Какво е VPN? Обясняване на основите през 2020 г.

Няма как да не почувствате, че поверителността е атакувана. По време на писането, неутралността на мрежата е отминало време, на американските доставчици на интернет скоро ще бъде разрешено да продават данните на своите клиенти на трети страни и всички сме под някакъв вид наблюдение от години. Ако все още нямате такъв, сега е моментът да помислите за получаване на VPN. 


В тази статия ще помогнем на непосветените да разберат какво е виртуална частна мрежа, как е крайъгълният камък на всяка стратегия за поверителност и да обясним как работят VPN-ите. Ако искате да се задълбочите повече в деликатната част на криптирането и всичко останало, препоръчваме ви да прочетете нашето ръководство за сигурността на VPN, докато онлайн ръководството ни за поверителност ще ви даде общ преглед за това как да бъдете в безопасност в интернет.

След като всички сте проучили VPN, можете да преминете към нашето ръководство за избор на най-добрата VPN за вас или да проверите някой от нашите VPN прегледи с вашето ново открито знание. Ако искате да пропуснете всички технологии и просто започнете с най-добрия всеобхватен доставчик, разгледайте нашия преглед на ExpressVPN.

Какво е VPN?

Както споменахме по-рано, VPN означава виртуална частна мрежа. Както при много от тези неща, обяснението е точно в името, всичко, което ви е необходимо, е малко контекст.

VPN еволюираха от нуждата на компаниите да имат достъп хора до компютърна система от разстояние, но със същите идентификационни данни като някой, който влиза в системата от домашната мрежа. Това обикновено не е възможно – е, не без тон кабели и сериозно ноу-хау – но като настроите специална програма, VPN клиент, можете да заблудите компютъра, с когото говорите, че сте член на същата мрежа.

По същество създавате мрежа в – а ние мразим този термин – в киберпространството, което означава, че е виртуално, не е свързано физически помежду си. Тъй като е защитена с парола, тя също е частна, така че ето, виртуална частна мрежа. VPN е по същество пространство онлайн, което можете да използвате, без други хора да имат достъп, това е като да имате собствен частен мини-интернет, изцяло.

За какво се използват VPN?

Работата е там, че този малък мини-интернет сам по себе си не е много интересен, освен ако не сте в състояние да го напълните с неща. Това правят много компании, както и академични институции като университета Фордхам. Служителите и студентите могат да използват VPN клиент, за да влязат в локалния сървър, сякаш седят в мейнфрейм и да имат достъп до него свободно. Изследователите особено много се възползват от това, тъй като често цената на присъединяването към университетска библиотека за една година е само малка част от процента от това, което струва да се регистрирате в академични списания.

Основната употреба на VPN обаче не е малката мрежа, която създават за себе си, а по-скоро използването на мрежата за достъп до интернет. Причината за това е съвсем проста: когато използвате VPN, не се показвате като „вие“ в интернет, а вместо мрежата. Това означава, че по същество криете самоличността си зад тази на мрежата, което прави невъзможно да ви проследят.

Това е голямата сила на VPN и защо те са инструмент номер едно, когато става въпрос за защита на вашата идентичност онлайн. Ако използвате VPN, например, за достъп до уебстрахия с измама и те се опитват да ви проследят обратно, всичко, което ще намерите, е мрежата, през която сте получили достъп..

Тази анонимност се отнася и за вашия доставчик на интернет услуги: всичко, което те могат да видят, е VPN връзката, която сте направили, нищо друго. Това е чудесно за хора, притеснени от доставчиците на интернет услуги, които продават своите данни, или хора, които искат просто да преглеждат порно в мир.

Освен тези проблеми от първия свят, хората, които живеят в страни, които цензурират интернет, са доста щастливи и от VPN, тъй като използването им позволява да имат достъп до „истинския“ интернет, а не шоуто на кучета и пони, което страната им е изложила. , Това каза, че при странните идеи, идващи от политиците както в САЩ, така и в Европа, части от по-развития свят може би ще тръгнат по пътя на Китай скоро.

Как работи VPN?

Засега толкова добре: VPN мрежите изглеждат почти вълшебни, нали? Те предоставят анонимност и ви позволяват да сърфирате без да се притеснявате, че някой гледа с вас (освен ако не гледа през рамо, като нищо не помага с това).

VPN мрежите правят това, като заменят вашия IP адрес (IP означава интернет протокол, който е еквивалент в мрежата на вашия уличен адрес) с този на VPN. Сега, ако това е всичко, което е направил VPN, технически това би било прокси, услуга, която просто пренасочва трафика, които по своята същност са несигурни. За повече информация за разликите, вижте статията ни за VPN vs proxy vs Tor. Нашата най-добра безплатна прокси статия ви предоставя списък с няколко, които не са твърде лоши.

