Bitdefender срещу Windows Defender: Кой защитава най-добре през 2020 г.?

Windows никога не е имал голяма репутация на киберсигурността. Това идва с най-популярната операционна система за компютър. Ето защо на първо място съществува антивирусен софтуер като Bitdefender. За щастие, Microsoft не са пренебрегнали заплахата, добавяйки Windows Defender към всяка инсталация на Windows.


Дали можете да се доверите на Windows Defender, за да защитите компютъра си или не, е друг въпрос. Ето защо ще го сравним с Bitdefender, изборът ни като най-добрият антивирусен софтуер на пазара. Windows Defender попадна в най-добрия ни списък с безплатен антивирусен софтуер и вижда доста добри резултати за защита, но ще трябва да прочетете за пълна разбивка.

Можете също така да погледнете нашия по-подробен преглед на Bitdefender, преди да разберете кой печели войната срещу злонамерен софтуер в това сравнение на Bitdefender срещу Windows Defender.

Настройване на битка: Bitdefender срещу Windows Defender

С новите заплахи за технологиите, които се появяват всеки ден, не можете да си позволите да изберете антивирусен пакет, който не ви предлага най-доброто покритие. Bitdefender е платена опция, със списък с премиум функции, който трябва да съвпада, и това е най-горното в нашия списък с препоръки. Windows Defender е безплатен и това означава, че има ограничения, през които ще преминем.

За да ви дадем по-ясен усет за това колко добре един антивирусен софтуер се оформя спрямо другия, ще тестваме Bitdefender и Windows Defender в пет области. Ще започнем с функции, преди да се задълбочим в ценообразуването, удобството за потребителя, качеството на защитата, което ви се предоставя, и поддръжката на клиентите, която предлагат.

Победителят от всеки кръг получава точка, а първият, който спечели три точки, печели като цяло. Ще закръглим всеки раздел с резюме и ще обясним избора си, след което ще приветстваме вашите мисли в коментарите.

Характеристика

Независимо дали плащате за антивирус или избирате безплатна алтернатива, ще трябва да знаете дали функциите са достатъчни, за да сте в безопасност. Имайки това предвид, разглеждаме какво предлагат Bitdefender и Windows Defender на своите потребители.

Bitdefender

Потребителите на Windows са победители в цената, тъй като получават Bitdefender “защита на данните в реално време” и “напреднала защита от заплаха” като част от всеки пакет. Това означава, че ще ви предпази от всички видове злонамерен софтуер, дори по-сложните на място.

BitDefender Функции

Повечето пакети Bitdefender включват защита срещу кибератаки, които се възползват от вашия микрофон или уеб камера, с ограничения и върху двете. Bitdefender е една от нашите най-добри препоръки относно това как да защитите уеб камерата си от подобни видове заплахи.

Откриването на заплахите на Bitdefender също продължава със софтуерните скенери за уязвимост. Освен това имате включена защитна стена, за да се защитите от външни заплахи.

Ако се притеснявате да купувате онлайн, можете да се възползвате от Bitdefender Safepay, който ви позволява да разглеждате онлайн в защитена среда. Можете да го използвате за всеки уебсайт, но Bitdefender ще ви предупреди да преминете към Safepay, ако забележи, че се опитвате да извършите плащане без него.

Safepay работи добре и с ограничения VPN на Bitdefender, особено ако не сте наясно с опасностите от публичния WiFi и рискувате данните си в отворена WiFi мрежа. Получавате дневна надбавка за данни, но това е ограничено до 200MB. Ако защитата чрез VPN е важна, ще искате да комбинирате Bitdefender с VPN доставчик като ExpressVPN (вижте нашия преглед на ExpressVPN).

Bitdefender се предлага с мениджър на пароли за защита на най-чувствителните ви данни, което е приятно допълнение. Той е основен и лек за функциите, но както ще видите в нашия преглед на Blur, това не означава непременно лош мениджър на пароли, особено ако просто искате да го зададете и да го забравите. Вероятно обаче препоръчваме преди всичко Dashlane (вижте нашия преглед на Dashlane). 

