Най-добър браузър за Mac през 2020 г.: Оставяйки Safari зад себе си

За много потребители на Mac терминът „уеб браузър“ вероятно е синоним на „Safari“, като се има предвид, че браузърът на Apple е включен като по подразбиране на всичките му устройства. Това е грешка, тъй като браузърът Safari далеч не е най-добрият уеб браузър за Mac или iOS. В тази статия ще се задълбочим в екосистемата на Apple, за да открием най-добрия браузър за Mac и iOS.


Ако искате да прескочите направо към победителя, това ще бъде смел, и можете да прочетете пълния ни ревю Brave, за да научите всичко за нашия избор номер едно. Накратко, Brave спортува отлична производителност, сигурност и поверителност, като същевременно предоставя голям брой функции и интерфейс, който е лесен за научаване и навигиране.

Преди да стигнем твърде далеч пред себе си, нека да отделим малко време, за да разгледаме какви са критериите ни за тази класация.

Най-добър уеб браузър за Mac 2020

Какво е най-добрият интернет браузър за Mac

В по-голямата си част ще съдим състезателите по същите критерии, както и нашите браузъри, но изцяло да се съсредоточим върху техните версии на устройствата на Apple. По този начин нашите критерии за характеристики, лекота на използване, производителност, сигурност и поверителност ще формират сърцевината на нашето сравнение.

Очевидно е, че трябва да има браузър на платформите на Apple, за да отговаря на изискванията за този списък, което дисквалифицира харесванията на Tenta (прочетете нашия преглед на Tenta) и Internet Explorer (прочетете нашия преглед на Internet Explorer, за да видите защо да нямате Internet Explorer за Mac е a Добро нещо).

Всички пет категории са претеглени еднакво, но ако сте особено загрижени за сигурността, например, трябва да разгледате нашия най-сигурен списък с браузъри, за да разберете коя от тях предлага най-голяма защита (спойлер: това е Puffin, и можете да прочетете нашия Puffin преглед, за да разберете защо).

Най-добър браузър за Mac: Brave

Както споменахме във въвеждането, Brave е най-добрият ни избор за Mac и iOS. Браузърът предлага впечатляваща сигурност, включваща вграден рекламен блокер, автоматични надстройки до HTTPS и блокиране на скриптове. Всички тези настройки са лесно достъпни чрез менюто „екрани“, което също ви показва преглед на това, което в момента е блокирано на уебсайта, на който сте.

Brave-Шийлдс

Brave също така позволява на потребителите да блокират различни видове съдържание в социалните медии, включително бутони за влизане в Google и Facebook, както и вградени публикации от Twitter, LinkedIn и Facebook. Освен това, браузърът има и настройка, която да блокира WebRTC да разкрие вашия IP адрес, нещо, което обикновено се нуждаете от виртуална частна мрежа за осъществяване.

BraveBlock-социален-Media

Няма много функции, вградени от първа стъпка. Въпреки това, тъй като Brave е базиран на версия на Chromium, която е лишена от обратни обаждания към Google, тя е съвместима и с повечето разширения за Chrome, стига да не правят промени в потребителския интерфейс на браузъра. Това означава, че можете да добавите всякакъв вид функционалност към браузъра, тъй като библиотеката с разширения на Chrome е масивна.

Въпреки това има някои дребни характеристики, които си струва да бъдат споменати. Както на работния плот, така и на мобилния, има функция „страница за дестилация“, която премахва излишни елементи от уеб страница, за да улесни по-лесното четене. В iOS можете да конвертирате всяка уеб страница в PDF, но процесът на преобразуване е доста неясен, освен ако първо не използвате споменатата по-горе функция за дестилиране.

Brave-PDF

Версията на Mac за Brave ви позволява да добавяте всяка търсачка, която искате по подразбиране, но за съжаление това не важи за iOS, където сте ограничени до петте опции на Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant и Startpage. 

Синхронизацията на кръстосаните устройства също може да бъде по-добра, тъй като понастоящем тя е ограничена само до отметки, но от плюс страна, не е необходим акаунт.

Храбри търсенето двигатели

За съжаление управлението на раздели малко липсва, без начин да групирате раздели и да няма хоризонтално превъртане. Можете обаче да закачите раздели, както и да активирате лента с раздели в iOS, което е необичайна функция за платформата.

