Най-добрият антивирусен софтуер 2020

Добре дошли в ръководството на Cloudwards.net за най-добрия антивирусен софтуер. Ще ви преведем през крема на реколтата, който намерихме в нашите прегледи на антивирусни продукти, както и ще ви информираме за това какво антивирус прави, за да ви защити и предпазните мерки, които можете да предприемете извън нормалното сканиране..


Ще сравним антивирусни програми в пет кръга: функции, цени, удобство за потребителя, защита и поддръжка. По три програми ще се класират за всяка и в края ще обявим общ победител.

Преди да преминем в кръговете, ние ще определим какво е антивирус за 2020 г., ще разгледаме основните типове зловреден софтуер и как да определим дали те са на вашата машина и да претеглим плюсовете и минусите на безплатни антивирусни програми.

Повече за:

 • Най-сигурен антивирусен софтуер 2020
 • Най-добрият безплатен антивирусен софтуер за 2020 г.
 • Най-добрият антивирус за Android 2020

Contents

Определяне на антивирус през 2020 г.

Повечето хора, които са прекарали време около компютър, могат да дадат основно определение на антивируса. Казано по-просто, той защитава компютъра ви от вируси. Въпреки че това все още е вярно, антивирусите, каквито ги познаваме днес, се описват по-добре като антивирусен софтуер.

Зловредният софтуер е чадър термин за злонамерен софтуер. Вирусите са в списъка, но

 Програмите са нараснали през годините, за да се справят с по-разнообразен набор от заплахи, не всички от които живеят на вашия работен плот.

Много антивирусни програми сега се предлагат като първокласни пакети за сигурност, включително защита за множество машини, операционни системи и мобилни устройства. Засилените мерки за сигурност като защита от кражба на идентичност и криптиране на файлове също са често срещани.

Panda Security интерфейс

Антивирусите не са толкова реактивни, колкото преди. Те търсят злонамерен софтуер, преди да може да зарази вашата машина. Един типичен начин, който се осъществява, е чрез използване на мониторинг на поведението и машинно обучение.

Най-добрите антивирусни продукти могат да идентифицират заплахи, които не са известни чрез научаване на поведението на преди срещан злонамерен софтуер и прилагането му към нов софтуер. Това им позволява да откриват и премахват нов зловреден софтуер от вашата машина, дори ако базата данни с известен злонамерен софтуер не го включва.

Това обучение се простира до вашия браузър, където има съкровищница от злонамерен софтуер, който просто чака да го изтеглите. Браузърите стават по-добри във връзка с вградената защита, особено Google Chrome, но специализиран антивирус може да премахне атаки, които може да не открият.

Преди да преминете към нашия списък, нека да определим често срещания злонамерен софтуер, който може да срещнете и как да разберем дали вече сте заразени.

Видове и атаки на злонамерен софтуер

Virus-Malware

Има много форми на злонамерен софтуер и не бихме могли да обхванем всеки тук. Хитри програмисти всеки ден пишат нов зловреден софтуер за нови подвизи. Все пак има широки архетипи, с които трябва да сте наясно.

Adware

Един от най-разпространените видове злонамерен софтуер, рекламният софтуер е създаден, за да работи под радара на тези, които не го търсят. В повечето случаи вашата търсачка ще бъде променена, повече реклами ще се показват на уебсайтовете, които посещавате, а в някои случаи ще има и реклами на вашия работен плот.

Обикновено получавате рекламен софтуер като пакетно допълнение към безплатен софтуер. Много потребители кликват през инсталаторите без да се замислят и така се промъква. Уверете се, че сте бдителни с инсталаторите и премахнете отметката от всички полета, които искат да инсталирате допълнителен софтуер.

Сложното е, че не е незаконно или винаги злонамерено. В много случаи потребителят се включва в „защитен“ браузър, създаден да внася рекламни долари за всеки, който е написал софтуера. Дори ако софтуерът е труден за премахване, той не се опитва да ви открадне нищо. Най-важното, за да се предпазите от този тип злонамерен софтуер, е да обърнете внимание на инсталаторите.

Ботове и ботнети

Ботовете са злонамерени. Те са създадени да проникнат в компютъра ви, позволявайки на хакера да извършва действия на вашата машина дистанционно. Ботовете могат да се заменят като червеи и да се разпространяват в други машини като вируси.

Не е като Матрицата, където хакерът изтегля команден ред и ви изпраща съобщение. Ако вашият компютър има бот, той вероятно е част от ботнет, подчинени машини, които се използват най-често за DDoS атаки.

Всички ботове в ботнет се обаждат на хост машините да извършат действие наведнъж, обикновено за да сринат уеб сървър и да свалят сайт. Страшното е за ботнетите е, че може да сте част от един без значителни индикации, особено ако сте използвали злонамерена услуга като Hola VPN.

Keylogger

Разясняващият, но гаден злонамерен софтуер, keylogger съхранява всички натискания на клавиши, направени на хост машината. Повечето антивируси могат да открият кейлоггери, тъй като те са активно работещ процес, но има и други начини да се защитите.

Можете да използвате екранна клавиатура, когато въвеждате чувствителни данни, но препоръчваме да използвате мениджър на пароли от нашия най-добър списък с мениджъри на пароли. Не само няма да докоснете клавиатурата си, но и ще спестите време да влизате в уебсайтове.

рансъмуер

Ransomware криптира данни на вашите машини и го държи за заложник, докато не платите откуп. Вашите документи, медии и други ще бъдат бракувани, докато не излезете с парите, за да ги върнете.

За разлика от други зловредни програми, вие ще знаете дали е на вашата машина. Нападателят ще ви уведоми с инструкции как да изпратите плащане и да отключите вашите данни. Обикновено ще трябва да плащате с криптовалута, така че нападателят да остане анонимен.

