Най-добрият софтуер за шифроване до 2020 г.: Boxcryptor, NordLocker и др

Що се отнася до защитата на вашите данни срещу киберпрестъпност, е трудно да се преодолее софтуер за криптиране. Въпреки че трябва да използвате защитен антивирус, мениджър на пароли и VPN, най-добрият начин да защитите вашите файлове е да ги криптирате директно. В това ръководство ще разрушим най-добрия софтуер за криптиране, за да можете да запазите данните си. 


Имаме шест варианта, някои от които са безплатни, а други – платени. Независимо от това, всеки от тях носи своя уникален усет към масата, било то в характеристики, използваемост или сигурност. Ще дадем кратък преглед на всеки софтуер, така че ако искате да научите повече, не забравяйте да прочетете нашия специализиран преглед. 

Ако искате да пропуснете хоопла, регистрирайте акаунт в Boxcryptor. Въпреки че ще трябва да платите за премиен план, за да получите всичко, което Boxcryptor може да предложи, цената си заслужава. От използваемостта до функциите до сигурността Boxcryptor получава всичко както трябва, така че ако искате бърз софтуер, той е този за вас. 

Най-добрият софтуер за шифроване

  1. Boxcryptor
  2. Cryptomator
  3. NordLocker
  4. AxCrypt
  5. BitLocker
  6. VeraCrypt

1. Boxcryptor

На пазар, пълен с софтуер за криптиране с отворен код, Boxcryptor използва по-комерсиален подход. Въпреки че не е толкова гъвкав за технологичните ядки, Boxcryptor го компенсира с много гъста затворена система, която работи при всякакви обстоятелства. Ценообразуването също е правилно, с щедър безплатен план и ниски цени за бизнеса. 

boxcryptor-Slider1

Най-силно се откроява достъпността на Boxcryptor. Той отнема това, което обикновено е технически софтуер и го прави достъпен. Когато инсталирате приложението, той незабавно ще намери инсталираните в системата ви папки за съхранение в облака и ще ги добави като местоположения. Оттам става въпрос само за влачене на файлове и папки на правилното място; те ще бъдат кодирани автоматично. 

boxcryptor-профил връзка

Споделянето е лесно с Boxcryptor, поддържащ повече от 30 услуги за съхранение в облак, но можете също да споделяте директно криптирани файлове. Крайният потребител, разбира се, ще се нуждае от акаунт на Boxcryptor, за да получи достъп до криптираните данни. Въпреки това е напълно безплатно да го направите. Тъй като Boxcryptor поддържа ограничен безплатен план, сигурното споделяне на лични данни не е проблем. 

Boxcryptor маркира всички, добре, кутии трябва с разумни цени, отлична сигурност и прекрасна поддръжка на платформата. Можете да прочетете пълния ни преглед на Boxcryptor, за да научите повече или да вземете безплатния план за завъртане, за да видите как ви харесва.

2. Криптоматор

Cryptomator е една от многото TrueCrypt вилици, която се нарежда сред най-добрите ни алтернативи на TrueCrypt. Въпреки че му липсват функции в сравнение с Boxcryptor, Cryptomator го компенсира с отлична използваемост и солидна сигурност. Ако търсите безплатен инструмент за криптиране, Cryptomator е за вас. 

cryptomator преглед шифрован-папка

За разлика от Boxcryptor, Cryptomator е напълно безплатен. Можете да дарите за използване на софтуера, ако решите, но той не се изисква. Имайки предвид колко лесен е използването на Crytomator, шокиращият факт е безплатен. Това каза, че липсата на цена има няколко предупреждения, а именно, когато става дума за функции. 

Cryptomator не е най-добрият софтуер за криптиране поради липсата на интеграция с услуги на трети страни. Можете да запишете вашите файлове с която и да е облачна услуга, но вместо да генерира един криптиран свод, Cryptomator създава йерархия на папките. Това може да направи влаченето на файлове в подходящата папка малко тромаво. 

Въпреки това Cryptomator е безплатен, въпреки факта, че се чувства като платен софтуер. Липсва ви криптиране с пълен диск, но що се отнася до криптирането на безплатни файлове, Cryptomator е трудно да победи. Можете да прочетете пълния ни преглед на Cryptomator, за да научите повече, или да изтеглите и да го дадете сами.