Като се има предвид рискът от извличане на софтуер, добре е да се види, че Bitdefender предотвратява промените на файловете в най-чувствителните ви файлове и предлага цялостно криптиране на файлове, за да заключи всички критични документи. Има и чист шредер за файлове, който изтрива всеки от вашите файлове.

Важно е да се отбележи, че макар повечето от тези функции да са стандартни за потребители на Windows с най-основния пакет за сигурност на Bitdefender Internet Security, ще трябва да изберете един от плановете за многооперационни операции на Bitdefender, като Total Security, за да защитите вашия Mac или Android устройство.

Като цяло, Bitdefender има един от най-изчерпателните набори от функции, които сме виждали в някой от нашите антивирусни ревюта.

Windows Defender

Windows Defender е безплатната и по подразбиране антивирусна опция за повечето потребители на Windows и се предлага като част от самия Windows. В зависимост от вашата конкретна версия на Windows 10, Windows Defender може също да носи името Windows Security или Windows Defender Security.

Windows Defender-Функции

Тази защита ще се изключи и ще позволи на конкурент, като Bitdefender, да поеме след като бъде инсталиран. Веднага след като бъде премахнат, Windows Defender отново активира собствената си защита.

В основата си Windows Defender е типичен антивирусен скенер. Можете да стартирате бързо сканиране, за да търсите всякакви непосредствени заплахи, но също така позволява целенасочено сканиране на конкретни папки или дискове, в допълнение към по-задълбочено сканиране на вашата система.

Windows Defender включва защита в мрежата, благодарение на SmartScreen, защита срещу фишинг и защита срещу злонамерен софтуер. Това е предварително вградено в Microsoft Edge и скоро ще бъде достъпно за потребителите на Google Chrome с разширението Защита на браузъра Windows Defender. Това ще направи Chrome – нашият избор като най-защитен уеб браузър – дори по-безопасен за използване.

SmartScreen се възползва от богатия опит на Microsoft с изчисляването в облак, използвайки богата база данни за заплахи, базирана в облак, за да предложи възможно най-широката защита. Windows Defender предлага и денонощна защита за предотвратяване на инсталиране на зловреден софтуер, както и защита от подправяне, за да се блокират всички критични настройки.

Defender включва и специфична защита срещу ransomware. По подразбиране той ще защитава определени папки, като например папката ви с документи, но можете да я персонализирате, за да защитите всички папки, които искате. Автоматично ще архивира тези файлове в акаунта ви в OneDrive (вижте нашия преглед на OneDrive).

Има защитна стена на мрежата и системата, включена като част от защитата на Windows Defender, с персонализируеми настройки на базата на какъв тип мрежа използвате.

Windows Defender не предлага всички гарнитури, като Bitdefender, но предлага солидна алтернатива на антивирусен пакет от трети страни. Едно очевидно нещо, което трябва да се отбележи обаче, е в името. Windows Defender е компонент на Windows 10 и не може да бъде инсталиран на други устройства.

Кръгла първа мисъл

Би било несправедливо да сравняваме Windows Defender с Bitdefender преди няколко години, но Microsoft разшири и подобри собствените си антивирусни функции чрез скокове и граници.. 

Windows Defender се опитва да бъде всеобхватен пакет за сигурност и го прави добре със защита от защита от софтуер и защитна стена. Простата истина е, че Bitdefender предлага повече, дори ако трябва да платите за това.

Първият кръг: Bitdefender

Ценообразуване

Антивирусните разработчици обичат да предлагат няколко ценови планове, заключвайки определени функции зад по-високите разходи. Bitdefender не се различава, предлагайки няколко плана, макар и с особено добри отстъпки за нови клиенти. Нека да разгледаме как Bitdefender и Windows Defender се сравняват в ценова битка.