Другите рансъмуер са по-хитри. Сказуещият софтуер например ще представлява антивирус, като твърди, че е открил безброй проблеми на вашата машина. Вирусът с заключен екран ще зареди фалшив уебсайт, обикновено се подиграва с правителството или агенцията за кредитни карти и ще поиска плащане, преди да можете да въведете вашата машина.

Без значение под каква форма влиза, не плащайте откупа. Лицето вече излезе от пътя си, за да прецака компютъра ви, така че вероятно няма да върне файловете. Най-добрият начин за премахване на рансъмуер е да се върнете към точка за възстановяване на системата в Windows и да стартирате сканиране на UEFI.

Можете също така да заобиколите целия проблем и да форматирате вашия твърд диск, но трябва да го архивирате за това. Вижте нашия преглед на най-добрите облачни хранилища и най-добрите доставчици на резервни копия онлайн, за да разберете как най-добре да направите това.

Rootkit

Коренът е подобен на бот, но за разлика от ботнетите е по-заинтересован от заразяване на една машина. Наборът от софтуерни инструменти дава неоторизиран достъп на потребителите до отдалечената машина, което им позволява да изпълняват файлове и да променят системните конфигурации.

Тъй като руткитите са толкова дълбоки, че е трудно да се открият и премахнат. Отнема време, за да получи това ниво на достъп, така че повечето антивирусни продукти трябва да откриват и премахват руткити, тъй като получават потребителски разрешения.

В случай, че вече имате руткит и той не може да се премахне с помощта на сканиране на работния плот, най-добрият вариант е да стартирате UEFI сканиране, за да го заглушите, преди операционната ви система да се зареди.

Spyware

Шпионският софтуер е труден, защото не е незаконно или злонамерено. Това е софтуер, създаден да ви шпионира, да събира данни за вашия избор на сърфиране, решения за покупка и други. В повечето случаи това е начин да продавате информация на търговците. Скорошен пример, Red Shell, премина през много компютърни игри, предизвиквайки полемика в игровата общност.

Шпионски софтуер като този се въвежда умишлено от разработчиците на софтуер, но това не винаги е така. Понякога това е начин за заснемане на вашия екран, записване на чувствителни данни за вход или шпиониране на уеб камери за надничащи Томс.

За щастие, лесно е да се открият и премахнат. Много съвременни антивирусни продукти включват и защита на уеб камерата, блокиране на достъпа до всички програми, освен ако не го разрешите.

троянски

Trojan-Virus

Подобно на троянския кон, този тип злонамерен софтуер се представя като нещо полезно, но съдържа злонамерен полезен товар вътре. Троянецът сам по себе си не е зловреден софтуер, просто каквото и да е вътре в него.

Това е един от най-разпространените начини за предаване на злонамерен софтуер на машина. Той е и един от най-опасните, тъй като се използва за доставяне на keylogger, ransomware, rootkits и други. Троянците са сред първите неща, които антивирусите търсят.

Най-добрият начин да избегнете троян е да не изтегляте нищо съмнително. Трябва да внимавате за неща като безплатни PDF конвертори и фалшиви антивируси, особено. В по-злонамерени случаи изтеглянията изтеглят двойно задължение, инсталирайки троянски и рекламен софтуер на вашата машина в един и същи изпълним файл.

Вирус

Една от най-ранните и най-мощни заплахи за компютрите, вирусите са съществували отдавна, поне достатъчно дълго, за да въведат термина „антивирус“. Изглежда, че се възпроизвеждат възможно най-бързо, заразявайки вашата машина и всеки, с когото се свържете.

Най-страшният аспект на вирусите е колко бързо те могат да се разпространят и да причинят унищожаване. Използват се за открадване или повреждане на огромни количества данни, като често забавят вашата машина до обхождане чрез хранене на системни ресурси.

За щастие, вирусите са по-рядко срещани, отколкото преди, тъй като антивирусите са станали по-сложни. Други злонамерени програми обаче заеха своето място, най-вече откупни програми и ботове.

Phishing

Макар и технически да не е форма на злонамерен софтуер, фишингът е мощна заплаха за киберсигурността. С вас се свързвате по имейл, телефон или текст от някой, който се представя като законна институция, която ви моли да предоставите чувствителна информация. Обикновено това е банка, застрахователна компания или агенция за кредитни карти.

Целта е да привлечете потребител да щракне върху заразен URL адрес, обикновено портал за макетни плащания и да въведе информация като потребителско име и парола. По време на нашето антивирусно тестване видяхме банки, PayPal и застрахователни агенции да се подражават.

Фишинг уеб страниците постоянно се променят, често остават за ден или по-малко, събират данни и излизат офлайн. Първият ред на защита е спазването на вашата папка със спам и не раздава информация без идентификационни данни. Уверете се, че когато въвеждате чувствителна информация, проверете два пъти URL адреса, на който сте.

Как да идентифицираме зловреден софтуер

Повечето зловредни програми са предназначени да живеят неоткрити на вашата машина възможно най-дълго. Съществуват и други схеми, като откупуващ софтуер, които показват присъствието им. Освен тези, зависи от вас да знаете дали имате зловреден софтуер.

След като изтеглите антивирус от нашия списък и стартирате сканиране, ще разберете дали на вашето устройство има зловреден софтуер, но има знаци, които трябва да внимавате преди това.

Първият е мудно изпълнение. Зловредният софтуер издърпва бързо системните ресурси, често защото програмите са написани набързо без оптимизация. Ако вашата машина работи по-бавно от нормалното, може да имате зловреден софтуер.

CPU е прикован

В Windows можете да използвате мениджъра на задачи, за да видите активни задачи и използване на ресурси. Превъртете списъка и вижте дали има активни процеси, които имат странни имена или не изглежда да са обвързани с никакви приложения. Не е добра идея да прекратите тези процеси, тъй като не премахвате зловредния софтуер и може да е процес, свързан с законно приложение.

Други форми на зловреден софтуер, като например ботове, може да не показват признаци на вашата машина. Поради това най-добре е да стартирате пълно сканиране с вашия антивирус често, дори ако не забележите забавяне на системата или странни активни процеси.

