ProtonVPN срещу NordVPN: Труден скрап през 2020 г.

В момента NordVPN седи на сребърния медал в нашия най-добър VPN списък. Ако преминете към нашия преглед на NordVPN, ще видите, че сме впечатлени от почти всеки аспект от него. Сигурността е надеждна и предлага множество функции за почти всеки, като същевременно е лесна за използване. 


ProtonVPN седи по-нататък в класацията, но предлага няколко неща, които NordVPN не прави. Както можете да прочетете в нашия преглед ProtonVPN, той има безплатен план с неограничени данни и добре разградена система за разделяне на тунели..

Искаме да видим дали тези допълнителни функции ще са достатъчни, за да помогнат на ProtonVPN да се задържи в съвпадение на главата с NordVPN и се надяваме да сте толкова любопитни, колкото и ние, защото има какво да говорим. Нека се потопим, когато сравняваме ProtonVPN с NordVPN.

Настройване на битка: NordVPN срещу ProtonVPN

Както при всяка конкуренция, първо трябва да определим правилата. Това съвпадение ще бъде разбито на пет кръга, които са по ред характеристики, цени, лекота на използване, бързина и сигурност. 

Ще представим накратко всеки рунд с обяснение за това, което търсим и какво искаме да видим избягвано. След това ще дадем задълбочено предаване на всеки VPN за категорията. В края на всеки кръг ще направим определено заключение и ще обявим победител. Всеки кръг струва една точка, а VPN с най-много точки до края печели.

1

Характеристика

Точно както при нашите специализирани VPN прегледи, първото нещо, което обичаме да разгледаме, са функциите, които всеки VPN предлага. Първо разглеждане на функциите е чудесен начин да скочите право в месото на сравнението и като цяло дава добра представа как ще се играе останалата част от съвпадението. 

Има много уникални функции, които удрят пазара на VPN. Те включват собствени протоколи, за които можете да прочетете повече в нашия преглед на VyprVPN или различни видове рекламни блокери и филтриране на заплахи, както ще видим от NordVPN в този раздел. 

Въпреки че звънчетата са страхотни, има списък с критични характеристики, които влияят върху сигурността на VPN. Те включват ключ за убийство и начин за автоматично свързване към VPN при стартиране. Всяка VPN без тях веднага ще загуби основни точки.

NordVPN

При отваряне на настройките на клиента на настолния клиент NordVPN бързо се разкрива, че всички основни функции са покрити. Всъщност реализацията на NordVPN за превключвател за убийство и функция за автоматично свързване са едни от най-добрите там.

За начало има две превключватели за убиване на първата страница от настройките на NordVPN. Първият, обозначен като “превключвател за убийство в Интернет”, работи също като всеки друг стандартен ключ за убийство, като прекъсва целия интернет трафик, ако връзката на VPN се загуби.

Вторият ключ за убийство се нарича „app kill“ и прави точно това, което звучи. Можете да определите списък с програми, които ще бъдат прекратени, ако връзката на VPN се загуби. 

Това е чудесно, ако работите върху нещо, докато използвате VPN, за което може да не искате да загубите напредък поради прекъсване на връзката. Можете да настроите превключвателя за убиване на приложения, за да затворите например програма за изтегляне, без да оставяте Chrome незасегнат. Тази функция помогна на NordVPN да спечели първото място в най-добрия ни VPN за торентинг кръг. 

nordvpn преглед-Killswitch

Накрая на двойните превключватели за убийство, настройките посвещават цяла страница на настройките за автоматично свързване. Можете да изберете дали VPN се свързва при стартиране или само в безжични мрежи. Това е чудесен начин да се избегнат опасностите от обществения WiFi. 

Можете също да изберете към коя държава искате да се свържете автоматично или по-широко да изберете регион, към който да се свържете, ако не се нуждаете от конкретна държава. 

Преминавайки покрай критичните характеристики, NordVPN събира няколко допълнителни функции. NordVPN предлага двойна VPN опция, която изпраща вашата връзка чрез множество VPN сървъри, за да скрие допълнително вашата идентичност онлайн. 

