Кой е най-бързият браузър? Сърфирайте бързо през 2020 година

Когато избирате с какъв уеб браузър да вървите, скоростта е ключов показател. Това обаче може да бъде трудно да се тества и – поради непрекъснато развиващия се характер на уеб браузърите – предизвикателство да се намери конкретна информация, която не е ужасно остаряла. По този начин тествахме всички основни уеб браузъри, за да намерим най-бързия.


За да отрежете направо на преследването, Vivaldi е най-бързият интернет браузър, който тествахме. Той се представи отлично и при трите бенчмаркови теста, които използвахме за сравняване на доставчиците, изпреварвайки цялата конкуренция. Операта обаче не изоставаше и като гледахме чисто графично интензивните задачи, Opera и Chrome бяха най-бързи.

Тези резултати представят ефективността на браузърите днес и дори да четете в далечно бъдеще, трябва да дадете някои насоки за това къде да търсите най-бързия уеб браузър. Ако се чудите как направихме нашия списък, не забравяйте да скочите надолу, за да прочетете процеса на тестване на скоростта на уеб браузъра си.

Най-бързите браузъри 2020

1. Вивалди

Браузърът Vivaldi присъства на първо място в нашата класация, като оглавява списъка с най-добрите браузъри, и като цяло на четвъртото място за най-добър браузър за Mac, където би бил по-висок, ако не беше липсата на версия на iOS. 

Това беше и третият ни избор за най-защитен браузър, което означава, че няма да трябва да избирате между производителност и сигурност с Vivaldi. Ако искате да научите защо смятаме, че това е най-добрият уеб браузър, не забравяйте да прочетете нашия преглед на Vivaldi за всички подробности.

Вивалди

Засега обаче нека разгледаме по-задълбочено скоростта на Vivaldi. Браузърът постигна най-добри резултати в отзивчивостта към основни JavaScript приложения, което е най-важният показател при сравняване на скоростта на браузъра. 

Въпреки че не се справи с графично интензивните задачи, за повечето потребители това е много по-рядко използван случай за браузър и като такъв е по-малко важен.

За по-напредналите приложения на JavaScript, четири от пет избора в тази статия постигнаха подобни резултати и Vivaldi кацна точно в средата на тези четири, но все пак с много малка разлика между него и първото място.

2. Опера

Уеб браузърът Opera също е мълниеносен, поне на десктоп, и се справи особено добре в нашия графичен тест. Това означава, че ако използвате много графично интензивни приложения през уеб браузър, Opera може да бъде най-добрият ви залог. Като цяло обаче той изостава от Vivaldi за основна отзивчивост на JavaScript и следователно се озовава на второ място в този списък.

опера

Както споменахме по-рано, резултатите за по-тежките приложения на JavaScript бяха доста сходни и Opera завърши само пред Vivaldi и Brave (следващият ни избор), завързвайки с Chrome за първо място.

Опера е от доста време и се промени много в хода на своето развитие. Ако искате да научите всичко, което трябва да знаете за по-големия държавник на интернет браузърите, разгледайте пълния ни преглед на браузъра Opera.

3. Смел

Ако сте загрижени за поверителността и сигурността, малко браузъри ще могат да се конкурират с Brave, както подробно разгледахме в пълния си преглед на Brave. Това също е нашата номер две за най-добрия браузър за Android, както и изборът ни за най-добър браузър за Mac.

смел

По отношение на скоростта, в сравнение с останалите пикове в този списък, Brave е твърдо по средата на пътя. За основните приложения на JavaScript той се нарежда на четвърто място, ширина на косата зад Firefox, но все пак се оказва като тройка, избрана поради недостатъчното представяне на последния в останалите два теста, където Brave се справи много по-добре.

4. Mozilla Firefox

Firefox е отличен браузър, известен със сериозната си ангажираност към поверителността и широкия набор от функции, както отбелязахме в нашето ревю на Firefox. Въпреки че не е спечелил нито една от нашите класирания, той се включи в челната петица във всички тях и с лекота спечели сравненията ни на Firefox с Chrome и Opera срещу Firefox.

Firefox

По отношение на производителността настоящата версия на браузъра Firefox е малко смесена чанта. Добре се справи с основните JavaScript приложения, като остана на трето място след Vivaldi и Opera, но се случи ужасно, когато става въпрос за графика и по-тежки уеб приложения. Тя се откроява особено в последната категория, тъй като всички останали наши снимки бяха доста по-напред от Firefox в тези тестове.

Независимо от това, Firefox все още е бърз браузър и лесно побеждава окончателния ни избор на този списък поради добрите си резултати за леки уеб приложения, което, както споменахме по-рано, е най-важният критерий, за който тествахме.

5. Google Chrome и Chromium

Гугълът на браузъра на Google закръгля нашия списък с петте най-бързи браузъри. Въпреки постигането на най-добрия резултат за графично представяне, той беше мъртъв последен по отношение на основната JavaScript отзивчивост, което, както вече няколко пъти повторихме, е тестът, на който поставяме най-голяма тежест.