Безплатни антивируси: доброто, лошото & грозният

Докато платените решения са почти винаги по-добри, на пазара има безплатни антивирусни продукти. Смятаме, че не трябва да оставате незащитени само защото портфейлът ви не може да поддържа пълен план, но има недостатъци на безплатните предложения.

Да започнем с доброто. Основната продажна точка на безплатни антивирусни продукти е, че е, те са безплатни. Компании като Avast, Malwarebytes, Avira и Norton пуснаха безплатен антивирус за защита. Изтегляте инсталатор и това е всичко, няма похарчени пари.

Malwarebytes интерфейс

Както всичко, което е безплатно, има и ограничения. Това, което получавате, е съкратена версия на платения софтуер и постоянни молби за надграждане. Avira Free например предлага само сканиране при поискване. Компаниите твърдят, че както платените, така и безплатните версии се актуализират с нови подписи на зловреден софтуер, но те не винаги се правят със същото темпо.

Разликата е малка, но платените антивируси поставят по-високи числа за откриване от техните безплатни колеги. Ако приемем, че и двете приложения са актуализирани с едни и същи подписи на зловреден софтуер, можем да предположим, че тези актуализации се разгръщат първо на платени потребители и второ на безплатни.

Времето е от съществено значение за антивирусните програми. Експлоатациите с нулев ден са атаки, извършени същия ден, когато експлоатацията стане известна. Хората с безплатни антивируси са по-уязвими за тях. Платените продукти обикновено използват по-сложен мониторинг на поведението, за да открият зловреден софтуер с нулев ден, докато безплатните разчитат на известни подписи на зловреден софтуер и рудиментарни методи за откриване.

Дали това е по-сложна система за наблюдение на поведението или по-бързо актуализиране на подпис на зловреден софтуер е без значение. Средно безплатните антивируси се представят малко по-зле от платените си колеги. Малък марж обаче е, че платените решения понякога се борят да се оправдаят.

Пропастта е съставена в функции, фокусирани върху използваемостта или защитата. В списъка обикновено ще получите родителски контрол, защита от защита от софтуер и опции за поддръжка, когато надграждате.

Sophos Home родителски контрол

Функциите лесно надхвърлят цената. Сканирането на вашата машина за злонамерен софтуер може да изчисти остатъците от нея, но защитата срещу кражба на самоличност, атаки за извличане на софтуер и мобилни атаки са функции, които получавате с платени антивируси.

Накратко, платените антивируси са по-добри от безплатните. Степента на откриване е сходна, но допълнителните защитни функции и по-здравата инфраструктура правят надстройката оправдана. И все пак безплатната защита е по-добра, отколкото без защита, така че не забравяйте да прочетете това ръководство за нашите препоръки за най-добрия безплатен антивирусен софтуер.

Първи кръг: функции

Антивирусите са повече от защита за вашия компютър. Предлагат се основни планове, но основният продукт се е превърнал от полезен инструмент в първокласен пакет за сигурност. Нашият първи кръг ще разгледа функции, които подобряват вашата сигурност и опит, без да съхранявате системни ресурси или да затъвате в потребителския интерфейс.

Виртуалните частни мрежи и инструменти за управление на пароли няма да бъдат сред нещата, които разглеждаме. Тези инструменти са се превърнали в обичайни допълнения към антивирусните пакети, но се представят по-лошо от нашите най-добри VPN избори и мениджъри на пароли. Ще направим изключение, ако включеният VPN или мениджърът на пароли може да ходи до пръстите с нашите най-добри снимки в тези категории.

Вместо това разглеждаме функции като файлов шредер, родителски контрол и защитен браузър. Повечето антивируси защитават текущия ви браузър, но ние търсим допълнително приложение, което защитава онлайн плащанията, блокира рекламите и поддържа бисквитките изчистени.

Извън това функциите са специфични за продукта. Bitdefender Antivirus включва например профили за настройка на сканиране, а AVG включва безплатна пробна версия на своя софтуер TuneUp за изчистване на отпадъците от вашата машина. Функции като тези помагат някои антивирусни продукти да се открояват от останалите и ще бъдат използвани като врачки за продукти с подобни набори от функции.

Ето нещата, които търсим в този кръг:

 • File shredder
 • Родителски контрол
 • Защитен браузър
 • Допълнителни функции

AVG

AVG има щедро безплатно предлагане с основна защита от злонамерен софтуер, защита срещу рансъм софтуер и други. Любимата ни функция от безплатния план е защитен браузър на AVG, Chromium интерфейс с предварително инсталирани разширения като рекламен блокер, средство за почистване на бисквитки и мениджър на пароли.

Браузърът, който е същият като Avast Secure Browser, се откроява от другите антивируси. Това е познат интерфейс, който увеличава скоростта ви и ви защитава. Докато можете да минете без интеграция с Google, Безопасният браузър не е лоша опция.

Internet Security добавя функции като защитна стена, защита на уеб камерата и криптиране на файлове. Извън партидата шифроването на файлове е най-полезно, като осигурява допълнителен слой сигурност срещу гаден откъм софтуер.

Настройки за защита на AVG

Причината обаче AVG да се класира на първо място в този кръг е пакетът Ultimate. Това е интернет сигурност и AVG TuneUp комбинирани. TuneUp е отлична програма за почистване, която може да управлява групови файлове, забавяйки производителността на устройството и да фиксира фоновите приложения, прибиращи системни ресурси. Когато тествахме TuneUp, той изчисти над 12 GB от нашите дискове.

AVG удовлетворява нашите критерии с родителски контрол, защитен браузър, файлов шредер и допълнителни функции като TuneUp. Има и множество други функции, за които можете да прочетете в пълния ни AVG преглед.

Bitdefender

Bitdefender Antivirus е нашият основен антивирус за функции. Ако не беше AVG TuneUp, той лесно би заел първо място в този кръг. Въпреки това, ще трябва да се разреши за секунда. Той стиска петите на AVG с профили за ефективност, безопасно онлайн банкиране и Bitdefender Photon.

