Най-добри разширения за сигурност на браузъра: Surf Secure през 2020 г.

Днес много браузъри идват с библиотеки с разширения или плъгини, които можете да инсталирате върху приложението по подразбиране. Размерът на тези библиотеки варира значително, но най-голямата от тях е Chrome. Можете да добавите приставки към Google Chrome, които изпълняват различни задачи, но за тази статия ще се съсредоточим конкретно върху най-добрите разширения за сигурност на браузъра.


Това е така, защото Chrome (прочетете нашия преглед на Google Chrome) е най-популярният браузър в света, като някъде между 45 и 70 процента от настолните потребители предпочитат Chrome, в зависимост от източника, от който получавате статистиката си.

Освен това, разширенията за Chrome като цяло са съвместими с няколко други браузъри, базирани на Chromium, включително Brave, Vivaldi и Opera.

Поради това тази статия ще се съсредоточи до голяма степен върху най-добрите приставки за Google Chrome. Въпреки че всички разширения от уеб магазина на Chrome са съвместими със самия Chrome, независимо дали работят с браузъри, получени от Chromium (прочетете нашия Chromium преглед), са по-удачни и пропуснати. Като цяло единственият начин да разберем дали работи е да го тестваме, което направихме.

Какво прави най-доброто разширение за сигурност на уеб браузъра?

Това е труден въпрос, тъй като сигурността е широка категория, която обхваща всички видове разширения. Рекламните блокери вероятно са най-жизненоважните, тъй като рекламите са често срещан вектор за злонамерен софтуер, а рекламният блокер обикновено изпълнява други функции за сигурност и поверителност, като блокиране на скрипт и защита на проследяване.

Въпреки че някои браузъри идват с тази вградена функционалност (както можете да видите в нашата най-сигурна класация в уеб браузърите), те обикновено не са толкова добри, колкото специалните разширения.

AdBlocker

Говорейки за поверителност, важно е да разграничим тази концепция от тази на сигурността. Макар че изглеждат сходни на повърхността, двамата често – но не винаги – са в пряко противоречие помежду си, тъй като по-добрата сигурност често води до загуба на поверителност. 

По този начин, за тази статия ще се съсредоточим чисто върху защитните функции, които изключват някои популярни разширения за поверителност, като Ghostery или Privacy Badger.

Придвижвайки се, мениджърите на пароли са друг вид разширение, което е невероятно полезно за сигурност. Въпреки че повечето браузъри защитават запаметените ви пароли, използвайки системни идентификационни данни или главна парола, това не е подходяща замяна на специализиран мениджър на пароли.

Освен това мениджърите на пароли ви позволяват да създавате невероятно сложни пароли, различни за всеки уебсайт, без да се притеснявате да ги запомните всички.

Парола-Manager

Разликата между HTTP и HTTPS е друга основна концепция за сигурността на браузъра. За разлика от HTTPS, стандартните HTTP връзки не са шифровани, което означава, че трафикът ви при сърфиране може да се манипулира по всякакъв начин – от просто събиране на данни до инжектиране на зловреден софтуер директно в кода. По този начин разширенията, които принуждават уебсайтовете да приемат по подразбиране HTTPS, са изключително полезни.

HTTP-срещу-HTTPS

Повечето браузъри в наши дни идват с възможност за блокиране на JavaScript. Опцията по подразбиране за блокиране на скриптове обаче обикновено не е много гъвкава и като цяло е всичко или нищо, вместо да ви даде по-подробен контрол над това какви видове скриптове искате да разрешите. Поради тази причина инсталирането на специален блокер на скриптове е силно препоръчително.

Script-Blocking

Много браузъри използват бази данни за сигурно сърфиране – като Google Safe Browsing – за да ви блокират от достъп до злонамерени уебсайтове, които могат да заразят вашата машина със злонамерен софтуер или да ви приведат в фишинг схеми.

Ако искате допълнителна защита обаче, ще искате да потърсите парче антивирусен софтуер, който предлага разширение, тъй като те ще свършат още по-добра работа, за да се предпазите от това, което дебне в тъмните кътчета на интернет.

