Bitdefender срещу Norton Antivirus: Smashing Virus през 2020 г.

Ние сме големи фенове на Bitdefender тук в Cloudwards.net. Той се класира на първо място, когато разгледахме най-добрия антивирусен софтуер на пазара. Bitdefender току-що създаде голямо антивирусно име в нашето сравнение на Bitdefender срещу Kaspersky Anti-Virus. В тази статия го сравняваме с Norton Antivirus, един от най-старите примери на антивирусен софтуер наоколо.


Очакваме и двете да се справят добре, но ще видим как Norton Antivirus се сравнява с Bitdefender в пет кръга. Ще сравним характеристиките на антивирусните гиганти, ценовите пакети, удобството на потребителя, защитата и поддръжката на клиентите, преди да обявим нашия победител.

Преди да прочетете това сравнение на Bitdefender срещу Norton Antivirus, разгледайте нашия преглед на Bitdefender Antivirus и нашия преглед на Norton Antivirus, за да получите пълна картина на всеки софтуер.

Настройване на борба: Bitdefender срещу Norton Antivirus

Bitdefender е най-добрият ни антивирус, докато Norton прави най-сигурният ни списък с антивирусен софтуер. Вие ще бъдете в безопасност и с двете, но това сравнение е предназначено да ви помогне да решите сами. Нека първо да преминем през основните правила.

Както споменахме, разглеждаме пет категории – от функции до поддръжка на клиенти. Всеки кръг получава победител, а първата до три точки печели общото сравнение. 

Предлагаме да прочетете секциите в тяхната цялост, за да получите пълна представа за нашите позиции. В някои случаи най-добрият избор за вас ще зависи от вашите обстоятелства.

1

Характеристика

Антивирусната индустрия се промени след излизането на Norton Antivirus и Bitdefender. Предизвикателството за разработчиците на антивирусен софтуер е да останат пред играта, с нови функции и методи за улов и предотвратяване на злонамерен софтуер и други киберпрестъпления. 

Нека да разгледаме кои функции предлагат Bitdefender и Norton Antivirus на своите клиенти.

Bitdefender

Няма да получите много от Bitdefender, без да плащате за най-скъпия му пакет. За щастие, 30-дневната пробна версия трябва да ви даде достатъчно време да определите кой пакет е най-подходящ за вас.

BitDefender Функции

Ще получите най-голяма защита с Bitdefender Total Security. Това е оферта „всичко в едно“ с покритие за множество устройства. Bitdefender се класира високо в нашия най-добър антивирусен списък за Android, но също така добре защитава iOS и macOS устройства.

Твърде добре сме запознати с опасностите от обществения WiFi, поради което Bitdefender предлага ограничена услуга за виртуална частна мрежа с ограничение от 200 MB на ден. Това не е решение от най-високо ниво, така че ако VPN е това, което търсите, погледнете вместо ExpressVPN (прочетете нашия ExpressVPN преглед).

Ако се притеснявате за безопасното сърфиране, Bitdefender Safepay осигурява сигурна пясъчна кутия за вашите деликатни уеб посещения, като например онлайн банкирането или пазаруването. Ще бъдете уведомявани всеки път, когато посетите страница, която Bitdefender смята, че може да ви изложи на риск, ако не използвате Safepay. 

Включен е и мениджър на пароли, който се интегрира с вашия нормален браузър и Safepay. Това е добро предложение, но може да искате да разгледате нашия списък с най-добрия мениджър на пароли за нещо с повече функции, като LastPass (прочетете нашия LastPass преглед).

Вие също така получавате защита от компютърна защита с всички Bitdefender пакети, с изключение на безплатния, както и с мрежова защитна стена. Bitdefender Total Security предлага почти твърде много функции за споменаване, от сигурно раздробяване на файлове до защита на уеб камерата.

Като цяло, Bitdefender предлага най-много функции от избора в нашия списък с антивирусни отзиви. Може да е трудно да разберем кои функции са налични за определен пакет, но освен това, няма какво да се оплакваме.