Той има впечатляващ набор от функции за защита и удовлетворява нашата основна линия за родителски контрол, файлов шредер и защитен браузър, както можете да прочетете в нашия рецензия за Bitdefender. Получавате пълно криптиране на файлове и защита от отваряне на софтуер, мрежов монитор на заплахи, фишинг филтър и Anti-Theft, инструмент, който помага да намерите вашето устройство, ако е загубено или откраднато.

BitDefender профил-Settings

Любимата ни функция са профили за производителност, ексклузивна за Bitdefender. Можете да настроите профилите да стартират автоматично при извършване на определени действия или стартиране на приложения.

Bitdefender ще повиши защитата е области, потискайте известията или направете всичко друго, което се нуждае от това, което правите. Например, работен профил може да увеличи защитата на електронната поща и мрежата, докато потиска известията за сканиране.

Друг начин за повишаване на производителността е с Bitdefender Photon, който ще сканира хардуерните и софтуерните конфигурации и ще оптимизира сканирането за тази настройка. Ще спестите ресурси и ще подобрите скоростта си, така че можете да продължите да използвате вашата машина, докато Bitdefender сканира.

Kaspersky

Много антивирусни продукти могат да вземат третия слот за този рунд. ESET, Panda Security и Norton бяха претенденти, но трябва да го дадем на Kaspersky за фокусиране върху качеството над количеството с неговите характеристики.

Тя включва всичко, което търсим в този кръг: файлов шредер, родителски контрол и защитен браузър. 

Други забележителни функции включват защита на уеб камерата и средство за почистване на поверителността. Той ще почисти системата ви за всички идентифициращи данни и ще ги изчисти. Въпреки че инструментът за почистване на поверителността няма да ви спести толкова място, колкото AVG TuneUp, той ще ви предпази от кражба на самоличност. Можете да прочетете нашите съвети за предотвратяване на кражба на самоличност, за да научите повече начини да се защитите.

Блокер за проследяване на Kaspersky

Получавате безопасни пари, което е сигурен начин за справяне с онлайн транзакции, но Kaspersky защитава и вашия нормален браузър. Частното сърфиране ще блокира опитите за събиране на данни от уеб анализи в социалните мрежи. Можете да прочетете повече за частното сърфиране и другите функции на Kaspersky в нашия преглед на Kaspersky Antivirus.

Втори кръг: Ценообразуване

Както при всички наши водачи, ние разгледахме цената, тъй като тя се отнася до стойността. Например, ние последователно оценяваме ExpressVPN в горната част на неговата категория. Той е скъп, но оправдава цената си със здрав набор от функции, за който можете да прочетете в нашия ревю на ExpressVPN.

Услугата не е добра само защото е евтина, така че ще разгледаме цената и характеристиките, определени един към друг. Например, F-Secure е по-скъп от McAfee Total Protection, но резултатите от лабораторията го оценяват по-високо от конкурента си с червено екраниране.

Извън общата стойност разглеждаме състава на плана. Това включва колко устройства могат да бъдат в план, какви операционни системи поддържа и т.н. Kaspersky Internet Security, антивирус, който дава отлични лабораторни резултати, е ограничен до пет устройства, което го прави трудна продажба за семейства.

Както бе споменато по-горе, платените антивируси като цяло са по-добри от техните безплатни колеги. Все пак има заслуга за безплатните предложения. Ще разгледаме дали антивирусът предоставя безплатен план като малък фактор при определяне на нашата класация.

Ето какво търсим в този кръг:

 • стойност
 • Поддръжка на устройства
 • Поддръжка на ОС
 • Безплатен план

Avast

Avast е най-добрият ориентиран към стойността антивирус. Щедрото безплатно предлагане се откроява, а ниската цена на Avast Pro е около половината от цената на други антивируси. Въпреки че функциите са леки, той успя да се раздели в лабораторни резултати, както можете да прочетете в нашия преглед на Avast Pro.

Той е лек за функциите в сравнение с пакет за сигурност като Bitdefender, но с по-малко от половината разходи все още получавате много. Avast включва своя защитен браузър, който е същият като AVG Secure Browser. Той има разширения като блокер на реклами, средство за почистване на бисквитки и други, но липсва интеграция с Google.

Любимата ни функция на Avast Free и Pro е Wi-Fi Inspector. Той ще сканира всички устройства, свързани с вашата мрежа, и ще ви предупреди за уязвимости. Това е особено полезно за намиране на публичен WiFi, но може да се използва и за идентифициране на проблеми в домашната ви мрежа.

Единственият проблем с Avast е, че операционните системи не могат да се смесват. Дори плановете за много устройства са ограничени до компютър. Предложенията за Mac, Android и iOS са безплатни или евтини, но облекчават болката от план само за Windows.

Въпреки стойността на Avast Pro, има много повече функции, които гарантират надграждане. Avast Ultimate, например, няма толкова стойност на долар, колкото евтините предложения, но се предлага с Avast SecureLine, изненадващо добър VPN за пакетиран продукт. Можете да прочетете нашия преглед на Avast SecureLine, за да научите повече за него.

McAfee Total Protection

McAfee спечели “приличен” резултат в нашия преглед на McAfee Total Protection поради лошата производителност на работния плот поради куп изскачащи прозорци, но няма по-добър вариант за голям брой устройства на ниска цена.

За по-малко от 50 долара годишно можете да защитите до 10 устройства с първокласния пакет на McAfee. Той поддържа Windows, macOS, Android и iOS и можете да синхронизирате всички от тях в потребителския интерфейс. Антивирусът е най-подходящ за семейство, което трябва да защити множество машини и да ги управлява в една област.

Получавате и много функции. McAfee включва True Key, приличен софтуер за управление на пароли, който не го прави до ниво Dashlane (прочетете нашия ревю за Dashlane). Като пакетен софтуер обаче е добре. Получавате пет лиценза, които самостоятелно биха пускали 99,99 долара годишно.

