Най-добрият безплатен антивирусен софтуер 2020

От отвличането на браузъри до ботнетите, киберпрестъпността е яростна. За да се борите с него, се нуждаете от сигурен антивирус, който обикновено се предлага с мощен ценник. Ето защо съставихме ръководство за най-добрия безплатен антивирусен софтуер на пазара.

Има заслуга за надграждане, включително функции и по-сложна инфраструктура за сигурност, но, за това ръководство, ние се съсредоточаваме върху петте най-добри опции, които можете да получите за ниската цена безплатно. Ще говорим за всичко – от функции до защита и ще ви дадем плюсовете и минусите на всяка опция.

Въпреки това оценяването на безплатен антивирусен софтуер е различно. Не се очакват функции, които са обичайни за платен софтуер и настоятелни заявки за надграждане не са желани. Преди да влезете в нашия списък, ще определим как сме направили своя избор и ще ви дадем някои мисли за надграждане до платени колеги.

Повече за:

  • Най-добрият антивирусен софтуер 2020
  • Най-сигурен антивирусен софтуер 2020
  • Най-добрият антивирус за Android 2020

Най-добрият безплатен антивирусен софтуер през 2020 г.

Избор на най-добрият безплатен антивирусен софтуер

Има много безплатни антивирусни опции, но не всички от тях ще направят нашия списък. Това не е въпрос на размер или общо качество на списъка, а на функция. Някои антивируси, като Malwarebytes, не защитават от заплахи в реално време. Те се използват единствено за премахване на злонамерен софтуер, който вече е на вашата машина.

Тези опции остават извън този списък. Първият ни критерий е, че антивирусът сканира вашата машина, но също така осигурява наблюдение в реално време. Киберсигурността е свързана с превенция и безплатните опции, които сканират вашата машина, падат на тази лицева страна.

Очевидно търсим цена. Антивирусът трябва да е безплатен, а не пробна или ограничена версия на платения софтуер. Разглеждаме обаче и пътища за надграждане. Очаква се някои функции да не бъдат включени с безплатна оферта, така че искаме да видим логичен начин да ги закупим.

Функциите имат значение, но не толкова, колкото някои други области. Докато антивирусът осигурява защита в реално време и премахване на зловреден софтуер, ние сме доволни. Допълнителни функции, като дългия списък от AVG, получават бонус точки.

И накрая, ние търсим защита. Ще използваме номерата от нашите антивирусни прегледи за справка, където тествахме платени колеги. Безплатните антивируси са средно с около 1 до 2 процента по-малко ефективни. Когато са налице резултати от лаборатории за безплатен антивирус, ще го отбележим.

Безплатни срещу платени

Има място за безплатен антивирусен софтуер. Те се представят малко по-лошо от платените си колеги и често се предлагат с ограничен набор от функции, така че са най-добри, когато се използват на пробна база.

Има няколко причини зад нашата логика. Първият е злонамерен софтуер с нулев ден. Това са атаки, които възникват в същия ден, когато става известен подвиг. Тъй като злонамереният софтуер не е в базата данни на антивируса, той не може да го препрати, за да знае дали софтуерът представлява заплаха или не.

Антивирусите използват мониторинг на поведението за решаване на проблема. Ако софтуерът действа като зловреден софтуер, който антивирусът е срещнал, той ще го маркира за преглед. Често безплатната система за наблюдение не е толкова сложна, оставяйки ви уязвими към атаки с нулев ден.

По същия начин получавате рудиментарна защитна стена, по-малко мерки за защита и по-кратък списък от проверки по време на сканиране. Зависи от антивируса и разликата е само в няколко процентни пункта по ефективност, но все още е налице.

Извън по-добрата сигурност, платените антивирусни продукти идват с по-голям набор от функции, най-вече фишинг и защита от компютър. Някои антивируси, като Касперски, също настояват за по-добра защита на уеб камерите. Това беше първият ни избор в нашето ръководство за това как да защитите вашата уеб камера.

По-добрите резултати за защита и по-големият списък на проактивните мерки за сигурност повече от оправдават цената. Ако сте компетентен уеб потребител и редовно наблюдавате какво има на твърдия ви диск, обаче, безплатен антивирус ще ви защити. Това каза, ако съхранявате чувствителни данни или изтеглите няколко филма с най-добрия ни VPN за торент, обновяването до платен антивирус си заслужава.