Има и няколко опции за DNS, които ще разгледаме повече в секцията „сигурност“, както и нова функция, наречена CyberSec. Това действа като рекламен блокер, като същевременно ви предпазва от злонамерен софтуер, фишинг и други заплахи.

CyberSec прави това като просто блокира сайтове, които съдържат потенциални злонамерен софтуер или фишинг атаки, което е малко силен начин да се гарантира, че потребителят е в безопасност, но това е нещо, което много хора със сигурност ще оценят. Освен това, ако ви притеснява да бъдете блокирани или трябва да използвате блокиран сайт, лесно е да изключите тази функция.

ProtonVPN

За разлика от NordVPN, ProtonVPN поставя опциите за автоматично свързване в първия раздел на менюто с настройки. Имате възможност да избирате дали VPN се свързва автоматично или не и можете да изберете между най-бързия наличен сървър или произволен, ако решите да включите автоматично свързване.

По някаква причина превключвателят за убиване на ProtonVPN е поставен в раздела „разширени“, заедно с DNS защита срещу течове и нещо много впечатляващо, което NordVPN няма: сплит тунелиране.

Разделеното тунелиране на ProtonVPN е много добре изпълнено и ви позволява да изберете дали искате да дефинирате списък с програми, които ще бъдат изключени от връзката към VPN, или, обратно, да определите списък с програми, които ще използват VPN, така че всяка програма да не е включена списъкът се изключва автоматично.

protonvpn преглед-сплит-тунелиране

Разделянето на тунели е изключително удобна функция, която в момента има не много VPN мрежи – макар че това е най-добрият ни избор, който ExpressVPN прави, както можете да прочетете в нашия ревю на ExpressVPN – така че това печели ProtonVPN поне малко кредит. ProtonVPN също има това, което нарича „сигурно ядро“, което функционира точно като системата с двойно VPN на NordVPN, за да добави малко допълнителна сигурност. 

И накрая, едно нещо, което забелязахме, докато разглеждаме софтуера и менютата, е, че има превключвател за превключване, просто обозначен с „ранен достъп“. Превключването на този превключвател не промени нищо, доколкото можехме да кажем. Нямаше нови настройки или функции, които бихме могли да намерим, въпреки богатия ни опит с игри с различна разлика. 

Кръгла първа мисъл

И двата VPN се извиха в този мач, като всеки състезател предлага форма на двойно VPN реле, ключ за превключване и възможност за автоматично свързване. Всеки VPN също предлага някои неща, които другият не. 

Въпреки че ProtonVPN има солидна функция за разделно тунелиране, която липсва на NordVPN, NordVPN просто затрупва ProtonVPN с количеството и качеството на своя набор от функции. 

Например, няма прост начин да изберете къде да се свързвате автоматично с ProtonVPN, докато NordVPN ви позволява да го конфигурирате по няколко начина. Превключвателят за убиване на ProtonVPN прекъсва интернет, докато NordVPN може да направи същото или да прекрати конкретни приложения. И накрая, CyberSec е приятно допълнение и помага на NordVPN да осигури точките за този рунд.

Кръг: Характеристики Точка за NordVPN

ProtonVPN лого
NordVPN лого

2

Цена

Ценообразуването е чудесен раздел, който трябва да се грижи за функциите, защото често може да бъде точка на замах. VPN доставчиците, които се изравняват по характеристики, често могат да се върнат назад и да спечелят този кръг, предлагайки по-добра стойност.

Това каза, че цената не е единственото нещо, което вземаме предвид в раздела „ценообразуване“. Има повече от това да бъдеш завладяващ VPN от финансова гледна точка, отколкото просто да струваш по-малко от конкурентите. Ние също така обмисляме какви видове начини на плащане се предлагат, какъв вид политика за връщане се предлага и дали има или не съществува някакъв вид пробен период.

NordVPN

NordVPN има сравнително прав модел за ценообразуване с четири опции, като всички те са в основата си еднакви, позволявайки до шест едновременни връзки и неограничена честотна лента.

По какво се различават тези опции за ценообразуване, зависи от времевата рамка. Въпреки че месечното ценообразуване не е голямо, плановете бързо стават достъпни, когато гледате годишните, двугодишните и тригодишните планове.

