Какво е SOCKS5? Бързо ръководство за 2020 г.

За всеки, прилично запознат с технологиите, прокси сървърите са лесни за разбиране: те просто преминават връзката ви през сървър, за да заменят вашия IP адрес. Имайки предвид това, има различни видове прокси сървъри – някои от които са включени в най-доброто ни ръководство за безплатни прокси сървъри – които могат да променят различни аспекти на вашата връзка.


Един от тези видове е SOCKS, или по-специално SOCKS5. В това ръководство ще проучим какво представлява SOCKS5, как се различава от другите видове прокси сървъри и как можете безопасно да използвате прокси SOCKS5.

В повечето случаи не трябва да използвате прокси самостоятелно, но има някои причини, които бихте искали да помислите за SOCKS5 прокси, особено за торент. Прочетете, за да научите какво е прокси и как можете да го настроите с виртуална частна мрежа.

Какво е SOCKS5?

Преди да разберете SOCKS5, трябва да разберете какво е прокси. За щастие, това е проста концепция за разбиране. Проксите действат като среден човек за вашата интернет връзка. Преди да пътувате до отворения интернет, връзката ви ще премине през прокси сървъра, което означава, че всеки сървър след тази точка ще третира връзката ви, сякаш идва от прокси сървъра.

На практика това означава, че ако се опитвате да гледате на Netflix на САЩ от, да речем, Великобритания, сървърите на Netflix ще открият американския прокси, а не адреса на Великобритания. Както можете да прочетете в нашето ръководство за забраната за VPN на Netflix, това не е напълно вярно, защото Netflix обикновено може да открие, че използвате прокси. Това каза, за теоретична демонстрация, нека приемем, че ще работи.

SOCKS5 е интернет протокол, който може да се използва за свързване с прокси, подобно на VPN протокол. Ако видите прокси SOCKS5, той прави същото като всеки друг прокси, но начинът, по който се улеснява връзката, е различен.

Въпреки че технологичните новаци може да не виждат, че като основна разлика, SOCKS5 прокси сървърът изпълнява много по-различна функция от HTTP прокси. SOCKS5 прокси сървърите са агресивни за трафика, което означава, че те просто предават какъвто и да е трафик, който изпращате през сървъра и към получателя.

По-специално, прокси сървърите SOCKS5 установяват TCP връзка за вас и по този начин са в състояние да транспортират UDP пакети през връзката. Накратко, изпращате UDP пакети на сървъра, които след това се препращат на получателя чрез TCP връзка.

Това важи за всеки SOCKS сървър. SOCKS5 обаче има предимството на автентификацията. Вместо просто да се свързвате със сървъра, вашият браузър трябва да извърши мрежово „ръкостискане“ с него, установявайки, че сте кой сте, който казвате, и отваряте връзката.

HTTP прокси сървърите работят по различен начин. Въпреки че те все още действат като посредници, HTTP прокси сървърите могат и интерпретират трафика, който изпращате през сървъра. Поради това някои данни могат да се кешират и доставят по-бързо, с недостатъка, че могат да обработват само HTTP трафик.

За отделните потребители, SOCKS5 пълномощните обикновено са най-добри поради тяхната автентификация и приемане на всякакъв вид трафик. Това каза, че HTTP прокси сървърите имат своето място, ако например настройвате бот чрез прокси, за да изстържете данните на уебсайта.

Използвайте случаи за SOCKS5 прокси

Има много причини да искате да замените IP адреса си, но в повечето случаи това се свежда до geoblocks. „Geoblocks“ е термин, който се отнася до процеса на блокиране на трафика от определени страни, като ефективно ограничава кой може да вижда какво онлайн. Макар да не е цензура сама по себе си, това е братовчед.

Geoblocks са особено разпространени сред поточните платформи. Например, Netflix има различни библиотеки в зависимост от това къде се свързвате в света (прочетете най-доброто ръководство за хакове на Netflix, за да видите как да получите достъп до тях), а BBC iPlayer е достъпен само за жителите на Обединеното кралство (прочетете най-доброто VPN за ръководството на BBC iPlayer).

Проксите обаче не са най-добрите за опит за заобикаляне на geoblocks, защото тези, които налагат geoblocks, имат начини да открият, че го използвате. Ще поговорим за това в следващия раздел.

Въпреки това, SOCKS5 прокси, по-специално, са чудесни за торент. Торентингът, ако не сте наясно, се отнася за партньорска връзка за изтегляне на файлове. По същество вашият компютър се свързва към множество компютри и изтегля отрязък от файла от всеки.

