Opera срещу Chrome: Два браузъра правят близко бръснене през 2020 г.

Chrome и Opera са популярни браузъри, макар че последният винаги е заемал по-ниша част от пазара, в сравнение със статута на Google на бегемот. 


Имаше по-големи разлики между тях, но откакто Opera премина през Chromium през 2013 г., двете станаха много по-сходни. Тук ще направим яма Opera срещу Chrome и ще се уредим веднъж завинаги, което е по-добрият браузър.

Тъй като това е пряко сравнение, ще се съсредоточим върху това, което разделя тези два браузъра, вместо да ги разглеждаме в дълбочина. Ако това е, което търсите, можете да прочетете нашия преглед на Google Chrome и рецензията на Opera, където ще разгледаме по-подробно всеки браузър.

Настройване на Fight: Opera срещу Chrome

Ще поставим браузърите през пет кръга, като всеки струва по една точка, което означава, че браузърът, който спечели три точки, ще бъде победител. Ще започнем с функции, последвани от лекота на използване, производителност, сигурност и поверителност, всички от които са ключови аспекти на уеб браузъра.

1

Характеристика

Отблъсквайки нещата, ще разгледаме функциите на всеки браузър. Това включва неща като кръстосана синхронизация на устройства, библиотеки за разширения, вградена функционалност и персонализиране.

опера

Opera се предлага с много вградени функции, както основни, така и второстепенни. Има инструмент за моментна снимка, който ви позволява да вземате екрани на цялата уеб страница, независимо от дължината. Включен е и четец на новини, който ви позволява да персонализирате източниците, като ви предоставя лесен достъп до всички ваши редовни информационни бюлетини на едно място.

Opera-четец на новини

Има някои основни персонализации, които можете да направите, включително тъмни и светли режими, тапети и теми. Включена е и интеграцията с популярни приложения за съобщения, като Facebook Messenger и WhatsApp, и можете да получите достъп до тях през лентата за бърз достъп в лявата част на екрана. Това е невероятно удобно, тъй като не е нужно да отделяте отделни раздели на тези приложения.

Оперно-MessagingApps

В същото меню можете също да персонализирате вашите собствени преки пътища към уебсайтове, които често използвате, като ви предоставя постоянен достъп до тях, независимо от това, кой раздел е активен. 

Синхронизацията между устройствата също е много лесна за настройка и синхронизира всичко – от отметките и отворените раздели до историята на сърфирането и предпочитанията. Не само това, можете също да изпращате криптирани данни между устройства, използвайки My Flow, който е интегриран в браузъра.

Дори и с всички тези включени функции, Opera също не спестява разширения на трети страни. Има много специални добавки за Opera и тъй като браузърът е базиран на Chromium, той може да използва и голям дял от разширения за Chrome.

Chrome

Въпреки че в Chrome няма много разширена функционалност, библиотеката с разширения е абсолютно масивна. Почти всяка функция на браузъра, която можете да мислите, може да се намери като разширение, от рекламни блокери и бележки до функции за защита, инструменти за заснемане и много други.

Синхронизирането на Chrome между устройства е солидно, което ви позволява да синхронизирате всяка част от вашето сърфиране. Браузърът е интегриран и с пакета от приложения и услуги на Google, включително Google Pay, Drive, Translate и други. По-специално Google Translate е чудесна интеграция, тъй като е лесно най-добрият безплатен софтуер за превод в момента на пазара.

Chrome-GoogleTranslate

Що се отнася до второстепенните функции, има вграден PDF четец, което е хубаво, въпреки че той е доста основен, липсва поддръжка за по-разширени функции като подписи или динамични PDF файлове. 

Когато щракнете с десния бутон върху снимка, опцията за контекстно меню ви позволява да търсите обратно изображение, което е много удобно. Можете също да конфигурирате множество потребители, което е удобно както за споделени компютри, така и да използвате като специализирани профили за сърфиране.

Chrome-ReverseImageSearch

На мобилни устройства има още по-малко разширени или уникални функции, включени в сравнение с настолните компютри, като единственото интересно е списъкът за четене, който ви позволява да запазвате уеб страници, за да имате достъп до тях по-късно, когато сте офлайн.