За безопасно сърфиране на база данни

И накрая, инсталирането на VPN разширение значително подобрява сигурността ви, докато сърфирате в мрежата. Освен анонимността, която VPN предоставя, тя също криптира вашия трафик, което по съществен начин ви предпазва от инжектиране на зловреден софтуер и други киберпрестъпления.. 

VPN

Въпреки това, като се имат предвид всички възможности за страхотно разширение за VPN на Chrome, ние ги обхващаме отделно в нашата най-добра класация за VPN за Chrome.

uBlock Произход

uBlock Origin е рекламен блокер и отличен в това. Тя изпълнява основната си задача – блокиране на реклами – чудесно и ви предоставя множество други функции за защита, за да стартирате. Например, можете да го накарате да блокира скриптове, изскачащи прозорци, отдалечено заредени шрифтове и големи медийни елементи, като например видеоклипове.

uBlock-Settings

По подразбиране uBlock Origin се предлага с хиляди предварително дефинирани правила и филтри, които блокират всичко от реклами до злонамерени уебсайтове, досадни елементи на уебсайтове, тракери и други. Можете също така да настроите собствени персонализирани филтри, което ви дава голяма степен на контрол.

uBlock филтри

Освен Google Chrome и Chromium, uBlock Origin е съвместим с всички други браузъри, базирани на Chromium, на които сме го тествали, а именно Opera, Vivaldi и Brave (прочетете нашия Brave преглед). 

Трябва да се отбележи, че добавката се разклонява на две отделни приложения, наречени uBlock и uBlock Origin през 2015 г., а първата не е близо толкова добра, колкото втората..

LastPass

Въпреки че DashLane беше победител в нашето сравнение Dashlane с LastPass и е избран от нас за най-добър мениджър на пароли, той се озовава в почетните споменавания тук, докато LastPass се радва на място в основния списък.

Въпреки че на пръв поглед това може да изглежда непоследователно, в тази статия разглеждаме изключително разширения на браузъра и игнорираме родните настолни приложения. Тъй като LastPass не предлага самостоятелно настолно приложение, това означава, че всички негови функции са включени в разширението за Chrome.

Миналата-Pass-Homepage

LastPass е отличен мениджър на пароли с чудесен безплатен план, както разгледахме в ревюто на LastPass. Мениджърът на пароли е наличен в Brave, Vivaldi и Opera (прочетете нашия преглед на Opera), в допълнение към браузърите на Google, но не можете да импортирате вече запазените си пароли от Brave или Vivaldi.

За разлика от това, използването на LastPass с Chrome или Opera ви позволява да импортирате съществуващите пароли, без първо да ги експортирате ръчно.

LastPass-Import

Освен че следи всички ваши пароли, LastPass ви позволява да съхранявате сигурно бележки, платежни карти, банкови сметки и адреси. Всички тези елементи могат да бъдат намерени във вашия трезор, а LastPass ви позволява също да създавате папки, за да ги организирате. 

Можете да добавяте прикачени файлове към всеки елемент и макар че данните за вход винаги са защитени от основната ви парола, можете да го включите и изключите за други видове елементи.

Има вграден генератор на пароли, който създава уникални защитени пароли за всяка нова услуга или уебсайт, за които се регистрирате. Генераторът ви дава няколко настройки, които да коригирате, като ви позволява да зададете максималната дължина и дали да включвате или не цифри, символи и големи букви, както и настройки, за да направите паролата лесна за четене или лесно да кажете.

LastPass-Sharing Center-

Можете също да използвате центъра за споделяне, за да споделяте бележки или да дадете на някой друг достъп до един от вашите акаунти, без да е необходимо да им давате действителната парола. За съжаление, за да получите достъп до тази функция, трябва да се абонирате за плана „премиум“ или „семейства“.

HTTPS Навсякъде

HTTPS Everywhere е просто разширение за сигурност, което прави точно това, което пише на калайда. Всеки път, когато се свържете към уебсайт чрез несигурна връзка – което означава редовен HTTP – разширението проверява дали уебсайтът предлага HTTPS връзка и го принуждава да използва това вместо това.