Функции като файлов шредер и устройство за почистване на браузър също са добре дошли. McAfee Total Protection е добра опция по средата на пътя, която не се отличава в никоя област. Ако искате да защитите колкото се може повече устройства на най-ниска цена, това е най-добрият избор.

Начало на Софос

За разлика от много антивируси, Sophos Home има проста схема на ценообразуване. Има безплатен и платен вариант, както с голям брой устройства, като се има предвид цената им. Безплатният план защитава три устройства, а платеният защитава 10, което е кражба само на 50 долара.

Не получавате много функции в безплатния план. Имате основния антивирус, който защитава от стандартния набор от злонамерен софтуер, включително откупи, софтуер за родители и дистанционно управление, за да проверите на всичките си устройства.

Премиумът си заслужава надстройката, но с тройно количество на устройството и множество нови функции. Получавате защита на уеб камера и keylogger, разширено премахване на зловреден софтуер и банкова защита. На 10 устройства родителският контрол и дистанционното управление блестят още повече.

Ние обаче имаме своите резерви относно защитата, както можете да прочетете в нашия преглед на Sophos Home. Все пак за цената е отлична стойност. Получавате поддръжка за много устройства и множество функции за около половината от цената на съпоставими пакети.

Трети кръг: Удобство за потребителя

Повечето антивируси са лесни за използване. Има изключения, но те така и не са имали шанс да направят този списък. Ще разгледаме цялостната използваемост, но се интересуваме повече от опциите и как се показват тези опции.

Ядрото на всеки антивирусен, сканиращ, е най-голямото притеснение. Търсим много режими на сканиране и лесен начин да ги осмислим. Насочените сканирания са задължителни, а функции като сканиране с влачене и пускане на ESET са добре дошли.

Piggybacking при сканиране, ние гледаме на ефективността, поне от нашите практически тестове. Ние следим използването на процесора по време на сканиране, тъй като това е един от малкото начини за измерване на ефективността, а не просто да кажем, че антивирусът „е бавен“. Както при оценките за защита, ние се опираме в лабораториите за тестване на ефективността, които ще адресираме в следващия кръг.

Производителността обаче достига извън сканирането. Panda Security, например, има атрактивен интерфейс, който се опитва твърде трудно да опакова функции. Неговият данък върху системните ресурси дори доведе нашата мощна тестова машина за обхождане по време на употреба, реагирайки на потребителския принос леко, след като е преминал през.

Ето нещата, които търсим в този кръг:

 • Опции за сканиране
 • Достъпност на настройките
 • Производителност на сканиране
 • Работа на празен ход

AVG

Докато други кръгове са близки, този не е. AVG заема първо място с множество опции и прост начин да осмисли всички тях. Инсталаторът стартира персонализацията, като ви дава възможност да изберете кои компоненти за защита да инсталирате. Ако например защитата на уеб камерата не ви интересува, можете да пропуснете тази функция.

Ние сме особено впечатлени от режимите на сканиране. Имате шест предварителни настройки: основен анализ, дълбоко сканиране, целенасочено сканиране, сканиране на производителността, сканиране при зареждане и сканиране през USB. Харесва ни, че насоченото сканиране може да бъде насочено към конкретни файлове, а сканирането на производителността може да увеличи скоростта ви с TuneUp. Сканиранията за зареждане също са полезни, особено ако ransomware ви блокира от вашата машина.

AVG режими на сканиране

Всяко сканиране, както и всички други компоненти, има свои собствени настройки. Можете да управлявате изскачащата продължителност, да зададете как AVG разпознава типовете файлове, да задавате персонализирани области на сканиране и много други. Не е нужно обаче да променяте нито една от тези настройки и това прави AVG толкова мощен. Той ви дава тези опции без никакъв натиск да ги промените.

AVG закръгля нашите критерии с отлични показатели. Забелязахме, най-много, 5-процентово увеличение на използването на процесора над празен ход при извършване на дълбоко сканиране. Изпълнението на празен ход също беше добро, като интерфейсът беше ципиран.

Bitdefender

Bitdefender заема второ място в този кръг заради персонализирания си интерфейс. Има модули, които можете да конфигурирате, за да изградите първа страница на потребителския интерфейс по всякакъв начин. Bitdefender ги нарича бързи действия и ни харесва, че ви позволява да персонализирате изживяването без излишно пространство.

Останалите настройки са в четирите раздела в менюто отляво. Bitdefender използва подобно оформление на плочки на началната страница и можете да щракнете върху някоя от опциите, за да изведете меню за разширени настройки.

Bitdefender-Interface

Въпреки че не е толкова дълбок като AVG, Bitdefender има много мощност, обвита в интуитивен интерфейс. Няма въпрос за това къде е определена настройка или функция и, ако сте спънати, плъзгането през интерфейса на плочките е просто.

Освен това получавате профили и Bitdefender Central, който е уеб интерфейс за управление на вашите устройства, настройка на родителски контрол и управление на вашите сметки. Разделянето на тези секции помага да се запази интерфейсът, свързан със защитата, и браузъра с всичко останало.

Изпълнението е добро, но не и отлично. Има леко намаление при изпълнение на задачи, като например стартиране на уебсайт, докато сканирането работи. Като цяло обаче интерфейсът е бърз и Bitdefender не свири твърде много системни ресурси.

ESET NOD32

NOD32 има измамно прост интерфейс. Има основен екран, показващ състоянието на компютъра ви, и шест раздела отляво за навигация. За разлика от широкия подход на Bitdefender към раздела, опциите в интерфейса на ESET ви отвеждат до специфични функции като сканиране или актуализации.

Разширените настройки са скрити. Можете да стигнете до тях, като отидете на „настройка“, след това „разширена настройка“. Отворите се отварят там с опции за подаване на проби, настройване на двигателя за откриване и настройване на мрежова защита.

