Opera срещу Firefox: Два по-малки браузъра Duke It Out през 2020 г.

Opera и Firefox са два от най-старите активни уеб браузъри и двете са се променили драстично през дългия си живот. През цялото си съществуване двамата са заели нишов кът на пазара на браузъри, в сравнение с по-масовите Google Chrome и Internet Explorer (прочетете нашия преглед на Internet Explorer) преди него. 


Днес е време да хвърлите Opera срещу Firefox и да разберете коя излезе отгоре. Въпреки че Firefox постоянно е бил по-популярната опция, както той, така и Opera отбелязаха отлично в своите индивидуални отзиви. Ако искате по-задълбочен анализ на всеки, можете да разгледате нашия преглед на Firefox и Opera.

Настройване на битка: Opera срещу Firefox

За да определим кой е по-добрият браузър, ще стартираме двамата състезатели през пет кръга, всеки съсредоточен върху решаващ аспект на уеб сърфирането. Първата функция е функция, последвана от лекота на използване, производителност, сигурност и поверителност. Победителят от всеки кръг ще получи една точка, а браузърът, който достигне три или повече точки, ще бъде обявен за общ победител.

1

Характеристика

Както винаги, ще започнем с функции. Решаващите фактори в този кръг включват основните вградени функции, като рекламни блокери, библиотеки за разширения и синхронизиране на различни устройства, както и незначителни функции, като инструменти за заснемане на екрана и четци на новини.

опера

Докато много браузъри се насочиха към минималистичен подход, избирайки за чисто оформление и просто потребителско изживяване, вместо да затрудняват потребителя с опции и функции, Opera премина в обратна посока. 

Вместо да разчита на разширения на трети страни, за да предостави най-разширената функционалност, браузърът предлага голям брой функции от първа стъпка.

Opera включва поддръжка за най-популярните приложения за съобщения, като Facebook Messenger и WhatsApp, което ви позволява лесно да използвате тези платформи, без да поддържате отворен раздел за тях. 

Браузърът лесно синхронизира всички данни за сърфиране между устройства, а поддръжката за My Flow ви позволява да изпращате и криптирани файлове. Има някои малки възможности за персонализиране, като теми и тъмен режим, но нищо изключително.

Оперно-MessagingApps

В браузъра има и вграден adblocker, който е нещо, с което повечето основни браузъри изобщо не се занимават, вместо това разчитат на популярни трети страни като Adblock Plus и uBlock Origin. Четецът на новини е още една чудесна малка функция, тъй като ви дава бърз достъп до ежедневните новини и използваните източници са напълно адаптивни.

Opera-четец на новини

Някои други функции за малки удобства включват инструмент за моментна снимка, който осигурява много по-голяма гъвкавост при правене на екранни снимки, както и автоматично преобразуване на единици, като валута, дата и час и измервания. 

Всичко казано, че списъкът с добавки на Opera не е нищо за подсмиване, тъй като след като комбинирате специалните му добавки с тези, които могат да използват, като се базират на Chromium, вие получавате обширна библиотека.

Firefox

За разлика от Opera, Firefox не е пълен с функции, но огромната библиотека от добавки върши чудесна работа за компенсиране на този недостатък. Това, което Firefox върши невероятно добре, е персонализирането, тъй като потребителите остават с голяма степен на контрол върху това как браузърът трябва да изглежда и да се чувства, включително препозициониране почти всяка част от интерфейса.

Firefox-персонализиране

Синхронизирането на вашите данни между устройства е лесен процес и Firefox също така предлага няколко много полезни второстепенни функции, като инструмент за заснемане, подобен на този на Opera, изглед на четец и няколко алтернативни търсачки.

Кръгла първа мисъл

И двата браузъра отбелязаха много висока оценка в тази категория в своите рецензии, но има явна разлика по отношение на функциите, вградени във всеки браузър. Firefox избира чист интерфейс, който не тълпя потребителя с функционалност, разчитайки вместо това на своята обширна библиотека от добавки за предоставяне на по-разширени функции.