Извън правните проблеми, които могат да дойдат с порой (прочетете нашето незаконно ръководство за изтегляне за повече информация), има и проблеми с скоростта. Torrenting изисква много честотна лента, което може да накара вашия доставчик на интернет услуги да ограничи количеството данни, което можете да прехвърлите наведнъж.

Прокси сървърите SOCKS5 помагат при порой по две причини. Първото е, че вашият IP адрес е заменен, което означава, че вашият интернет доставчик не трябва да може да удържи скоростта ви. Трябва да използвате прокси SOCKS5 с VPN, за да гарантирате, че вашият интернет доставчик не може да преустанови трафика ви, но ще разберем в следващия раздел.

Основното предимство е, че прокси сървърите SOCKS5 предлагат на потребителите пълен UDP, което означава, че можете да се свържете с всеки партньор в рояк. Свързвайки се по този начин, обикновено ще можете да изтегляте файлове по-бързо, защото ще получите битове на файла от всички връстници наведнъж.

Това каза, че връзката ви все още няма да бъде криптирана, докато използвате прокси SOCKS5, което е проблем при торент. За това ще ви трябва VPN. Продължете, за да научите повече за VPN, защо са по-добри от прокси сървърите и как можете да ги използвате заедно.

VPN срещу Proxy

Въпреки че прокси сървърите SOCKS5 предоставят удостоверяване, те не предоставят криптиране. Както е при всеки прокси, не се предоставя допълнителна сигурност, така че това, което носите, е това, което получавате. HTTPS прокси сървърите, които обработват трафика за SSL / TLS връзка, осигуряват криптиране, но не повече криптиране от нормална интернет връзка.

Ако не сте запознати, криптирането се отнася до бракуване на вашите данни по време на транзит, така че никой в ​​средата на мрежовата верига да не вижда какво изпращате. Превръща исканията от незабележимия текст в шифротекст, използвайки алгоритъм и двойка ключове. Използвате един ключ за криптиране на данните, а получателят използва другия ключ, за да го декриптира.

Нашето описание на криптирането влиза в спецификата на процеса, но това е общ преглед. Проксите не предоставят допълнително криптиране, но VPN. Подобно на прокси, връзката ви се препраща през отдалечен сървър, замествайки вашия IP адрес и информация за геолокация. Това каза, че първоначалната ви връзка с отдалечения сървър е криптирана.

Това е важно, тъй като криптирана първоначална връзка затруднява проследяването на маршрута, ако не и невъзможното. SOCKS5 прокси сървърите, тъй като те не предоставят криптиране, позволяват на получателя да проследи маршрута, което им позволява да виждат източника на трафика извън прокси сървъра. С VPN обаче отдалеченият сървър се превръща в каменна стена.

Първоначалните ви заявки са шифровани, което означава, че вашият източник на IP адрес е скрит от почти всичко. Въпреки че има вариации в сигурността на VPN, стига да използвате доставчик от нашето най-сигурно ръководство за VPN, ще бъдете добре.

ExpressVPN се нарежда в горната част на този списък. Освен че е най-бързият VPN, който сме тествали, той зае първо място в много категории в най-доброто ни ръководство за VPN. От сигурност до скорост до удобство за използване, ExpressVPN получава всичко както трябва. Можете да научите повече в нашия ревю на ExpressVPN или да го изпробвате с 30-дневната си гаранция за връщане на парите.

Въпреки че е най-доброто за повечето неща, ExpressVPN не е най-доброто за всичко. Например, ако се интересувате от торент, най-добрият ви VPN за торент, NordVPN, може да е по-добър за вас. Въпреки че не е толкова впечатляващ по отношение на скоростта, NordVPN се отделя от ExpressVPN с редица специализирани сървъри.

Сред списъка са P2P (торент) сървъри, обсебени и DoubleVPN. Това каза, за целите на тази статия, има и друго предимство. Можете да използвате SOCKS5 NordVPN прокси с VPN връзка, която, както беше споменато, трябва да осигури най-добрата производителност при торент.

Можете да научите повече за NordVPN в нашия преглед на NordVPN или да видите как ви харесва с 30-дневната си гаранция за връщане на парите.

Заключителни мисли

SOCKS5 прокси сървърите са най-добрата опция за повечето потребители, но те все още идват с описаните недостатъци тук и в нашето ръководство за VPN срещу прокси срещу Tor. Това каза, че все още можете да използвате тяхната сила, особено за торент, ако използвате прокси SOCKS5 във връзка с VPN.

NordVPN е сред малкото, които осигуряват функционалност. Това каза, ако не се интересувате от торент, SOCKS5 прокси обикновено е по-лош от бърз VPN и за това ExpressVPN царува върховно. Ако обаче искате повече опции, прочетете другите ни VPN рецензии.

За какво използвате прокси SOCKS5? Имате ли и VPN? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me