ESET NOD32 интерфейс

Тези настройки не са трудни за намиране, но те са достатъчно погребани, че нормалният потребител никога няма да ги намери. Всеки, който удобно конфигурира софтуер, за да отговаря на нуждите им, ще намери множество инструменти, но без да се нарушава целостта на интерфейса.

Режимите на сканиране също са солидни. Налице е пълно сканиране, сканиращ носител, целенасочено сканиране и UEFI сканиране. Можете също да плъзнете и пуснете файлове или папки в интерфейса, за да започнете целенасочено сканиране. За да научите повече за настройките на сканирането и какво друго може да предложи ESET, прочетете нашия ESET NOD32 преглед.

Четвърти кръг: Защита

Антивирусите са предназначени да защитават и като такъв този кръг е най-важният от петте. Ще сравним нашето практическо тестване с лабораторни резултати, за да получим преглед на това колко добре антивирус ви защитава от постоянния поток онлайн заплахи.

Първо ще разгледаме идентифицирането и премахването на софтуера чрез резултатите от теста. Сценарият тук е, че потребителят вече има зловреден софтуер и се нуждае от антивирус, за да го намери и унищожи. В повечето случаи ще бъде известен злонамерен софтуер, който е част от антивирусната база данни.

Следващият злонамерен софтуер е нулев ден. Ще проверим мониторинга на поведението на антивируса и доколко той идентифицира злонамерен софтуер, дори ако не е генериран подпис за него. Също така ще разгледаме фалшивите позитиви, които са случайни непреднамерени последици от мониторинга на поведението.

Извън премахването на зловреден софтуер, който вече е налице, ще потърсим проактивни мерки за сигурност, включително защитен софтуер, защита от уеб камера и браузър. Също така ще тестваме фишинг схеми и ще преценим способността на антивирус да ги идентифицира.

Ето какво търсим в този кръг:

 • Идентификация и премахване на зловреден софтуер
 • Защита от злонамерен софтуер с нулев ден
 • Проактивна сигурност
 • Фишинг изпълнение

Bitdefender

Bitdefender беше най-сигурният антивирус в нашите практически тестове. Получават се и много кимвания от лабораториите, което се нарежда като една от най-добрите опции сред антивирусните доставчици. Априлският анализ на AV-Test установи, че той е 100% ефективен срещу зловредния софтуер в дивата природа и с нулев ден, който надвишава средното ниво от 99,5%.

Той беше и един от само четирите антивируса, които получиха сертификат от ниво 1 от MRG Effitas. В Q1 2018 пълния спектър анализ тестваха 18 антивирусни вируси с троянски коне, откупуващ софтуер, заден план, финансов зловреден софтуер и други. Сертифицирането означава, че Bitdefender е бил на 100 процента успешен в блокирането на всички 337 проби в тези резултати от теста.

Bitdefender-Блокирани-Website

В съответствие с нашите критерии Bitdefender предприема множество проактивни мерки за защита. Вие получавате защита на данните в реално време, заедно с мониторинг на заплахите от мрежата, криптиране на файлове, за да се предпазите от откупи и софтуер за измама, филтрираща система, предназначена да ви предупреди за уебсайтове, които могат да откраднат вашата информация.

За дълбоки проблеми, като rootkits, Bitdefender включва Rescue Mode. За разлика от обикновено UEFI сканиране, Bitdefender ще идентифицира rootkit и ще рестартира компютъра ви в Rescue Mode. Там той може правилно да премахне зловредния софтуер.

F-Secure

F-Secure се представи добре при нашите практически тестове и получи висока оценка от лаборатории. Проверката на настройките на функциите на Организацията за стандарти за тестване срещу злонамерен софтуер за антивирус на работния плот и образците на Wicar са били блокирани от F-Secure. Въпреки че първоначално не успя да изтегли диск, той премахна файла веднага след това.

AV-Test установи, че е 100% ефективен срещу злонамерения софтуер и атаки с нулев ден в анализа си през май и юни, над средното ниво от 99,6 за индустрията по това време. AV-Comparatives намери и 100 процента ефективна по време на своите тестове, което дори Bitdefender не успя да постигне.

Уебсайтът на F-Secure Antivirus е блокиран

По същия начин пълният спектър на анализ на MRG Effitas Q1 2018 получи сертификат от ниво 1, въпреки че тестът беше проведен с F-Secure Business.

F-Secure заема второ място заради абизмалното си представяне, когато става дума за фалшиви позитиви. AV-Comparatives, въпреки че е свидетел на отлично представяне, му присъди две от три звезди, защото върна 30 фалшиви положителни резултати от 216 проби, използвани при оценката през март.

За щастие, F-Secure не премахва просто фалшиви позитиви, както другите антивируси. Докато можете да се справите с потребителския принос, F-Secure е сред най-сигурните антивирусни продукти на пазара. Можете да научите повече за това в нашия преглед на F-Secure Antivirus.

Kaspersky

Kaspersky е трудна продажба за защита, особено за нашите американски читатели. Нашите практически тестове показаха добри резултати, но не и отлични, а с руското правителство има проблеми с поверителността. Както винаги сме казвали в нашите антивирусни прегледи, разчитаме на лаборатории за по-точни числа и няма отричане на резултатите, които Касперски получава.

AV-тест и AV-сравнители го третираха добре. AV-Test откри 100-процентово блокиране на широко разпространен и нулев ден зловреден софтуер в своята априлска оценка, което надвиши средното за 99,5 процента за индустрията по това време. AV-Comparatives получи сходни числа, като Kaspersky отбеляза 99,7 процента среден блоков процент между февруари и юни.

Kaspersky блокира уеб страницата

Касперски също така получи сертификат от ниво 1 от MRG Effitas в анализа на пълния спектър за Q1 2018 и премина през суровата банкова симулация на MRG Effitas, тест за това, че две трети антивирусни продукти не са успели.