В тригодишния период от време NordVPN е един от най-евтините VPN мрежи на пазара, струващ само няколко долара на месец. Въпреки това има по-добри VPN опции за тези, които искат да спестят колкото е възможно повече, като тригодишното ценообразуване на CyberGhost, за което можете да прочетете повече в нашия ревю за CyberGhost.

Въпреки това, всеки VPN, който надвишава цената на NordVPN, вероятно няма да може да бъде в крак с функциите, които предлага. Има и 30-дневна политика за възстановяване, което е чудесно и приема голямо разнообразие от плащания, включително PayPal, кредитна или дебитна карта и дори bitcoin. 

NordVPN успя да постигне страхотен баланс на стойност и производителност, но все още липсва в едно отношение. За съжаление няма начин да опитате NordVPN без да плащате пари. Без безплатен пробен период много хора ще бъдат по-склонни да отлагат еднократната сума, необходима за постигане на по-добри сделки на дългосрочните планове.

ProtonVPN

ProtonVPN има една от най-обърканите ценови структури на всеки VPN. Предлагат се три различни плана и всеки от тях може да бъде закупен ежемесечно или ежегодно.

За начало има безплатен план, който е много щедър и позволява неограничено количество употреба. Виждайки, че повечето безплатни VPN са просто изпитание, което е ограничено или от времева рамка, или с ограничение на данните, този неограничен безплатен план печели ProtonVPN място в нашия списък с най-добрите безплатни VPN услуги. 

Естествено, този безплатен план има няколко ограничения, поставени върху него. Само безплатни потребители са достъпни за безплатни потребители, само едно устройство може да бъде свързано наведнъж и скоростите ви са ограничени, но с неизвестен лимит. 

Придвижвайки се до първата опция, обозначена като „основен“ план, получавате достъп до всички страни в мрежата на ProtonVPN, можете да свържете две устройства, а не едно и капачката за скорост се премахва. Освен това, безплатният план забранява споделянето на P2P файлове, като торентинг, докато „основният“ план и по-нататък позволяват това. 

Ценообразуването на „основния“ план не е лошо, но дори годишната опция е по-скъпа, когато е разбита до месечната му цена, в сравнение с тригодишния план на NordVPN, който предлага повече, включително три пъти повече от броя свързани устройства.

Следващият план, опцията „плюс“, достига цени почти на нивото на месечния план на NordVPN. Този план дава възможност за пет устройства (все още по-малко от NordVPN) и ви осигурява сигурната основна функция и достъп до някои ексклузивни сървъри, които трябва да бъдат по-бързи и по-малко разпространени, както и Tor сървъри.

И накрая, има нещо, което се нарича „визионерски” план, поради включването му в ProtonMail, който криптира имейлите ви за допълнителна сигурност. Ако смятате да използвате това, тогава това може да предложи добра сделка. За тези, които се интересуват от ProtonMail, можете да научите повече в нашата най-сигурна статия за електронна поща. 

Въпреки това, само по себе си като VPN план, „визионерските“ цени са далеч твърде високи. Този план също увеличава лимита на връзката ви до 10, но това просто не е достатъчно, за да компенсира нелепата цена на този план.

Кръгли две мисли

Този рунд е много по-лесен за оценка от първия. NordVPN е ясният победител тук с по-добри цени и повече предлагани в плана от повечето планове ProtonVPN. 

Въпреки че NordVPN няма безплатен пробен период и ProtonVPN има един от най-щедрите безплатни планове в съществуването, това просто не е достатъчно, за да надмине прекалено сложните и на по-високите нива надценени планове на ProtonVPN.

Кръг: Ценова точка за NordVPN

ProtonVPN лого
NordVPN лого

3

Лесно използване

Третият кръг изглежда лесен за използване. Разбира се, това е малко субективен въпрос, но ние правим всичко възможно да предложим добра представа за това какъв е опитът от използването на всяка VPN и как гладко вървят нещата. 

