.

сафари

Въпреки че Safari ви позволява да блокирате бисквитки и проследяващи, това е всичко или нищо. В идеалния случай потребителите трябва да могат да избират и какви бисквитки искат да позволят, тъй като някои видове са много по-малко злонамерени от другите.

Сафари неприкосновеността на личния живот Настройки

Изненадващо, Apple всъщност има доста чист опит в личния живот в сравнение с другите технологични гиганти. Значимите скандали с неприкосновеността на личния живот са малко и далеч между компанията и тя дори отбеляза позитивна преса по въпроса, когато тя отказа да сътрудничи с властите за отключване на криптирани устройства. 

Много е възможно това да е просто PR-каскадьор, въпреки че има доказателства, че компанията си сътрудничи с програмата за PRISM на НСО.

От друга страна, политиката му за поверителност не е голяма. Подобно на други технологични компании с голям набор от продукти, политиката не е специфична за нито един софтуер. Този обобщен подход означава, че е доста трудно да разберем какво точно се отнася за самия Safari и какво се отнася за останалата част от софтуера на Apple.

В този смисъл политиката дава яснота, че Apple може да събира всякакъв вид информация за хората, които използват нейните продукти, включително имена, IP адреси, физически местоположения и други. 

Той също така си запазва правото да споделя тази информация по различни неясни причини, които лесно биха могли да бъдат приложени към почти всеки сценарий. Заявките за търсене също се събират от Apple, но компанията твърди, че те не са обвързани с конкретни потребители.

Chrome

Малко компании са толкова несигурни в поверителността, колкото Google. Тъй като компанията основава по-голямата част от своите приходи и бизнес модел на разпространението на реклами, събирането и използването на данните ви за сърфиране е решаваща част от нейните операции. 

Въпреки че Google твърди, че не продава пряко тази информация, тя открито признава, че тя се използва за създаване на рекламни профили на своите потребители, за да ги показва по-подходящи реклами.

Google също е невероятно ненадежден по този въпрос и всичко, което казва, трябва да се приема с голямо зърно сол. Това е така, защото те са се оказали нечестни много пъти през годините, например когато е продължил да събира данни за местоположение на потребители, които са се отказали, или по това време, когато е използвал автомобилите си с изглед на улицата, за да нюха незащитени WiFi мрежи.

Компанията също беше замесена с програмата PRISM на NSA, което означава, че Google е повече от щастлив да ви продаде на властите, когато бъдете помолени. Неговата политика за поверителност също е неясна и опровергана и е почти невъзможно да се каже кои части от нея се отнасят конкретно за Chrome, а не за другите софтуерни предложения на компанията.

Няколко функции на Google, които компрометират поверителността, също са активирани по подразбиране, като например прогнозиране на търсенето и предложения за URL адреси. Винаги можете да ги изключите, но е трудно да се каже дали това всъщност помага, тъй като е невъзможно да се възприеме Google при думата му. Въпреки че Chrome предлага някои контроли за поверителност, те не са толкова гъвкави, колкото биха могли да бъдат.

Хром-PrivacyControls

Въпреки че Google предлага начин на потребителите да изтрият това, което компанията има върху тях – което е нещо, което можете да направите, като следвате нашето ръководство за това как да изтриете историята си в Google – за пореден път, е трудно напълно да се доверите колко ефективно е това.

Хром-GoogleServices

Кръг пет мисли

В края на деня нито един браузър не е чудесен избор за поверителност. И двамата са управлявани от технически гиганти, които са работили с властите, когато смятат, че никой не търси, и съответните им политики за поверителност са еднакво неясни. 

Независимо кой от тези браузъри използвате, тяхната позиция за поверителност означава, че трябва да проверите нашето анонимно ръководство за сърфиране.

Имайки предвид, че целият поток от приходи на Google разчита на реклами, вашите потребителски данни са много по-ценни за тази компания, отколкото за Apple. Това, комбинирано с ясния контраст между многото скандали с поверителността на Google и изненадващо чистия опит на Apple, означава, че Safari отвежда вкъщи точката за поверителност, довеждайки резултата до 3-2.

Кръг: Точка за поверителност на Safari

Safari лого
Лого на Google Chrome

6

Заключителни мисли

С това нашата битка е завършена. Chrome започна най-добре, като лесно победи Safari в двете функции и лекота на използване, но след това загуби известна скорост, когато Safari грабна победата в производителността поради невероятно ниското си потребление на ресурси. 

Това обаче не беше достатъчно, за да спаси Safari, тъй като ужасната сигурност на браузъра беше последният пирон в ковчега, въпреки че успяхме да спечелим в последния си кръг за поверителност.

Победител: Chrome

Какво мислите за Chrome и Safari? Съгласни ли сте, че браузърът на Apple се чувства тромав и пренасочен или сте фен на интерфейса му? Като алтернатива, повече се занимавате с производителност и поверителност, отколкото с функции и сигурност и затова предпочитате Safari? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me