Това каза, че неговите опции за персонализиране са на второ място само на Vivaldi (прочетете нашия преглед на Vivaldi), а прегледът на читателя, инструмента за улавяне и директното синхронизиране също са големи предимства. 

Въпреки това, сега, когато Opera е базирана на Chromium (прочетете нашия Chromium преглед), той лесно може да съпостави Firefox за добавки, като комбинира специалните разширения за Opera с тези, достъпни за всички браузъри, базирани на Chromium..

Освен това Opera се предлага с много повече функции, вградени директно в браузъра. Поддръжката за приложения за съобщения, както и четеца на новини, предварително инсталиран adblocker, инструмент за автоматично преобразуване и My Flow му дава ясен предимство в тази категория.

Кръг: Характеристики Точка за опера

Лого на Opera
Firefox лого

2

Лесно използване

С Opera грабва преднината, време е да преминете към лесното използване на всеки браузър. Това означава да разгледате потребителското изживяване, оформлението, дизайна на интерфейса и навигацията.

опера

Въпреки че интерфейсът на Opera е малко по-малко традиционен от другите браузъри, все още е доста лесно да увиете главата си и да свикнете. Основите са подобни на други браузъри Chromium, но има някои умни допълнения към потребителския интерфейс като меню за бърз достъп за опции за персонализиране и лента за бърз достъп в лявата част на екрана.

Opera-CustomizationBar

Няма хоризонтално превъртане за раздели, но ви е предоставено падащо меню, което изброява всички отворени, както и наскоро затворени. Можете също да търсите конкретни думи или фрази в раздели, което улеснява намирането на този, който търсите. Друга удобна функция е, че можете да щракнете върху активния раздел, за да се върнете в горната част на страницата.

Opera-TabDropdown

Opera също така ви позволява да отделяте видеоклипове, предавани на сайтове като YouTube, което ви позволява да гледате видео на част от екрана, докато използвате друг раздел или дори да използвате изцяло различен софтуер.

Opera-DetachedVideo

За съжаление, основният мобилен браузър на Opera, Opera Touch, е доста тромав, с навигационни контроли, скрити зад бутон, който трябва да натиснете и задръжте за достъп, което бързо се разстройва.

Firefox

Firefox също има страхотен и прост интерфейс, който е усъвършенстван през годините. Разделите са скролируеми, което улеснява управлението им. За съжаление, тъй като Chrome доминира в голяма част от интернет, някои уебсайтове или приложения може да се сблъскат с проблеми на Firefox в сравнение с браузърите, базирани на Chromium.

Firefox-TabScrolling

Има и полезно падащо меню под адресната лента, което ви дава незабавен достъп до различни алтернативни търсачки и всички най-скорошни думи за търсене.

Кръгли две мисли

Тази категория беше поредната конкуренция, тъй като и двата браузъра имат чист интерфейс и приятно потребителско изживяване. Превъртането на раздели на Firefox е чудесен начин за опростяване на управлението на раздели и е нещо, което бихме искали повече браузъри да имитират, но решението на Opera за използване на падащо меню също не е лошо и възможността за търсене на раздели за думи и фрази е страхотна.

Също така много харесваме разглобяемите видеоклипове, тъй като това прави следващите ръководства и многозадачност много по-лесно. Когато съберете всичко това заедно, той дава на Opera още една победа, въпреки тромавия Opera Touch на мобилни устройства.

Кръг: Точка за лесно използване на Opera

Лого на Opera
Firefox лого

3

производителност

Opera вече е на върха на победата през два кръга. Въпреки това, това все още не е приключило, тъй като тези битки могат да се завъртят бързо, както видяхме в нашата съвпадение на Firefox срещу Google Chrome. С това казано насочваме вниманието си към ефективността, при която ще разгледаме потреблението на ресурси, скоростта и използването на данни на всеки браузър.

опера

Opera е бърз браузър, особено на работния плот, където е само малко по-бавен от някои от най-бързите браузъри на пазара, като Chrome (прочетете нашия преглед на Chrome). При мобилни устройства това е по-скоро смесена чанта, тъй като Opera Touch постига много добре, но Opera Mini се справя безсмислено, отбелязвайки по-ниско от всичко друго, освен Microsoft Edge (прочетете нашия преглед на Edge).