Неудобно оформление може да направи нещата трудни за намиране, караница за използване или, в най-лошия случай, напълно неизползваема. Обратната страна на тази монета е, че добре проектираният софтуер и менюта могат да предложат приятно изживяване, което се чувства безтегловно и интуитивно. Имайки това предвид, нека да видим на коя страна от този спектър попадат NordVPN и ProtonVPN. 

NordVPN

Както можете да прочетете в нашата съвпадение ExpressVPN срещу NordVPN, клиентът на NordVPN успява да предложи много визуална стимулация, като същевременно изглежда елегантен. В дясната част на екрана има голяма карта на света с балон, който показва къде се намират сървърите.

nordvpn преглед-маркер-селекция

Кликването върху тях ще ви свърже със сървър на това място. Картата е причудлива и може да бъде приятен начин за намиране и избор на сървър, но има и традиционен списък от сървъри в лявата част на екрана. 

В горния десен ъгъл на списъка със сървъри има бутон за затваряне на частта от картата на прозореца и само списък на сървъра, показващ, за тези, които искат да спестят на екрана пространство и искат нещо чисто функционално.

NordVPN е един от лидерите на пазара в сферата на VPN, докато ProtonVPN изгради малка, но изключително лоялна последователност. В тази битка ProtonVPN срещу NordVPN ние караме двете услуги да се бият, за да видим кой е най-добрият. Казано, картата и оформлението на NordVPN е много добре направено и нищо в интерфейса никога не се затрупва. Дори да влезете в настройките и менютата на софтуера, нещата все още изглеждат чисти и изискани. 

Разделът има смисъл и всичко в настройките се чувства така, както е на точното място. Нещата са лесни за намиране, а VPN е лесен за всеки, който може да използва, дори и тези, които не са запознати с VPN или технологии.

ProtonVPN

ProtonVPN има готин черно-зелен интерфейс, който изглежда като нещо извън филмите на The Matrix. Посрещнати сте с оформление, подобно на NordVPN с карта вдясно и сървъри отляво.

protonvpn преглед интерфейс

Зелените триъгълници отдолу надолу посочват картата, за да покажат къде се намират сървърите и можете да се свържете с VPN, като щракнете върху тях или просто намерите сървъра, който искате от списъка. ProtonVPN също ви позволява да затворите прозореца на картата, точно като NordVPN, ако искате да увеличите максимално екраните си недвижими имоти.

Под картата има малко допълнителна информация относно връзката ви, която NordVPN не включва, като таймер за сесия и графика на скоростта на връзката ви, което добавя усещането да сте хакер, докато използвате този тъмен софтуер. 

Въпреки че тази основна страница на клиента изглежда готина и модерна, възникват проблеми с оформлението на менюто с настройки. Малките неща, като поставяне на ключа за убийство в раздела „разширени“ на настройките, правят нещата малко по-трудни за намиране, отколкото трябва да бъдат. 

На всичкото отгоре някои превключватели изглежда не правят нищо, като опцията за ранен достъп, а някои изобщо не могат да се превключват, като например защитата от течове от DNS се заключва в позиция „включено“. 

Кръгли три мисли

Докато интерфейсът ProtonVPN е безспорно привлекателен по дистопичен, футуристичен начин, а оформлението на клиента далеч не е лошо, менютата за настройки имат някои препятствия, които се нуждаят от разработване. 

NordVPN, от друга страна, предлага толкова близо до безупречно потребителско изживяване, което можете да очаквате от всеки софтуер. Има някои проблеми, които ще разгледаме в секцията „скорост“, но в края на деня, от гледна точка на удобството за потребителя, NordVPN е толкова добър, колкото получава.. 

Кръг: Точка за лесна употреба за NordVPN

ProtonVPN лого
NordVPN лого

4

скорост

Отдалечавайки се от субективния свят на лекота на използване, следващият раздел е много по-научен и клиничен. За да сравним скоростта на всеки VPN, поставяме всеки доставчик през ръкавица от пет места, за да запишем скоростите на пинг, изтегляне и качване. 

Тези данни могат да бъдат сравнени с контролното измерване на нашите интернет скорости без VPN, за да добием добра представа за какво е способен всеки доставчик по отношение на скоростта. Ние също така правим малко тестове в реалния свят, за да потвърдим дали VPN действително се представя така, както числата посочват на хартия.