Bitdefender

Bitdefender предлага четири плана за ценообразуване, но всяко предлага разнообразни цени в зависимост от броя на устройствата, които искате да покриете или дължината на покритие.

Поглеждайки първо на броя устройства, които искате да покриете, новите клиенти могат да получат големи отстъпки от цената на Bitdefender, като изберат план, който обхваща три устройства. Можете да закупите планове, които обхващат от едно до 15 устройства, въпреки че някои от тях са специфични за определени планове и се предлагат без отстъпки.

Най-евтиният план, който Bitdefender предлага е Antivirus Plus. Покритието варира от едно до 10 устройства, за една до три години. Особеностите на отстъпката означават, че новите клиенти вероятно ще установят, че най-евтиният абонамент е за до три устройства, а не за едно.

Bitdefender изключва някои функции като криптиране на файлове и мрежова защитна стена от Antivirus Plus, но ще имате пълна антивирусна защита, както и Safepay и някои други екстри. Той е достъпен само за потребители на Windows, обаче, както и Internet Security, следващият пакет Bitdefender.

Internet Security включва всичко, което Bitdefender може да предложи, като липсва само защитата срещу кражба и „OneClick Optimizer“, който ще намерите в най-скъпия план за Total Security. 

Total Security се предлага с покритие за до пет или 10 устройства, както и поддръжка за Mac и за мобилни операционни системи като Android. Въпреки първоначалната цена, това е един от най-добрите ни избори като най-добрият антивирус за Android и е само 5 долара по-скъп от Internet Security за една година покритие и пет устройства.

Най-отгоре е семейният пакет Bitdefender, който се предлага с покритие до 15 устройства и всички функции на Total Security, както и защита срещу кражба, но ще заплатите допълнителна премия за него.

Windows Defender

Ние обичаме да говорим за различните ценови пакети на Windows Defender, но не е необходимо. Това е напълно безплатно и се предлага като част от вашата инсталация на Windows 10 без допълнителни разходи.

Няма промяна в нивото на защита или функции, които ще имате на разположение. Разбира се, единственият разход е за вашия лиценз за Windows 10, но това е за цялата ви операционна система, а не конкретно за Windows Defender.

Кръгли две мисли

Малко е несправедливо да се прави сравнение като това между платен и безплатен антивирусен софтуер, но все пак ще го направим. Ръце надолу, Windows Defender печели този кръг. 0,00 $ е по-добре от $ 59,99 на година, в края на краищата.

Победител в два кръга: Windows Defender

Удобство за потребителя

Ако антивирусният софтуер не е удобен за потребителя, той ще изключи средния потребител на компютъра. Ще тестваме и ще видим колко лесно се използват както Bitdefender, така и Windows Defender.

Bitdefender

Инсталирането и използването на Bitdefender отнема около 10 минути. Основният инсталатор се грижи за изтеглянето на по-голямата част от вашите инсталационни файлове за вас и след няколко кликвания за напредък не изисква много взаимодействие от вас.

Bitdefender-Client

Веднъж инсталиран, използването на Bitdefender е доста лесно. Основният клиент се фокусира около табло, което предлага различни типични действия, като бързо сканиране, за да ви спести време. Други области, като защита и поверителност, са отляво и ви дават достъп до пълния ви набор от функции.

Можете лесно да персонализирате настройките, като кликнете върху „Настройки“ в долния ляв ъгъл. Ако не сте сигурни в някоя от функциите или настройките, можете да щракнете върху въпросителен знак над всяка област за полезни съвети.

Потребителите на Pro ще се радват на персонализирането, но начинаещите ще харесат практическия подход, който ви дава Bitdefender. Има нещо за всеки, но ако сте принудени да отворите и използвате клиента, Bitdefender прави намирането на пътя ви доста прост.

Windows Defender

Microsoft положи много усилия, за да направи интерфейса им с Windows 10 възможно най-лесен за използване, а Windows Defender не се различава. Обикновено можете да го намерите като икона на екрана в лентата на задачите си в Windows или в областта на настройките на Windows.