Също така са подходящи и проактивните мерки за защита. Kaspersky включва безопасен банков режим за защита на онлайн транзакции и пълно криптиране на файлове. Има резерви по отношение на поверителността, но Касперски постоянно е на върха по лабораторни резултати.

Пети кръг: Поддръжка

Целият софтуер се нуждае от поддръжка и това е последната област, която ще разгледаме, за да класираме най-добрия антивирусен софтуер.

Първо, ще оценим опциите за директна поддръжка и времето за реакция. Поддръжката по имейл е добра, но телефонът и чатът на живо са по-добри. Всеки антивирус, който предлага и трите, получава бонус точки за този кръг.

След това проверяваме за самостоятелна поддръжка. Всички тествани антивируси имат база от знания под някаква форма, въпреки че някои са по-добри от други. Видео уроците и форумът на общността също могат да попречат на антивирус.

Малко вероятно е да се нуждаете от голяма подкрепа, но в случай, че го направите, не искаме той да добавя обида към нараняване. Последно обмисляме цялостната използваемост на системата за поддръжка, включително навигиране в базата знания и намиране на опции за директна поддръжка.

Ето какво търсим в този кръг:

 • Множество опции за директна поддръжка
 • Видео уроци
 • Форум на общността
 • Подкрепа използваемост

Bitdefender

Както при функциите, Bitdefender е еталонът за поддръжка. Получавате пълния набор от опции за директни контакти, включително имейл, чат на живо и телефон, както и база от знания, форум на общността и много видеоклипове с практически действия.

Базата знания е здрава, с статии, покриващи всеки продукт, който Bitdefender предлага. Понякога ще има придружаващ видео урок, като тези в статии, които преминават през инсталацията. Темите са рудиментарни, но все пак е приятно включване за тези, които могат да имат проблеми с настройката на антивирус.

Форумите са достъпни на пет езика: английски, немски, френски, румънски и испански. Английският форум е най-активен, но ни харесва, че Bitdefender обслужва по-голяма аудитория.

Това също ви помага да информирате за местния зловреден софтуер, ако не живеете в англоезична държава. Ако, например, говорите английски, живеете в Германия, може да има концентриран там зловреден софтуер, който форумът може да ви помогне да идентифицирате.

Поддръжката по телефона се предлага и на няколко езика. Има местни телефонни номера за 16 държави и 24/7 английска гореща линия, ако попадате извън тези региони.

Trend Micro

Trend Micro има най-лесната за използване система за поддръжка, която видяхме за антивирус. Има една област за сърфиране в базата знания, получаване на изтегляния, преглед на наръчници и гледане на видео уроци. Всички маршрути за директни контакти също са обхванати от чат на живо, поддръжка по телефона и имейл.

Базата знания е разбита по продукти, с кратък FAQ в горната част, за да намерите общи отговори. Вместо отделни страници с статии, Trend Micro организира този раздел със сгъваеми отговори, което прави бързото сканиране много по-просто.

Trend Micro форуми

Ръководствата за продуктите и видео уроците се фокусират по-малко върху отстраняването на проблеми и повече върху настройката и използването на Trend Micro. Харесва ни сегрегацията, тъй като можете да сканирате базата от знания, ако имате проблеми или да преминете към водачите, ако искате да научите повече за конкретна функция.

Нашата любима функция за поддръжка е чат на живо. Trend Micro използва Facebook с специализиран представител за поддръжка на име Ванеса. Тя отговаря на въпроси от понеделник до петък от 14-11 ч. PST и за разлика от други системи за чат на живо, вие говорите с истински човек. Прочетете нашия Trend Micro Antivirus + преглед, за да научите повече.

McAfee има добра, но не голяма подкрепа. Той е на трето място в нашия списък поради здравата му база от знания и полезен инструмент за отстраняване на проблеми.

Можете да се свържете с McAfee чрез чат на живо или по телефона. За съжаление няма поддръжка по имейл. Въпреки това, двете опции за денонощна работа са достатъчни. McAfee разполага и с виртуален асистент, форма на чат на живо, която ви насочва към „Направи си сам“ възможности за всякакви въпроси, които имате.

McAfee-Виртуален асистент-

Базата знания е отлична. Докато намирането на статията, от която се нуждаете, може да представлява караница, инструкцията е ясна. McAfee има дълъг списък от теми, вариращи от инсталирането на софтуера до отстраняването му.

Форумите са достъпни, ако трябва да отидете по-дълбоко. Те са куп техници, които говорят за сигурност и са толкова активни, колкото всеки технологичен форум. Има секции за основна поддръжка на продукти, но също така и области, в които да говорим за новини за сигурност и скорошен зловреден софтуер.

Инструментът за отстраняване на проблеми ще ви помогне да идентифицирате проблеми във вашата инсталация, ако имате проблеми в интерфейса на McAfee. Това е малко допълнение за поддръжка, но такова, което другите антивируси нямат.

Най-добрите антивирусни програми

Има много място в горната част, когато става дума за антивируси. Фантастичните предложения от Kaspersky, Webroot, AVG и други затрудняват задачата за обявяване на победител. И все пак има антивирус, който проправи път в четири кръга в това ръководство, повече от всеки друг доставчик.

От лесния за използване интерфейс до отличния си резултат за защита, Bitdefender е най-добрият ни антивирусен софтуер. Особено харесваме бързите действия, които можете да конфигурирате в потребителския интерфейс и Bitdefender Central, браузърен интерфейс за управление на всички ваши устройства.

Единственият кръг Bitdefender не можеше да го направи е ценообразуването. Не че Bitdefender е скъп, но и че планът му е объркващ. Bitdefender Antivirus Plus и Internet Security са достъпни за едно до 10 устройства, но и двете са само за Windows. Поради това ще бъдете принудени да по-скъпата Total Security, ако искате да защитите множество операционни системи.