3. NordLocker

NordLocker е най-новото от Tefincom, гигантската технологична компания зад NordVPN и NordPass. Въпреки че NordLocker не е толкова богат на функции, колкото виртуалния си частен мрежов колега, той все още е разумен инструмент за криптиране на файлове. 

nordlocker преглед прозорци

Той прави нашия списък поради лекотата му на използване. NordLocker разполага с интерфейс на Windows Explorer, който показва вашите криптирани файлове и папки. За разлика от Cryptomator, от вас се изисква да създадете шкафчета, които се съхраняват като единични файлове на вашия компютър. Въпреки че изглеждат като един файл в криптиран вид, вашето шкафче може да има пълна йерархия на папките.

nordlocker преглед създадете-гардероб

Сигурните данни не са проблем за NordLocker, с неограничено разширение на файлове и поддръжка на размер. За привилегията на тази безгранична поддръжка обаче ще трябва да платите доста стотинка. Въпреки че има ограничен безплатен план, NordLocker е един от най-скъпите парчета софтуер за криптиране, който се предлага с близо 10 долара на месец. 

Безплатният план също прилича на пробен период, като NordLocker ограничава вашите данни само до 5 GB. Въпреки това софтуерът стои над конкурентите си с чудесно интуитивен интерфейс. Можете да прочетете нашия преглед NordLocker, за да научите повече за това или да изтеглите безплатния план, за да видите как ви харесва.

4. AxCrypt

Първоначално пуснат през 2001 г., AxCrypt е едно от най-старите налични части на софтуера за криптиране. Това е солиден инструмент с множество опции за сигурност и поверителност. Трябва обаче да влезете в окопите, за да е възможно най-ефективен. Настройките по подразбиране, които AxCrypt инсталира, оставят някои от вашите файлове уязвими. 

axcrypt преглед-папка-места

Това се свежда до това как AxCrypt обработва подпапките. По подразбиране AxCrypt не криптира подпапки в криптирана папка. Това означава, че можете да плъзнете няколко папки под родителска папка и те няма да бъдат криптирани. За щастие, можете да включите опцията „включва подпапки“, за да заобиколите този проблем. 

Иначе AxCrypt е страхотен. Предлагат се безплатни и премиум планове, въпреки че препоръчваме платената версия. Дава ви опция между 128-битово или 256-битово AES криптиране, докато безплатният план разполага само с първия. Все пак той използва AES криптиране, така че вашите файлове са защитени. 

axcrypt преглед прозорци

AxCrypt изпада в няколко ключови области, което го поставя допълнително в нашия списък. Въпреки това, това е достоен избор в софтуера за криптиране. Безплатният план е щедър, въпреки че е по-малко сигурен, а опциите за споделяне са отлични. Можете да научите повече за тези в нашия преглед на AxCrypt или да изтеглите безплатната пробна версия, за да видите как ви харесва.

5. BitLocker

Ако търсите лесен за използване парче софтуер за криптиране, той не се получава по-удобно от BitLocker. Ако не сте наясно, BitLocker е инструментът за криптиране, който е в комплект с всички версии на Windows. Въпреки че не е толкова голямо, когато става дума за криптиране на файлове, BitLocker има възможност да криптира цял том. 

прозорци-BitLocker

Поради това не бихме го нарекли като софтуер за криптиране на файлове, както другите опции в този списък. Въпреки че вашите файлове са технически криптирани, BitLocker не обработва с тях на ниво файл или папка. По-скоро това е инструмент за криптиране на диска, който може да защити цял твърд диск или определен обем на твърд диск. 

Това каза, че не трябва просто да използвате BitLocker без притеснения. Тъй като не просто криптира файлове, BitLocker е податлив на атаки при студено зареждане, когато шифрованият диск се стартира от сменяеми носители. Освен това ключовете BitLocker се съхраняват в системната памет, което ги излага на по-нататъшни атаки. 

Въпреки че трябва да сте запознати с тези проблеми със сигурността, те не трябва да ви отклоняват от BitLocker. Тъй като е фокусиран локално, нападателят ще трябва да получи достъп до вашата машина, за да обезсили криптирането. BitLocker все още е отличен инструмент за потребителите на Windows Pro и Enterprise, които се нуждаят от криптиране на цял диск.

6. VeraCrypt

VeraCrypt е един от най-популярните налични вили TrueCrypt, който се основава на изходния код на TrueCrypt след прекратяването му през 2014 г. Въпреки че е труден за употреба, VeraCrypt е много адаптивен, което го прави сред най-добрия софтуер за криптиране за техници.

veracrypt преглед диск, монтиран

Преди да стигнем до функциите, трябва да споменем, че VeraCrypt е напълно безплатен софтуер за криптиране. Липсват някои от характеристиките за качество на живот, наблюдавани с Boxcryptor и NordLocker, но за ниската цена на безплатно, е трудно да се оплачеш. Можете да дарите на проекта, ако желаете, което отива директно на малкия екип за развитие. 