От страна на ресурсите, Opera не се справя страхотно. Консумацията му на RAM е сравнима с Chrome, който е един от най-лошите браузъри на пазара по този въпрос. Един от мобилните браузъри на Opera, Opera Mini, е проектиран да минимизира използването на данни, но както споменахме, тази версия на браузъра може да бъде болезнено бавна.

Оперно-MiniDataSavings

Firefox

Firefox е един от най-бързите налични браузъри, като само Google Chrome и Vivaldi работят с по-висока скорост на работния плот. В това отношение се справя добре и при мобилни устройства, където това е най-бързата опция за сърфиране, макар и не много.

Докато потреблението на RAM първоначално е високо, когато имате отворени само няколко раздела, начинът, по който е проектирана архитектурата на браузъра, позволява да остави значително по-малък отпечатък от другите браузъри, повече раздели, които сте отворили, което е основната причина за проблеми с RAM при браузване..

Кръгли три мисли

Скоростта е без съмнение най-важният фактор в този кръг и макар и двата браузъра да са много бързи, Firefox изпреварва Opera както на мобилни, така и на десктоп. Firefox също се справя много по-добре от Opera, що се отнася до консумацията на ресурси, като използва значително по-малко RAM, когато имате много различни раздели.

Въпреки фокуса на Opera върху спестяването на мобилни данни с Opera Mini, което е чудесна функция за тези с ограничена честотна лента или пакети данни, Firefox най-накрая грабва точка поради своята превъзходна скорост и по-ниската скорост на използване на RAM.

Кръг: Точка за изпълнение на Firefox

Лого на Opera
Firefox лого

4

Сигурност

С победа в представянето си, Firefox успява да поддържа битката интересна и да откаже на Opera ранна победа. Но сега е време за нашия четвърти кръг, който обхваща сигурността, да разберем дали Firefox може да поддържа това. 

Важни функции за сигурност – като бази данни за безопасно сърфиране, несигурни предупреждения за връзка и честота на актуализиране – ще играят голяма роля тук, както и блокиращи блокове и блокиращи изскачащи прозорци.

опера

Сигурността е нещо, с което Opera се бори в сравнение с други основни браузъри. Вместо да използва Google Safe Browsing за защита на потребителите от злонамерен софтуер и фишинг схеми, браузърът използва две други бази данни, наречени Yandex и PhishTank, и двете от тях са значително по-малко ефективни от по-популярната алтернатива на Google.

Потребителите получават предупреждение при свързване през несигурна HTTP връзка и предупреждението е ясно и лесно видимо, тъй като включва думите „не е защитено“ в неясен текст, а не просто символ.

Opera-HTTPWarning

Честотата на обновяване е друга слабост в сигурността на Opera, тъй като браузърът получава нова актуализация на всеки четири до шест седмици, което е около половината по-често от основния Chromium. Това е проблем, тъй като дава на киберпрестъпниците начало за намиране и използване на вратички за сигурност в основния код.

Не е лошо обаче, тъй като Opera идва с предварително инсталиран adblocker и изскачащ блокер. Рекламите и изскачащите прозорци са сред най-разпространените вектори за злонамерен софтуер, така че това е огромна сделка, особено за по-малко напреднали потребители, които може да не желаят да инсталират добавки на трети страни, които вършат тази решаваща работа.

Opera-AdBlocker

Firefox

За разлика от Opera, Firefox използва Google Safe Browsing, за да защити потребителите от злонамерен софтуер и фишинг, и както споменахме, това е чудесен избор за сигурност. Въпреки че браузърът включва предварително инсталиран блокер на изскачащи прозорци, няма вграден adblocker. 

Въпреки това намирането на adblocker сред многобройните добавки на Firefox е проста задача. Можете да започнете с нашия списък с най-добрите блокери на изскачащи прозорци, които също блокират рекламите.