Въпреки че много уебсайтове по подразбиране са HTTPS, все още има изненадващ брой от тях, които не го правят. Както споменахме по-рано в тази статия, ако използвате обикновена HTTP връзка, вашият трафик е уязвим за всякакви манипулации, вариращи от просто подслушване до доставка на злонамерен софтуер на вашето устройство.

HTTPS Everywhere-

Въпреки че HTTPS навсякъде няма да ви помогне с уебсайтове, които изобщо не предлагат защитени връзки, това е все по-рядко срещано нещо. Ако все пак искате допълнителната сигурност, можете също да активирате „криптиране на всички сайтове“, което автоматично ще блокира всички незашифровани заявки към вашия браузър. 

Разширението се предлага предварително инсталирано с много популярни браузъри, като Brave и Tenta (прочетете нашия преглед на Tenta), а версията, налична в Google Chrome Store, е съвместима с Opera и Vivaldi, както и със стандартните Chrome и Chromium.

NoScript

NoScript е друго просто разширение, което значително подобрява сигурността ви по време на сърфиране. Въпреки че основната му цел е просто да блокира работата на JavaScript на уебсайт, това е, което повечето браузъри предлагат местно в наши дни. 

Въпреки това, NoScript ви дава много по-голяма степен на контрол над блокирането, отколкото обикновено вградената настройка, и това го прави много полезен.

Разширението създава три категории: по подразбиране, надеждни и ненадеждни. За всеки от тях можете да изберете кои елементи искате да бъдат блокирани, включително скриптове, обекти, медии, рамки, които показват други уеб страници, отдалечени шрифтове, елементи на WebGL и заявки към API на трети страни. 

Ако не зададете разрешения за сайтове сами, повечето уебсайтове ще попаднат в „по подразбиране“, което блокира всичко, освен рамки и отдалечени API.

NoScript-се блокира-елементи

Списък на уебсайтове автоматично се включва в категорията „доверени“, за която нищо не е блокирано. И накрая, можете ръчно да добавите сайтове в категорията за недоверие, която по подразбиране блокира всичко споменато по-горе. Разбира се, точно това, което е блокирано в тези категории, може да бъде опроменено и променено, което ви дава много пряк контрол върху процеса.

Нескриптов-категории

NoScript е съвместим с всички Chromium браузъри, на които сме го тествали, очевидно включително Google Chrome и Chromium, но също така и Brave, Opera и Vivaldi (прочетете нашия отзив за Vivaldi).

Avast Online Security

Въпреки че определено трябва да имате инсталиран един от най-добрите антивирусни програми, за да гарантирате, че устройството ви е защитено, ако всичко, което правите с компютъра си, е да сърфирате в интернет, антивирусното разширение ще извърви дълъг път към осигуряване на безопасността.

Avast-Control Panel-

Зловредният софтуер, фишинг схемите и други киберпрестъпления са всички рискове, с които се сблъскваме, когато излизаме онлайн и въпреки че повечето браузъри имат бази данни за безопасно сърфиране, те не винаги са достатъчни. 

Avast Online Security сканира вашите резултати от търсенето и уебсайтовете, които посещавате за злонамерен софтуер, след което ви предупреждава. При търсене всеки резултат се маркира с икона, за да каже на потребителите дали уеб страницата, към която се свързва, е безопасна или не.

Avast с резултатите от търсенето

Ако се опитате да посетите уебсайт със злонамерен софтуер, вграден в неговия код, Avast ще блокира заявката ви и ще ви информира, че уебсайтът, който се опитвате да посетите, е опасен, което ще ви спести от потенциална зараза от зловреден софтуер на вашето устройство. 

Ако искате да отмените преценката на разширението (въпреки че ние го съветваме), можете да му кажете да се доверява на конкретни сайтове или домейни, заобикаляйки блока.