Norton Antivirus

Има четири основни пакета Norton. Подобно на Bitdefender, има някои основни функции във всички тях, но по-малко функции попадат в списъка като цяло. 

Norton-Client Security-

Всеки пакет се предлага с пълен набор от защита от злонамерен софтуер, с включена защита срещу рансъмуер и шпионски софтуер, както и облачно съхранение за архивиране. Освен това получавате мрежова защитна стена и мениджър на пароли.

Мениджърът на пароли не би издържал на пълноценно предложение като Dashlane (прочетете нашия преглед на Dashlane), но върши работа на случаен потребител.

Абонатите на пакет Norton 360 получават достъп до Norton Secure VPN за сигурно сърфиране (прочетете нашия преглед на Norton Secure VPN). Липсват му вида на VPN функциите, които виждате в най-добрия ни VPN за кратък списък на Windows, но това е хубаво допълнително. Освен това получавате защита на уеб камерата.

Ако искате повече функции, ще трябва да надстроите до един от по-скъпите пакети. Например, вие получавате функции за родителски контрол, за да защитите децата си, с инструменти за наблюдение на уеб трафика и изтеглянията на приложения.

Разпределението на функциите в пакетите на Norton се претегля спрямо по-скъпите, както може би очаквате, но в абонаментите за Antivirus Plus и 360 Standard е достатъчно, за да бъдат полезни.

Кръгла първа мисъл

Има много прилики между Norton Antivirus и Bitdefender. Norton Antivirus предлага много добавки за своите пакети, но много от тях, като защита на идентичност на VPN и LifeLock, включват допълнителни програми и сложност.

Що се отнася до функциите за защита, Norton Antivirus е по-основен. Повечето функции, като например мениджъра на пароли и защитата на уеб камерите, са съчетани от Bitdefender, който предлага и допълнителни основни функции.

Bitdefender печели този кръг, но Norton Antivirus се справя добре с предлагането на екстри за сигурност, като защита на идентичността, която Bitdefender не прави.

Кръг: Характеристики Точка за Bitdefender Antivirus

Антивирусно лого на Bitdefender
Norton Security Logo

2

Цена

Говорихме за офертите за абонаментни планове. И двамата антивирусни доставчици предлагат основни пакети, за да закачат своите потребители, преди да ги продадат на нещо с повече функции.

Нека да разгледаме какво получавате за парите си с абонамент за Norton Antivirus или Bitdefender.

Bitdefender

Налични са четири пакета от Bitdefender, но ще трябва да похарчите повече, ако търсите поддръжка за няколко устройства. Добрата новина е, че има големи отстъпки за новите потребители.

Най-евтиният пакет, Antivirus Plus, е около 30 долара годишно, с поддръжка на до три компютъра с Windows при намалена цена. Всеки по-голям или по-малък брой компютри означава, че се таксува пълната цена. Това е необичайно, но приемливо, ако имате само няколко компютъра с Windows.

Пакетът от средната степен, Internet Security, също е ограничен до Windows и има подобна отстъпка от три устройства. Освен това получавате функции като WiFi скенер, родителски контрол и мрежова защитна стена.

Потребителите на мобилни устройства и macOS ще трябва да инвестират в Total Security, най-скъпият пакет на Bitdefender. Въпреки това Bitdefender е най-добрият ни антивирус за Mac, благодарение на защитата. Намалената ставка е достъпна само за Total Security на своите три абонамента за устройства.

Можете също така да защитите семейството си с Bitdefender Family Plan, който поддържа 15 устройства. За разлика от останалите отстъпки, 54-процентната му отстъпка важи за всички 15 устройства на всички годишни планове, от $ 54.99 за една година до $ 174.99 за три.

Абонатите за първи път и подновяващите имат нещо положително с нетърпение да очакват от абонамент за Bitdefender. За да се възползвате максимално от поддръжката на множество устройства, ще трябва да плащате за Обща сигурност или Семейния план, но Antivirus Plus и Internet Security са добри бюджетни опции. 