Кръгла първа мисъл

Chrome със сигурност има по-голяма библиотека с разширения, но Opera е съвместима с много от тях в допълнение към собствените си специални добавки. Всъщност това неутрализира най-голямото предимство на Chrome, що се отнася до функциите, тъй като Opera съдържа далеч по-разширена функционалност, вградена в браузъра, като инструмент за моментни снимки, интеграция на съобщения и четец на новини.

Кръг: Характеристики Точка за опера

Лого на Opera
Лого на Google Chrome

2

Лесно използване

Следващата е лесна употреба. В този кръг ще измерим колко удобно е да сърфирате в мрежата с всеки браузър, като обръщаме специално внимание на неща като управление на раздели, дизайн на интерфейса, оформление и удобства.

опера

Интерфейсът на Opera е лесен за навигация и визуално привлекателен. Тъй като е базиран на Chromium (прочетете нашия преглед на Chromium), той е доста подобен на много други браузъри, но все още има някои части от него, които се открояват. 

Лесният достъп както до уеб преките пътища, така и до настройките за персонализиране е хубав, както и подвижните видеоклипове, които ви позволяват да продължите да гледате нещо, дори когато превключвате на друг раздел или приложение.

Opera-DetachableVideo

Управлението на раздели също е солидно. Въпреки че няма превъртане на табулатори, има падащо меню, което показва всички отворени раздели в списък. Можете също така да търсите по ключови думи или фрази, за да намерите конкретен раздел, ако имате затруднения с преследването. Друга отлична функция, когато става въпрос за раздели е, че можете да щракнете върху който и да е активен, за да превъртите обратно нагоре в горната част на уеб страницата.

Opera-TabSearch

За съжаление, Opera Touch – един от мобилните браузъри на Opera и основният в iOS – е безнадеждно тромав. По някаква необяснима причина браузърът скрива всички навигационни контроли зад бутон, който трябва да натиснете и задръжте за секунда, което е невероятно досадно.

Chrome

Потребителският интерфейс на Chrome е добре проектиран и приятен за използване. Тук не е много много, което го отличава от другите браузъри, но това е най-вече заради това, че дизайните на други браузъри са се приближили до Chrome през годините, тъй като потребителската му база продължава да расте.

За съжаление няма превъртане на раздели, което може да затрудни намирането на раздела, който търсите, ако имате много отворени едновременно. Разделите обаче са разделени толкова чисто, колкото могат да бъдат без превъртане, а фавиконите остават лесни за разпознаване, дори при отворен огромен брой от тях.

Хром-Tabs

Кръгли две мисли

Ако това сравнение взе предвид само браузърите за настолни компютри, този кръг би бил лесна победа за Opera. За съжаление, основната мобилна версия на браузъра на iOS (Opera Touch) се чувства ужасно за използване, което е огромен проблем в тази категория.

Това означава, че въпреки спортно по-лошото управление на раздели, Chrome взема начало за този кръг, като представя все по-приятно потребителско изживяване както на работния плот, така и на мобилния телефон.

Кръг: Точка за лесна употреба за Google Chrome

Лого на Opera
Лого на Google Chrome

3

производителност

След като резултатът е дори 1-1, време е да проверите ефективността на всеки браузър. Най-важният аспект тук очевидно ще бъде скоростта, но функциите за потребление на ресурси и спестяване на данни също ще играят роля.

опера

Opera е бърз браузър, но все пак по-бавен от някои от конкуренцията, като Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox) или наистина Chrome. Консумацията на ресурси също е много висока, тъй като браузърът използва доста голяма оперативна памет, след като отворите повече от няколко раздела. Това не е много учудващо, тъй като това е проблем, споделян от повечето браузъри, базирани на Chromium.

Една от мобилните версии на Opera, Opera Mini, е фокусирана върху спестяването на данни, което го прави отличен избор за хора с ограничена честотна лента. За съжаление, тази версия на Opera също е невероятно бавна, така че това е малко сделка между скоростта и използването на данни.

Chrome

Chrome е много бърз, като само няколко браузъра, като Vivaldi (прочетете нашия преглед на Vivaldi), го превъзхождат по скорост. За съжаление, браузърът също използва тонове RAM, което е проблем, който порази Chrome от самото му създаване. Също така няма нищо в начина на запазване на данни на мобилни устройства или на работния плот.