Тази несигурност се състои във факта, че каквото и да изпратите през IPv4 или IPv6 интернет връзка (стандартният начин, по който се прехвърлят битовете и байтовете, които съставят данни), трета страна може просто да я погледне и след това да я прочете за себе си. Интернет трафикът е по своята същност опасен, освен ако не шифровате този трафик.

Това криптиране е това, което разделя VPN-тата освен прокси. VPN създава така наречения защитен тунел между вашия компютър към VPN сървъра. Целият ви трафик се пренасочва през този тунел и никой не може да провери какво се случва там заради един, а понякога дори и няколко слоя на криптиране (прочетете нашия преглед NordVPN за една услуга, която криптирането приема особено сериозно).

Обърнете внимание, че това означава, че самата VPN услуга знае какво правите, освен ако няма въведено правило за „без регистрации“. Повечето достойни услуги няма да съхраняват вашите дневници (освен може би за някаква основна информация, известна като метаданни), макар че за съжаление има и много недобросъвестни услуги..

Добри VPN срещу лоши

Не всички VPN услуги са създадени равни. Всъщност, има толкова много ненадеждни услуги, че решихме да направим статия за петте най-лоши безплатни VPN доставчици. Основните престъпления от тях са, че те изобщо не могат да кодират трафика ви (представете си, че ви се случва в, да речем, Китай) или го криптират, но след това продават данните си на търговци.

Най-общо казано, най-добрите VPN услуги са платени, макар че има няколко изключения, каквито описваме в нашата най-добра безплатна статия за VPN. Въпреки че има много разлики между дори най-добрите услуги, всички те имат няколко общи неща.

Първо, те предлагат разширено криптиране. Това трябва да мине, без да казвам. Проблемът е обаче, че разширеното криптиране ще забави малко връзката ви с интернет, отгоре на забавянето, което вече изпитвате, като изпращате сигнала си от друго местоположение.

Най-бързите VPN услуги могат да видят спад от 10 процента от това, докато някои могат да забавят до абсолютно обхождане. Друг трик е да изберете доставчик на VPN с много сървъри, разпръснати по целия свят, което улеснява намирането на такъв, който ви предлага прилична скорост.

Има няколко типа криптиране, достъпни за VPN, наречени протоколи, с всеки техен нагоре и недостатък. Тук има няколко твърде много, за да се изброят, но най-добрият и използван е OpenVPN. Други протоколи включват PPTP, L2TP / IPSec и SSL / TLS. Прочетете пълната разбивка на VPN протокола, за да видите разликата между всички тях.

Удобството на потребителите е друго основно изискване, особено ако не сте най-големият маниер наоколо. Най-общо казано, искате да търсите доставчик с ясен интерфейс и не много много неясни бутони; прочетете нашия преглед на PIA за един пример за добра услуга.

Други съображения могат да варират малко от човек на човек, но могат да включват неща като това дали услугата има превключвател за убийство (който прекъсва VPN връзката ви, ако вашият VPN сървър престане да отговаря), ако ви прехвърли забраната за VPN на Netflix и дали ще работите на мобилни или не. Във всеки случай, обаче, не забравяйте винаги да проверите дали имате работа с добросъвестна услуга или с няколко кодиращи каубои, готови да направят няколко долара от прокси, които са обозначени като VPN.

Какво да очаквате от VPN

В същото време не очаквайте твърде много дори от най-добрите VPN услуги. Въпреки че VPN мрежите са чудесен начин да се защитите онлайн, има, съвсем просто, ограничения. В крайна сметка вие почти просто си разменяте регистрационните файлове, които вашият ISP поддържа, с тези, съхранявани от VPN доставчика. Почти всяка една услуга там твърди, че не поддържа журнали и проверката на тези твърдения е, е, невъзможно.

В Cloudwards.net препоръчваме VPN, когато нямаме индикации, че дадена услуга поддържа журнали. Въпреки че това може да изглежда като хазарен начин да изберете нещо, това е и най-честното. Ние например препоръчваме ExpressVPN и CyberGhost, тъй като нямаме достоверни доклади, които или водят регистрационни файлове, докато препоръчваме на хората да стоят далеч от друга услуга в нашия преглед на PureVPN, тъй като тя е сътрудничила на правоприлагащите органи в миналото.