Brave-ЗИ-TabBar

Производителността е първокласна във всяко отношение, тъй като Brave е невероятно бърз браузър, като само Vivaldi го превъзхожда по отношение на скоростта на Mac. В iOS той не е толкова далеч напред, но все пак е една от по-бързите опции. Освен това консумацията на RAM е изненадващо ниска, особено за браузър, базиран на Chromium.

Смел също свети по въпроса за личния живот. Политиката за събиране на данни на компанията е ясна и заявява, че Brave никога не събира никакви данни, с изключение на някои услуги на трети страни, като Google Safe Browsing, които могат да бъдат деактивирани.

Brave-неприкосновеността на личния живот на услугите

Други причини, които харесваме смели

Brave Rewards е амбициозна инициатива, която цели да промени начина, по който работи онлайн рекламата. Вместо да форсира реклами на своите потребители, Brave им позволява да се включат в получаване на персонализирани реклами и за всяка реклама, която се показва, потребителят се възнаграждава с кредити. След това тези кредити могат да бъдат изразходвани като дарения за създатели на съдържание или уебсайтове, които са се регистрирали за програмата.

Смели-Награди

Тъй като потребителят трябва да се включи, рекламите се персонализират, като се използват данни, съхранявани локално на устройството им. Това напълно елиминира необходимостта от проследяване на трети страни, което означава, че въпреки че рекламите са съобразени лично с вас, вашата поверителност остава непокътната.

Десктоп версията на Brave също поддържа Tor, което е изключително необичайна функция, която трябва да бъде вградена, тъй като никой друг браузър, освен специалния браузър Tor (прочетете нашия Tor преглед) не прави това.

Brave-Tor

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox е друг отличен избор на браузър на Mac и iOS и би бил в горната част на нашия списък, ако не беше Brave. Както изглежда, разликата между двете е много малка, но ние предоставихме предимството на Brave за отличния си контрол на сигурността и поверителността, въпреки че Firefox също не се грижи за това.

Firefox със сигурността Настройки

Firefox за Mac използва безопасното сърфиране с Google, за да защити потребителите от злонамерени уебсайтове и киберпрестъпници. Освен това, контролът за поверителност ви дава подробен контрол върху това, какви тракери и бисквитки да разрешите. 

Паролите могат да бъдат защитени с главна парола, но за съжаление това трябва да бъде активирано по подразбиране, оставяйки паролите ви незащитени от всеки с физически достъп, ако не го направите. Въпреки че основната парола е добра, тя не замества инсталирането на най-добрия мениджър на пароли.

Firefox-Master-Password

Firefox се актуализира много често, което е друг важен аспект на сигурността на браузъра. Освен това специфичните уязвимости обикновено се фиксират в рамките на ден или два от откриването им.

Има много възможности за персонализиране, тъй като можете да добавите безброй теми и да преместите почти всеки бутон и потребителски интерфейс на всяко място, което предпочитате. Синхронизацията между устройствата е отлична и ви позволява безпроблемно да премествате цялото си сърфиране между Mac, iPhone и iPad.

Firefox-персонализиране

Можете да настроите търсещата машина по подразбиране на всичко, което искате, а падащото меню под адресната лента ви дава бърз и лесен достъп до всички ваши алтернативни доставчици на търсене. Включеният инструмент за заснемане на екрана е невероятно удобен за заснемане на дълги уеб страници, тъй като не се ограничава до това, което в момента е на екрана, като инструмента за екранна снимка, включен в ОС.

Firefox за търсене на двигатели

Освен тях няма много функции, изпечени в браузъра. Това обаче не е толкова голямо, тъй като Firefox е благословен с богата библиотека от добавки, втора само в тази на Chrome.

Firefox също е невероятно бърз и е в горния ешелон на браузърите, когато става въпрос за скорост както на iOS, така и на Mac. Въпреки че консумацията на RAM е доста висока, тя става сравнително ниска, когато имате много отворени раздели и можете да презимувате раздели, за да подобрите производителността още повече. 

Вместо да минимизира раздели до точката на неизвестност, Firefox за Mac използва хоризонтална лента за превъртане, за да направи управлението на раздели безпроблемен процес.

Firefox-Tabs

В iOS няма какво да се каже, но има няколко незначителни функции, които си струва да бъдат споменати. Има вграден скенер за QR код и менюто в долната дясна част ви позволява да деактивирате всички изображения – което е идеално за потребители с ограничена честотна лента – и да активирате нощния режим.

