Avira vs. Avast: Кой е най-добрият антивирусен софтуер през 2020 г.?

Avast оглавява най-добрия ни списък с безплатен антивирусен софтуер, но има свои собствени премиум планове за тези, които се нуждаят от малко повече.

Avira седи в другия край на пазара, предоставяйки на абонатите един от най-добрите антивирусни програми за PC, Mac и мобилни устройства.

Ако се мъчите да решите в кой антивирусен софтуер трябва да инвестирате, този сравнителен преглед на Avira срещу Avast трябва да помогне. Разгледайте нашия отделен преглед на Avira и Avast за повече информация и за двамата доставчици.

Настройване на битка: Авира срещу Аваст

За да ви помогнем да сортирате предимствата както на Avira, така и на Avast, ще ги тестваме в пет кръга. Нашият антивирусен архив е запълнен с някои от предишните ни сравнения, ако не сте сигурни в формата.

Нашите пет кръга обхващат характеристики, цени, удобство за потребителя, защита и качество на обслужването на клиентите. Ще обявим победител за всеки кръг, като ще присъдим на Avira или Avast точка и ще обясним защо в резюме отдолу.

Общият победител е първият доставчик, спечелил три или повече точки. Ще прегледаме финалните си мисли в дъното, използвайки комбинация от факти, независимо тестване и собствена преценка, за да вземем решението. Ние обичаме вашите отзиви, така че не се колебайте да се съгласите или не сте съгласни с нашите разсъждения в секцията за коментари.

1

Характеристика

Антивирусната защита е малко като игра на удари-мол. Когато една заплаха е победена, друга се появява на друго място. Новите видове опасни злонамерен софтуер или кибер заплахи изискват антивирусният софтуер да добави нови функции, за да осигури най-добрата защита като цяло. В този първи кръг ще говорим чрез функциите, които Avira и Avast предлагат на потребителите.

Avira

В по-ранния ни преглед на Avira ние предоставихме на доставчика перфектна 100-процентова оценка за качеството на предлаганите от него функции. Avira в никакъв случай не е опростен, с различни продукти за сигурност в множество абонаментни планове, безплатни и платени.

Avira Функции

Avira поставя много акцент върху своя продукт от най-висок клас – Avira Prime. Този план дава на абонатите пълен достъп до пълния пакет от премиум продукти на Avira. Той идва с Avira Antivirus Pro, основната антивирусна защита на Avira. В миналото сме говорили за тази защита благоприятно в нашия сравнителен преглед на Avira срещу Bitdefender.

Абонатите на Avira също получават достъп до инструмент за почистване, наречен System Speedup Pro, който премахва временните файлове и ускорява вашия компютър, както и софтуерен скенер за актуализиране на всички остарели и рискови приложения, които сте инсталирали. Той също така ще ви даде сравнителен резултат от 100 в различни области, включително производителност и поверителност, с съвети как да се подобрите.

За тези, които се притесняват от опасностите от обществения WiFi, Avira предлага решение за виртуална частна мрежа за клиенти, наречено Phantom VPN. Той е неограничен за потребителите на Avira Prime, като го поставя пред ограничената VPN услуга, предлагана с Bitdefender (вижте нашия рецензия за Bitdefender).

Avira Phantom VPN не съответства на качеството на най-добрите VPN доставчици на пазара, като ExpressVPN, но е добре да имате опция. Avira предоставя и мениджър на пароли за клиентите, за да ви помогне да научите как да настроите силна парола за вашите акаунти.

Ако се притеснявате за поверителността си, Avira Privacy Pal работи чрез различни настройки на вашия компютър и браузър, за да оптимизира начина, по който се използват вашите данни. Заедно с други функции, той ще деактивира достъпа до местоположението и ще премахне бисквитките за поверителност.

Мобилната защита се предлага също и за потребители с Android и iOS устройства. Той блокира опасни уебсайтове, фалшиви и подозрителни обаждащи се и ви позволява да проследявате устройството си, ако е откраднато.

Много от функциите се предлагат с пълен достъп до определени абонати – или безплатно с някои ограничения – което ви позволява да изпробвате първо продуктите на Avira, които харесвате.

Avast

Отдавна сме фенове на Avast за функциите, които ще видите, включени, особено в безплатния план на Avast. Това е и опция, която препоръчахме за потребителите на Android в нашия най-добър антивирусен списък за Android.