Надстройката обаче си заслужава. Bitdefender задава нашата база за антивирусни функции, като се предлага с родителски контрол, профили за сканиране, зависещи от ресурси, защитен браузър и ограничен VPN. Имайки предвид характеристиките, Total Security си заслужава, особено когато можете да я изкарате по-евтино от конкуренцията, като подпишете многогодишен план.

Най-добрият безплатен антивирус 

Имаме две избор за най-добрия безплатен антивирус, които се случват от една и съща компания. Avast придоби AVG през 2016 г. за 1,3 милиарда долара. Двата продукта споделят инфраструктурата за сигурност Avast, но остават независими по отношение на функциите.

Всеки, който опита и двете, ще знае, че това не е напълно вярно. Интерфейсите станаха по-сходни през последните две години, достатъчно, за да кажем, че има малка разлика между тях изобщо.

Ако трябваше да изберем и наистина се разделя косъм, ние бихме избрали AVG като най-добрият безплатен антивирус. Харесва ни, че опциите за персонализиране по време на инсталиране и настройките му повече, като цяло. Реалната продажна точка е 30-дневна пробна версия на AVG TuneUp, която почиства над 12 GB боклук от нашата машина по време на тестване.

AVG лого

Както казахме по-горе, платените антивируси са по-сигурни средно от техните безплатни колеги. AVG и Avast са щедри в своите предложения, така че надграждането до един от техните първокласни пакети бързо надминава цената.

Разликите между AVG и Avast са малки, така че не забравяйте да опитате и двете, за да получите усещане за това, което ви подхожда.

Други опции, като Bitdefender Free и Avira Free са прилични, но предоставят същия брой функции като AVG или Avast. Въпреки че са по-добри по отношение на защитата, платените версии на Bitdefender и Avira блестят много повече от безплатните версии. 

Най-добрият Android антивирус

Нашето ръководство се фокусира върху антивирусите на работния плот, но искаме да дадем кимване и на мобилните устройства. Харесваме Avast Mobile Security като най-добрият антивирус за Android, който е безплатен софтуер, който се поддържа с ненатрапчиви реклами.

Той надхвърля сканирането с блокиращо обаждане, защитна стена и инструмент за възстановяване на устройства, който проследява къде е вашият телефон, ако е откраднат и ви дава дистанционно управление за изтриването му.

Ако имате план Avast, който поддържа Android, ще отключите премиум функции заедно с премахването на рекламите. Една от характеристиките е заключване в приложението, където устройството ви ще изисква ПИН, преди да отваря приложения. Зловредният софтуер няма да има достъп до приложения, като мобилно банкиране или PayPal, с активирано.

Единственият недостатък е, че е само за Android. За потребителите на iOS препоръчваме Bitdefender Mobile Security, приложение, достъпно за iOS и Android. Плаща се, но премиум пакет Bitdefender го включва в цената.

Заключителни мисли

Има много страхотни опции за антивируси. Някои от тях са по-добри от други в определени области, като функции или защита, но всяка от представените тук опции ще ви служи добре.

Bitdefender се отличава със своя здрав списък с функции, отлични резултати за защита и поддръжка за множество устройства в различни операционни системи. Потребителският интерфейс е сред най-добрите, които сме виждали, както и подпомаган от Бързи действия за лесна навигация.

AVG обаче дава на Bitdefender пари за парите си. Като се има предвид ниската цена на AVG и големият му списък от функции, това също е добра опция. Интерфейсът е по-добър от този на Bitdefender, поне при нашите тестове, но резултатите от защитата не са толкова добри.

Като цяло много от тях се свеждат до личните предпочитания, така че не забравяйте да ни уведомите вашия любим антивирус в коментарите. Както винаги, благодаря за четенето.

Най-добрият антивирусен софтуер Често задавани въпроси

Кой е най-добрият антивирус на Windows 10?

Bitdefender е най-добрият антивирусен софтуер за Windows 10. С изобилието от функции, лесен за използване интерфейс и отлични резултати за защита, това е фактическият избор за запазване на вашия компютър с Windows.

Кой е най-добрият Mac Antivirus?

Bitdefender е най-добрият антивирусен софтуер за Mac. Подобно на своя компютър, приложението macOS носи отлична защита и широк списък от функции. Приложението macOS обаче може да се похвали с още по-лесен за използване интерфейс, който се свързва перфектно с Apple OS.

Кой е най-добрият Android антивирус?

Avast осигурява най-пълната защита от злонамерен софтуер за Android, включително скенер, блокиране на обаждания, защитна стена и инструмент против кражба. Приложението се поддържа от реклами, но можете да надстроите до платен план, за да ги премахнете.

Коя е най-добрата безплатна антивирусна програма?

AVG е най-добрият безплатен антивирусен софтуер, до голяма степен благодарение на списъка му от функции. Въпреки че не може да се похвали със същите резултати за защита като Bitdefender, той предлага функции, които обикновено се показват само в платени приложения.

Кой е най-добрият iPhone антивирус?

Avira е най-добрият антивирусен софтуер за iPhone. Той има подобни резултати за защита с Bitdefender, като същевременно има много по-щедър безплатен план. Много от неговите функции са безплатни, но можете да надстроите до платен план за достъп до всички тях.

Имам ли нужда от антивирусен софтуер?

В почти всички случаи, да, имате нужда от антивирусен софтуер. Заплахата от киберпрестъпност непрекъснато се развива и антивирусът работи извънредно, за да се измъкне от тези заплахи, така че не е нужно да.

Опасен ли е антивирусният софтуер?

Антивирусният софтуер рядко е опасен, стига да използвате уважавано име. Има случаи, когато фалшивият антивирусен софтуер всъщност заразява вашата машина, вместо да я защитава, така че е най-добре да се придържате към препоръчания софтуер като Bitdefender.

Защо антивирусният софтуер е лош?

В повечето случаи антивирусният софтуер не е лош. Въпреки това, няколко приложения, като Norton и McAfee, са силно натрапчиви в историята на вашите сърфиране. Препоръчваме да се придържате към удобен за поверителност доставчик като Bitdefender Antivirus.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me