Можете да се абонирате за всеки Bitdefender пакет до три години с големи отстъпки. Независимо от пакета, който искате да изпробвате, първо трябва да се възползвате от 30-дневния пробен период за пълна сигурност на Bitdefender..

Norton Antivirus

Има отстъпки за първоначалните абонати на Norton Antivirus, но те не са толкова щедри, колкото тези, предлагани от Bitdefender.

Най-основният антивирусен план на Norton, който също се нарича Antivirus Plus, е около 60 долара годишно. Има 20-процентна отстъпка за абонати за първи път, което намалява разходите до около 50 долара. Това обаче е пакет с голи кости.

Вие сте ограничени до един компютър или Mac със стандартна защита от зловреден софтуер, мрежова защитна стена, мениджър на пароли и 2 GB облачно съхранение. Почти 60 долара за защита на едно устройство е лоша стойност в сравнение с Bitdefender или друг доставчик, като Avast (прочетете нашия преглед на Avast Pro).

Следващите два плана на Norton Antivirus, 360 Standard и 360 Deluxe, имат повече месо в костите си. С отстъпка от $ 49,99 и $ 59,99 на година, получавате повечето от функциите на Norton, които очаквате, с включена защита на уеб камерата и VPN достъп.

Подобно на Antivirus Plus, 360 Standard защитава само едно устройство, но ви позволява да защитите и мобилно устройство. Ще ви трябва 360 Deluxe, ако искате да защитите няколко устройства. Той поддържа до пет, включително компютри, Macs и мобилни устройства. Освен това увеличава вашето облачно хранилище до 50 GB.

Един от най-скъпите планове, Norton 360 с LifeLock Select, добавя защита срещу кражба на самоличност и до 100 GB хранилище за резервно копие в облак, заедно с всички функции, които ще получите с 360 Deluxe.

Ще трябва да плащате 299,99 долара годишно за Norton 360 с LifeLock Unlimited Plus, за да получите неограничена поддръжка и най-високото ниво на защита от кражба на самоличност. Можете да получите подобна неограничена защита на устройството за по-малко от половината от цената с Avira Prime (прочетете нашия преглед на Avira).

Промоционалните цени за Norton Antivirus са добре, но ще трябва да платите за един от пакетите от по-високо ниво, за да получите най-добрата стойност.

Кръгли две мисли

Ако съотношението качество / цена е най-важното за вас, ще изберете Bitdefender над Norton Antivirus. И двете компании ви карат да плащате допълнително за мобилни устройства и няколко устройства, но ще имате достъп до повече функции за по-малко пари с Bitdefender. 

Кръг: Ценова точка за антивирус на Bitdefender

Антивирусно лого на Bitdefender
Norton Security Logo

3

Удобство за потребителя

Най-добрият вид антивирус е този, който не ви натрапва или забавя машината и не е труден за използване. Ето защо внимателно разглеждаме дали антивирусът е лесен за употреба.

В този кръг ще преценим удобството на потребителите на Bitdefender и Norton Antivirus, за да решим кое е най-доброто.

Bitdefender 

Инсталирането на Bitdefender е безболезнено, с няколко стъпки и много обяснения, предоставени по пътя. Клиентът е чист, прост и ефективен, като обяснява на потребителите по-голямата част от своите функции. Таблото за управление предлага повечето от настройките и функциите – от бързи сканирания до отваряне на Safepay, като „бързи действия“, за които имате достъп.

Ако има проблем, Bitdefender ще ви уведоми с изскачащи прозорци и сигнали на страничната лента. Той предлага информация за това какво трябва да направите и поправки с едно щракване.

Повечето потребители няма да се нуждаят от преминаване от таблото за бързи действия, но можете да получите достъп до другите настройки и функции от страничното меню, за да конфигурирате микро-вашата защита от Bitdefender.