Avast Функции

Безплатният план на Avast е изпълнен от само себе си, с обширна антивирусна защита, която блокира най-големите заплахи, включително откупуващ софтуер. Ако се притеснявате за други устройства в мрежата си, вграденият мрежов скенер ще провери за рискове, за да намали вероятността от кибератака.

Ако искате да платите, Avast Premium взема всички горепосочени функции и добавя DNS защита за намаляване на опитите за фишинг. Има и инструмент за тестване, наречен Avast Sandbox, който можете да използвате за сигурно тестване на непознат софтуер.

Вместо да излага на компютъра си риск, Avast Sandbox ви позволява да тествате нов софтуер или да отваряте подозрителни файлове в изолиран тестов режим, предотвратявайки взаимодействието му с останалата част от вашия компютър. Ако Avast открие проблем, можете безопасно да го отстраните без риск от заразяване.

Avast Premium също включва функции за защита на поверителността, включително инструмент за блокиране на уеб камери, за да спрете снайперите да ви надникват без разрешение. Потребителите на Avast също могат да се възползват от криптиране на файлове, за да защитят вашите файлове, както и инструмент за изтриване на „раздробяване“, за да изтриете напълно всички чувствителни файлове, които искате да изтриете.

Ако търсите защита за VPN и мениджър на пароли, както и инструмент за почистване на файлове, за да премахнете нежелани файлове, ще трябва да погледнете Avast Ultimate в горната част на списъка с продукти на Avast. Avast SecureLine VPN е добре, но не е един от най-добрите VPN продукти, както обяснява нашето ревю за Avast SecureLine VPN.

Подобна е ситуацията и с въображаемите име Avast пароли. Ако искате да запазите няколко пароли, ще бъде повече от приемливо. Ако имате нужда от още функции, вместо това ще искате да разгледате един от най-добрите мениджъри на пароли, като например Dashlane (вижте нашия преглед на Dashlane).

Кръгла първа мисъл

Това е труден кръг за преценка. Avira и Avast предлагат изчерпателен списък с функции, предназначени да защитават от всякакви заплахи. Има много прилики между тези антивирусни доставчици, което прави този кръг равен.

Кръг: Характеристики Няма ясен победител, точки и за двете

Лого на Авира
Лого на Avast Pro

2

Ценообразуване

Преди да посегнете към кредитната карта, трябва внимателно да обмислите цената на всеки антивирус, който решите да закупите. С различни планове, отстъпки и функции, които трябва да вземете предвид, трябва да намерите най-добрата стойност за парите си. Нека да разгледаме цените, които ще трябва да платите за абонамент за Avira или Avast.

Avira

Avira има настройка на цените, която е доста типична за антивирусния пазар в наши дни. Индивидуалните планове на Avira се предлагат с вариации в покритията въз основа на дължината или броя на устройствата.

Тъй като Avira разделя много от функциите си в няколко „продукта“, вместо това тя нарича своите планове като „пакети за сигурност“. В продажба има три такива „пакета“.

Той е един от малкото антивирусни доставчици, които предлагат месечни плащания, заедно с годишни планове с по-добра стойност, налични от една до три години. За разлика от някои от своите конкуренти, Avira не предлага намалени цени за нови клиенти.

Най-евтиният предлаган план е Avira Antivirus Pro. Това е близо 60 долара за годишен абонамент, който обхваща три устройства. Това е малко скъпо, особено в сравнение с основните планове, предлагани от други доставчици като Comodo (вижте нашия преглед на Comodo Internet Security Suite).

Antivirus Pro е основната опция, предлагаща защита на поверителността, сканиране при изтегляне и имейл, антивирусна защита от най-високо ниво и уеб филтър за блокиране на съмнителни уебсайтове. Той е достъпен за потребители на Windows и Mac.

По-добър вариант обаче е Avira Internet Security Suite. Тя включва антивирусна защита, както и достъп до обясняващите функции на софтуера Updater Pro и Password Manager Pro само за $ 13 повече от Antivirus Pro, с годишен абонамент за три устройства.

На върха на списъка с „пакети“ на Avira е Avira Prime. Това включва всички споменати по-рано функции и повече, включително мрежов скенер, VPN защита, инструменти за настройване на поверителност и мобилна сигурност за собственици на устройства с Android или iOS.