Кръгли три мисли

В края на деня, най-важният фактор за ефективност на уеб браузъра е неговата скорост. Въпреки че консумацията на ресурси също е важна, тя засяга главно компютри с ниско количество оперативна памет, а Opera и Chrome консумират големи количества ресурси, така или иначе.

Режимът за спестяване на данни на Opera на мобилен телефон е страхотен, но не е достатъчно, за да компенсирате разликата в скоростта. Поради тази причина Chrome печели този кръг, поставяйки резултата при 2-1 в своя полза.

Кръг: Точка за изпълнение на Google Chrome

Лого на Opera
Лого на Google Chrome

4

Сигурност

Сигурността на браузъра е непрекъсната надпревара между разработчици и киберпрестъпници и с Chrome само на една точка от победата е време да видим колко добре се справя всеки браузър при защитата на своите потребители. Това включва безопасното сърфиране в бази данни, несигурни предупреждения за връзка, честота на актуализиране и рекламни блокери.

опера

Opera използва две отделни бази данни за откриване на злонамерен софтуер и фишинг. Yandex защитава от първите, а PhishTank – вторите. За съжаление, те не са толкова ефективни като другите бази данни за сигурност, като SmartScreen на Microsoft, използван от Internet Explorer и Edge (прочетете нашия преглед на Edge) или по-често срещаното Google Safe Browsing.

Честотата на актуализиране също е лоша, тъй като браузърът получава актуализация само приблизително на всеки шест седмици. В идеалния случай искате да видите актуализации, публикувани по-редовно, като едната излиза най-малко на всеки две до три седмици.

От друга страна, Opera също се предлага предварително опакован както с блокер за реклами, така и с блокер за изскачащи прозорци. Въпреки че в днешно време обикновено се включват блокери за изскачащи прозорци, същото не важи за рекламните блокери, тъй като по принцип трябва да изтеглите външна добавка за тази цел. Предупреждението за несигурна връзка също е ясно и лесно забележимо.

Opera-AdBlocker

Chrome

Както заключихме в нашата статия, за която уеб браузърът е най-защитен, Chrome е сред най-добрите основни уеб браузъри, що се отнася до сигурността. Честотата на актуализирането му е отлична, като обикновено пачовете за сигурност се разгръщат в рамките на един ден, когато се открие слабост.

За да защити потребителите от злонамерен софтуер и фишинг, Chrome изненадващо използва базата данни за безопасно сърфиране в Google, която върши работата добре. Предупреждението за несигурна връзка, което се представя при свързване чрез обикновен HTTP (а не HTTPS), също е ясно и лесно видимо.

Chrome-HTTPSWarning

Chrome също има вграден блокер за изскачащи прозорци, но ако искате браузърът да блокира рекламите, ще трябва да изтеглите разширение. Въпреки това има много варианти за избор, така че всъщност не е проблем. Нашият списък с най-добрите блокери на изскачащи прозорци е добро място за стартиране, тъй като те също блокират редовни реклами.

Кръг четири мисли

Въпреки че Opera се предлага с предварително инсталиран блокер за реклами, това не е толкова голямо предимство, тъй като намирането на добър рекламен блокер на трети страни в Chrome е проста задача. 

Освен това Chrome спортува далеч по-чести актуализации и по-добра база данни за безопасно сърфиране. Въпреки че паролите са защитени с вашите системни идентификационни данни от двата браузъра, все пак препоръчваме един от нашите най-добри решения за управление на пароли.

Всичко това заедно дава на Chrome значим крак в тази категория и победата в четвъртия ни рунд. Това поставя резултата на 3-1, което прави Chrome победител в това сравнение. Въпреки това, така или иначе ще продължим с последния си кръг.

Кръг: Точка за сигурност за Google Chrome

Лого на Opera
Лого на Google Chrome

5

поверителност

И накрая, време е да проучим доколко браузърите защитават поверителността на потребителите си. Този кръг винаги е проблем за Chrome (както е показано в битката ни за Firefox срещу Google Chrome), но и Opera не е точно по този въпрос.. 