Като цяло, Bitdefender предлага простота за случайни потребители и по-разширени настройки за професионалистите. Това е един от най-добрите антивирусни клиенти, които сме виждали и оценява високо за удобството на потребителите.

Norton Antivirus

Norton също не прави нещата твърде трудни за използване. Инсталацията е почти наравно с Bitdefender. Той е гладък, извършва повечето действия за вас, но ще трябва да регистрирате акаунт.

Norton-клиент-производителност

Клиентът с изчистен вид дава възможност на потребителите да превключват между раздели, с области за сканиране, конфигурация, производителност и други функции като вашия мениджър на пароли и разширения за безопасност. Разширенията не са много – те са бавни и обемисти, меко казано – но те са деактивирани по подразбиране.

Приятно докосване е мониторингът на използването на процесора на Norton Antivirus в раздела „производителност“. Исторически антивирусът Norton се разглежда като ресурсна свиня и тази функция стига по някакъв начин да разсее тази репутация.

Като цяло, Norton е лесен за използване, лесен за инсталиране и не оказва голямо влияние върху използването на вашата система.

Кръгли три мисли

Norton Antivirus и Bitdefender са две от най-разпознаваемите марки на пазара. Прекалено дълго бяха, за да не знаят, че целевият им пазар очаква простота и ефективност.

И двете предлагат това, но Bitdefender улеснява микро-управлението на отделни функции. Това е равенство в този кръг. Между тях няма достатъчно, за да го наречем по всякакъв начин.

Кръг: Удобство за потребителя Няма ясен победител, точки и за двете

Антивирусно лого на Bitdefender
Norton Security Logo

4

защита

Няма смисъл да инсталирате антивирусен софтуер, ако той не може да ви защити. За да сме сигурни, че получавате най-добрата защита, ще разгледаме ефективността на Bitdefender и Norton Antivirus срещу най-лошите заплахи от три лаборатории за тестване.

Bitdefender

На AV-Test, Bitdefender отбеляза 99,3 процента през март и април 2019 г. в тест за защитата си от злонамерен софтуер, което беше леко понижение от предишните резултати, но все пак достатъчно, за да спечели перфектните 6 от 6.

По отношение на производителността, Bitdefender постигна по-добри резултати със само 14% забавяне в сравнение със средните 19 процента. Като цяло AV-Test даде още един перфектен резултат на Bitdefender, който добре отговаря на нашите очаквания. Bitdefender не е ресурсна свиня.

Имаше подобни резултати при тестването на AV-Comparatives. Въпреки че има две фалшиви позитиви, записани между февруари и май 2019 г., Bitdefender блокира 751 заплахи за 99,9 процента степен на защита. AV-Comparatives също присъди на Bitdefender най-високата оценка Advanced + за ефективност по време на тестовете си през април 2019 г..

Третата лаборатория за тестване на Bitdefender, MRG Effitas, даде на антивирусния софтуер сертификат за ниво 1 в своето тестване за Q1 2019. Той имаше 100 процента пропускна честота при тестове с пълен спектър от размер на извадката от 339, което означава, че улови всяка заплаха без фалшиви положителни резултати.

Norton Antivirus

Тестовете за март и април 2019 г. на AV-Test показват идентичен 99,3% резултат за защита срещу заплахи от злонамерен софтуер за Norton Antivirus. Той също съвпада с резултата на Bitdefender, но се оказа по-бавен при тестването. Въпреки че резултатът падна, защитата от зловреден софтуер беше близо до перфектна.

Norton-AVTest

Същата картина не може да се види от тестовете за защита на AV-Comparatives от февруари до май 2019 г. Той отчете значителен 21 фалшиви положителни резултати, но автоматично блокира 99,6 процента заплахи. Количеството неверни положителни резултати доведе до повишена оценка за Norton Antivirus като цяло.