Avira Prime достига 99,99 щ.д. годишно за пет устройства, но можете да надстроите до неограничено покритие на устройства за допълнителни $ 30 на година. Това е изключително щедро за тези с многодетни семейства, докато месечните планове предлагат достъпна алтернатива.

Avast

Подобно на Avira, Avast се предлага с три продуктови плана, намалено портфолио в сравнение с предишния ни преглед на Avast. Един от тези продукти е Avast Free, необичайна опция от антивирусен софтуер, но силен план сам по себе си.

Безплатният антивирус Avast, както подсказва името, не струва абсолютно нищо, но идва с производството на антивирус Avast, инструмент за мрежово сканиране и основен мениджър на пароли за клиентите.

Първият план, който всъщност ви струва пари, е Avast Premium Security, но технически е два плана. Първият е Single-устройство Premium Security, предлагащ на потребителите антивирусно покритие за един компютър с Windows за почти 70 долара годишно, което е с 10 долара повече от основния план на Avira Antivirus Pro.

Той обаче се предлага с повечето функции на Avast, включително инструмента за тестване на пясъчниците, защита от фишинг и електронна поща, както и криптиране и раздробяване на защитени файлове.

Допълнителните устройства изискват абонамент за многофункционални устройства Avast Premium Security. Това разширява обхвата на Avast, за да включва мобилни устройства с Android и iOS. Ще получите защита и за Mac устройства с покрити до 10 устройства. Той струва $ 90 на година, допълнителни $ 20 в сравнение с Premium Security Single-Device.

Най-скъпият план на Avast е Avast Ultimate. Това е $ 100 на година – 10 $ повече от Premium Security Multi-Device – предлагащи VPN защита и мениджър на пароли, както и функции за настройване на устройства.

Avast Ultimate обаче ще защитава само един компютър с Windows. Ако трябва да защитите няколко устройства, вместо това ще трябва да потърсите малко по-евтиния план за мулти-устройства Avast Premium Security.

Кръгли две мисли

Безплатният план на Avast е впечатляващ, но платените планове са малко объркващи, като най-скъпият план обхваща по-малко устройства, отколкото планът непосредствено под него. 

Продуктовите планове на Avira са по-лесни за разбиране и по-евтини от еквивалентните планове на Avast, което прави Avira победител тук.

Кръг: Ценовата точка за Avira

Лого на Авира
Лого на Avast Pro

3

Удобство за потребителя

От инсталирането до ежедневното използване антивирусният софтуер трябва да бъде нещо, което всеки може да използва. Ще разгледаме как лесни за потребителите Avira и Avast, за да ви помогнем да решите кой е най-добрият вариант за вас.

Avira

Инсталационният файл на Avira е със среден размер (около 180 MB) и бърз за потребителите. Няма много потребителски избор, като повечето настройки се прилагат от самия инсталатор на Avira.

Avira-Interface

След като бъде инсталиран, таблото за управление на Avira ще изглежда различно, в зависимост от това кой продукт разполагате. Потребителите на Avira Prime ще имат клиент, който ви свързва към Antivirus Pro и всички други продукти от вашия абонаментен план, като VPN продукт на Avira.

Клиентите на Avira Antivirus Pro нямат достъп до отделния клиент на Avira, тъй като няма да разполагат с други продукти на Avira. Антивирусният клиент е отделен и ясно очертан, за да могат клиентите да го разберат.

Avira-Client

Антивирусният клиент има пет категории, достъпни от менюто отляво. Стандартната категория „статус“ ви дава бърза актуализация на вашата защита. В центъра бутонът за сканиране ви позволява бързо да започнете сканиране.

Ако искате да получите достъп до други функции, можете да прегледате раздели от другата категория. Кликването върху „карантина“ ще ви отведе до всички карантинни файлове, докато разделът „модули“ ви дава достъп до вашата защитна стена на системата Avira.

Всеки раздел се предлага с описания, които ще ви помогнат да разберете някоя от включените функции. Това обаче не е голям проблем, тъй като основният антивирусен клиент на Avira не е претоварен с ненужни бутони или функции.

Ако все пак трябва да персонализирате каквото и да било, щракването върху иконата на зъбно колело в долната лява част на клиента ви отвежда до настройките на Avira. Тази област с настройки на качулката е обширна, с връзки към онлайн ръководства и зона „описание“ за индивидуални настройки, които могат да ви помогнат да разберете всичко трудно.