1. AVG Antivirus Free

AVG е нашия избор за безплатен антивирус. Той не прави всичко по изключение, но обхваща всички основи по начин, който малцина правят. Получавате пълен състав за защита, включително множество опции за сканиране, защита в реално време и сканиране на производителността.

Основите са защитните файлове и поведението на AVG. Всеки файл, влизащ на твърдия ви диск, се сканира, независимо дали е изтеглен от интернет или преместен от външен твърд диск. Приложенията на вашия компютър и уебсайтове, които посещавате, се контролират от екрана за поведение за злонамерена дейност.

AVG Free-

AVG включва също своя уеб и имейл щит. Уеб щитът предпазва от изтегляния и уеб атаки, които може да не изискват потребителско въвеждане. Например, това ще блокира злонамерено изтегляне, което не сте стартирали. Имейл щитът работи срещу фишинг, както и опасни изображения и прикачени файлове.

AVG нарича тези „компоненти“ и можете да персонализирате всеки. Можете да ги включите или изключите и да зададете как функционират на вашата машина. Например, защитният файл ви дава опции за това, кога се извършва сканиране, колко дълбоко трябва да върви и някои действия, които се случват, когато се появи зловреден софтуер.

Режимите на сканиране също са впечатляващи. AVG има шест опции: основно сканиране, дълбоко сканиране, сканиране с USB, сканиране на файлове или папки, сканиране на производителността и сканиране при зареждане. Впечатлени сме от тези опции на платена основа, още по-малко безплатна.

Той също има добри лабораторни резултати. При оценката си през май AV-Test наблюдава 100-процентово блокиране на нулев ден и широко разпространен зловреден софтуер. AVG имаше проблеми с нулев ден злонамерен софтуер през юни, но блокира само 98,3% от пробите.

MRG Effitas е съгласен с тези констатации, като присъжда на AVG сертификат от ниво 2 в своя Q1 пълен спектър анализ. Когато прегледахме данните в нашия AVG преглед, установихме, че той не позволява злонамерен софтуер, просто отне време преди да бъде блокиран.

Тъй като това е всеобщ страхотен безплатен антивирус, препоръчваме AVG. Предлага се и безплатна 30-дневна пробна версия на Internet Security, която също е снабдена със защита от откупи, софтуер и експлоатация на уеб камера и други.

2. Безплатен антивирус на Kaspersky

Kaspersky не рекламира своя безплатен антивирус, но е достъпен за изтегляне за всеки, който желае да гледа. Той има това, което Касперски описва като „основна защита“, което означава, че блокира подозрителни уебсайтове и разпространени вируси.

В реалния свят, това се означава като използване на облачна база данни на Kaspersky от злонамерен софтуер за сканиране на вашия компютър. Той също осигурява защита в реално време, но не и мониторинг на поведението. В повечето случаи обаче това е достатъчно.

Kaspersky-Free

Безплатната версия на софтуера на Kaspersky е проста. На главния екран има бутони за сканиране и актуализиране на базата данни. Кликването върху „повече инструменти“ в долната част разкрива повече възможности. Можете да активирате екранната клавиатура, за да се предпазите от кейлоггери, да преглеждате карантинните си файлове и да следите статистическите данни на базата данни на Касперски от менюто.

Ще намерите и много други опции, но те са запазени за плащане на клиенти. Сред заключените функции са мрежовият монитор и Kaspersky Rescue Disk, който е начин да почистите вашата машина, когато е критично заразена.

Настройките са там, където Касперски блести в своето безплатно предлагане. Получавате контрол върху сканирането с бързи, пълни и насочени опции, както и автоматични сканирания за външни устройства. Можете също да конфигурирате различните области на защита, като например фишинг филтър.

Касперски получи отлични оценки от лабораториите, които споменаваме. Той получи перфектните 18 точки от AV-Test по време на своята оценка през юни за защита, производителност и използваемост. Той се представи по-добре от средното за индустрията в тестовете за ефективност, което означава, че не трябва да забавя много вашата машина.

В платния вариант на Касперски може да се хареса много, включително защита на уеб камерата и мрежовия монитор. Все пак, безплатният план е чудесен за това, което е, все пак. Можете да прочетете нашия преглед на антивируса на Kaspersky, за да научите за надстройката.