В MRG Effitas, Norton Antivirus (оценен като Symantec) получи съответстващо ниво на ниво 1 в Q1 2019 тестовете. Тестовете му с пълен спектър бяха по-добри от тези на Bitdefender, със 100 процента заплахи автоматично се откриват и блокират. Във всяка категория за тестване, Norton Antivirus отбеляза 100 процента.

Кръг четири мисли

Между тези две антивирусни централи няма много. Броят на фалшивите положителни резултати, записани от AV-Compratives за Norton Antivirus, е проблем, но това изглежда е по-далеч от нормата.

Със съвпадащи или малко по-ниски резултати за Norton Antivirus, обаче, Bitdefender е този, който го изпраща към публикацията. Това каза, че е близо до бръснене. Независимо кой антивирус изберете, ще бъдете добре защитени.

Кръг: Защитна точка за антивирус на Bitdefender

Антивирусно лого на Bitdefender
Norton Security Logo

5

поддържа

Ако се сблъскате със заплаха за злонамерен софтуер, която не можете да разрешите, ще очаквате да се обърнете към експертните съвети, предоставени на вас. За тази цел ще тестваме поддръжката, която ще получите от Bitdefender или Norton Antivirus в този кръг.

Bitdefender

Bitdefender има всеки път за контакт, който обичаме да виждаме. Ако предпочитате да говорите чрез вашите проблеми, можете да говорите с поддръжката на клиенти по телефона в 16 държави. 

Има също така чат на живо, имейл, форум и база от знания, която съдържа ръководства и въпроси за практически действия. Форумът е активен и персонал от агенти за техническа поддръжка на Bitdefender и участващи клиенти.

Можете да очаквате отговори бързо, често в рамките на няколко часа. Постовете на форума са разделени по продукт и се предлагат на различни езици. Поддръжката на Bitdefender е достъпна и 24/7 за клиенти.

Norton Antivirus

Symantec, който е собственик на Norton Antivirus, предлага поддръжка за телефон и чат на живо за клиентите, и подобно на Bitdefender, той също така предлага форум за поддръжка, ръководства за практически видео и база данни.

Norton-Site-Support

Norton Antivirus базата от знания е добре организирана и разделена на категории за различни продукти. Можете да търсите конкретни проблеми или въпроси и ако не можете да намерите това, което търсите, можете да преминете към други пътища за помощ от дъното на всяка страница.

Статиите са подробни, с лесни за следване стъпки за отстраняване на проблеми или извършване на действия, като архивиране на вашите файлове или промяна на абонамента ви.

Форумът не е най-лесният за навигация, но е снабден с дълъг архив от публикации, в които можете да търсите, ако базата от данни не ви предлага много. В противен случай поддръжката по телефона и чат на живо на Нортън трябва да бъде вашето първо пристанище.

Кръг пет мисли

Поддръжката на клиенти от Bitdefender и Norton Antivirus е отлична. И двете предлагат много възможности за поддръжка.

Въпреки това, Bitdefender има много по-чист и опростен уебсайт и по тази причина печели. Форумът е по-модерен и по-лесен за търсене, а базата от знания е задълбочена и ясна.

Кръг: Точка за поддръжка на антивирус на Bitdefender

Антивирусно лого на Bitdefender
Norton Security Logo

6

Заключителни мисли

Има много прилики между Bitdefender и Norton Antivirus, но от нашето сравнение става ясно, че Bitdefender е най-добрият избор за потребителите.

Победител: Bitdefender

Това не означава, че с Norton Antivirus има нещо конкретно нередно. Той има дълго родословие в антивирусния свят и както показват резултатите от защитата ни, върши добра работа за защитата на вашия комплект. 

По отношение на стойността обаче, Bitdefender предлага повече пари за вашия долар. Получавате повече функции за по-евтина цена. Ако искате да разгледате някои от другите ни сравнения, посетете нашия антивирусен архив.

Бихте ли избрали Bitdefender над Norton Antivirus или да направите друг избор? Оставете ни вашите мисли в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me