Чистият интерфейс на Avira крие изключително мощен антивирус. Секцията „сканиране“ ще задоволи повечето потребители, докато зоната „настройки“ ще ви позволи да персонализирате защитата си Avira по всякакъв начин, по който искате.

Avast

Докато Avira изисква известно въвеждане от потребителя по време на инсталацията, Avast изисква много малко. Натискането на бутона „инсталиране“ започва процеса, като се грижи за почти цялата инсталация за вас.

Ще трябва да потвърдите някои окончателни условия, след като инсталацията приключи. След това Avast ще стартира сканиране след инсталиране на вашия компютър, за да провери дали може да открие злонамерен софтуер. Той също така ще извърши сканиране на остарял софтуер, предлагайки да актуализира всички открити от него софтуер.

Avast-Client

Avast има един от най-лесните антивирусни клиенти за навигация, с привлекателна цветова схема, която прави очевидни подсказки и настройки да се открояват. Ако имате нужда от достъп до други функции, можете да го направите от лявото меню.

Само с четири категории повечето функции на Avast се намират доста лесно. Разделът „Защита“ предлага вашите опции за сканиране на антивирусни програми, вашата мрежа за защита, Avast Sandbox и други функции. Всяка функция има кратко описание, обясняващо какво прави.

Ако трябва да персонализирате Avast, можете да получите достъп до менюто „настройки“, като кликнете върху бутона „меню“ в горната дясна част.

Ако кликнете върху функция, която не е включена, Avast ще ви отведе направо до страница за продажби, за да закупите продукта. Клиентът не крие функциите, които нямате, ако имате по-евтин абонамент за Avast (или безплатен план Avast).

Предишният ни преглед на Avast Pro покриваше недоволството ни от този вид реклама, но това е по-скоро досада, отколкото сериозен проблем. Това може да бъде проблематично и объркващо за новите клиенти, така че трябва да внимавате.

Кръгли три мисли

Както очаквате от тези топ играчи, и двамата са доста равни, що се отнася до удобството за ползване. И двата антивирусни вируса са бързи за инсталиране и лесни за използване, въпреки че Avira предлага повече персонализиране за потребителите на енергия. 

Ние също не сме големи почитатели на тежкия фокус върху продажбите в клиент на Avast в сравнение с яснотата на предлагането на Avira, което прави Avira по-добрият вариант тук.

Кръг: Точка за удобство на потребителя за Avira

Лого на Авира
Лого на Avast Pro

4

защита

Най-важната част от нашите сравнения е погледът ни към цялостното качество на защитата. Вместо да тестваме това за себе си, ние използваме независимите отчети от три фирми за сигурност: AV-Test, AV-Comparatives и MRG Effitas. Нека да разгледаме как се сравнява защитата от Avira и Avast в реални тестове.

Avira

Започвайки с AV-тест, Avira отбеляза 5,5 от 6 за защита по време на теста си за защита май-юни 2019 г. Забелязва се също съвпадение на 5,5 от 6 за ефективност, с малко по-ниски резултати в сравнение със средния за отрасъла. 

Avira-AVTest-June19

По време на защитния тест за февруари-май 2019 г. на AV-Comparatives, с размер на пробата 752, всички 752 проби бяха блокирани от Avira. Само Антивирусът на Касперски успя да изравнява този резултат по време на теста (вижте нашия преглед на Антивирус Касперски).

Оценките на производителността за Avira обаче не бяха толкова добри по време на теста за ефективност на AV-Comparatives през април 2019 г. От 14 тествани антивируса, Avira беше номер 13, като само Windows Defender се класира по-лошо. AV-Comparatives награди Avira с наградата си „Advanced“ за производителност, заедно с Trend Micro (вижте нашия Trend Micro Antivirus + рецензия).

Последният лабораторен тест от MRG Effitas през Q2 2019 показа, че от размер на пробата от 398, 397 бяха блокирани от Avira. За този резултат MRG Effitas присъди на Avira „Сертифициран“ резултат от ниво 1, отговарящ на F-Secure (вижте нашия ревю за F-Secure Antivirus).

Avast

С 6 от 6 резултатът на Avast по време на теста за защита на AV-Test през юли и август 2019 г. беше малко по-добър от този на Avira. Резултатите от резултатите не бяха толкова добри, с 5.5 от 6.