В крайна сметка няма единствен начин за запечатване на вашата онлайн идентичност. Ако пълната ви анонимност е целта ви, ще трябва напълно да се откъснете от социалните медии, да използвате различна VPN услуга за всяка различна дейност, да деактивирате няколко стандартни функции на браузъра и почти да прегърнете цялото си сърфиране. Тъй като се съмняваме, че повечето разумни хора биха го направили, препоръчваме и нашите читатели да запазят своите очаквания за VPN.

Резултатът? Очаквайте добър VPN, който да ви осигури разумна безопасност през повечето време, а също и да ви помогне да предавате предавания от чужбина. Ако вашата цел е избягването на най-лошото от правителствения надзор, като същевременно допълвате възможностите за развлечения, повечето VPN, които препоръчваме, ще бъдат добре. Ако искате наистина да потъмнете, може би преминаването по тъмния уеб маршрут е повече ваше нещо.

Заключителни мисли

С напредването на мерките за сигурност на DIY, виртуалната частна мрежа е първата линия на защита срещу хора, които се опитват да шпионират вашите данни и поведение онлайн, дори и да не са перфектни. Надяваме се, че тази статия е изчистила няколко въпроса, които може би сте имали, и ви е приближила, за да започнете да защитавате своята сигурност и поверителност, като използвате един.

Надяваме се, че сте харесали да прочетете тази статия толкова, колкото и ние се радвахме да я пишем; моля, уведомете ни вашите мисли в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Често задавани въпроси относно VPN

В този последен раздел събрахме някои от въпросите, на които най-много ни бяха зададени тук в Cloudwards.net. Чувствайте се свободни да предложете няколко свои в коментарите по-долу.

Какво е VPN и как работи??

Виртуална частна мрежа криптира трафика ви и го пренасочва, което ви прави невидими по време на сърфиране и го прави почти невъзможно за никой да ви шпионира. Като бонус, доброто VPN ще ви позволи да получите достъп до geoblocked услуги като Netflix.

Имам ли нужда от VPN у дома?

Зависи какво правите, но ви препоръчваме да съдите VPN у дома. Дори и да сърфирате в най-невинните сайтове в мрежата, търговците все още могат да променят тази информация и да я продават. Използването на VPN ще предотврати това.

Как да получа VPN?

Вижте нашите рецензии за VPN, изберете един, който харесвате и се регистрирайте. Почти всички VPN мрежи ще изискват да платите малка такса, за да започнете, но също така да имате политика за възстановяване, в случай че не ви харесва.

Мога ли да използвам VPN безплатно?

Има много безплатни VPN мрежи там, но повечето са пълни глупости и ще продадат вашите данни още по-трудно, отколкото ще бъде вашият интернет доставчик. Има няколко изключения, разбира се, любимото ни е Windscribe. Прочетете нашия отзив на Windscribe за повече информация за тази VPN услуга.

Правят ли VPN мрежи наистина?

Да, абсолютно. Някои или по-добри от другите, но всички препоръчани досега VPN мрежи са гарантирани, че ще запазят сигурността и поверителността ви непокътнати, докато сърфирате..

Можете ли да бъдете проследени, ако използвате VPN?

Не, ако VPN, който използвате, има достатъчно добра защита, трябва да сте добре. Определено направете вашата старателна грижа и прочетете няколко отзива онлайн, преди да се регистрирате за услуга, някои от тях са по-добри от други.

Използването на VPN наистина е необходимо?

Ако искате да запазите личните си данни извън открития пазар, тогава да. Ако смятате, че нямате какво да криете, препоръчваме ви да купите някои акции във Facebook и да гледате как парите влизат. Освен това, ако сте в обществено пространство, като библиотека или кафене, определено трябва да използвате такъв.

Имам ли нужда от VPN на моя телефон?

Да, нали. Смартфоните все повече се превръщат в начина, по който взаимодействаме с мрежата и по този начин те съхраняват повече информация от всякога. Използването на VPN на вашия телефон е много важно.

Незаконно ли е да използвате VPN?

Не е в повечето страни. Изключение правят Китай и Русия, въпреки че дори там тези забрани за VPN рядко се прилагат. 

Работи ли Netflix с VPN?

Зависи от VPN. NordVPN, ExpressVPN и CyberGhost имат страхотни записи за преминаване през VPN блока на Netflix, така че не забравяйте да ги проверите.

Незаконно ли е да използвате VPN с Netflix?

Въобще не. Когато Netflix ви хване да използвате VPN, всичко, което трябва да направите, е да прекъснете връзката и да се свържете отново и ще предавате поточно предаване както преди. Правим го от години и никога не сме имали проблеми.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map