За разлика от гореспоменатите инструменти, VeraCrypt осигурява криптиране на файлове, както и криптиране на цял диск и система. Това каза, всичко се обработва като обем от Windows. Трябва да създадете обем и да определите неговия размер, преди да съхранявате там някакви файлове. Без значение колко данни се съхраняват в обема, те ще се показват като размера, който сте посочили при настройката на софтуера. 

Има и няколко уникални характеристики, когато става дума за правдоподобна отрицателност. Можете да скриете силата на звука в обем, ако изберете, и дори операционна система в рамките на операционна система. 

Това означава, че дори ако някой ви заплашва лично, можете да зареждате с фалшива ОС или том вместо истинската. Можете да научите повече за това в нашия пълен преглед на VeraCrypt. 

Какво е софтуер за шифроване?

Софтуерът за шифроване е точно това, което звучи като: софтуер, който ви позволява да криптирате вашите файлове и папки. Има обаче няколко различни типа софтуер за криптиране. Най-разпространеният е софтуер за криптиране на файлове, който, както подсказва името, ви позволява да криптирате файлове и папки. 

Важното, което трябва да се отбележи тук, е на кое ниво се извършва криптирането. Windows или каквато и да е операционна система, която използвате, все още могат да обработват криптирания файл или папка, сякаш това е всеки друг файл. Тези инструменти за криптиране са най-практични за споделяне на данни, тъй като не е необходимо да криптирате цял диск, за да споделяте няколко файла. 

Ако искате да шифровате само един файл, ще трябва да използвате софтуер за криптиране на файлове. Криптирането на устройството, от друга страна, е като онлайн архивиране. Вместо да обработва файлове и папки, софтуерът за криптиране на диска може да осигури цял твърд диск или обем. 

Софтуерът за шифроване на томовете е това, което трябва да търсите за данни за седене или данни, до които не се нуждаете от постоянен достъп. Това гарантира цялото ви устройство и неговата йерархия да са защитени, така че неща като структура на папки и имена на файлове няма да бъдат четими, докато данните не бъдат декриптирани.

Избор на най-добрият софтуер за шифроване

Изборът на най-добрия софтуер за криптиране започна със сигурност. Ядрото трябва да е 256-битово AES криптиране, тъй като софтуер, използващ нищо по-малко, не си струва да губите време. За нас безпокойството не е в локалното криптиране, а по-скоро в това как вашият акаунт се удостоверява и как вашите криптирани файлове се синхронизират на устройства. 

Повечето софтуер за криптиране е защитен и ако се придържате към някоя от горните опции, ще се оправи. Софтуерът, който ви позволява да използвате облака и да споделяте файлове, обаче представлява по-голям риск, тъй като активно прехвърляте криптираните файлове през интернет. За да може получателят да декриптира файла, той се нуждае от ключ, който също се прехвърля заедно с файла. 

Извън сигурността, използваемостта е ключов проблем. Софтуерът за криптиране на файлове може да бъде обезсърчителен, така че рационализираният процес на криптиране е от съществено значение. Защитата на вашите данни не би трябвало да е трудна.

Накрая разгледахме цената. Windows включва своя безплатен инструмент за криптиране на BitLocker и има много безплатни инструменти за криптиране на трети страни. Не сме против софтуера за криптиране, който таксува такса. Ако обаче реши да го направи, таксата трябва да бъде оправдана с допълнителни функции, по-дълбока интеграция и изключително използваем интерфейс.

Как да шифровате вашите файлове

Конкретно криптиране на вашите файлове изисква софтуер за криптиране на файлове. Както бе споменато по-горе, това е софтуер, който обработва файлове и папки, а не цял диск или обем на устройството. Процесът се променя малко в различните части на софтуера. В Windows обаче обикновено можете да се справите с нещата чрез Windows Explorer. 

Има няколко неща, на които ще искате да обърнете внимание, особено когато става дума за криптирани папки. Само защото папката е шифрована, не означава непременно папките, които се съдържат в нея, също са криптирани. Повечето съвременен софтуер се справя с проблемите на подпапките, но имайте това предвид, когато се опитвате да защитите вашите файлове. 

Шифроването на файлове може и да не е страничен продукт от криптирането на папките, така че проверете в криптираната папка, за да се уверите, че вашите данни са защитени. В най-добрия случай софтуерът, който използвате, ще създаде един файл, съдържащ данни за вашите файлове, папки и структура на папки, които можете да монтирате с помощта на софтуера.

Заключителни мисли

Има много опции, когато става дума за софтуер за криптиране, без значение дали искате да отидете с отворен код или да се придържате към Windows BitLocker. Докато продължите с едно от горните ни предложения, обаче, ще бъдете сигурни. Въпреки това най-много препоръчваме Boxcryptor, не само защото е лесен за използване, но и е богат. 

Какво мислиш обаче? Има ли софтуер, който пропуснахме? Какъв вариант отиваш? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me