Firefox-Mobile Функции

Други причини, които харесваме Firefox

Това, което наистина отличава Firefox, е дългогодишният му ангажимент за поверителност на потребителите. Тъй като Mozilla – компанията зад Firefox – е нестопанска организация, тя има малък стимул за събиране на потребителски данни, тъй като не е необходимо да продават лична информация или да показват реклами за финансиране на разработка. 

Това каза, че някои незначителна информация се събира за целите на развитието, но дори това може да бъде деактивирано от потребителя. За пълно извличане на силните и слабите страни на Firefox прочетете пълния ни преглед на Firefox.

Google Chrome

По отношение на номерата на използване Chrome е безспорен крал на уеб браузърите. В зависимост от вашия източник между 45 и 70 процента от целия уеб трафик минава през браузъра на Google и има много добри причини за невероятната му популярност.

Преди всичко браузърът Chrome е особено лесен за използване и добре проектиран браузър. Поради своята популярност той се превърна в отрасловия стандарт по много начини, което означава, че потребителският интерфейс ще се почувства познат почти независимо от браузъра, с който превключвате.

Chrome-Mac-UI

Най-голямата сила на Chrome е неговата огромна библиотека с разширения. Хиляди и хиляди приложения са достъпни за изтегляне, обхващащи всеки случай на използване, от записване на бележки и защита от вируси до блокиране на реклами и разширения за сигурност. Ако се чудите какви разширения трябва да изтеглите, разгледайте нашия списък с най-добрите разширения за сигурност на браузъра. 

Въпреки че в браузъра не са включени много усъвършенствани функции, това не е чак толкова голяма сделка за Chrome, поради огромния брой налични разширения.

Синхронизацията на кръстосаните устройства е отлична и не може да бъде по-лесна за настройка. Всичко, което трябва да направите, е да влезете с вашия акаунт в Google, а Chrome обработва останалото. Това обаче предава значителни количества информация на Google, така че тези, които са загрижени за поверителността, може да искат да се синхронизират ръчно, като следват нашето ръководство за това как да архивирам Google Chrome вместо това.

Chrome-Sync

Въпреки това потребителите, съобразени с поверителността, вероятно трябва да се избягват изцяло от браузъра Chrome, тъй като показателите му в тази област са извън ужасните. Безброй скандали с неприкосновеността на личността досаждаха компанията през годините и нейната политика за събиране на данни е неясна и тревожна, тъй като тя с лекота признава, че съхранява всякаква информация за своите потребители.

Въпреки че Google твърди, че не продава тази информация, тя лесно признава, че я използва за персонализиране и оптимизиране на реклами. Google предлага начин да изчистите потребителските си данни, които можете да постигнете, като следвате стъпките, описани в нашата статия за това как да изтриете историята си в Google. Google обаче лъже и преди, така че кой знае дали всъщност изтрива нещо за добро.

Сигурността обаче е добра, тъй като Google често актуализира Chrome и бързо закърпва дупките за сигурност веднага щом бъдат открити. Google Safe Browsing е активиран по подразбиране, което ви предпазва от злонамерени уебсайтове. HTTP предупреждението също е добро, тъй като ясно посочва кога вашата връзка не е защитена.

Chrome-HTTP-Предупреждение

Производителността също е солидна, тъй като Chrome е бърз браузър както на Mac, така и на iOS. За съжаление, той се бори с високото потребление на ресурси, което в съчетание с ужасната поверителност е това, което държи Chrome от първите две места в нашия списък.

Други причини, които харесваме Google Chrome

Chrome е дълбоко интегриран с различните услуги на Google, така че потребителите, които често използват приложения като Google Drive или Google Docs, ще открият, че те работят изключително добре в браузъра. 

Освен това Google Translate е включен по подразбиране, което ви позволява лесно да превеждате уеб страници на повечето езици. Както винаги, проверете нашия преглед на Google Chrome за пълната разбивка.

Вивалди

Vivaldi бе категоричният победител в нашия списък с най-добрите браузъри като цяло, но завършва на четвърто място в тази класация. Това е така, защото в момента няма налична версия на браузъра за iOS, която съставлява две трети от екосистемата на Apple.