Windows Defender--Client

Разделът „сигурност с един поглед“ ви дава незабавен преглед на вашата защита на Windows Defender. Щракването върху някой от тези блокове, като „откриване на вируси и заплахи“, ще ви отведе до областта с настройки за тази функция.

Няма обширни списъци със сложни функции и Windows Defender обяснява всякакви неясни опции. След като излезете от основната зона, можете да навигирате от лявата странична лента, подобно на Bitdefender. 

Windows Defender се активира по подразбиране, когато започнете да работите с Windows, освен ако нямате инсталиран друг антивирус. Ако инсталирате друг антивирус, Windows Defender ще деактивира някои от услугите си и ще даде път на другия доставчик, за да предотврати всеки конфликт.

Като цяло, Windows Defender е лесен за използване. Ще ви подскаже, когато се нуждае от решение за нещо или ако има проблем, но в противен случай ще работи на заден план.

Кръгли три мисли

Както Bitdefender, така и Windows Defender предлагат полезни клиенти, които дори и начинаещи биха намерили приятелски настроени. Лесно достъпното табло за управление на Bitdefender е малко по-добро, особено, тъй като можете да го персонализирате. Освен това предлага възможност за незабавно сканиране. Поради тези причини, Bitdefender тясно печели този кръг.

Победител в три кръга: Bitdefender

защита

Антивирусът е нищо, без да предложи полезна защита. Използваме отчетите на три фирми за тестване за сигурност, за да видим дали Bitdefender или Windows Defender са по-добри в защитата ви и дали това ще забави вашия компютър в процеса.

Bitdefender

В тестването на Bitdefender за май-юни 2019 г. на AV-TEST имаше леко понижение в предишните резултати от март-април, като спадна до 97,1% за цялостна защита от зловреден софтуер. Общият резултат на защитата също спадна от 6 на 5,5.

Bitdefender-AVTest-June19

Това понижение в оценките на защитата е разочароващо, а имаше и спад в процентите на ефективност (от 14 на 19 процента), въпреки че общият резултат е останал същият при 6.

Bitdefender постигна по-добри резултати при тестване от тестовете за защита на AV-Comparatives за февруари-май. Bitdefender блокира 751 заплахи със скорост 99,9 процента като цяло – достатъчно, за да спечели най-високия Advanced + оценка за защита на AV-Comparatives.

Той също така получи оценката Advanced + за тестване на ефективността през април 2019 г., въпреки че беше 11 от 15 в сравнение с друг антивирусен софтуер, въз основа на резултатите от въздействието. Това го поставя наравно с антивирусен софтуер, като Trend Micro Antivirus, тъй като прегледът на Trend Micro Antivirus може допълнително да обясни.

MRG-Effitas тестването обаче имаше безупречни резултати за Bitdefender. От 339 заплахи, Bitdefender откри всички 339 в своя тест за пълен спектър за Q1 2019, като спечели наградата си от първо ниво от първо ниво – съвпадаща с Avira (вижте нашия преглед на Avira).

Windows Defender

Windows Defender имаше идентичен процент на този с Bitdefender в теста на AV-TEST за май-юни 2019 г. – 97,1 процента, но имаше общ резултат на защита от 6, като победи 5-те резултати на Bitdefender. Той също така държи този резултат от март-април 2019 г., където също получи 6 от 6. 

Windows Defender--AVTest-June19

Резултатите от AV-TEST означават, че той призна Windows Defender като един от най-добрите антивирусни програми за домашни потребители в Windows, заедно с Kaspersky, Norton и F-Secure.

Windows Defender се справи доста добре в теста на AV-Comparatives за февруари-май 2019 г., като блокира 749 заплахи със скорост 99,8 процента, само 0,1 процента по-ниска от резултата на Bitdefender. По-притеснително е обаче, че беше открит чистият брой фалшиви позитиви на Windows Defender – 74 срещу два за Bitdefender.