Avast-AVTest-August2019

По време на теста за защита на AV-Comparatives за февруари-май 2019 г. записаните резултати бяха приемливи, като Avast блокира 746 от 752 проби от зловреден софтуер. Той изпусна шест, с обща успеваемост 99,2%. AV-Comparatives награди Avast с наградата си „Advanced“ за защита.

Резултатът на Avast не беше твърде лош в теста на AV-Comparative за април 2019 г., седнал в средата на масата и получи най-високата награда „Advanced +“.

MRG Effitas не тества потребителските продукти на Avast, но направи тест на Avast Business Antivirus в последния си тест за Q2 2019. За съжаление, за разлика от другите лабораторни тестове, Avast се представи изключително слабо, като пропусна почти пет процента от пробите. Само McAfee се представи толкова лошо в теста на MRG Effitas (вижте нашия преглед на McAfee Total Protection).

Вероятно е, че бизнес и потребителските антивирусни продукти на Avast споделят една и съща машина за сканиране, така че този лош резултат не може да бъде пренебрегнат.

Кръг четири мисли

Avast като цяло има добри резултати за качеството на защитата си, различна от MRG Effitas. Въпреки това, колко лошо се представи, това не може да се игнорира. Avira, за разлика от тях, се справи добре през всички тестове, правейки го победител в този кръг.

Кръг: Защитен пункт за Авира

Лого на Авира
Лого на Avast Pro

5

поддържа

В последния си раздел ще разгледаме цялостното качество на поддръжката на клиенти от Avira и Avast.

Avira

Поддръжката на клиентите на Avira е малко попадение и пропускане, но е обширна. Поддръжката на директен имейл и телефон е ограничена до първокласни клиенти и ще трябва да влезете, за да потвърдите абонамента си, преди да имате достъп до него.

Avira-Site-Support

На уебсайта Avira предлага подробна база от знания с подкрепящи ръководства за експлоатация на няколко езика. Има и обширен FAQ, който отговаря на въпроси по различни често срещани проблеми.

За съжаление, придвижването през базата от знания е малко трудно, но ако се сблъскате с проблеми, можете сами да публикувате на форума на общността. Той се следи от клиенти и персонал, които ще отговорят на всяка ваша заявка.

Можете също да разгледате YouTube канала на Avira, като видеоклипове отговарят на въпроси, изследват теми като поверителност и сигурност и предлагат полезни съвети за начинаещи.

Avast

Директната поддръжка е достъпна само за клиенти с премиум Avast. Въпреки това, потребителите, които се възползват от първокласната пробна версия, могат да се възползват от пряката поддръжка на Avast. 

Avast-Site-Support

Освен това Avast има база от знания за всички потребители с ръководства, разделени от всеки продуктов план, обхващащи общи теми, като например инсталация. Тези ръководства включват лесни за следване инструкции с полезни изображения.

Има форум за поддръжка с 1,3 милиона публикации, с индивидуални форуми за различни продукти и езици. Можете да търсите във форума за съществуващи публикации, които отговарят на въпроси и по минали въпроси.

Ако имате нужда от широка техническа поддръжка, ще плащате голяма цена за нея. Avast предлага пакета си Total Care за директна поддръжка на $ 199 годишно. Тази допълнителна цена е изключително скъпа и не е пакет, който бихме препоръчали.

Кръг пет мисли

Avira предлага голямо разнообразие от поддръжка за клиенти, включително полезни ръководства и множество опции за директна поддръжка. Опциите на Avast са доста сходни, но тъй като директната техническа поддръжка изисква скъп допълнителен пакет, поддръжката на Avira е по-добра като цяло.

Кръг: Точка за подкрепа на Avira

Лого на Авира
Лого на Avast Pro

6

Заключителни мисли

Въпреки че Avast и Avira предлагат значителен брой функции, Avira печели този сравнителен преглед. С по-добри резултати за защита от Avast и по-лесен за използване потребителски интерфейс, Avira е по-добрият вариант.

победител: Авира

Avira е един от най-добрите антивирусни продукти на пазара. Въпреки че Bitdefender остава най-добрият ни избор, едва ли ще останете разочаровани от абонамент за Avira.

Ако търсите алтернатива, можете да разгледате другите ни антивирусни статии за допълнителни прегледи и сравнения. Кажете ни вашите мисли в секцията за коментари по-долу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me