Това каза, Vivaldi е отличен браузър на Mac. Както е обхванато в нашия преглед на Vivaldi, неговото персонализиране е на второ място, тъй като браузърът ви позволява да променяте почти всеки аспект от това как изглежда и се чувства. Това включва различни теми, цветове и шрифтове, както и възможността за преместване на почти всеки бутон и елемент от менюто в друга част на екрана.

Вивалди-персонализиране

Браузърът е пълен с малки функции, от забележки до специален инструмент за екранна снимка. Вашите бележки и екранни снимки могат да бъдат свързани и свързани с URL адрес и има изглед на читател, който оптимизира статиите за по-лесно четене.

В допълнение към всички собствени функции, Vivaldi е съвместим и с огромната библиотека с разширения на Chrome, тъй като е изграден върху Chromium (прочетете нашия Chromium преглед).

Vivaldi ви позволява да синхронизирате всяка част от опита на сърфиране между устройства, но тъй като няма версия на iOS, за потребителите на Mac това е най-вече полезно за пренасяне на вашите предпочитания и история между настолни устройства.

Вивалди-Sync

Като се регистрирате за синхронизиране на Vivaldi, вие също получавате достъп до хост на електронната поща и блог, но и двете са доста основни, така че трябва да разгледате нашите списъци с най-добрите доставчици на хостинг услуги за електронна поща и най-добрите доставчици на уеб хостинг за алтернативи, ако това са неща интересуваш се.

Vivaldi също е изключително лесен за използване и разполага с удобни навигационни контроли, като бутон за навиване назад, който ви връща към последния посетен домейн (за разлика от последната уеб страница) и падащо меню с последната ви история на търсене и алтернативно търсене доставчици. 

Управлението на раздели е отлично, тъй като можете да групирате разделите в „стекове“ и дори да разделите екрана между тях.

Вивалди-SplitScreen

Разделите, които сте отворили, но все още не са разгледани, са маркирани като непрочетени и също така имате възможност да закачите раздели, за да ги предпазите от случайно затваряне. Има цикъл на раздели, който можете да изведете, като натиснете „ctrl + раздел“, както и отделно меню с раздели в лентата на задачите от лявата страна на екрана. 

Освен това можете да прикачите конкретни уебсайтове към тази лента на задачите, което ви осигурява постоянен бърз достъп до тях, без да се налага да отваряте специални раздели за тях.

Вивалди-закован-Website

Vivaldi също е невероятно бърз и лесно превъзхожда всеки друг браузър на Mac. Освен това, той управлява това, като поддържа потреблението на RAM сравнително ниско, средно с около 20 процента по-малко от Google Chrome. Опцията за хибернация на раздели допълнително намалява потреблението на ресурси – нещо, което често е проблем за браузърите, базирани на Chromium.

Други причини, които харесваме Вивалди

Сигурността и поверителността на Vivaldi също са отлични. Google Safe Browsing ви защитава от злонамерени уебсайтове, а Vivaldi се актуализира толкова често, колкото веднъж седмично, което е първокласно. Браузърът ви дава и ясно предупреждение, когато се свързвате през HTTP, а не HTTPS. 

За поверителност политиката на Vivaldi за събиране на данни е много добра и ясно заявява, че се събира само някаква незначителна и анонимна информация за вътрешни цели.

тупик

Puffin си спечели място в този списък главно поради своята несравнима сигурност и поверителност, както и отличната версия на iOS. Въпреки това, слабото му показване на Mac (и като цяло на десктопа) го заставя здраво на пето място, а не по-високо в нашия списък.

Използвайки уникален подход за сърфиране, Puffin защитава потребителите, като „стриймира“ всички уебсайтове, които посещават чрез собствените си сървъри. Това означава, че всеки зловреден софтуер, вграден в кода на уебсайта, никога няма да стигне дори до вашата машина и всеки, който следи, няма да може да го направи по-далеч от Puffin сървърите.

В iOS този подход също води до отлична скорост. Всъщност Puffin е най-бързият браузър, който сме тествали на платформата, дори по-бърз от родния Safari. Освен това браузърът премахва уебсайтовете само до съществените елементи, което води до значително спестяване на данни, което е богатство за потребители с ограничена честотна лента.