Важни фактори, които ще разгледаме, са политиките за събиране на данни, скандалите за поверителност, доверието на всяка компания и, разбира се, всички функции, които помагат на потребителите да останат анонимни онлайн.

опера

Opera използваше стабилност в личния живот, но след като китайските инвеститори купиха компанията през 2016 г., всичко това се промени. Предвид нивото на контрол, което китайското правителство има над компаниите в страната, това е изключително притеснително за всеки, който се надява да остане анонимен, докато използва Opera.

Неговата политика за поверителност също се обърна към по-лошо, тъй като Opera сега си запазва правото да събира всякакви данни за потребителите – включително имена, IP адреси и история на сърфиране – и да ги споделя с всеки, който харесва. Въпреки това контролът върху проследяването и поверителността, включени в браузъра, са прилични, но нищо изключително.

Обикновено включването на VPN би било огромен бонус към неприкосновеността на личния живот, но SurfEasy – компанията, която предоставя VPN услугата – има много неясна политика за поверителност.

Освен това VPN ви позволява да избирате само между три региона – Европа, Америка и Азия, което го прави практически безполезен, ако искате да заобиколите геоблокирането. Освен това SurfEasy е базиран в Канада, която е член на шпионската мрежа Five Eyes.

Opera-VPN

Chrome

Поверителността е най-големият проблем с Chrome. Тъй като потокът от приходи на Google разчита на реклама, той няма да продаде направо вашите данни на трети страни, но ще събере всичко, което може, и ще го използва за приспособяване на рекламите, които виждате.

Има куп функции, активирани по подразбиране, които накърняват поверителността, като например предложения за търсене или прогнозиране на адреса, които събират съответно вашите думи за търсене и история на сърфиране.

Въпреки че можете да изключите тези функции и дори да изтриете данните, които компанията има върху вас (вижте нашето ръководство за изтриване на историята ви в Google), е трудно да се доверите на Google, когато казва, че това ги спира да ви шпионират.

Хром-GoogleServices

Тази липса на доверие се дължи в голяма степен на многобройните скандали, в които Google е участвал, от сътрудничеството с PRISM програмата на NSAs до събирането на данни от незашифровани WiFi мрежи с помощта на неговите Street View автомобили.

Въпреки че контролите за поверителност и проследяване са прилични, например те не са толкова гъвкави като тези на Firefox, затова препоръчваме нашето анонимно ръководство за сърфиране, ако искате да се защитите. Тъй като Chrome също не идва с VPN като Opera, ще искате да изтеглите най-добрия VPN за Chrome, за да компенсирате.

Кръг пет мисли

Това по същество беше вратовръзка, тъй като и Opera, и Google са ужасни, що се отнася до поверителността. И двамата имат тревожни и объркани политики за поверителност и събират тонове данни за своите потребители. 

Нито една от двете компании не е много надеждна, тъй като едната сега е базирана в Китай, а другата е участвала в безброй скандали през годините.

Това каза, ние ще дадем този на Opera, въпреки че е с възможно най-малкия марж. В края на деня Google основава целия си бизнес модел за показване на реклами и макар че включеният VPN в Opera не е голям, той е по-добър от нищо. 

Реалността е, че никой браузър няма да може да защити правилно вашата самоличност, така че помислете за изтеглянето на някои от тези 99 инструмента, за да защитите вашата поверителност.

Кръг: Точка за поверителност на Opera

Лого на Opera
Лого на Google Chrome

6

Заключителни мисли

С това битката приключи. Въпреки че Opera стартира силно с победа в функции, след това Chrome отбеляза три поредни победи с лекота на използване, производителност и сигурност, като спечели общата победа. 

Въпреки че последният кръг за поверителност по същество беше равен, тъй като и двете компании са ужасни по този въпрос, Opera успя да изтръгне печалба там, като намали маржа на победата на Chrome до една точка.

Победител: Chrome

Ако искате да видите как Chrome и Opera се подреждат спрямо някои други браузъри, можете да прочетете статиите ни за Chrome срещу Edge и Opera срещу Firefox, за да разберете.

Какво мислите за Chrome и Opera? Предпочитате ли по-обширния списък с функции на последния или сте съгласни, че по-важната производителност и сигурност на Chrome са по-важни? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me