Avast-Website-Block

Avast също блокира тракери, което е приятен бонус за поверителност, дори ако това не влияе наистина на вашата сигурност. По време на тестване получихме Avast да работим с трите браузъра, базирани на Chromium, с лекота, без да се изисква повече настройка, отколкото за Google Chrome или Chromium.

Въпреки че не го класирахме като един от най-сигурните антивирусни програми, Avast предлага и традиционна антивирусна програма за вашия десктоп, за която можете да научите повече в нашия преглед на Avast Pro.

Уважаеми споменавания

Ако инсталирате всичките пет – или дори само няколко – от разширенията, изброени по-горе, вашата сигурност ще бъде повече от достатъчно силна в огромното мнозинство от случаите. Ако обаче не харесвате нашите препоръки за най-добрите разширения за сигурност за Chrome, сме събрали няколко уважаеми споменавания, които могат да послужат като напълно адекватни алтернативи.

Dashlane

Въпреки че е най-добрият ни избор за най-добрия мениджър на пароли като цяло, разширението за Chrome на Dashlane липсва много от разширените функции, които му позволиха да се издигне до върха на класацията ни за управление на пароли. 

Например, трябва ръчно да експортирате и импортирате паролите си, вече съхранени в Chrome (за което можете да следвате нашето ръководство за това как да експортирате и импортирате отметки в Chrome).

Dashlane-Homepage

Въпреки това Dashlane все още е отлично разширение за сигурност и лесно изпълнява всички задачи, които очаквате от мениджъра на пароли, като същевременно е съвместим с всички браузъри, базирани на Chromium, на които сме го тествали (Vivaldi, Brave и Opera). Както винаги, вижте нашата рецензия на Dashlane за пълната картина.

AdBlock Plus

AdBlock Plus е най-популярното разширение за блокиране на реклами за браузърите Chromium и въпреки че не го включихме в топ пет, той все още е достоен избор за тази задача. 

Основният проблем на AdBlock Plus е, че той не блокира всички реклами, тъй като някои компании им плащат такса за включване в бели списъци. Това е доста сериозно притеснение, тъй като единствената причина някой да инсталира разширението за начало е да блокира рекламите.

AdBlock Plus--Control Panel-

AdBlock Plus предлага и по-малко списъци с филтри, вградени от uBlock Origin, както и по-малко опции и настройки. Потребителският интерфейс обаче е значително по-лесен за използване, което е единственото му предимство. Подобно на uBlock Origin, AdBlock Plus е съвместим с Brave, Opera и Vivaldi.

ScriptSafe

ScriptSafe е алтернативен блокер на скриптове на NoScript. Въпреки че позволява голяма част от една и съща функционалност – като групиране на уебсайтове в различни нива на доверие с различни настройки – открихме, че при нашите тестове тя не беше толкова ефективна при блокиране на различни елементи на уебсайта, колкото беше NoScript. 

Това каза, че това все още е напълно приличен избор за блокиране на скриптове и идва с по-приятен потребителски интерфейс, за да стартирате.

Script-Safe

Както при всички разширения, изброени в тази статия, ScriptSafe е съвместим с Brave, Opera и Vivaldi в допълнение към Chrome и Chrom по подразбиране.

Заключителни мисли

С това завършваме нашия списък с най-добрите разширения за сигурност. Тъй като терминът „разширяване на сигурността“ обхваща толкова много неща, тези пет опции не са непременно в ред, тъй като всички те изпълняват различни роли.

Това каза, че тяхната поръчка се основава на това колко са важни за сигурността, като най-важните са двата блокера на реклами и мениджъра на пароли. 

В края на деня, ако просто ще инсталирате едно разширение за сигурност, той определено трябва да е блокиращ реклами, тъй като функционалността, включена в нещо като uBlock Origin, ще извърви дълъг път към осигуряване на защита при сърфиране Интернетът.

Въпреки че изтеглянето на всичките пет ще осигури максимална защита, има някои припокривания в тяхната функционалност, така че избирането на няколко от тях вероятно ще бъде достатъчно, освен ако не се занимавате особено със сигурността на браузъра. Какви разширения за защита на браузъра за сигурност използвате? Пропуснахме ли един, който харесвате? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map