[палец id = 40109 nocopy = вярно]

За съжаление, голямата скорост не се простира до Mac, където Puffin често е бавен и муден и понякога страда от силно забавяне на входа. Влошаването на нещата за настолната версия е фактът, че трябва да платите абонамент, за да го използвате изобщо, което е най-малкото необичайно за уеб браузър. 

Освен това сте ограничени до Google, Bing, Naver и Yandex за търсачките, което е малко ограничително.

Тупик за търсене двигатели

Безплатната версия на iOS също е ограничена, тъй като трябва да закупите Puffin Pro за $ 4,99, за да блокирате рекламите, въпреки че поне това е еднократна покупка, за разлика от Mac. За съжаление, въпреки че е базиран на Chromium, Puffin не е съвместим с никакви разширения на Chrome и не предлага нито едно от тях. Също така няма начин да се синхронизира нещо между устройства, което е значителен недостатък.

Има няколко кокетни дребни функции, вградени в браузъра, включително опцията за записване директно в облака под формата на Dropbox, Google Drive и OneDrive (прочетете нашето Dropbox спрямо Google Drive срещу OneDrive сравнение). Всичко това са добри опции, но никой от тях не е избран от нас за най-доброто облачно хранилище, тъй като предпочитаме Sync.com (прочетете нашия преглед на Sync.com).

Има и поддръжка за геймпадове, клавиатура и мишка в iOS, което е отлично за игра на браузър игри. Версията за iOS също така ви дава достъп до четец на новини, както и светли и тъмни теми, но това е това по отношение на персонализирането.

Puffin-Save-To-Cloud

Други причини, които харесваме пуфин

Ако правите по-голямата част от сърфирането си на iOS, Puffin може да е най-добрият браузър за вас. Ако обаче имате нужда от синхронизация между устройства и солидно преживяване на сърфиране на работния плот, може да искате да потърсите другаде.

Въпреки това потребителите, притеснени за сигурността или поверителността си, докато сърфират, трябва сериозно да обмислят Puffin, въпреки недостатъците му, тъй като никой браузър не може дори да се доближи до конкуренцията му с тази конкретна арена.

Уважаеми споменавания

Сега, когато покрихме петте най-добри браузъри за Mac и iOS, време е да разгледаме два, които не го направиха в нашия списък, но все пак имаме нещо за тях.

опера

Opera не е лош браузър по никакъв начин и всъщност получи отлични резултати както в характеристиките, така и в лекотата на използване в нашето ревю на Opera. За съжаление, поверителността му е ужасна и сигурността и бързината са в най-добрия случай посредствени. 

Независимо от това, Opera се предлага с много чисти дребни функции, като например вградена VPN и интеграция в социални медии, в допълнение към поддръжката на огромната библиотека с разширения на Chrome.

Opera-страница-2019

сафари

Safari е браузърът по подразбиране и се предлага предварително инсталиран както на iOS, така и на Mac. Въпреки че не сме големи фенове на браузъра Safari, ако всичко, което търсите, е бърз браузър с ниска консумация на ресурси, то това е приличен вариант. 

Въпреки това – както разгледахме в ревюто си на Safari – той също страда от недостиг на функции, смущаващ потребителски интерфейс и ужасна сигурност, поради което не го включи в нашия основен списък.

Safari-страница-2019

Заключителни мисли

Въпреки че Vivaldi е най-любимият ни браузър като цяло, липсата на iOS версия сериозно го наранява в това сравнение, но все пак смятаме, че заслужава място за отличното си показване на Mac. Вместо това, Brave – вторият ни любим браузър като цяло – изважда победата, като предлага браузър, който превъзхожда във всяка категория на всички устройства на Apple.

Firefox, Chrome и Puffin също са голям избор, но по много различни причини. Firefox е отличен всестранно, докато огромната библиотека с разширения и чист потребителски интерфейс на Chrome действа като противовес на ужасния си запис за неприкосновеността на личния живот и непреодолимия глад за RAM.

Междувременно Puffin се възползва много от уникалния подход за сърфиране, който гарантира страхотна производителност, сигурност и поверителност. За съжаление, въпреки че се представя много добре на iOS, на Mac това е съвсем различна история, тъй като там често е мудна и неотговаряща и дори трябва да платите абонамент, за да го използвате. Все пак усетихме, че отличната версия на iOS заслужи място в нашия списък.

Какъв браузър използвате на вашето Mac или iOS устройство? Оставихме ли любимата ви? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me