NordVPN

Както споменахме в нашия мач, NordVPN срещу CyberGhost, NordVPN има някои проблеми с последователността, когато става дума за скорост. Изглежда, че системата за избор на вашия сървър на дадено място е подобна на теглене на произволен лот от шапка и кой сървър, който сте дали, може да бъде голям или напълно неизползваем. 

Местоположение: Ping (ms) Изтегляне (Mbps) Качване (Mbps)
беззащитен9165,510.57
САЩ # 247923133,538.87
Великобритания # 20115334.786.06
Холандия # 6614566.915.39
Япония # 69159132,833.31
Двойна VPN (САЩ до Канада № 4)7920.488.64

С цялата тази негативност отвън, изглежда, че се подобряват или просто имаме късмет с нашите сървъри този път. Видяхме солидни скорости от четири от петте сървъра, които опитахме, като само един – Южна Африка – пада напълно плоско на лицето си. 

Въпреки тази лоша производителност на хартия, този сървър все още изглеждаше полезен за сърфиране в интернет и дори YouTube. В крайна сметка обикновено е ефективно просто да прекъснете връзката и да се свържете отново, за да изтеглите нов лот, така да се каже, и да опитате да се свържете с по-добър сървър. Като цяло NordVPN предлага солидни, ако не и непременно надеждни скорости. Прочетете нашия NordVPN срещу IPVanish парче, за да видите как двете се сравняват.

ProtonVPN

Поглеждайки двете таблици, веднага се вижда коя от тези две VPN е по-бърза. Скоростите на ProtonVPN бяха най-малко впечатляващи.

Местоположение: Ping (ms) Изтегляне (Mbps) Качване (Mbps)
Незащитен (Сейнт Луис)983.1420.49
Илинойс, САЩ # 16 (препоръчителен сървър)1551.1320.51
Американски Илинойс №1 (Secure Core)2793.23.56
Великобритания # 1410216.3410.99
Япония # 2126417.917.45
Австралия # 2125684.2810.87

Докато близкият американски сървър се представи добре, а Великобритания също видя респектиращи скорости, Япония и Южна Африка се представиха слабо. Тези сървъри бяха забележимо бавни по време на сърфиране, както и по начин, по който NordVPN не беше, дори в най-лошия си вид. 

На всичкото отгоре, ping пъти, които видяхме по време на нашето тестване, напълно изключват това за нещо като VPN за игри (въпреки страхотния външен вид). С Южна Африка надвишава половин секунда от времето за пинг, а Япония също се приближава до това, сърфирането в мрежата се чувства малко като използване на комутатор в моменти в сравнение с чувствителното чувство на NordVPN, дори и на най-бавния сървър, който опитахме.

Кръг четири мисли

Както казахме в началото, този раздел обикновено е най-нарязан и сух. Разглеждайки данните, NordVPN е обективно и значително по-бърз от ProtonVPN на почти всеки сървър.

Производителността на всеки VPN на хартия се пренася и в реална употреба, като NordVPN се чувства значително по-бързо от ProtonVPN при зареждане в уебсайтове или видеоклипове.

Кръг: Точка за скорост за NordVPN

ProtonVPN лого
NordVPN лого

5

Сигурност & поверителност

В петия и последен кръг разглеждаме какво повечето хора биха считали за най-важните функции на всеки VPN: сигурност и поверителност. За да определим това, тестваме всяка VPN за течове на DNS, IP течове или всякакъв друг вид откриваеми нарушения на сигурността.

Също така разглеждаме какви протоколи и криптиране предлага всеки VPN, за да определим колко е защитена. Освен това, ние четем политиката за поверителност на всеки доставчик, за да видим дали някой от тях може да се докопа до нищо риболовно с информация на потребителите. 

NordVPN

NordVPN не предлага на потребителите избор на протокол или криптиране, а вместо това ви заключва в настройки, за които се знае, че са защитени. Той използва OpenVPN, сдвоено с AES-256 криптиране, което в момента е най-сигурната комбинация, която VPN може да използва. 