Това означава, че Windows Defender спечели по-ниска награда за „Advanced“, но AV-Comparatives специално отбелязва, че този по-нисък резултат е на гърба на тези фалшиви позитиви.

MRG-Effitas беше по-благосклонен към Microsoft, присъждайки му същата оценка на ниво 1, която Bitdefender получи при тестовете си за Q1 2019. От същите 339 проби, Windows Defender автоматично ги блокира.

Кръг четири мисли

Bitdefender винаги е бил един от най-добрите за защита, но видя потапяне в някои от последните си резултати. Windows Defender се конкурира силно с изключителни резултати от производителността, но толкова много фалшиви позитиви от AV-Comparatives показват, че все още има известна работа по усъвършенстването на системите за откриване на Microsoft.

Като се има предвид разнообразието в резултата от двете страни, това е теглене за Bitdefender и Microsoft тук.

Победител в четвърти кръг: Рисувам

поддържа

Когато нещо се обърка, ще искате най-добрата подкрепа, която можете да получите за вашия антивирус. Имайки това предвид, в този раздел тестваме поддръжката на клиенти както от Microsoft, така и от Bitdefender.

Bitdefender

Bitdefender не се грижи за своите възможности за поддръжка. Можете да се обадите на една от 16 различни линии за поддръжка в различни страни по целия свят, можете да изпратите имейл или да говорите с някого в чата на живо.

Bitdefender-Site-Support

Bitdefender предлага денонощна поддръжка за клиенти, но вие сте свободни да се възползвате от обширната му база от знания като алтернатива, с често задавани въпроси и ръководства за инструкции, които ще ви помогнат при по-очевидни проблеми. 

Има и форум на общността със секции на английски и други езици, обхващащи различни продукти на Bitdefender и общи проблеми.

Windows Defender

Като се има предвид, че Bitdefender е платен продукт, честно е да кажем, че плащате за първокласно обслужване на клиенти. Windows Defender е безплатен, така че има малко по-малко предложения.

Windows Defender--Site-Support

Има форум за отговори на общността, където можете да задавате въпроси за Windows Defender, но този форум е за потребители на Windows. Има и полезни ръководства и статии за това как да поддържате устройството си актуално и да работите чрез някои често срещани проблеми.

Ако се нуждаете от поддръжка, можете да закупите техническа поддръжка на Windows Premium, която струва $ 49 на година за телефон с Windows и онлайн поддръжка.

Има и приложението „Вземете помощ“, включено като част от Windows, което ви позволява да говорите с агент за поддръжка или с виртуалния чат, който може да ви помогне да насочите към очевидни отговори. Имайки предвид големия брой потребители на Windows обаче, вероятно ще трябва да платите за подкрепа, ако се нуждаете от критична помощ.

Кръг пет мисли

Абонаментите за Bitdefender се предлагат с премиум пакети за поддръжка, но Windows не. Ако искате същото ниво на поддръжка, ще трябва да платите на Microsoft за привилегията. Като се има предвид цената от 49,99 долара, така или иначе може да закупите Bitdefender.

Петият кръг победител: Bitdefender

Заключителни мисли

Windows Defender е антивирусът по подразбиране на машини с Windows, така че не е несправедливо да се прави сравнение между него и алтернатива, като Bitdefender. Microsoft се е справила добре, за да превърне това, което е било много основен пакет за защита, в един от най-добрите, поне според AV-TEST.

За всички позитиви обаче Windows Defender просто не е първокласна антивирусна защита. Bitdefender ви предлага повече функции и малко по-лесен за използване клиент, както и далеч по-добра поддръжка на клиенти.

Победител: Bitdefender

Ето защо Bitdefender няма да бъде свален от короната ни като нашия любим антивирусен пакет, но може би ще намерите една от алтернативите в нашия раздел за антивирусни статии, която да бъде по-подходяща за вашите нужди. 

Използвате ли Bitdefender или оставяте нещата на Microsoft? Кажете ни какво мислите в секцията за коментари по-долу. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map