Firefox също предупреждава потребителите, когато се свързват към уебсайт чрез несигурна HTTP връзка, но предупреждението е трудно забележимо, тъй като е само удивителен знак и не включва текст. 

Честотата на актуализиране е отлична и дупките за сигурност обикновено се лепят в рамките на ден от откриването. Освен това, редовното актуализиране се случва често, тъй като ние разбрахме в нашето преписване, кой уеб браузър е най-защитен.

Firefox-HTTPWarning

Съхранените ви пароли могат да бъдат защитени с главна парола, но това трябва да бъде активирано ръчно. Ако не зададете главна парола, няма нищо, което да предпазва данните ви за вход от кражба от човек с физически достъп до вашето устройство. Поради тази причина помислете за изтегляне на един от най-добрите ни мениджъри на пароли, ако използвате Firefox.

Кръг четири мисли

Въпреки че Opera има по-добра сигурност за съхранени пароли, по-ясното HTTP предупреждение и вграден adblocker, честотата на актуализиране и надеждната защита срещу злонамерени уебсайтове са много по-важни фактори. На тези фронтове Firefox е отличен, което му носи победата в този кръг, въпреки други малки недостатъци, вечерта резултатът до 2-2.

Кръг: Точка за сигурност на Firefox

Лого на Opera
Firefox лого

5

поверителност

При равен резултат, последният рунд за поверителност ще бъде тайбрек. В този кръг ще разгледаме колко данни събира всеки браузър, колко надеждни са участващите компании и, разбира се, какви функции за поверителност предлагат браузърите.

опера

Opera навремето се справяше много по-добре с поверителността, но китайските инвеститори купиха компанията през 2016 г. Предвид показанията на китайското правителство, това е тревожно развитие за браузъра. 

Неговата политика за поверителност не е по-добра, тъй като откровено заявява, че компанията може да събира данни за потребителите, включително имена, IP адреси и думи за търсене и да споделя тази информация с всеки, който пожелае..

Има включен VPN, но компанията зад него – SurfEasy – има също толкова тревожна политика за поверителност. Той е и със седалище в Канада, член на шпионската мрежа Five Eyes. Всичко казано, можете да изключите някои събиране на данни чрез настройките и контролите за проследяване са прилични. Все пак, по-добре е да продължите с един от най-добрите ни VPN-избори.

Оперно-PrivacySettings

Firefox

Firefox, от друга страна, се отличава по отношение на личния живот. Mozilla, компанията, която разработва браузъра, е с нестопанска цел, която не основава приходите си от реклама или продажба на потребителска информация. 

Политиката за поверителност на Firefox е много ясна, тъй като тя събира само минимални данни за използване, които са напълно анонимни и се използват само за вътрешни разработки.

Освен това браузърът предлага страхотни контроли за проследяване, които ви позволяват да управлявате точно какъв вид тракери и бисквитки искате да блокирате подробно. Въпреки че използването на Firefox е чудесна първа стъпка за защита на поверителността ви, трябва да прочетете нашето анонимно ръководство за сърфиране, независимо, за да научите какви други стъпки можете да предприемете.

Оперно-PrivacySettings

Кръг пет мисли

Точно както го направи, когато се изправи срещу Chrome, Firefox разбива Opera в последния кръг със своята отлична позиция за поверителност на потребителите. Голямата репутация на Mozilla, стриктната политика за поверителност и липсата на скандали са в пълна контраст с рекорда на Opera, тъй като компанията беше продадена през 2016 г. и това гарантира на Firefox общата победа.

Кръг: Точка за поверителност на Firefox

Лого на Opera
Firefox лого

6

Заключителни мисли

Това беше упорита битка между двама по-възрастни държавници от света на браузърите. Изглеждаше много добре за Opera в началото, печелейше както в функции, така и в лекота на използване, но Firefox грабна победа от челюстите на поражението, като се представи силно в останалите три категории.

Победител: Firefox

Какво мислите за Opera и Firefox? Съгласни ли сте с нашата оценка, че Firefox е по-силната опция или предпочитате по-добрите функции и лекотата на използване на Opera заради производителност, сигурност и поверителност? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map