Що се отнася до поверителността, NordVPN има една от по-късите правила за поверителност, които видяхме. Също така му е дадена структура, която улеснява разглеждането и намирането на отговор на конкретни въпроси, ако трябва да знаете как се използва определена информация. 

Като цяло NordVPN върши добра работа по събирането на възможно най-малко информация, като същевременно предоставя услугата си. Единственото, което е необходимо от вас за създаване на акаунт, е имейл и начин на плащане. 

Ако сте някой, който иска да увеличи максимално вашата анонимност, тогава можете да използвате имейл и биткойн за изхвърляне, за да го направите така, че NordVPN няма действителна идентифицираща информация за вас. 

Освен това, информацията се събира, когато получите помощ от обслужване на клиенти, но това е цялата информация, която желаете да предложите с готовност в процеса на работа с обслужването на клиентите. Някои детайли се събират и от бисквитки на уебсайта, но тази информация е неидентифицираща и се използва само за подпомагане на оптимизирането и поддържането на сайта.

ProtonVPN

ProtonVPN, подобно на NordVPN, не предлага опции, когато става въпрос за протокол или криптиране. Вместо това използва OpenVPN за настолния клиент и IKEv2 / IPSec на мобилни устройства. За криптиране използва AES-256, за който можете да прочетете повече в нашето описание на статията за криптиране. 

Както казахме за NordVPN, това са много сигурни опции и протоколи като PPTP се избягват поради липсата им на сигурност, както можете да прочетете в разбивката на VPN протокола. 

Преминавайки към политиката за поверителност, ProtonVPN има дължина, сходна с тази на NordVPN. ProtonVPN събира имейл и метод на плащане, за да създаде своя акаунт, но в този случай таксуването се обработва от трета страна. 

Това означава, че дори и да не искате да се сблъскате с проблемите с използването на биткойни за закупуване на вашата VPN, ProtonVPN все още няма информация за вас. За да може някой да ви свърже към VPN, ще трябва да извлече записи както от ProtonVPN, така и от третата страна, която обработва таксуването. 

Освен това ProtonVPN събира само времева марка всеки път, когато се свържете. Тази времева марка се презаписва при всяко свързване и не се идентифицира. Това е доста ниско ниво на събиране на информация. На всичкото отгоре ProtonVPN е базиран в Швейцария, който има някои от най-добрите закони за поверителност в света, което прави това подходящ избор за потребителите, които са в поверителност. 

Кръг пет мисли

И двата VPN предлагат едни и същи протоколи и криптиране, като ProtonVPN се различава на мобилни устройства чрез използване на IKEv2 / IPSec, докато NordVPN използва OpenVPN навсякъде. И двата VPN преминаха всеки тест за изтичане на DNS и IP, който хвърлихме върху тях и предлагаме надеждна сигурност.

И двете имат солидни политики за поверителност с някои разлики тук и там. Докато ProtonVPN използва трета страна за обработка на плащания, така че никога не разполага с тази идентифицираща информация, NordVPN предлага на потребителите, засягащи поверителността, възможността да плащат в bitcoin, за да запазят анонимността си. 

Това е твърде близо, за да се обадите, тъй като и двете предлагат отлична сигурност и поверителност, така че трябва да наречем този вратовръзка и да присъдим точка на двата VPN.

Кръг: Сигурност & Поверителност Няма ясен победител, точки и за двете

ProtonVPN лого
NordVPN лого

6

Присъдата

С краен резултат от пет до едно, NordVPN е безспорният победител в този мач. Въпреки че ProtonVPN предлага някои примамливи заготовки, като безплатния план, цялостното ценообразуване не може да съответства на стойността, предлагана от NordVPN.

За да влоши нещата за ProtonVPN, разделеното му тунелиране не компенсира различията в чистото количество функции, с които се предлага NordVPN, да не говорим за превъзходната скорост и лекотата на използване на NordVPN. 

Победител: NordVPN

Ако преди сте използвали някоя от тези VPN мрежи, ще се радваме да чуем как вашия опит се сравнява с нашия в коментарите. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map