За по-модерни JavaScript приложения също се получи много добре, но разликата тук беше доста малка, така че не е достатъчно Chrome да го повиши в списъка.

Chrome

Струва си да се спомене, че ако сравнявате Chromium с Chrome по отношение на бързината, има много малка разлика, като Chromium е може би малко по-бърз от много по-популярното си потомство. Тъй като резултатите бяха толкова сходни и фактът, че няма голяма разлика между тях, двамата браузъри споделят финалното място в списъка.

хром

Не забравяйте да прочетете нашия преглед на Chromium, преди да превключите, тъй като има някои сериозни проблеми със стабилността с браузъра с отворен код, които трябва да помислите, преди да преминете от Chrome към Chromium. 

Ако искате сами да ги сравните, можете да прочетете и нашия преглед на Google Chrome, така че да разполагате с цялата необходима информация и за двете алтернативи.

Как да тествате скоростта на уеб браузъра си

Тестване на скоростта на уеб браузър не е толкова просто, колкото звучи. Повечето тестове за скорост, които ще намерите онлайн, са фокусирани върху измерването на скоростта на връзката ви, а не върху скоростта на самия браузър. Въпреки това, BrowserBench полезно създаде набор от тестове за сравнение, фокусирани върху три различни аспекта на работата на уеб браузъра.

Browser-Bench

Първо и най-важно е Speedometer 2.0, който стартира 480 различни стандартни уеб приложения в бърза последователност, измервайки колко бързо браузърът се справя с тях и усреднява резултатите, за да ви даде резултат, който представлява максималната продължителност в минута, която браузърът може да направи.

От трите теста, които използвахме, ние поставяме най-голям акцент върху този, тъй като той обхваща това, което вероятно е по-голямата част от вашата активност при сърфиране и по този начин ще бъде много по-забележимо от другите два теста.

скоростомер

Използване на JetStream за тестване на нечести уеб приложения

Следва JetStream, който обхваща по-модерни, по-тежки и по-рядко срещани уеб приложения в подобен процес. Четири от петте браузъри (с Firefox като нечетен) са получили много сходни резултати в този тест, което означава, че той не е показал толкова силно в нашата класация. 

И накрая, MotionMark предоставя куп усъвършенствани визуализации, измерващи ефективността на графичния двигател на всеки браузър, когато са подложени на голямо натоварване. 

Jetstream

Стабилизиране на резултатите от нашия тест за бързина на уеб браузъра

Когато използвате тези тестове, е важно да сте сигурни, че сте свързани със стабилна интернет връзка, тъй като люлките в скоростта на връзката могат лесно да повлияят на резултатите, да ги насочите и да ги направите доста безполезни.. 

За да отчитаме това, използвахме стабилна връзка и проведохме тестовете за всеки браузър няколко пъти, осреднявайки резултатите, преди да ги класираме съответно.

Също така е важно да освободите всички ресурси на вашата система за теста, така че ако искате най-точните резултати, изключете всичко (включително разширенията), с изключение на браузъра, който искате да тествате.

За целите на тези тестове използвахме лаптоп Acer Aspire E5-575G с процесор Intel i5-6200U, работещ на 2.40GHz, графичен процесор Nvidia GeForce GTX 950M, 6GB оперативна памет и стандартен (не-SSD) твърд диск от 120 GB работещ 64-битов Windows 10 Home версия 1903. 

Това означава, че този списък се фокусира върху най-бързия браузър за Windows 10 (и до известна степен най-бързият браузър за Windows 7, тъй като производителността трябва да бъде идентичен), а не най-бързият браузър Android или най-бързият браузър за Mac.

Заключителни мисли

С това завършва нашия списък с най-бързи уеб браузъри. Осигурявайки първо място, браузърът Vivaldi продължава да се циментира като отличен браузър. Opera, Brave и Firefox също се справиха много добре, а Chrome и Chromium също не са бавни, въпреки че в крайна сметка завързаха на последно място в този списък.

Ако се интересувате да научите повече за различните интернет браузъри, можете да разгледате нашата колекция от прегледи на браузъра. Също така сме направили няколко браузъра един срещу друг в битките „главата до главата“, като Microsoft Edge срещу Chrome и Opera срещу Chrome.

Ако сигурността е ваша основна грижа, ние също класирахме най-сигурните уеб браузъри, включващи няколко, които не бяха включени тук, като Tenta и Puffin (което е невероятно бързо в iOS, но болезнено бавно на други платформи). Ако използвате браузър, базиран на Chromium, и искате да го направите още по-защитен, трябва да прочетете нашия списък с най-добрите разширения за сигурност на браузъра.

Какво мислите за нашето класиране на скоростта на браузъра? Имали ли сте различни резултати от тези в този списък, или пренебрегнахме тест за ефективност, който ви харесва? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me