3. Безплатна версия на Bitdefender Antivirus

Bitdefender е първият ни избор за най-добрия антивирусен софтуер по много причини, включително неговия гладък интерфейс, отлични резултати за защита и включен мениджър на пароли, въпреки че не е на нивото на най-добрите мениджъри на пароли.

Безплатната версия обаче не получава този кредит. Страхотен е, но не чак толкова голям, колкото платения колега. Въпреки това, той може да спечели номер три в нашия списък за лесен за използване потребителски интерфейс и същата отлична защита, която предлага платената версия.

Bitdefender-Free

Тя включва сканиране и защита в реално време срещу злонамерен софтуер, известен в базата данни на Bitdefender, както и поведенчески мониторинг въз основа на това, с което се е срещал Bitdefender. Широката защита ще предпазва от опасности като откупи, но безплатната версия няма функции, насочени към различни заплахи.

Най-вече пропускате многослойна защита от извличане на софтуер. Платените версии на Bitdefender предпазват конкретни папки от достъп до неизвестни приложения. Това предпазва от гадното криптиране на файлове, което криптовалутният софтуер иска да осъществи.

Все пак има какво да харесаме. Bitdefender Free включва защита срещу фишинг и защита срещу измами. Защитата от фишинг следи уебсайтове, които посещавате и ви предупреждава за потенциални схеми. Анти-измамите ви предпазват от опити за фишинг, които целят да ви пренасочат от легитимен уебсайт, известен като pharming.

Интерфейсът на Bitdefender обаче е твърде прост и затова заема по-ниско място в нашия списък. Можете да сканирате цялата си система или да влачите и пускате файлове, за да ги сканирате конкретно. Това е лесна система, която можем да оценим, но няма почти нивото на контрол, което получавате с Kaspersky или AVG.

Той има отлични резултати за защита, както видяхме в нашето ревю на Bitdefender Antivirus. Той беше 100% ефективен срещу зловреден софтуер и широко разпространен зловреден софтуер в априлския анализ на AV-Test. Средната стойност за индустрията по това време е 99,5 процента.

Той също така получи сертификат от ниво 1 от MRG Effitas в своя пълен спектър на анализа на Q1 2018. От 18 тествани антивирусни вируси само четирима са получили сертификат на високо ниво, което означава, че Bitdefender блокира всички заплахи.

Bitdefender Free има някои погрешни стъпки във възможностите си, но е трудно да се оплаквате, без да харчите и стотинка. Той все още има отлична защита и проактивна сигурност, с лесен за използване интерфейс за зареждане. Добре е да го изтеглите и да видите дали надстройката до пакет, като Total Security, си заслужава.

4. Windows Defender

Потребителите на Windows имат късмет. Популярната операционна система се предлага с един от най-добрите безплатни антивирусни програми, предварително инсталирани. Windows Defender включва пълни системни сканирания, насочени сканирания и защита в реално време на вашия работен плот и браузър.

Прилага се и със SmartScreen, стига да използвате Microsoft Edge. Оттам идва защитата на браузъра. Ако използвате нещо друго, нямате късмет, но ние открихме, че Chrome е най-сигурният наличен браузър, така или иначе.

Windows Defender-

Defender използва облачна защита за вашето устройство. Новият зловреден софтуер, с който се сблъсква, се качва в облачната база данни, която Windows препраща за своето сканиране. Базата данни се актуализира почти всеки ден.

Защитата в реално време следи вашите активни процеси и използва мониторинг на поведението, за да определи дали нещо е злонамерено. Можете да изключите защитата в реално време, но Defender ще я включи отново след кратък период от време.

Ако срещнете злонамерен софтуер, можете да настроите Defender да го докладва на Microsoft. Настройката, за щастие, може да бъде изключена и можете да подадете мостри ръчно. Някои мостри съдържат лична информация, за която Defender ще ви попита, преди да го изпрати.

Включва и защита от компютърна защита. Настройката се нарича „контролиран достъп до папки“. Вместо да добави папки за защита на антивируса, Defender автоматично блокира всичко, което изглежда подозрително, от промяна на вашите файлове. Можете обаче да добавяте изключения.

Защитата от рансъмуер също изглежда добра. Defender блокира всички 29 от пробите на MRG Effitas по време на пълния спектър анализ на Q2 2018. Като цяло той получи сертификат от ниво 2, което означава, че блокира поне 98 процента от всички проби.

Имаше проблеми с потенциално нежелани приложения и рекламен софтуер, но липсваше една от 20-те тествани проби. От друга страна, Касперски пропусна шокиращи девет от пробите по време на същия тест. Имаше обаче по-добри резултати в миналото.

За разлика от много услуги на Microsoft, вие не сте принудени да използвате Defender. Ако инсталирате друг антивирус, той ще го поеме и някои от функциите на Defender няма да бъдат достъпни. Това включва защитната стена на Microsoft, ако антивирусът ви се предлага с такъв.

Настройките, където искате да използвате различен антивирус, но все пак искате да използвате защитната стена на Windows, могат да бъдат трудни за конфигуриране.

Като антивирус, включен в Windows, е трудно да почукаме Defender. Той е изненадващо добър в блокирането на зловреден софтуер в реално време и предлага прилични функции, за да се стартира. Макар да не е в мащаба на други антивируси, това е хубаво средство, ако нямате нищо друго.

5. Безплатен антивирус Avast

Avast придоби AVG през 2016 г. в размер на 1,3 милиарда долара. Те споделят една и съща инфраструктура за сигурност, но поддържат различни интерфейси и функции. Харесваме повече интерфейса на AVG, но и Avast се получава много добре. Безплатният му пакет има отлични резултати за защита и добър списък с функции, за да се зареди.

Има четири режима на сканиране с персонализирана област за сканиране за конфигуриране на вашите собствени настройки. Получавате пълни сканирания, целеви сканирания, сканиране на време за зареждане и, нашите любими, интелигентни. Интелигентното сканиране ще помисли компютъра ви за злонамерен софтуер, проблеми с производителността, безжични заплахи и други. Това е едно гише за настройване на компютър.

Avast Free-

Всяко от сканирането също има свои настройки, включително евристика и области на сканиране. Можете да зададете приоритета на сканирането, така че Avast също няма да забави вашата машина. Той включва постоянен кеш, който може да ускори времето за сканиране след първоначалното ви сканиране, така че трябва да видите повишаване на производителността след първата употреба.

Ако използвате включения браузър Avast Secure, можете да използвате и безплатния мениджър на пароли. Не е толкова добър като Dashlane (прочетете нашето ревю на Dashlane), но е изненадващо здрав мениджър на пароли, като се има предвид, че е безплатен. Той може да съхранява пароли, бележки и кредитни карти, но ще трябва да надстроите до платената версия, за да отключите наблюдението на паролата.

Avast включва раздел за ефективността, който ще сканира компютъра ви за файлове, от които не се нуждае. Не е толкова добър, колкото AVG TuneUp, но тази услуга струва огромна премия. Отново като безплатно включване е хубаво да се види.

Всички тези функции показват стойността на Avast. Той има много опции за почистване на вашия компютър, откриване на злонамерен софтуер и запазване на безопасността ви по време на използване в мрежата. По тази причина харесваме Безопасен браузър. Това е браузър, базиран на Chromium, който включва мениджър на пароли, рекламен блокер и други по подразбиране.

Въпреки това има скални лабораторни резултати. AV-Test показа, че е само 98,9% ефективен срещу зловреден софтуер с нулев ден, под средното ниво от 99,5%, но е 99,9% ефективно спрямо референтния набор от AV-Test.

MRG Effitas изненадващо му присъди сертификат от ниво 1 по време на целия си Q2 пълен спектър анализ. Той блокира всички проби от зловреден софтуер, но разреши осем от 20-те PUA и проби от рекламен софтуер, които MRG Effitas тества. Изглежда, че неуспехът не е допринесъл за окончателното сертифициране.

Резултатите от лабораторията обаче не са ужасни. Avast има дълъг списък от функции, което го прави достоен за разглеждане. Можете да научите повече за платената версия в нашия преглед на Avast Pro или да се регистрирате с безплатен акаунт.

Заключителни мисли

Безплатните антивирусни продукти имат интересна позиция на пазара. Те са добро средство за защита от общи заплахи, но нямат силата да защитават от всичко. Докато опции като Avast и AVG имат отлични функции, други като Kaspersky и Bitdefender предлагат по-добра защита.

За щастие, всички опции са безплатни, така че можете да изтеглите всяка и да намерите тази, която ви харесва най-много. Не забравяйте да инсталирате само един по един, тъй като множество антивирусни програми могат да създадат сериозни проблеми със съвместимостта.

Кой безплатен антивирус използвате? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me